Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2010. szeptember 14. kedd

MÉB 69. | Graffiti blog

Az 58. interjúban úgy kezdtem a posztot, hogy “Kényes téma a graffiti, mert sokunk számára egyet jelent a frissen átadott házak, utcabútorok, kerítések összefirkálásával, TAG-elésével, ami valóban olyasmi, mint a kutyák területjelölése. Ne ijedjenek meg, most nyilvánvalóan nem ezt fogom reklámozni, bemutatni.” Nos ellent kell mondjak magamnak, mert most részben erről is lesz szó. Attól hogy nem beszélünk róla, vagy ha beszélünk is, de csak egy irányba, attól nem fogjuk jobban ismerni. Ha a hazai graffiti szóba kerül, akkor ebben a témában a Graffiti Blog kikerülhetetlen, amiért mégis csak most kerül sorra, annak egyszerű oka van, pár hónapig inaktív volt.  A blog bemutatóban az alábbi olvasható

Egy blog a graffitiről, az utcai művészetekről, a formákról, a stílusokról, a technikákról. Magukról a művészekről. A writerek és polgárok szembenállásáról, az ellene irányuló rendőri erőfeszítésekről, a kárenyhítési törekvésekről. Falakról, vonatokról, metrókról, legalitásról és illegalitásról. Graffitivel kapcsolatos eseményekről, hírekről, történésekről.

Mit érdemes tudni Rólatok, mert hogy többen írjátok a blogot?

Én személy szerint majdnem 10 éve foglalkozom graffitivel, négyen összesen kb. 50 év tapasztalattal rendelkezünk, úgyhogy tudjuk, miről írunk.

Mi a bloggal a célotok, ha van, küldetésetek?

Ahttps://m.blog.hu/gr/graff/image/ujra_graffblog.jpg graffiti blogot egy magazinnak tekintem, amely olvasnivalóval, érdekességekkel szolgál a graffiti műfaja és szubkultúrája iránt érdeklődőknek, igyekszünk úgy és olyanokat írni, hogy mind a kívülállóknak, mind a writereknek (graffitiseknek) érthető és szórakoztató tartalmat nyújtsunk.

Kapcsolódik-e és ha igen, miképpen a munkádhoz, mivel foglalkozol a bloggoláson kívül, mi a foglalkozásod?

Két fő pólusa van az életemnek, webprogramozónak tanultam, ez különösebben nem kapcsolódik a bloghoz, maximum abban játszott közre, hogy közel hozta számomra a formátumot, ellenben aktív graffitisként vállalok dekorációs munkákat is, ez értelem szerűen közvetlen kapcsolatban áll a témával.

Mi vagy ki ösztönzött a blogírásra?

A blog indításakor úgy mértem fel, hogy nincsen minőségi, hiteles, és folyamatosan frissülő, magyar nyelvű, graffitivel foglalkozó blog vagy online magazin. Szeretek is írni, ígyhát belevágtam.

Havonta mennyi írásotok jelenik meg?

Eddig nagyon változó volt, és ez nem volt jó. Valamivel több, mint egy évig egyedül vittem a blogot, hol hetente többször posztolva, hol egy hétig új cikk nélkül. Aztán 2009 őszén egy, majd 2010 augusztusában újabb két taggal bővültünk. Most szerkesztőségi főszabályként heti minimum 1 posztot ír mindenki, így a kérdésre válaszolva legalább 16 posztnak kell megjelennie minden hónapban, és még ez sem sok.

https://m.blog.hu/gr/graff/image/seen_int_3(1).jpg

Melyek a kedvenc témáitok és melyek azok amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

Gyakorlatilag bármiről szívesen írok, ami kapcsolódik a graffitihez, hisz ez az életem.
Sajnos az olvasók körében való sikert nehéz értékelni, miután a blog összes kommentjének legalább a felében az szerepel, hogy le kellene vágni a graffitisek kezét. Tehát hiába sok a komment egy posztnál (és ez a felvetés előkerül eredeti témától függetlenül is mindig) , ha azok szűk látókörű, frusztrált emberektől származó értéktelen megnyilvánulások. Ha valaki egy apró dícsérő szót ír nekünk akár a bloggal, akár az adott poszttal kapcsolatban, már boldogok vagyunk.

Havonta mennyi látogatótok van és mennyi hozzászólás?

Ha nem kerül ki blogposztunk olyan helyre, ahonnan átlagon felüli számú látogatás érkezik, akkor 2000-4000 egyedi látogatónk van havonta, de előfordultak egy nap alatt is ilyen nagyságrendben. Állandó kommentelőnk sincs sok, egy poszt alatt a legtöbb talán 350 volt.

Melyik volt eddig a legsikeresebb írásotok?

Ha a visszajelzések alapján kellene ezt eldönteni, úgy a fentiekben kifejtett ok miatt lehetetlen válaszolni, 350 komment ide vagy oda, ha annak a fele mocskolódás témafüggetlenül, nem ezt tartom sikernek.
Ezzel szemben a saját készítésű interjúink létrejöttét hatalmas sikerként könyvelem el, kiemelném a világ vitán felül leghíresebb és legismertebb graffitisével, Seen-nel készültet, valamint a Robbo-val készült exkluzív interjúnkat, mellyel abszolút világelsők voltunk, pedig a nemzetközi érdeklődés középpontjában állt akkor. A BBC ezután minket keresett meg, hogy segítsünk felvenni vele a kapcsolatot, hogy ők is meginterjúztathassák.

https://m.blog.hu/gr/graff/image/robbo_intrvw/robbo_interview_2.jpg

A témákat magatok választjátok, vagy időnként kaptok témajavaslatokat, ötleteket is?

Alapvetően mi választjuk a témáinkat, de nagyon szívesen vesszük akár a sima olvasói leveleket, ahogy jelent is már meg olyan nálunk, illetve a számunkra küldött vonatkozó sajtóanyagokat is örömmel fogadjuk, és dolgozzuk fel, ha érdekesnek tartjuk.

Naponta mennyi időt töltesz blogírással, blogkarbantartással?

Egy poszt fölött képes vagyok 2-3 órát is ülni, ihlet alapján írok, erőltetve nem annyira megy.
Alapvetően én fogom össze az egész blogot, igyekezvén összeszervezni a szerzők ötleteit, posztjait, a posztok időbeni beosztását, ilyenformán naponta átlag fél-egy órát foglalkozom vele.

Van kapcsolatod, személyes ismerettséged más bloggerekkel?

Nem igazán. Szerintem sokan nem is gondolják, hogy egy ilyen, egyesek szemében alantasnak számító témában is olyan minőséget lehet megütni, amely büszkeségévé válna minden blognak. Sajnos a téma iránt érdeklődő szűk réteg miatt fejlődésileg ez egy zsákutca, sosem leszünk mainstream blog, és ez nyilván a kapcsolatokra is hatással van.

Melyek a kedvenc magyar nyelvű (építészeti, design, zöld) blogjaid?

Nem tudok egy blogot sem kiemelni.

Van-e kitűzött célotok, hogy meddig tervezitek írni a blogot illetve mik a terveitek?

A cél természetesen az, hogy mindenki jól érezze magát. Az olvasóink akkor érzik jól magukat, ha olvashatnak az őket érdeklő témában, mi pedig akkor, ha pozitív visszajelzéseket kapunk, vagy más jellegű sikereket (pl. komoly interjúk tető alá hozatala) érünk el. Amíg úgy érezzük, hogy érdemes csinálni, addig csinálni fogjuk.

Elérhetőek vagytok a közösségi médiában (Twitter, Facebook) ?

Jelenleg nem. A Facebook oldalunk

Mennyire tartjátok fontosnak ez utóbbiakban való megjelenést?

Mindenképp hasznos dolognak tartom, mérlegeltük is már pl. a Facebook-on való megjelenést, de a mi speciális esetünkben legalább három ok miatt egyelőre úgy döntöttünk, hogy nem nyitunk újabb kommunikációs csatornákat.

És végül mit üzensz az olvasóknak?

(Jobb, ha) nem minden fekete és fehér.

https://www.koos.hu/wp-content/uploads/icons/rss-podcast/podcast%20copy-2.png Graffiti Blog
A blog indulása: 2008 | publikus emailcím: graffblog kukac gmail.com
A blog szerzője (nickneve): én T508, diwat26, marzso982 és ORE365 | Facebook

https://www.koos.hu/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png magyar építészeti blogok és bloginterjúk
ne maradjon le a további MÉB bloginterjúkról, iratkozzon fel itt a téma RSS-ére

mi a véleménye a blog interjúkról (MÉB) ?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (4): megnézem

MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek
MÉB
Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven

szeptember 21-én indított céges blogot a Bramac. Az eddig megjelent 3 bejegyzés alapján még nem lehet semmi érdemlegeset mondani. Remélhetőleg hasznos információkat fog közölni. ha ismernek magyar nyelvű, építőipari vállalati (márka) blogokat, kérem jelezzék!  

Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven
2016. október 11. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább