Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2011. március 1. kedd

Építkezés hullámtérben

Az árvizi írások kapcsán összeszámoltam, hogy korábban 5 házat is terveztem ártérre hullámtérbe, amikből 3-at már bemutattam itt a koos.hu-n. Mindhárom a Római-parton épült meg.  Az elsőt még 1994-ben terveztem, akkor még nem volt semmilyen speciális előírás a Királyok útja és a Duna meder közötti sáv beépítésére.

Ez gyakorlatilag árterület hullámtér, aki ide építkezett, az tisztában volt azzal, hogy ide 4-6-8 évente kiönt a Duna. Míg korábban puszta becsléssel mindenki maga döntötte el, milyen magasan legyen a padlója, ma már szigorú szabályok alapján cca. 190 cm magasra kell emelni, ebből egyenesen adódik a lábakra állítás.

A napokban eszembe jutott, hogy még a pályám legelején is terveztem ártérre hullámtérbe, méghozzá a Lupa-szigetre egy lábakon álló kis nyaralót, aminek még megmaradt néhány terve.

Egy év eltéréssel két változat készült, de megvallom nem is tudom, hogy valamelyik változat megépült-e egyáltalán?

… és a 2. változat.

Felhívnám a figyelmet az alábbi rajzon látható kis pecsétre. Ezek szerint a terv megjárta a rossz emlékű Pest Megyei Építéstervezői Szakértő Bizottságot (amit aztán az Alkotmánybíróság szüntetett meg).

Vannak olyan árterületek hullámterek, ahová mindig is építkeztek. A legtöbb folyó mellett kialakultak ezek a lábakra épített üdülőterületek. A Tisza melletti Mindszenti partot és a szegedi Sárgát mi is bemutattuk:

Hazajáró | Mindszenti Tisza-part

Hazajáró | A szegedi “Sárga”

az eddig megjelent írások:

Hozzászólások (9): megnézem

 • Lakatos János

  2011. március 1. kedd - 10:26

  #78833

  Tiszteletem az uraknak!
  Itt nem keveredik véletlenül az ártér és a hullámtér fogalma ? Tudtommal ártér az, ameddig gátak nélkül kiöntene a folyó, kb az ország 1/3-ad része. Hullámtér pedig az, ahová normál esetben ki is önt, azaz a folyó menti árvízvédelmi gátak közötti terület.

 • Rezsnyák Péter építész

  2011. március 2. szerda - 22:25

  #78864

  Bizsereg a tenyerem a cikket olvasva..annyira vágyom már, hogy vízre kerüljön idén is a kajak! A hajnali nádasnál nem tudok szebbet a Velencei tavon.

 • Koczkáné Kati

  2011. május 31. kedd - 16:22

  #80480

  A mártélyi üdülőterületen most a szennyvíz elhelyezés problémaköre került előtérbe. Ott eddig szikkasztókba gyűlt a szennyvíz, ami gyakorlatilag elszivárgott. Csak a nyári hónapokban volt használat. Most zárt tárolók építésére kötelezik a tulajdonosokat, aminek üzemeltetési költségigénye aránytalanul nagynak tűnik (egy “szippantás” kb 25.000 Ft) amellett jelentős bűz és zajterhelést jelent a környezetre, lévén, hogy a teljes éves mennyiség keletkezése és így a szippantása is a szűk 2 hónapos szezonra korlátozódna.
  Arányban áll vajon a szikkasztás megszüntetése révén elérni vélt környezetkímélés a megvalósítás költségeivel és az azzal járó új fajta környezeti terhekkel? Hogy csinálják ezt más árterületeken? Hogyan vélekednek erről szakértő építészek, környezetgazdálkodási szakemberek?

 • Szabóbácsi

  2011. június 1. szerda - 13:05

  #80487

  Inkább egy hasonló történettel fűszerezném.
  Vannak a Dunán a nagy, kabinos hajók. Rajtuk többszáz fő termeli a szennyt. Ezek már nem engedik a vízbe hanem eltárolják kultúrált módon.
  Előfordul hogy jön a szippantós és onnan precízen kiszivattyúzza. Aztán megy lejjebb pár kilométert és beleengedi a Dunába 🙁

 • koczkane.kati

  2011. június 1. szerda - 13:19

  #80489

  Szabóbácsi: köszönöm, ez a történet is alátámasztja, amit gondolok. A baj csak az hogy az évi több százezer forintos többlet üzemeltetési költség a már amúgy is eladhatatlan üdülők tulajdonosait fogja terhelni – egy átlagos üdülőt jelenleg 500.000 – 1 millió Ft-ért lehet ma eladni, ki vesz ilyet ekkora üzemeltetési költséggel?
  Egyszeri beruházásként a csatornázás sem lenne olcsó, de annak legalább volna értelme és a fenntartási költsége sem volna ilyen irreális mértékű. Vagy tévednék, és hullámtérben valóban csak milliárdos nagyságrendű költség ellenében lehetne csatornázni, ahogy azt hivatalos helyen állítják?? (befogadásra alkalmas szennyvíz tisztító kb. 1 km-re létezik)
  Tényleg ilyen látszatmegoldás létezik csak a környezetbarát szennyvíz elhelyezésre az ártéri üdülőkben?

 • TÜKE

  2011. június 2. csütörtök - 05:27

  #80493

  koczkane.kati:
  Kedves Katalin ! Bocsássa meg a hozzászólásomat ! Én pl. azt sem tudtam eddig, hol van Mártély ! (Pécsett lakom és bár engem nem érintett,de az elmúlt években inkább a Pécsett és környékén zajló ISPA-programra figyeltem valamelyest…)
  Gondolom maguk ismerik ezeket itt,- hátha mások nem annyira (mint én) ezek
  ” A hatóság szerint is meg kell szüntetni Mártélyon a szikkasztót” és
  “Nagy baj van a mártélyi holtágnál” – ezeket a Google keresőbe írva jobban (?) megismerhető a történet.
  Ne tartson demagógnak, ill. én nagyon szkeptikus is vagyok,de csak-csak arra tudok gondolni, hogy 2011-et írunk !-és “valamit” most már valóban csinálni kell(ene)! Természetesen – a magam módján – én átérzem a gondjaikat!
  Magamból “kiindulva”- én is a magam baját tartom a legsúlyosabbnak legtöbbször,- bizonyára a mártályi üdülők/nyaralótulajdonosok is.
  Mint laikus a feltett kérdéseire én nem tudom a megnyugtató választ,hogy máshol hogy’ csinálják.

 • TÜKE

  2011. június 2. csütörtök - 05:32

  #80494

  Szabóbácsi:
  (Bár én is eléggé szkeptikus vagyok.)
  Sok év után a napokban egy IC-vel utaztam Bp-re és jutott eszembe(…) pl. a vonatok esetében kb. mikor “jutunk el addig”, hogy NE a sínre ( a “természetbe”) kerüljön az emberi ürülék és a többi szennyeződés ?
  Meglepett : az egész út során volt víz a WC-hez és a kézmosáshoz, ill. papír is !
  Gondoltam is . má’ ez is egy haladás ? 🙂

 • Rezsnyák Péter építész

  2011. június 2. csütörtök - 10:07

  #80500

  Szabóbácsi: Ha beleengedi a Dunába, az nagy baj. Eddig a pesti ember előjoga volt, hogy belesza*jon a Dunába, de ez most megszűnni látszik. A szennyvizet, de a konténeres sittet-hulladékot is nagyon szigorúan kezelik. Egy hivatalos szállító, ha egyszer rossz helyre ürít, nagyon rá tud faragni. Nem életszerű, hogy ezt ma megkockáztatná bárki. Pár éve biztosan így volt! Ha pedig mégis ezt látod, egy mobilos fotó elég lehet a feljelentéshez!
  Megoldás felé vinne a fekáliás és egyéb szennyvíz külön kezelése.Megoldás lehetne pl. a komposzt wc üzemeltetése is. Kérdés, hogy áll hozzá az adminisztráció?
  https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:BSJ_Pjr2ol8J:www.foek.hu/korkep/vizgazd/3-2-8-1-3-d-.html+komposzt+wc&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&source=www.google.hu

OFF
Menekülők? Menekülök …

Bármennyire is tudjuk, hogy más ha valamit a TV képernyőjén látunk és az, amit személyesen megtapasztalunk a helyszínen, eléggé megütött, amikor ma vonattal Bp-re mentem és a Keletiből kijöttem ez a kép fogadott. Egészen elképesztő és szürreális a látvány. Több ezren lehetnek, többségük a földön ülve pokrócon, de a többség inkább szétszedett papírdobozokon. Az ott […]

Menekülők? Menekülök …
2015. szeptember 3. csütörtök
OFF
Elszáll a tető

Most találtam. Ritkán látni olyat, amikor elszáll egy háztető … Elég horrorisztikus. Le vent arrache le toit d’un bâtiment (Russie) by Spi0n

Elszáll a tető
2015. április 21. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább