Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2010. október 30. szombat

2010 EKF | PKK

A kulturális főváros nagyprojektjei közül a befejezéséhez közeledik a Koncertterem. Júliusban meg is nézhettük belülről. Kivül már kész az épület, elkészült a parkoló és nagyrészt kész a kertépítés is, láthatóan a fűmagok is el vannak vetve. Külön dícséretes, hogy nem holmi csenevész ágacskákat ültettek el, hanem korosabb fákat. Megközelíteni még nem lehet, mert biztonsági őrök vigyázzák a teljes területet, így csak távolról lehet fotózni.

Amit fontos mindjárt az elején leszögezni, hogy bár előtte megy el a nagy forgalmú 6-os út, szerencsére sikerült annyira hátrahúzni az épületet, hogy nem lesz zavaró az út közelsége és ami legalább ennyire fontos van kellő rálátás.

A koncerttermet mindeddig PKK-nak, vagyis Pécsi Koncert- és Konferenciaközpontnak hívták, nem tudom mikor váltottak át a KODÁLY KÖZPONTTÁ? Jelen esetben a “központ” megnevezés olyasmit sugall, mintha itt valami a Kodály oktatással összefüggő tevékenység folyna, pedig erről szó sincs, az lesz, ami az eredeti neve: Koncert és Konferenciaközpont, kiegészülve azzal, hogy itt lesz a Pannon Filharmonikusok otthona is. Értem én, hogy 125 éve született és most Kodály év van, de akkor is …

Úgy nézem ez a névadás már megtörtént és ezen már senki sem fog változtatni, ahogy az épületen elhelyezett feliraton sem. Ennyira béna, rosszul olvasható épületfeliratot már régen nem láttam, egyszerűen röhejes. Törjék le a kezét, aki kitalálta, hogy ilyen legyen. Aki tudja, hogy a felirat alatti fordított 7-es mit jelez, az tegye fel a kezét (Zsolnay Vilmos út 7???) !

Nagyon fontos fejlemény még, hogy az épület közvetlen szomszédságában lévő Balokány liget felújítása is folyik. A 6-os út felöli oldalán egy konzolosan vezetett gyalogos sétány szerkezetét épp most készítik. Végre újra lesz egy szép kis hangulatos parkja a városnak.

Végül pedig bár nem a PKK-hoz tartozik, de azért össze fog vele kapcsolódni, a Zsolnay Kulturális Negyedbe átvezető, a 6-ost átívelő acélszerkezetű gyalogos híd, amit épp a minap helyeztek a helyére.

Tervezték: Keller Ferenc és Hőnich Richárd építészek (Építész Stúdió Kft.)

Mennyire elégedett az eddig befejezett EKF beruházásokkal?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

A további fotók (frissek, ropogósak, most készültek egy órája) …

Hozzászólások (9): megnézem

 • TÜKE

  2010. október 31. vasárnap - 04:43

  #76825

  Nem kisebbítve a saját fotók értékét !- akik nem ismernék, itt látható az épületekről, vagy eseményekről a legtöbb fotó. Most csak egyet emelek ki ! – a többi ügyes kattintgatással (főoldaltól indulva?) megtekinthető.
  https://www.pecskep.hu/logic/pages/showdoc.php?id=526 A pontos adatokat már én is elfelejtettem! A sok régi linket nem keresem. A történet úgy kezdődött,hogy kérték a pécsieket,adjanak javaslatokat az épületek elnevezésére ! Akkor “nyert” az OPUSZ 2010 (?) és a KAPTÁR (!) nevek – majd a nyeremények átadása ellenére, ezeket a neveket megváltoztatták és lett pl. Kodály Zoltánról elnevezve.
  [Nem túl lényeges, de pl. a parkosítás ( földlabdás fák ültetése) október 17-én (vasárnap) de.történt. Épp’ arra jártam akkor.]
  Más : gyakran emlegetik, hogy 999 a férőhelyek száma. Nem vagyok babonás és a számmisztika sem érdekel túlzottan, de a 999 -nek van egy bizonyos jelentése ! (?) Fordított 7-es : tippem : esetleg egy nagy nyíl (?) irányjelző féle ?- hogy ott a bejárat ?

 • TÜKE

  2010. november 1. hétfő - 05:22

  #76876

  Ha érdekességnek számítana ?
  Valamelyik nap “háttér tv-zéskor” hallottam ilyesmit :
  A Kodály Zoltán KKK (bocs’ a rövidítésért)- épületet valami “görbület” (?) veszi körül, ami közelről nem látszik, csak távolból vagy magasból.
  Kicsit kutakodtam a neten és találtam ezt itt :
  https://www.pecs2010.hu/pic/Article/gallery/20100929_legifotok
  Így néz ki a magasból, és lehet, hogy az a “görbület” kis jóindulattal basszuskulcsnak is nevezhető ?- (arra hasonlít ?)
  Aki tudná pontosan,- megírhatná!

 • TÜKE

  2010. november 16. kedd - 05:30

  #77278

  Hogy esetleg egy helyen legyenek a fényképek,vagy maga a hír ?
  (Állítólag “rekordidő” alatt történt meg az átadás ? )
  https://bama.hu/galeria/45263

 • TÜKE

  2010. november 18. csütörtök - 05:06

  #77317

  Mint laikus, illetve a cikket még csak felületesen olvasó, vajon a pécsi K.Z.koncertterem nem lett benevezve ?- ( vagy mert még nem lett átadva ?) Viszont ez a hír : https://nol.hu/archivum/tengerre_tajolt_koncertterem
  Ha nem működne, akkor kb. ez a cikk címe is. Bár bizonyára “szakmai újságban” jobban meg van írva ?- (ebben viszont ott vannak a képek)

 • TÜKE

  2010. november 27. szombat - 05:31

  #77582

  Itt pedig a legújabb fotók láthatók :
  https://www.pecskep.hu/logic/pages/showdoc.php?id=526
  Persze,- ügyes kattintgatással (főoldaltól kezdve) egyéb képek is megnézhetők.
  (pl. kiállítások és egyebek.)

 • TÜKE

  2011. április 16. szombat - 05:52

  #79778

  Az év belsőépítésze – 2010
  Én a tv.-ből tudtam meg a hírt. Bizonyára vannak ennél jobb oldalak is.
  https://www.epulettar.hu/cikk/5840.aspx

 • 2010 EKF | Balokány liget

  2012. május 1. kedd - 14:15

  #84022

  […] azt már a koncerttermet bemutató posztban is írtam, a nagy szintkülönbségbe úgy hoznak létre egy sétány, hogy igen szellemesen, […]

 • keletiatee

  2017. március 30. csütörtök - 08:53

  #114816
KREATÍV
Zsolnay Fényfesztivál Pécs 2018

Tegnap kezdődött és 4 estén/éjszakán át folytatódik a Pécsi Zsolnay Fényfesztivál. A fél belvárost világítják be statikus és animált fotókkal, fényekkel. Ezek mellett számtalan egyéb program (zene, tánc, kézművesség, performansz…) is lesz ezen a hétvégén. Külön gondoltak a gyerekekre, nekik külön programokat szerveznek. A dolog természetéből adódóan az attrakciók este 21:00-kor kezdődnek, a fő attrakció, […]

Zsolnay Fényfesztivál Pécs 2018
2018. június 29. péntek
HÁZ-TERV
Rozsda eszi a Zsolnay-t

A Zsolnay Negyedről mindeddig csak jót írtam, mert a kiinduló ötlettől kezdve a megvalósult projektekig minden példaértékű volt. Jók a funkciók, jó érzékkel bontottak vagy éppen hozzáépítettek, jók az anyagok. Kivéve egyet, ez pedig a Művészeti Negyedben látható eredetileg is rozsdás fémburkolat. Amikor sok-sok évvel ezelőtt először jelent meg Magyarországon ez a textúra, már akkor […]

Rozsda eszi a Zsolnay-t
2013. augusztus 8. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább