Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Bernáth Róbert
2011. január 13. csütörtök

Biosolar | Fűtőanyag kalkulátor

Az olvasók figyelmébe ajánlanám Bernáth Róbert weboldalát, ahol számos hasznos kis kiegészítőt találhatnak  energiaracionalizáláshoz. Elsőként ismerkedjenek meg as “Fűtőanyag kalkulátorral“.

Gyakran találkozunk olyan hirdetésekkel, ahol valamilyen téli tüzelőanyagot kínálnak, ráadásul azzal az indokkal, hogy évente x ezer forintot nyerhetünk, ha az ajánlatban szereplő tüzelőt választjuk egy másik tüzelőanyag fajtával szemben. A hirdetők nem szokták a számítás részleteivel terhelni a nagyérdeműt. Ha valaki mégis megpróbál utánaszámolni, akkor könnyen eltévedhet a legkülönbözőbb mértékegységekben megadott fűtőértékek, és mennyiségek változatosságában.

A fűtőanyag kalkulátor program segítségével kiszámolható, hogy egy adott ház éves fűtési hőszükségletének kielégítése mekkora tüzelő-mennyiséget és milyen anyagi ráfordítást igényel, így könnyen összehasonlítóvá válnak az egyes fűtőanyagok fajlagos költségei.

A program a tüzelőfajta kiválasztása után -tájékoztató jelleggel- kiírja az adott anyag felhasználásra jellemző adatokat (beszerzési ár [Ft/tonna], fajsúly [kg/m3], égéshő [MJ/kg], víztartalom [%], kazán hatásfok [%]) . Vagy elfogadjuk az ajánlásban szereplő értékeket, vagy az ismereteinknek megfelelő adatokkal módosítjuk.

Egy példa: A ház fűtési hőszükségléte 50000 MJ/év

a./ Tűzifával (akác) szeretnénk fűteni, amit 25000 Ft/tonna áron tudunk beszerezni 30%-os nedvességtartalommal. A vegyes kazánunk hatásfoka 65%.

Az adatokat behelyettesítve megkapjuk az eredményt: 6225kg akácra van szükségünk, ami 6.9 m3 helyet foglal el a fáskamrában. A 30%-os nedvességtartalmú akác fűtőértéke 12.4MJ/kg, így a vegyes kazánunkban 1MJ energia előállítása 3.1 forintunkba kerül. Ha átlagos lesz a tél, akkor 155600 forintba kerül a szükséges tűzifa-mennyiség. Erre a linkre kattintva látható a fenti példa adataival történő számítás.

b./ Van egy 70% hatásfokú gázkazán is a házban.

Ha lusták vagyunk a fával bajlódni, akkor 273900 forint a várható gázszámla, 120 ezer forinttal megválthatjuk a hasogatást és a hamuzást (csak legyen miből kifizetni). Erre a linkre kattintva látható a fenti példa adataival történő számítás:

A program használatával érdekes összehasonlítást lehet tenni a köztudottan nem olcsó nappali árammal történő elektromos fűtés és a környezetbarátnak ,valamint “trendinek” tartott ethanollal üzemelő biokandalló között: A fűtő ethanol ára 500Ft/l (625Ft/kg), vagyis a fűtés fajlagos költsége 30Ft/MJ . Kattints ide !!

UGYANEZ NAPPALI ÁRAMMAL 13FT/MJ!!!

Megjegyzés: A tüzeléstechnikában a tüzelőanyagokat jellemző értékek:

 • Fűtőérték – az egységnyi mennyiségű tüzelőanyag hasznosítható hőtartalma
 • Égéshő – az egységnyi mennyiségű tüzelőanyag összes hőtartalma. Az égéshő a tüzelőanyag elégetése során, a benne rejlő víz elpárologtatásához szükséges hővel több, mint a fűtőérték.
 • A fa fűtőértéke nagyban függ a nedvességtartalomtól. Ha magas nedvességtartalmú tüzelőt vásárolunk, az több tízezer forintot emel ki a zsebünkből.

Robert Bernath https://biosolar.hu/

Ön milyen energiatudatos házat építene ?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

A fentiekre (több cikkben is) 2009 februárja óta, folyamatosan lehet szavazni

Hozzászólások (4): megnézem

 • Avatar

  TÜKE

  2011. január 14. péntek - 09:33

  #78327

  Lehet, bennem a hiba ? – ( ehhez a témához (még) nincs hozzászólás ?- OK!
  Vélekedésem : nekem -ugyan tetszik! – a magam módján “becsülöm ” is a készítőjét ! – viszont : én pl. 1973-óta (!) – MINDEN “energiafogyasztásomat” (havonta!) felírtam ! – [ csak tudnám mit kezdjek most azzal, hogy pl. bárkinek megmondhatnám a … 37 évvel ezelőtti “adataimat!” – Mibe került a víz/gáz/távfűtés… és ne soroljam ! MINDEN ! ]
  Időnként … már “önmagamat is kinevetem !” 🙂 ( ill. pár közeli rokonomat,barátaimat is) –
  Tipp: pl. elég nagy “szakirodalma” van a neten – annak is,hogy _ “háztartási napló” (!) vezetése… (állítólag örömmel vennék – szakemberek” (?) – (múzeum/levéltár) – ha háztartási naplókat küldenénk / küldenétek be !
  Bocs’ szót sem, hogy pl. van (sok egyéb mellett) 1945-ból egy (baba) tejutalványom is… és ne “ragozzam a témát!”
  Bocs’ : egyetértve a témával (= kalkulátor) – de valahogy a legjobb “kalkulátor” = önmagunk !
  🙂 – pl. megadhatnám, hogy 24 óra alatt- hányszor kapcsol be a gázkazánom… mennyit fogyaszt,- stb. akkor, ha pl. szellőztettem, vagy nem… és ne bonyolítsam!
  Tipp: vagyunk páran… kik mérjük a napi hőmérsékletet… a csapadékot… és tudom is én mit nem. OK! Ráérünk ?- (szépkorúak) 🙂
  Ja!- ne öregedjetek meg soha ! – vagy módjával ! 🙂

 • Avatar

  biosolar

  2011. január 14. péntek - 15:03

  #78329

  TÜKE:
  Évekig laktunk egy társasházi lakásban négyen. Aztán eladtuk a lakást, és egy emelettel feljebb költöztünk. A gázórák a földszinten voltak, és én továbbra is leolvastam a régi lakás gázóráját is (mániás leolvasó vagyok én is). Az új lakók hárman, kétszer annyi gázt fogyasztottak, mint mi négyen -ugyanabban a lakásban-. (Nem csak egy hónap adatai alapján számoltam ki!)
  Hogy lehet ez? Felére csökkent volna a gáz fűtőértéke, vagy elromlott a kazán? Nem. Az új lakóknál egyszerűen meg lehetett dögleni a melegtől.
  Ők azt mondták csalódtak a gázban, a régi lakásukban a távfűtés is sokkal olcsóbb volt (persze ott nem a fogyasztásuk alapján fizettek).

  A fenti történettel azt szerettem volna érzékeltetni, hogy az eltérő fűtési szokások miatt nehéz a tényleges költségeket pontosan megbecsülni, de nem is ez volt a célom.
  A program írásával azoknak szeretnék segíteni a jó döntés meghozatalában, akiknek lehetőségünk van a különböző fűtési módok között választani.

 • Avatar

  TÜKE

  2011. január 25. kedd - 05:21

  #78408

  biosolar:
  Bocs’hogy “visszatérek” ehhez a témához !
  A napokban történt velem :
  Előzmény : ismerősöm egy panelházban lakik (3 szobás) gázmérő óra nincs!- átalányt fizet több mint 30 éve… és vettek egy új gáztűzhelyt! (konyhába) ! 4 lapos és elektromos a sütője !) – elkezdték az “ügyintézést!” – Köztudott (?) – ha nincs gázmérő óra,- akkor mi alapján és hogy’ számítják a gázfogyasztást.
  OK!- régi a cikk!- de esetleg érdemes lesz megnézni benne a táblázatot ?
  https://www.fogyasztok.hu/cikk/20090810/e.on_gazszamla_ertelmezes
  Folytatás :
  Ismerősöm csak most “tapasztalta meg”,- (ügyintézés kezdete…) az ő 3 szobás lakása- eddig 3,5 szobásként volt “nyilvántartva!” (?) -és most kezdődik a “levelezés” – és az idegeskedés !
  Még nem tudom a történet végét !- de (esetleg) javaslom a gázmérő nélküli “olvasóknak”- nézzenek utána az ilyesminek is !
  Természetesen pontosítani, hogy az említett szabványok változtak-e ?
  Vagy tudni arról, hol kell elkezdeni a “reklamálást!”- (ügyfélszolgálatnál) – és ilyesmik !

 • Biosolar | Takaréklángon 1. rész

  2011. február 15. kedd - 00:01

  #78621

  […] számos hasznos kis kiegészítőt találhatnak  energiaracionalizáláshoz. Elsőként  as “Fűtőanyag kalkulátorral“ című írását olvashatták. A következőkben a Takaréklángon című írásának 1. […]

ZÖLD
A légkondicionálók rántják mélybe az emberiséget

“… Egy nagyon kedvezőtlen spirál alakulhat ki a légkondicionálók körül. A globális felmelegedés hatására egyre többet helyeznek működésbe, a több légkondicionáló viszont gyorsítja a felmelegedési folyamatokat. Elmondhatatlan megkönnyebbülést jelent, ha a nyári, pokoli melegből egy okosan hűtött, hűvös, légkondicionált szobába lép be az ember. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) közelmúltban készített előrejelzése szerint az említett hűtőberendezések […]

A légkondicionálók rántják mélybe az emberiséget
2018. július 29. vasárnap
ZÖLD
Kíváncsi mire költenének legtöbbet a magyarok az otthonukban?

[sajtóközlemény] Ha a magyarok nagyobb összeget tudnának költeni az otthonukra, akkor energiahatékony berendezésekbe fektetnék a pénzüket. Ezt az eredményt hozta az E.ON Európában végzett reprezentatív felmérése. Az eredmények az „Élet Európában” című vizsgálatból származnak, melyben az E.ON és a Kantar EMNID közel 8000 embert kérdezett meg Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, a Cseh Köztársaságban, Romániában, Svédországban, Törökországban […]

Kíváncsi mire költenének legtöbbet a magyarok az otthonukban?
2017. július 17. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább