Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Andrási Zsolt
2011. március 6. vasárnap

Hazajáró | Nógrádi vár(rom)

Régen jelentkezett már a Hazajáró sorozat. Ezúttal Nógrádba látogatunk el és ismételten Andrási Zsolt jóvoltából.

Gyönyörű az a várrom, így romként is (belegondolni is hátborzongató, milyen szép és izgalmas lehetett a maga idejében), hálás fotótéma, főleg ilyen kontrasztos cumulusokkal a háttérben.

De miért rom?

Nos, a Wikipédia szerint ez a vár relatív későn, 1483-ban készült el, legalábbis ami a 3 emeletes lakótornyot, a belső és külső vár falait jelenti. A  belső vár a környék fölé 66 méterrel magasodó fennsík egyik sarkában helyezkedik el, eleinte mély árok, később külső várfal vette körül.

A törökök 1544-ben harc nélkül foglalták el, visszafoglalni csak 50 év múlva sikerült, majd 1663-ban hosszas ostrom után foglalták el újra. 1685-ben egy nyári viharban villám csapott a lakótoronyba, amelyben a puskaport őrizték. A hatalmas robbanás elpusztította szinte a teljes belső várat, amelynek következményeként a vár stratégiai jelentősége megszűnt, a helyőrség elhagyta.

Ezután az időjárás és a környékbeliek rombolták csak, köveit felhasználva a környékbeli építkezésekhez. 1997-ben zajlottak helyreállítási és állagmegóvó munkálatok, amelynek során elkészült az új olaszbástya, tetőt kapott a rondella.

Ha kiváncsiak a részletekre is, kérem olvassák el Zsolt eredeti cikkét

***
Megkértem Andrási Zsolt barátomat, hogy csatlakozzon a Hazajáró sorozatunkhoz fotósorozatokkal, cikkekkel. Az együttműködésünk látható és kereshető bizonyítéka a Zsolt által összeállított Hazajáró térkép, amely a Google Maps szokásos lehetőségeit igyekszik kihasználni. Kattintsanak a térkép alatti linkre és nem csak nagyobb méretben fogják látni, hanem a bal oldalon megnézhetik a különféle színek jelentését is.


Hazajáró projekt nagyobb térképen való megjelenítése

Jó böngészést a fotósorozatok között!

Hozzászólások (2): megnézem

 • Avatar

  Huszti István

  2011. március 6. vasárnap - 08:41

  #78943

  A Börzsönyben a Nógrádi vár, Kámor vára (ez inkább csak már nevében létezik), aztán Drégely vára az erdőn keresztül igazi jó montenbike útvonal. Minden évben többször elmegyünk ide, akit érdekel szóljon.

 • Avatar

  TÜKE

  2011. március 28. hétfő - 05:00

  #79316

  Bár én lokálpatriótának tartom magam, elsősorban a háromdimenziós képek miatt küldöm. https://www.metropol.hu/mellekletek/utazasa/cikk/704919 Benne a link. Emlékezetem szerint, bal old. Virtuelle Tour-ra katt’ és ott vannak a képek.

HÁZ-TERV
Hazajáró | Tisza-tó 1. rész

Idén nyáron már a második alkalommal jártunk a Tisza-tavon, Tiszafüreden nyaraltunk egy hétig. Idén is annyira jól éreztük magunkat, hogy eldöntöttük, ebből bizony rendszer csinálunk. Megyünk jövőre is. A tó tiszafüredi része abszolút vadregényes, keresztül kasul be lehet járni, leginkább kajakkal és motorcsónakkal. A motorcsónak bérlés kb úgy zajlik, hogy “melyikkel akarnak menni? Ha visszajöttek, […]

Hazajáró | Tisza-tó 1. rész
2017. november 26. vasárnap
HÁZ-TERV
Hazajáró | a sarródi Kócsagvár

“…Az egykori, a Fertő tó összezsugorodása következtében megszűnt révátkelő helyén áll az 1993-ban épített Kócsagvár. Tervezői a Makovecz Imre neve által fémjelzett organikus építészet követői, a hegykői születésű Zámbó Terézia és férje, Koller József. Nevét a helyi madárvilág egyik jellemző képviselőjéről, a nagy kócsagról kapta, a madár alakja a díszes bejárati kapun is megjelenik. A kócsag a természetvédelem […]

Hazajáró | a sarródi Kócsagvár
2017. augusztus 21. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább