Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2010. október 22. péntek

MÉB 79. | Tűzimádó

A következő blog egy meghatározott témát, a kandalló építést mutatja be, de legalább ennyire érdekes a blog szerzőjének internetes aktivitása, hiszen felépített egy sok blogból álló honlapcsaládot és ma már ez biztosítja a megélhetését is. A következőkben Tóth Tamást kérdezzük a Tűzimádó blog szerkesztőjét:

Mit érdemes tudni Rólad?

Eredetileg agrárdiplomával rendelkezem, majd a közgazdász diplomám megszerzésével gazdasági-, pénzügyi területen dolgoztam kb. 10 évig.

A pénzügyi munkámhoz kapcsolódóan ingatlan-értékbecslői képesítést is szereztem.

Anno a Commodore64, és még muzeálisabb számítógépek világában, kamasz-koromban informatikailag is megfertőződtem, így annak érdekében, hogy a PC-s környezetben is otthon legyek informatikai végzettséget is szereztem. Ma már vicces, hogy az informatikai végzettségem megszerzését követően 4 évre rá, életemben először láthattam, mi az az internet és mi az az e-mail – meg is fogott, de akkor még nem tudtam, hogyan lehetne ebből megélni, hiszen egy mai informatikai végzettséget szerző fiatallal szemben, aki minden szabadidejét a gép előtt tölti, s számos programozási nyelvben igen mély ismeretekre tud szert tenni, esélyem sem lehetett volna, mint munkavállaló.

Ugyanakkor még a ’80-as években szüleim sajáterős építkezése miatt, kamaszkorom szabadidejét sok éven át a betonkeverő, a talicska és a satupad körüli hasznos tevékenység töltötte ki. Ha elméleti tudással nem is, de egyfajta szakmai tapasztalat szerzése által érdeklődőbbé váltam  az épített környezet irány.

Ez az érdeklődés és egy hétvégi iskolaként meghirdetett lakberendező képzés adta az ötletet, hogy a számítógépes tevékenységem alapja a számítógépes lakberendezés, látványtervezés legyen. Igaz ugyan, hogy a képzés számítógép nélkül történt, de ez nem jelentett számomra problémát.

Időközben a honlapjaim által rájöttem az interneten történő érvényesülés (pénzkeresés) részleteire, így ma már maximum az ismerőseimnek lakberendezek, a tevékenységem internetes kereskedelemben (webáruház működtetésben), s talán helyes kifejezéssel élve az internetes tartalomszolgáltatásban merül ki, mint amilyen ez a blog is.

Mi a bloggal a célod, küldetésed?

Eredendően, a saját kandallóm megépítéséhez gyűjtöttem információt. Miután az elég terjedelmesre gyűlt, úgy gondoltam, hasznos lehet ha az internet adta lehetőségekkel élve ezt megosztom másokkal is. Ebből következik, hogy már évekkel ezelőtt megírtam minden cikkem. Az érdeklődő emailek következtében, miután nem győztem a megválaszolásukat (sok esetben azért is mert az olvasó nem olvasott, hanem rögtön kérdezett) a Tűzimádót kiegészítettem egy fórummal. Ezáltal nem csak én tudok válaszolni. A megválaszolást tovább segítették azok az olvasóim, akik a honlapom segítségével maguk is megépítették a kandallókat, s az építés folyamatát egy cikként nekem elküldték. Ezek a cikkek kerülnek már csak fel a honlapra. A cikkek alján pedig a hozzászólások a fórummal együtt gyakorlatilag leveszik a válaszolás terhét a vállamról, bár ennek ellenére kimondottan nekem továbbra is címeznek magánlevelet kérdéseikkel az olvasók.

Úgy mondanám, hogy a blog küldetése (bár 2000-ben fogalmam sem volt, hogy ez egy blog), hogy a leírt alapinformációk alapján lelkes amatőrök egymásnak segítenek szakmai tapasztalatokkal kandallót építeni,  ez megvalósult, sőt tőlem független önálló életet él.

Kapcsolódik-e és ha igen, miképpen a munkádhoz, mivel foglalkozol a bloggoláson kívül?

Kapcsolódik a munkámhoz, még ha az internetes vállalkozásomnak csak egy kis volumenű része is, a szakkönyv és a google hirdetésekkel bevételt generál.

Mi vagy ki ösztönzött a blogírásra?

Ahogyan írtam, kandallót akartam építeni, s ha már összegyűlt az anyag, úgy gondoltam megosztom másokkal is.

Havonta mennyi írásod jelenik meg?

Már nem jelenik meg saját új írásom ebben a blogban. Az érdeklődők, építők, kérdezők és válaszolók működtetik.

Melyek a kedvenc témáid és melyek azok amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

Az egész blog egy téma: Hogyan építsünk magunk kandallót?

Havonta mennyi látogatód van és mennyi hozzászólás?

A havi látogatók száma egy ilyen blognál erősen évszak és időjárás, sőt politika függő. Most szeptemberben az elmúlt 30 napban 20670 látogatóm volt. A hozzászólásokról nem tudok információt mondani, sok kommentről én már nem is kapot értesítést, csak az adott cikk szerzője. Hetente azért kapok még 1-3 privát kérdést, direkt nekem címezve.

A látogatottsági statisztika igen hektikus. Ha elzárják az oroszok a gázt, vagy hirtelen lehül az idő, a látogatottság a napi ezerre könnyen felugrik, kánikulában értelemszerűen leesik napi 250-350-re. Hiába írtam, hogy kandalló építéssel előre kell foglalkozni, nem amikor már hideg van 🙂

Melyik volt eddig a legsikeresebb írásod?

Nem tudom mit tekinthetünk legsikeresebbnek? Talán, hogy a saját kandallóm megépítéséről szóló cikket lehozta az Ezermester újság?  Vagy már több lakberendezési lapban is találtam részletet, hogy “de ismerős?”  – és ott volt az alján, hogy forrás: tuzimado.hu .

De már másik két szerzőm, cikkét is le akarta közölni más újság, s talán már meg is tette.

Vagy a köszönő emailek, hogy a honlapom segítségével építették, meg  a kandallójukat és nagyon boldogok?

Vagy az is sikernek tekinthető, hogy egyes kandallóépítő cégek szakmaiatlannak nevezik a honlapom, (és az is, hiszen amatőrök klubja) ugyanakkor a szakemberek nem veszik a fáradtságot hogy a fórumban a “szakmaiatlanságot” helyre tegyék, egy két szakmai hozzászólással az érdeklődőket magukhoz tudnák kötni, de nem.

Ezzel szemben több kandallóépítő forgalmazó oldalán láttam a cikkeim lemásolva, van aki korrekten belinkeli, van aki egyszerűen csak lelopja – lehet mégsem annyira szakmaiatlan?

Szóval ez mind számomra sikert jelent.

De siker az is, hogy a kandallóforgalmazókat zavarja, hogy a google a releváns kulcsszavaikra hamarabb hozza az oldalamat, mint az övékét. Emiatt már többször meg akarták venni a tuzimado.hu-t, abból a célból, hogy az ingyenes tanácsokat megszüntessék, mert úgy gondolják, hogyha a honlapomon kiokosodik a vevő, akkor az forgalmat visz el tőlük. Mivel az oldalam  a vállalkozásom része akár el is adnám, de még nem volt aki annyit fizetne, amennyért nekem megér eladni, így továbbra is a köz javát szolgálja.
Talán még a siker egyik ága, bár zavaró, az az, hogy annak ellenére, hogy többször is szerepel az oldalamon, hogy nem vagyok szakember, csak egy lelkes ember aki megépítette a saját kandallóját és a legközelebbi szakmám a lakberendezés, melyről a hozzáértők tudják, hogy igen távol áll a kandallóépítéstől…

Ennek ellenére, vagy tőlem akarnak kandallót venni, vagy velem építtetni, vagy egyszerűen olyan épületgépészeti, vagy tüzeléstechnikai tanácsot kérnek, amire csak azt tudom mondani, hogy keressen meg egy szakembert, persze sok ilyen esetben is leírom az én eddigi tudásom szerintieket, de minden esetben kiemelem, hogy ez csak vélemény és nem szakmai tanács – keressen szakembert!

A témákat magad választod, vagy időnként kapsz témajavaslatokat, ötleteket is?

Most ez viccesnek fog tűnni. Igen azok a  kandalló-forgalmazók hívtak már fel, akiket zavar a Tűzimádó sikere, hogy ne kandallós tanácsot adjak, hanem az építőiparnak van még sok ága. Pl, csináljak inkább honlapot a parkettákról, a légkondikról, burkolásról, stb. – csak ne a kandallókról.

Naponta mennyi időt töltesz blogírással, blogkarbantartással?

Ezt a blogot már nem írom, csak ha valaki elkészíti a kandallóját, megírja a cikket, s elég színvonalasnak találom akkor felteszem.

Van kapcsolatod, személyes ismerettséged más bloggerekkel?

Személyes ismeretségem nincs.

Melyek a kedvenc MAGYAR nyelvű (építészeti, design, zöld) blogjaid?

A koos.hu bent van az iGoogle-omban, így rögtön látom, ha van új cikk. Ill. a https://www.hna-design.hu/blog/ megy még fejből. Többnyire nem adott honlapot látogatok, hanem témát keresek a Google-ban. Ha csak célirány nélkül akarok szépet vagy érdekeset látni, akkor pl: beírom hogy “HUF house”, nagyon szép, időtálló és jól felismerhető egyedi stílusú és érdekes építészeti megoldásnak találom én. Mind emellett, már 20 évvel ezelőtti valamely hazai lakáskultúra újságban is bemutatták, és már akkor dicsértek, hogy akkor a 70-es évekbeli stílusjegyeket ismertek fel benne, és csodálkoztak, hogy még 1990-ben is modern, divatos. Hát még most, 2010-ben a minimál és a retro világához nézve – tökéletes. Persze van még sok más érdekes téma.

Van-e kitűzött célod, vagy pl. meddig tervezed írni a blogot?

célját elérte

Van más blogod is?

van. (ezekről külön számolunk majd be. szerk.)

Elérhető vagy a közösségi médiában (Twitter, Facebook) ?

Twitteren, Facebookon nem. Sőt véleményedet olvasva, – hiszek a tapasztalatodban, – nekem sem olyan fontos, de az iwiwen fent vagyok – még!?

És végül mit üzensz az olvasóknak?

A blogomban van egy hosszabb üzenet, még a kezdetekből – az még mindig él: https://tuzimado.hu/uzenet-az-olvasonak/

https://www.koos.hu/wp-content/uploads/icons/rss-podcast/podcast%20copy-2.png TűzimádóKandalló típusok, kandalló építési módok,
A blog indulása: 2000 | A blog szerzője (nickneve): Tóth Tamás, valamint azok a lelkes amatőr kandallóépítők, akik vették a fáradságot és a saját kandallóik építése során az építési folyamatot végig fényképezték és meg is írták a cikket. Az Ő neveik minden általuk készített kandallós cikk végén és a címben is megtalálható.

https://www.koos.hu/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png magyar építészeti blogok és bloginterjúk
ne maradjon le a további MÉB bloginterjúkról, iratkozzon fel itt a téma RSS-ére

mi a véleménye a blog interjúkról (MÉB) ?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (6): megnézem

 • Avatar

  TÜKE

  2010. október 25. hétfő - 08:47

  #76692

  Tetszik ! (lájkolnám…) 🙂
  Csak megjegyzem ( mint “autodidakta”) -vagy nem hozzáértő! – elég sok blogot olvasgatok (?) pl. a kéményekről! (is)
  “Kedvelt” témánk : – bár tudjuk, hogy TÖRVÉNY írja elő…. pl. a “tartalékkémények” ügye… ( miért kell fizetni azokért,- évente – esetemben pl. (2009) 861 Ft-ot ( ha “rá sem néz” a kéményseprő”- és egyebek.
  esetleg javasolnám (ha úgy gondolja bárki is ) a “kémények” témát is !
  [ szót sem : pl. “őszi időszakban” pl. a gázkészülékek “ellenőrzéséről”…. mert az azzal kapcsolatos “rendeleteket” (?) -is sokan ismerjük…és ne bonyolítsam most ! )
  **********************************************************************

 • Avatar

  TÜKE

  2010. október 31. vasárnap - 11:41

  #76847

  Kissé visszatérve ehhez a témához,- a napokban találtam ezt :
  https://www.lakaskultura.hu/fokuszban/ami_a_csovon_kifer_42978.html
  (meleglevegős kályha ? )

 • Avatar

  TÜKE

  2010. október 31. vasárnap - 11:44

  #76850

  Kár, hogy ebben a blogban a kommentet a beírója nem tudja törölni ?
  A hibáért bocs’
  https://www.lakaskultura.hu/fokuszban/ami-a-csovon-kifer-42978.html (remélem)

 • Avatar

  Jesu

  2010. október 31. vasárnap - 12:09

  #76853

  TÜKE: Mint “torzonborzság” elég érdekes. Biztosan akadna ember, aki beteszi a lakásba, bár akkor én már inkább egy V8-as motort formálnék belőle, hiszen autób*zi több van a világban, mint ízlésficamos enteriőrgyilkos. 😉

  A véleményem, mint szakmabeli, szintén tüke “fatüzeléspártinak” az, hogy a gravitációs rendszereknek (legyen akár az levegős) lassan leáldozik. Túl nagy a hátrány a hatékonyságban.

 • MÉB 86. | LED-lámpa bolt

  2010. november 11. csütörtök - 12:02

  #77168

  […] Tűzimádó és a 3D-lakberendezés nevű blogok után itt olvashatnak Tóth Tamás 3. blogjáról, pontosabban […]

 • Avatar

  B. András

  2013. február 15. péntek - 10:32

  #85181

  Na majd Miklostól megkapom,hogy megint a kéményekkel foglalkozok!De mind szép,hogy vannak ilyen leleményes emberek akik kifejlesztenek és készitenek különböző látványos és rokonságnak is tetsző IRIGYLÉEREMÉLTÓ létesítményeket.De általában ezeket a kandallokat (látványként)megépatve akár az épületen belüli vegyes tüzelésü rendszerekben is alkalmazzák.Az a vaszélyes amikor a gáztüzelésü lakásoknál a kandalókat fával fűtik,azért,hogyha összejönnek a haverok akkor láthassák és irigykedhessenek,hogy ennek erre is telik.A probléma a KÉMÉNYRENDSZEREKKEL van,mert az égéstermék a CO fajsúlyánál fogva az egyik kéményen ki a másikon a szivóhatás következtében be és minden napra esik egy család kimulása a mérgezés hatására.Nemártana,HA ILYENKOR A TECHNOLOGIÁK alkalmazásakor az egész hatást KIVÁLTÓ KÖRÜLMÉNYT KIVIZSGÁLNÁ-HOZZÁÉRTŐ SZAKEMBER-persze nem olyan aki bejelentkezik,hogy vettem egy szakértői papirt és FORDULJANAK HOZZÁM,majad adok SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNYT,hanem értis hozzá amit csinál.

MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek
MÉB
Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven

szeptember 21-én indított céges blogot a Bramac. Az eddig megjelent 3 bejegyzés alapján még nem lehet semmi érdemlegeset mondani. Remélhetőleg hasznos információkat fog közölni. ha ismernek magyar nyelvű, építőipari vállalati (márka) blogokat, kérem jelezzék!  

Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven
2016. október 11. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább