Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2010. november 5. péntek

2010 EKF | Balokány liget

A Balokányt sajnos nem volt módomban fénykorában látni, így számomra ismeretlen volt, mint a városi sportuszoda, mint a tavas park része. Körbe volt kerítve és olyan mértékben volt elhanyagolva, hogy nem igen kívánkozott oda senki sem.

A PKK (legújabb nevén Kodály Központ) közvetlen közelsége miatt a terület felértékelődött, olyannyira, hogy a teljes elzártságát megszüntették és ha nem is az egész területet, de legalább egy széles sétány-nyi sávot rendbe hoznak. E sétány fogja összekötni a koncerttermet s a Zsolnay Negyed 6-os út innenső oldalán kialakítandó részével, az ide települő Művészeti Kar épületeivel.

A területen található ősfák, az elhelyezkedése mind mind azt sugallja, hogy ezt a cca. 18 éve zárva tartó strandot ismét meg kellene nyitni, mert Pécsnek csak egy strandja van, jó helyen van, hiszen egy forgalmas út és egy vasúti pálya közé egy strand még elférne, a terület pedig elég nagy. Ennek összehasonlíthatatlanul nagyobb lett volna a társadalmi hasznossága, mint a 3 könyvtár egy helyre való összeköltöztetésének (Tudásközpont).

Ahogy azt már a koncerttermet bemutató posztban is írtam, a nagy szintkülönbségbe úgy hoznak létre egy sétány, hogy igen szellemesen, konzolosan oldják meg a járdát, elkerülendő a hatalmas földmunkákat és támfalakat.

Anno mi is hírt adtunk arról, hogy a 2010. június 26-án megtartott 1. Pécsi Civil Napot a Balokány Ligetben rendezték meg, melyre meghívták Pécs lakosságát. A park használhatósága érdekében önkéntes kertészeti munkára kérték az résztvevőket.

https://balokany.pecsicivil.hu/wp-content/themes/balokanyliget/images/content_bg.jpg

Ha nagyon takarékos akarnék lenni, azt mondanám a park igazán nem igényelne sok százmillió felújítást, pár padot kellene elhelyezni és máris birtokba lehetne venni.

Az árnyas, ősfás park ezzel a tóval olyan páratlan érték, ami nagyobb odafigyelést igényel. Ha elkészül a sétány és legalább alapszinten rendezik a környezetét, egész biztosan állandó látogatói leszünk ennek a parknak.

A még romjaiban is figyelemre méltó Balokányi Ifjúsági Házat Csete György egy kollégja Oltai Péter tervezte a “mester” stílusában ( eredeti állapot fotója) . A 70 -es évek pécsi építészetének érdemes volna azzal tisztelegni, hogy az épületet legalább kívülről az eredeti állapotába visszaállítják. kellene is ide egy étterem vagy csak egy presszó-büfé.

Az új koncertteremmel való közvetlen szomszédság mindenképpen sürgetően gyors megoldásért kiált.

Mennyire elégedett az eddig befejezett EKF beruházásokkal?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (7): megnézem

 • TÜKE

  2010. november 5. péntek - 05:35

  #76997

  Köszönet a cikkért, a gondolatokért !
  Talán jobb is, ha vannak,akik eredet állapotában (fénykorában) nem látták !
  Nem kisebbítve a saját fotók értékét! – a szomorúbb képek itt láthatók :
  https://www.pecskep.hu/logic/pages/showdoc.php?id=522
  (1976-ban született gyermekemnek -még utoljára – kb. 1981-82-ben (?) a strandot meg tudtam mutatni. (fürdés)- Esetleg egy kis pontosítás : https://www.geochaching.hu/caches.geo?id=1964 – abban idéz valaki a tanulmányából ?- mely szerint 1987 volt a bezárás éve ! ( 23 éve…)
  Gondolom ne említsem, hogy pár kép látható abban az 1939-es (Egy nap Pécsett c.) Hamerli -filmben. Máig nem tudom, hogy a strand kertjében lévő Zsolnay szobrok hol lehetnek ?- ill. a “bejárat” (= öltözők és a napozó) épület zsolnay burkolatainak mi lett a sorsa. Na,de ez már egy más téma lehetne.
  Kösz’ Oltai Péter említését !- (nem ismertem) – ill. anno abban a “pavilonban”- működött is valamilyen “presszó féle” (?) – Fekete-fehér… vagy kockás ?- névvel. Valahogy elfelejtettem.
  A témához : sajnos, valamilyen befektető,a gazdasági nehézségekre hivatkozva(?) “leállt” vagy visszalépett (?) valamilyen wellness szálloda építésétől. Nem hinném,hogy ott lesz valaha is strand.(uszoda)- olyan, mint régen!
  De ne legyen igazam!

 • Mácsai Zsolt

  2010. november 5. péntek - 09:31

  #77003

  A “presszóféle” Pepita névre hallgatott, és voltak jó időszakai is, meg igazán rosszak is. 🙂
  Én egyszer fürödtem a Balokány medencéjében, de irgalmatlan hideg volt a víz, és dohos volt az öltöző.

 • TÜKE

  2010. november 5. péntek - 14:50

  #77011

  Mácsai Zsolt:
  Kösz’ számítottam a segítségre ! 🙂
  Pontos dátumot nem tudok, de valamikor (?) próbálkoztak langyos(?) meleg vizet a Hőerőműből (?) a medencékbe tölteni. Vagy csak terv volt ?- Majd a későbbiekben, a repedések miatt a víz szivárgott,- és (szerintem) hagyták lepusztulni.
  Bár nem láttam, (csak valahol régebbi fotókon?)- anno vízilabda mérkőzések is voltak. [A “Frühweiszben” laktam… és főleg a “Hullámba” jártunk. Viszont 1967-1997 között naponta ott jártam el, autóbusszal a Balokány előtt. ]

 • TÜKE[63/ffi]

  2010. november 8. hétfő - 10:44

  #77096

  itt kérek elnézést, hogy “felmelegítem a témát ?” Pontatlanságért (is) elmézést!
  Olvasom pénteken/vagy szombaton ?- az ÚDN [Dunántúli Napló] “Postabontás” rovatban – valaki “kikelt” az ellen, hogy (kb.) – “Milyen jó és és szép dolog az, hogy a Balokány előtti kerítés le lett bontva ” – ( bevezetés…) majd írja micsoda hülyeség (?) hogy a 48-as tér (park) É-i oldala egy “magas” …”kínai fallal” (?) lett körbevéve ! Ehhez csak annyit, hogy (állítólag) épp’ a járműforgalom ( megálló autóbuszok + forg.irányító lámpa miatt) a kipufogógázok “alacsonyan maradnak”- és emiatt van/lett az a “védőfal!” (vagy mi.)
  Persze, – laikusként- nem tudom, kinek van “igaza” – ill. valahogy nem is érkel … de gondoltam,- hátha itt többen olvassák !
  Bocs, ha a 48-as térről a fotókat tartalmazó weboldal linkjét most nem írom ide ! – az a https://www.pecskep.hu/ – féleség. Értsd : ott megnézhető.

 • TÜKE

  2010. november 13. szombat - 05:11

  #77205

  TÜKE[63/ffi]:
  Meg nem mondom most, hogy melyik témánál említődött a Zsolnay u. É-i oldalán látható épületekkel kapcsolatos dolgok. Bocs’
  Ide írom,- a legfrissebb képek itt :
  https://www.pecskep.hu/logic/pages/showdoc.php?id=827
  Benne jobban látható a Zsolnay V.u. 3. sz. Bauhaus !
  (írtam régebben)

 • TÜKE

  2011. január 9. vasárnap - 16:40

  #78248

  A legfrissebb képek.
  2011.01.07.
  https://www.pecskep.hu/logic/pages/showdoc.php?id=871

 • TÜKE

  2011. január 13. csütörtök - 12:30

  #78317
KREATÍV
Zsolnay Fényfesztivál Pécs 2018

Tegnap kezdődött és 4 estén/éjszakán át folytatódik a Pécsi Zsolnay Fényfesztivál. A fél belvárost világítják be statikus és animált fotókkal, fényekkel. Ezek mellett számtalan egyéb program (zene, tánc, kézművesség, performansz…) is lesz ezen a hétvégén. Külön gondoltak a gyerekekre, nekik külön programokat szerveznek. A dolog természetéből adódóan az attrakciók este 21:00-kor kezdődnek, a fő attrakció, […]

Zsolnay Fényfesztivál Pécs 2018
2018. június 29. péntek
SZAKMA
Elkészült a Balokány-ligeti Pepita Ház

Sok év civil összefogásának és egy sikeres pályázat eredményeképpen elkészült a pécsi Balokány-ligetben található Pepita Ház teljes felújítása. A civil szervezetek összefogásából létrejött közösségi ház 2013. november 16-án nyílt meg. Fotók a megnyitó ünnepségről a Balokány.hu oldalon A felújítás után egy tetőterasz is rendelkezésre áll. Az épületbe a Tett-Hely Ifjúsági Szolgálat vezetésével civil szervezetek irodái, […]

Elkészült a Balokány-ligeti Pepita Ház
2013. november 23. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább