Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2010. szeptember 10. péntek

MÉB 67. | Kedvenc Otthon

A következő blog szerkesztője sem szakmabeli, mégis magas színvonalon műveli az ízlésformálást. Azok akik erre csak legyintenének, hogy persze MÁSOK munkájáról írni nem nagy dolog, nos nekik talán elég lesz az a pár fotó ami a saját lakásukról készült és amely közönségdíjas lett az Otthon magazin lakberendezési pályázatán.

Következzenek – az éppen friss dizájnváltáson átesett blog -, a Kedvenc Otthon szerkesztőjének, B. Tier Noémi -nek feltett kérdések és a rájuk adott válaszai:

Publikus a valódi neved?

Természetesen igen, hiszen a nevemhez lakberendezési magazinokban megjelenő újságcikkek, stylist munkák is kötődnek, és idővel, mint lakberendező is szeretnék feladatokat vállalni

Mit érdemes tudni Rólad?

Budapesten élek a családommal, férjemmel és két zseniális, óvodás korú haramiával. Az egyetemen szociológusként, művelődési menedzserként és EU-szakértőként is szereztem diplomát. Ezeket a tanulmányokat a munkámban mind jól hasznosítom, de az is igaz, hogy rengeteg minden érdekel, szívesen tanulok, nyitott szemmel járok. A vizuális kultúra világa vonz a leginkább, minden, ami kép, film, fotó, rajz, stb. Igyekszem a kreatív energiáimat sok mindenre felhasználni, keresem a lehetőségeket.


Mi a bloggal a célod, küldetésed?

Ízlésformálás – egészen hétköznapi és barátságos módon. Ötletadás. Néha nem több mint álmodozásra késztetés. És persze ez egy olyan fórum, ami rólam is szól, az én folyamatos tanulásomat, a témában (és egyszer remélem, a szakmában) való jelenlétemet biztosítja.

Kapcsolódik-e és ha igen, miképpen a munkádhoz, mivel foglalkozol a bloggoláson kívül, mi a foglalkozásod?

Tíz éve egy oktatási-képzési pályázatokat koordináló szervezetnél dolgozom, a gyerekekkel otthon töltött évek után is szívesen tértem ide vissza. Ami kapcsolódik a bloggoláshoz, azok az egyéb dolgaim: fél éve lehetőséget kaptam két lakberendezési magazintól (Szép Lak, A mi otthonunk) lakásbemutatók írására, az utóbbi kiadvány esetén a fotózásokat is koordinálom, és a stylist munkát is igyekszem ellátni. Mindemellett év végén végzek egy lakberendező képzésen, tehát az sem kizárt, hogy egyszer a két dolog teljesen összekapcsolódik majd.

Mi vagy ki ösztönzött a blogírásra?

Tavaly év végén az Otthon magazin felhívására benevezett lakásunk elnyerte Az év kedvenc otthona címet. A frissen elkészült, a kiírásnak megfelelően általunk berendezett sorházi lakásunkkal pályáztam, a szakmai szűrő után maradt 5 lakás közül az olvasók választottak, nagy örömömre, minket. A blogírást akkor terveztem el, amikor a lakásunk kapcsán rengetegen érdeklődtek, inspirálódtak, hasonlót valósítottak meg, és közben olyan kérdésekkel bombáztak, amik számomra természetesnek tűntek. Kicsit más megoldások, kicsivel több átgondolás, tervezés – rájöttem, hogy ez nem mindenkinek evidens, és azt gondoltam, érdekel majd másokat, mi hogyan készült, mi miért történt. Ez volt a kiindulópont, és úgy tűnik, jó döntés volt. Ráadásul a két dolog, a két stílus: az ezzel párhuzamosan induló cikkírás és a blog jól kiegészíti egymást.

a fotók saját lakásukban készültek

Havonta mennyi írásod jelenik meg?

Naponta frissítem, mert más blogok olvasásánál nekem is ez vált be a leginkább: vagy minden nap rámegyek az oldalra és örülök a napi adag új infónak vagy csak hébe-hóba nézegetem őket. Ez alól újabban a hétvégék kivételek, rájöttem, hogy kell egy kis szünet nekem is, és az olvasótábor is mással van ilyenkor elfoglalva.

Melyek a kedvenc témáid és melyek azok, amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

A legjobban azokat a posztokat szeretem, amikor egy mini-interjúban bemutatok valakit: tervezőt, művészt, lakberendezőt – akinek a terméke, vagy foglalkozása kapcsolódik a blog témájához, netán a lakása lehet érdekes számunkra. Igyekszem sokat fotózni, és amit látok, vagy ami utamba kerül (pl. üzletek, lelőhelyek), arról beszámolni. Ezzel van persze a legtöbb meló, de talán a leghálásabb is, mert úgy tűnik, ez az olvasóknak is tetszik. Ha a kommentek és visszajelzések alapján mérnénk a sikert, néha az 1-2 képes, magvas gondolatok nélküli könnyedebb posztok viszik el a pálmát.

Havonta mennyi látogatód van és mennyi hozzászólás?

Idén januárban indult a blog, mostanában 200-250-en néznek meg naponta (hétvégén kevesebben), az erre vonatkozó számláló havonta kb. 5000-rel növekszik. Az oldal letöltések száma ennek többszöröse. Ahány számláló annyifélét mutat, örülök mindegyiknek, de más tétje nincs a dolognak. A hozzászólások havi száma (a blogon és a facebookon összesen – beleértve az én alkalmi válaszaimat is) 100 körül mozog, és kiszámíthatatlan, sajna nem jön minden poszthoz, pedig a bloggernek ez a legjobb: az azonnali visszajelzés.

Melyik volt eddig a legsikeresebb írásod?

A Gubacsi malomból átalakított Villa Fiore panzió fiatal tulajdonosaival való beszélgetés, és a szálló bemutatása hozta eddig a legtöbb látogatást és rajongót a blogra, nem véletlenül, ajánlom őket mindenkinek! Amúgy fogalmam sincs, kinek mi maradt meg jobban az emlékezetében…A magam részéről ritka boldog lennék, ha valaki, aki olvas, szétnéz a lakásában, és kicsit átgondolja a dolgokat, feltesz pár jó képet a falra, csak mert folyton erről duruzsolok, vagy felkeres egy tervezőt, akit bemutattam.

A témákat magad választod, vagy időnként kapsz témajavaslatokat, ötleteket is?

Csak a blog indulásakor ötleteltem a tematikán, a lakásunk tervezése, kialakítása sok praktikus tanácsot, posztot szült. Ez rendre előjön még, sok mindent igyekszem személyessé tenni, de már inkább a napi inspirációk, találkozások határozzák meg a témákat. Egyre több javaslat jön, kérdés az olvasóktól, amikhez képeket gyűjtök és a blogban válaszolom meg. Eddig úgy érzem, sikerült a könnyen emészthető, színes, ötletadó tartalmi keretek között maradnom, és igyekszem ebből nem kilépni. Számos profi oldal létezik, akik a szakmai/technikai infókra vagy a design újdonságokra specializálódtak, a Kedvenc Otthon nem erről szól. Számomra az a jó irány, ha megmutathatom, hogy egy átlagos lakótérből is ki lehet hozni a legjobbat, ha igényesek vagyunk a környezetünkre, átgondoljuk az igényeinket, és néha van merszünk újítani, mixelni, egyedi ötleteket megvalósítani. Emellé beférnek a hétköznapi terektől/berendezéstől távol álló megoldások is, mert nem egy az egyben másolni kell, csak inspirálódni, és kitalálni valami hozzánk igazodót.

Naponta mennyi időt töltesz blogírással, blogkarbantartással?

Nagyon változó, de az biztos, hogy rengeteg esti órát felemésztene, ha nem figyelnék rá most már tudatosan. Van, hogy félóra alatt összerakom, van, hogy két óra is kevés. Általában mindig van 2-3 ötletem, hogy azon a héten miről/kiről szeretnék írni, így ezekre igyekszem esténként előre készülni.

Van kapcsolatod, személyes ismeretséged más bloggerekkel?

Teljesen spontán kezdtem el blogolni, nem terveztem előre, nem néztem semminek/senkinek utána, így a legtöbb virtuális kapcsolat a blogtársakkal úgy született, hogy rám találtak (hálásan köszönöm!), aztán a többi adta magát. Viszonylag jól behatárolható azoknak a köre, akik lakberendezés, dekoráció témában rendszeresen írnak, és mivel mindenki támogató és közvetlen, úgy érzem, hamar bekerültem a „csapatba”. Azóta rendszeresen olvasom, kommentelem én is őket, néhányukkal találkoztam is, sokszor váltunk e-mailt. Közös munkák, együttműködések is alakultak már.

Melyek a kedvenc magyar nyelvű (építészeti, design, zöld) blogjaid?

Minden blogot, amit olvasok másért kedvelek: van, amit az igényes képekért, mást a szakmai tartalomért, van olyan, amit a blogíró egyedi stílusa miatt látogatok, ezeket a blogomra be is linkelem, szívesen ajánlom őket. A leghamarabb talán a Design Pumpára találtam rá.

Van-e kitűzött célod, hogy meddig tervezed írni a blogot illetve mik a terveid?

Közhely, de addig, amíg ez nekem is, és az olvasóknak is jelent vmit, és amíg van mit mondanom. Úgy tűnik, el fog tartani egy darabig…

Van más blogod is?

A cikkeimet egy külön oldalra töltöm fel, elérhető a blogról a megjelent írásokra kattintva. Fanatikus dokumentáló vagyok (főleg, ha képekről van szó): a gyerekekről írtam/írok még, kizárólag a tágabb családnak, barátoknak, de ez most erősen háttérbe szorult

Elérhető vagy a közösségi médiában (Twitter, Facebook) ?

A Facebook-on igen, itt lehet a Kedvenc Otthon blog követőjévé válni:

A Twitter nem az én esetem, bár írni nagyon szeretek, állandóan csiripelni nem, és már azt is nehezen viselem, ha valaki a Facebookot erre használja.

Mennyire tartod fontosnak ez utóbbiakban való megjelenést?

A Facebook-ra a blog miatt kerültem fel, nekem nagyon bevált. Az online megjelenési formák felé való elmozdulást, ennek jelentőségét, kihasználatlan lehetőségeit nem csak az egyéni bloggerek, de a nagyobb magazin szerkesztőségek is érzik, tapasztalják, mindenki igyekszik ezzel lépést tartani. Nekem rengeteg olyan olvasót, kapcsolatot hozott – köztük szakmabelieket is – akik másképp nem biztos, hogy rám találtak volna. Fiatal nagyon a blog, de már közel 300 rajongója van, nekem ez is hihetetlenül jó érzés

És végül mit üzensz az olvasóknak?

Köszönöm, hogy olvasnak, olvastok!

https://www.koos.hu/wp-content/uploads/icons/rss-podcast/podcast%20copy-2.pngKedvenc Otthon
A blog indulása: 2010 | publikus emailcím: kedvencotthon kukac gmail.com | A blog szerzője (nickneve): B. Tier Noémi | Facebook

https://www.koos.hu/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png magyar építészeti blogok és bloginterjúk
ne maradjon le a további MÉB bloginterjúkról, iratkozzon fel itt a téma RSS-ére

mi a véleménye a blog interjúkról (MÉB) ?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (0): megnézem

MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek
MÉB
Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven

szeptember 21-én indított céges blogot a Bramac. Az eddig megjelent 3 bejegyzés alapján még nem lehet semmi érdemlegeset mondani. Remélhetőleg hasznos információkat fog közölni. ha ismernek magyar nyelvű, építőipari vállalati (márka) blogokat, kérem jelezzék!  

Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven
2016. október 11. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább