Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2010. november 22. hétfő

Vertical Garden | az Amaryllis Decor növényfala

A minap levelet kaptam Végh Erikától, miszerint a cégük növényfalakkal is foglalkozik. Örömmel adtam helyet egy bemutatkozásnak, mert jó látni, hogy már nem kell külföldi oldalakat keresni, ha ilyet szeretnénk látni.

Vertical garden, green wall, plantwall…. ezek a kifejezések külföldön már jól ismertek. Csodaszép alkotásokat látni világszerte. Nálunk igazán még csak most kezd elterjedni a növényfal, zöldfal, függőleges kert.

A mi munkánk egyike az elsők között telepített növényfalaknak. Helyszín: egy egészséges táplálék-kiegészítőket forgalmazó cég bemutatóterme.

A növényfal-építési technikák közül mi a következőt alkalmazzuk:

Rozsdamentes fémkeretre 10-12 mm vastagságú szigetelő lemez kerül, erre a növények gyökereztetésére és növesztésére alkalmas geotextil, filc. A növények víz- és tápanyag-ellátásáról automata öntözőrendszer gondoskodik.

Ennél a munkánál annyi nehezítés lépett fel, hogy a falra szerkezeténél fogva nem terhelhettünk, ráadásul a félkör alakú fal síkja is eltért a függőlegestől. Ezért egy önhordó vázat kellett építenünk, melyet a mennyezethez és aljzathoz rögzítettünk. Erre a vázra került a fent említett szerkezet a növényekkel együtt.

Egy ekkora méretű fal (20 m2) gyakorlatilag 2-3 nap alatt a helyszínen összeállítható, természetesen ezt megelőzik a műhelymunkák: víztartály gyártása, szerelvények, növények beszerzése.

Minden munkánknál egyik fő szempont az esztétika, így nagyon fontos volt számunkra, hogy a növények már a telepítéskor dús hatást keltsenek, ne látszódjon ki az ültető-közeg. A növények a Megrendelővel előzetes egyeztetés alapján kerültek kiválasztásra. Hogy milyen növényeket telepítünk, az mindig helyszínfüggő, figyelembe kell venni a tér adottságait, fényviszonyait, méreteit, színvilágát. Igény szerint akár a cég lógója is megalkotható a növényekből.

Lényeges még a speciális növény megvilágításra szolgáló lámpák használata, melyek egyrészt pótolják a természetes fényt, másrészt az esztétikai hatást is fokozzák.

A növények gondozása megoldható ugyan „házilag” is, de célszerű azt szakemberre bízni, hisz az öntözés és tápanyag-utánpótlás mellett más teendőre is gondot kell fordítani, mint pl. a kártevő-mentesítés, növények metszése, cseréje, öntözőrendszer-karbantartás.

Bővebb információt talál cégünk, az Amaryllis Decor oldalán: www.novenydekor.hu
Üdvözlettel: Végh Erika

Hozzászólások (0): megnézem

ZÖLD
Zöld ház – némi megtévesztéssel

Bár évekkel ezelőtt már a magyar weben is megjelent, de talán nem bánják azok, akik még nem ismerik. A gyönyörű fekvésű ausztriai Frohnleiten-ben épült meg ez  a minden felületén zavarba ejtően zöld ház. A Weichlbauer Ortis Architects építészeinek alkotása, művészeti projekt is egyben, ezt jelzik pl. az Eschert megidéző semmibe vezető vb. lépcsőkarok, a zöld háttér elé […]

Zöld ház – némi megtévesztéssel
2017. szeptember 10. vasárnap
ZÖLD
Vegetáció

azt hiszem, a legtöbben egy ilyen teraszra vágyunk … forrás: https://paradisexpress.blogspot.hu/2013/04/birds-of-prey.html

Vegetáció
2015. augusztus 25. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább