Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2010. november 7. vasárnap

MÉB 84. | Falanszter blog

A ma bemutatásra kerülő Falanszter blog igazi csemege, persze csak ha valakit érdekel a diktatúrák építészete.  Az alábbi olvasható a blog ajánlójában:

Az emberiség Falanszter korszaka a fasizmussal és a kommunizmussal kezdődött, napjainkban pedig a szünarchia és a globalizmus által Mammon isten high-tech fénykorát éli. Mind a két évszázad itt hagyta kézlenyomatát épületei és hadseregei által. Ezekben a diktatórikus évszázadokban csak egyetlen eszme, egyetlen közös cél uralkodott: a megélhetés. Az ebben a szellemben született épületek, épületcsonkok a mai napig nyomot hagynak közérzetünkön. Üdv a világodban!

Nem csak maga a blog figyelemre méltó, hanem az írója is, hiszen messze kilóg a többi blog szerkesztője közül, lévén Jamrik Levente profi újságíró.

Mit kell tudnunk Rólad?

Több mint 10 éve foglalkozom újságírással. Ebből 8 évet televíziós szerkesztői, majd főszerkesztői munkakörökben töltöttem el országos kereskedelmi és közszolgálati televízióknál vegyesen. Volt több saját “gyártású” műsorom is, amelyből a Duna TV-n futó Agora volt a kedvencem. (A csatorna második legnézettebb műsora volt a Kívánságkosár után). Jelenleg online gazdasági újságírás területén tevékenykedem.

Mi a bloggal a célod, küldetésed?

A blog születését az ORTT négy vagy öt évvel ezelőtti dokumentumfilm pályázatán sikertelenül pályázó sorozattervem inspirálta. A sorozat címe szintén Falanszter volt. A műsor olyan témákat vett volna górcső alá, amelyek nagyon érdekesnek ígérkeztek, ám méltatlanul elfelejtettük, vagy elfelejtette velünk a történelem (pl.: frankhamisítási botrány Budapesten, a magyar Maginot-vonal kiépítése, magyar kémek 1970-es ténykedése és bukása Washingtonban, a szlovák-magyar “kis” háború stb.).

Mindegyik téma -szerintem-  valamilyen fokon misztikus és lebilincselő Madách-féle falanszteri állapotot sejtetett-, így nem akartam, hogy ezek a témák elfelejtődjenek. Ez a blog most ezekből a témákból szemezget, de előtérbe helyezi  a totalitárius rendszerek építészetét, a föld alatti városok és bunkerek kialakulását, illetve a “mi lett volna ha?” kérdéskört meglovagolva olyan pályaműveket, amelyek a pályázatok lezárását követően nem nyertek (pl.: Gellért-hegy teljes beépítése, Erzsébet királyné várban elhelyezni kívánt grandiózus emlékműve, az 1942-es magyar szuperszonikus repülőgépgyártás építészeti kihívásai, a Bükk és a Pilis hegység bunkereiben elhelyezett állami vagyon sorsa, vagy  a Csehországban fellelhető legnagyobb kazamatarendszer, amit Hitler építtetett.)

Kapcsolódik-e és ha igen, miképpen a munkádhoz, mivel foglalkozol a bloggoláson kívül?

Részben igen. Az ország legolvasottabb  online ingatlanpiaci magazinjánál (Ingatlan.net) dolgozom.

Havonta mennyi írásod jelenik meg?

A munkám mellett havi 3-4 darab cikket/posztot/bejegyzést tudok megírni

Melyek a kedvenc témáid és melyek azok amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

Több is van. A Harmadik Birodalom föld alatti építészetét például nagyon érdekesnek tartom, akárcsak a Ceausescu–féle bukaresti építkezéseket. Úgy látom az olvasók is inkább ezekre a témákra vevők.

Havonta mennyi látogatód van és mennyi hozzászólás?

Ha az Index címlapjára kikerül egy posztom, akkor havi szinten 40-60 ezren is a Falanszterre kattintanak. Cikkenként általában 20-30 hozzászólás szokott érkezni.

Melyik volt eddig a legsikeresebb írásod?

Adolf Hitler és Albert Speer Berlin/Germánia tervei. Ezt az írást eddig több mint 20 ezren olvasták el  és csaknem 100-an kommentálták – feltéve ha jó a blog.hu számlálója

A témákat magad választod, vagy időnként kapsz témajavaslatokat, ötleteket is?

Havi 3-4 cikk/poszt megírása mellett úgy látom, hogy a témáim kb. 4-5 hónapig tartanak még ki. Utána biztosan segítséget kell kérnem majd az olvasóktól

Naponta mennyi időt töltesz blogírással, blogkarbantartással?

Egy témával általában napi 4-5 órát is kell foglalkoznom. Ez nemcsak a forrásmunkák lefordítását, hanem a grafikák, térképek elkészítését is jelenti

Van kapcsolatod, személyes ismerettséged más bloggerekkel?

Igen, az Urbanista.blog.hu bloggerével, Zubreczky Dáviddal.

Melyek a kedvenc MAGYAR nyelvű (építészeti, design, zöld) blogjaid?

Kedvelem az Urbanistát, az Építőst, a  Koost, a Muralmániát, a Múltba nézőt és a Budapesti negyedet. Van több kedvenc is, csak azokat tulajdonosaik sajnos már évek nem frissítik.

Van-e kitűzött célod, vagy pl. meddig tervezed írni a blogot?

Ameddig bírom, nyomom. Illetve jó lenne ha ezeket az írásokat dokumentumfilm-sorozatban is elkészíthetném, ám ehhez sok pénz kellene

Elérhető vagy a közösségi médiában (Twitter, Facebook) ?

Igen, de nem vagyok valami nagy közösségi ember

Mennyire tartod fontosnak ez utóbbiakban való megjelenést?

Tudom, hogy ez a jövő-, de nem szeretnék segíteni a Belügyminisztérium Nagy Testvér-adatbázisának létrehozásában

https://www.koos.hu/wp-content/uploads/icons/rss-podcast/podcast%20copy-2.png Falanszter blog
A blog indulása: A blog indulása: 2010 | A blog szerzője (nickneve): Jamrik Levente (don-kanyar)

https://www.koos.hu/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png magyar építészeti blogok és bloginterjúk
ne maradjon le a további MÉB bloginterjúkról, iratkozzon fel itt a téma RSS-ére

mi a véleménye a blog interjúkról (MÉB) ?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (15): megnézem

 • Avatar

  TÜKE

  2010. november 7. vasárnap - 05:28

  #77056

  Kissé eltérve a témától ( amely természetesen érdekes) ismerem a felméréseket/ adatokat melynek nagyjából az az összegzése, hogy milyen kevesen és keveset olvasunk ? (magyarok)vagy ha olvasunk, akkor milyen műveket. Nem tudom, hogy a blogok és egyebek olvasását vajon hol és ki tarthatja számon ?- jut eszembe arról, ha a blog számlálója csak-csak jelzi,azt az alkalmankénti 40-60 ezer fő/hónap. Véleményem : elég sokan lehetnek, akik nem csak egyetlen blogot/honlapot olvasnak,- néha fel is merül bennem, hogy mit is nevezzünk “számítógép-függőségnek?” – és az betegség -e ?- stb. ]
  Nem kisebbítve a mai témát,-ha valaki nem ismerné 🙂
  https://lemil.blog.hu/2010/08/17/legvedelmi_erodok_a_iii_birodalomban ( kiragadott példa) -és amiket pl. abban is lehet “találni!”
  Az utolsó mondatokhoz (mi a jövő ?) – meg sem próbálom beírni a linket – javaslom a Googleba írni !
  Leveleket, jelszavakat is gyűjtöttek a Google autói és/vagy
  Elindult a retusálással teli német Street View
  Nagy Testvér ?- és egyebek ?- bizonyára mindenki tudja ( Ügyfélkapuban nézheti)- a saját betegéletútját ! – vagy azt, mikor,hol és milyen gyógyszereket vett… stb. – és ne bonyolítsam !
  Derűs Vasárnapot ! [ mellesleg november 07 ! 🙂 ]

 • Made in Old Russia | Sztálin Moszkvája

  2010. november 7. vasárnap - 14:02

  #77066

  […] Amikor a most látható összeállítást szerkesztettem, leltem rá Jamrik Levente fantasztikus blogjára, a Falanszterre, amit – a témája miatt, nem véletlenül ma, november 7-én – mutattunk be a MÉB 84-ik interjújában. […]

 • Avatar

  TÜKE

  2010. november 7. vasárnap - 15:45

  #77069

  Természetesen én azt próbáltam jelezni, hogy vajon jut-e az emberek eszébe az,- amit kb. 20 éve még annyira kellett “ünnepelnünk”, vagy tudni róla és ilyesmik.
  Csak-csak felnőtt egy újabb generáció, akik már csak (tan)könyvekből (?) tudhatják az ilyesmit. Semmi kifogásom a blog ellen! Tetszik. Még nem volt időm alaposabban megnézni,de jutott eszembe, az épületeken túlmenően legalább olyan érdekesek lehetnek annak a kornak a személyei. ( beleértve az építészeket/politikusokat) stb.

 • Avatar

  Rezsnyák Péter építész

  2010. november 7. vasárnap - 18:59

  #77072

  TÜKE: Igen, eszembe jut. Én még csak gyerek voltam abban a rendszerben,és alig hittem, hogy mikor a főiskolát befejeztem, egy elvileg szabad országban élhetek. A blogon elkalandozva jobban megértettem, hogy falusi nagyapám miért tette ki szentháromságot (Marx-Engels-Lenin) a budiba.

 • Avatar

  TÜKE

  2010. november 8. hétfő - 05:35

  #77082

  TÜKE:
  Ha már megemlítettem a személyeket,- szabadjon könyveket is ajánlanom ! Bár bizonyára többen vannak kik ismerik, olvasták!- de ajánlom :
  Simon Sebag Montefiore: Sztalin – A Vörös Cár udvara
  Esetleg itt lehet olvasni róla https://pitbull.nolblog.hu/archives/2010/02/28/A_Voros_Car_udvara/
  Természetesen (mondják mások) Kun Miklós könyvei is legalább ennyire “olvasmányosak”- Google.
  Nem pécsieknek : Sztalin 1947-ben lett Pécs díszpolgára – majd “hivatalosan” (?) 2010-ben “fosztották meg” ettől ! Valahogy – kissé 🙂
  P.s. Aki szereti az orosz írókat, pl. Viktor Jerofejev : A jó Sztalin
  Elnézést, a linekt most nem keresem! Tipp : Google keresőbe írva : Ki az orosz próza ezredese ?
  Vagy ha működne :
  https://www.nol.hu/archivum/archiv-402452

 • Avatar

  TÜKE[63/ffi]

  2010. november 8. hétfő - 08:43

  #77089

  Rezsnyák Péter építész:
  Természetesen NEM azért írtam(írom) azt, amit, hogy bárkit is felzaklassak. Néha “megadtam” a “koordinátáimat” – [ 63/ffi] – én egyetértek a leírtakkal!- Bár nagyon nem szeretem – utólag – olvasni azt, hogy ki mindenki volt (anno) “ellenálló” ! – Nem önmagam sajnáltatása ! Tényközlés ! – (nagyjából sorrendben) – ÉN voltam “ministráns” – majd – kisdobos,úttörő,KISZ-tag – szoc. brigádtag- majd MSZMP-tag – (“kitüntetéseim” (?) 2 db. “kis párnára sem férnének el…) 🙂 – és lassan 1,5 éve “nyugdíjas!” – ( pár “kisebb dolgot” nem is említenék magamról…)-
  Kimaradt (volna) : hol németül tanítottak, hol oroszul… Hol szobrokat koszorúztam… (most meg) “hívnának ledönteni” ?- de ne bonyolítsam!
  Nekem… már senki sem “trombitál!” – 🙂

 • Avatar

  Nagy Zoltán

  2010. november 9. kedd - 18:37

  #77132

  Megkérdezhetem, mit jelent az a szó, hogy szünarchia?
  Sehol nem akadtam rá a jelentésére, a Google is kizárólag ideirányít.

 • Avatar

  TÜKE

  2010. november 10. szerda - 09:41

  #77148

  Nagy Zoltán:
  Elnézést, ha hülyeséget írnék ? (mert nem tudok angolul sem )
  Ország László : Angol-magyar nagyszótár (N-Z) szerint
  SYNARCHY : társuralom,társuralkodás,SZINARCHIA (!), többes fejedelemség
  viszont :
  (más helyen találtam- a neten) Synarchici (?) vagy szünarkhia (?)
  “csak beavatott kevesek számára ismert csoportosulás,melynek legfőbb célja a világuralom.”
  Ennyit – ehhez. 🙂

 • Avatar

  Nagy Zoltán

  2010. november 10. szerda - 13:29

  #77155

  TÜKE: Köszi.

 • Avatar

  TÜKE

  2010. november 11. csütörtök - 07:38

  #77163

  Nagy Zoltán:
  Én is neked !
  Tegezésért bocs’ – tipp: a polihisztorok kora lejárt ! (szokták mondani és vallom én is ) -és sokszor megkapom : kinek képzelem én magam ? (sic!)- mellesleg kedvtelésem a “mozaikszavak” értelmezése (?) – jelentésének ismerete…
  (ne soroljam- mert elvesztem az inkognitómat 🙂 ) – pl. OTI / SZTK / EMKE / MIRELIT / és ilyesmik ! 🙂
  Olvastam (egyszer) valaki blogjában :
  KUKA = Kaiser und Knappich Augsburg (?) vagy valami ilyesmi ! ?-)
  Szót sem, hogy később megtudtam, ez olvasható a Tankönyvkiadó (1979) Helyesen,szépen magyarul c. kis nyelvművelő az általános iskolák számára (könyvben) [ Hernádi Sándor ]
  És remélem ki-ki tudja, hogy melyik a legszebb 10 magyar szó ? 🙂
  Bocs’-

 • Avatar

  Nagy Zoltán

  2010. november 11. csütörtök - 08:30

  #77166

  TÜKE: Szia. Semmi gondom a tegeződéssel, sőt, ebben én eléggé “világpolgári” nézeteket vallok és kifejezetten nem szeretek magázódni.

 • Avatar

  TÜKE

  2010. november 12. péntek - 07:38

  #77183

  Nagy Zoltán:
  Hello !
  Részemről : OK! Viszont pl. csak-csak van ilyesmi is :
  Köves J.Julianna : Illik tudni – A kulturált viselkedés szabályai ( könyv)
  Nem tudom a kiadó címét,- de esetemben a 4.kiadás
  (1986 /1986/1988/1991)
  178 old. és (anno) 188 Ft- volt. 🙂

 • Avatar

  Nagy Zoltán

  2010. november 15. hétfő - 12:57

  #77261

  Ez egy érdekes téma. És most ki fogsz röhögni, de hadd sztorizzak ide valamit: nem titok, 1972-ben születtem, tehát az általános és a középiskolás éveimet pont a rendszerváltás előtt éltem meg. Én is, mint afféle helyremagyar panellegény a telepen nevelkedtem. Mondjuk annyi különbséggel a többiekhez képest, hogy mi kimondottan egymással törődő és sokat beszélgető család voltunk otthon a szüleimmel és a testvéremmel. De persze az igazi illemről nem sok ragadt akkortájt senkire. Az alapvető udvariasság mindig bennem volt, sőt a középiskolában csodájára is jártak, hogy jólneveltebb vagyok a többinél, de azért ezt tudja mindenki, hogy a nyolcvanas években mi hogy ment 🙂 Aztán sok év eltelt, azóta a párommal volt, hogy néztünk afféle “szappanoperákat”. Ezeket, férfi létem ellenére én mindig azért tartom érdekesnek, mert bepillantást adnak egy teljesen más kultúra életébe, ahol a gazdagság azért érdekes momentum, mert mivel nem prolikról szól, így az a faktor kimarad, hogy valakinek a nyomorgás miatt nincs energiája kultúremberként viselkedni. (Nem nézem le a melósokat, de gondolom érted mire gondolok). És meglepve láttam, hogy klasszikus illemszabályokat, egymás kölcsönös tisztelete, alkalomhoz illőség, öltözködés stb stb mennyire komolyabban van véve pl Dél-Amerikában, mint itt. Itt a rendszerváltás utáni években a “vállalkozók” a susogós melegítőjükkel és az agressziót sugárzó autóikkal mindenek voltak, csak nem ÚRIEMBEREK. Mára talán már kezd kialakulni valami, de még mindig sok a bunkó, sok a túl lezser. Érdemes egy pillantást vetni nyáron Budapest banknegyedeinek utcaképére. Tengerparti strandokon nincs annyi buzipapucs forgalomban (flip-flop) mint idehaza akár csak hivatalibb jellegű életben. Persze vannak akik átesnek apaci túlfelére. A pénzügyi cégek meg halomra görcsölik magukat az öltöny-nyakkendőjükkel egy szimpla továbbképzésen is. Na az meg a másik véglet. És persze ne térjek el a tárgytól, nálunk a kifinomultság és az illendő viselkedés igencsak hagy kívánnivalót maga után. Egyik karácsonyra nagy örömet szerzett a családom ezzela könyvvel: https://www.palffyistvan.hu/222szoazillemrol
  És az általad idézett könyvet is nyomban elkezden kutatni a bookline-on.
  üdv

 • Avatar

  TÜKE

  2010. november 16. kedd - 15:12

  #77287

  Nagy Zoltán:
  Ehhez annyit, (plagizálás Moldova Györgytől) – (pontatlanul) ” Nem mindegy, hogy gyermekkorban,játszás közben egy födő,vagy egy lexikon esett a fejünkre.” Bár az én “könyvszeretetemet” kissé túlzónak tartják sokan,- ill. magam is elismerem – mi minden jót (rosszat is) lehet “ellesni” családtagjainktól !
  Megjegyzem : ( bár nagyon utálom ezt) : “A kor nem érdem,- állapot!” -ill. én nem egyszer “kinyilatkoztam” már : …bárcsak aznap moziba mentek volna szüleim,- vagy csináltak volna más “értelmesebb” dolgot ! 🙂 na, de az lett…ami ! 🙂

 • Magyar építészeti blogok (MÉB)

  2010. december 8. szerda - 19:55

  #78059

  […] blog indulása: 2008 85 | Antik tárgyak és múltidéző kirándulások. A blog indulása: 2000 84 | Falanszter blog A blog indulása: 2010 83 | 3D lakberendezés A blog indulása: 2005 82 | Stilblog A blog […]

MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek
MÉB
Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven

szeptember 21-én indított céges blogot a Bramac. Az eddig megjelent 3 bejegyzés alapján még nem lehet semmi érdemlegeset mondani. Remélhetőleg hasznos információkat fog közölni. ha ismernek magyar nyelvű, építőipari vállalati (márka) blogokat, kérem jelezzék!  

Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven
2016. október 11. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább