Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2011. március 18. péntek

SPACELOFT aerogel | űrtechnológia forintért

Még tavaly elhatároztam, hogy beszámolok egy nagyon különleges anyagról, bár távolinak tűnt és csökkenti a jelentőségét számunkra, ha nálunk nem kapható. A minap levelet kaptam, melyben felhasználásra ajánlotta egy hazai forgalmazó a Spaceloft Aerogélt, amelyet az Aspen cég fejlesztett ki, eredetileg a NASA megrendelésére. Így hogy már nálunk is beszerezhető, már sokkal érdekesebbé vált, álljon itt egy kis bemutató.

Hogy érzékelni lehessen a hőszigetelő képességét, tekintsék meg a fenti táblázatot (a VIP= vákumhőszigetelés, amelyről még 2009-ben mi is beszámoltunk).

Az idei év elején egy új termék jelent meg a speciális hőszigetelések hazai piacán. Egy érdekes és hasznos anyag: az aerogél hőszigetelő paplan. Az aerogél szigeteléseket a NASA fejlesztette ki: üvegszálkompozit anyag, amely szilika aerogéllel van elegyítve.

Amellett, hogy a valaha gyártott legjobb hőszigetelő anyag, teljesen víztaszító, viszont a párát nagyon jól átengedi.

Sűrűsége igen kicsi, nem öregszik, nem penészedik, semmiféle környezeti problémával nem kell számolnunk az alkalmazás során.

λ=0,013 W/mK

A Spaceloft aerogél hőszigetelések alkalmazási területét jelenleg a nanotechnológiás eljárások magas költségei eléggé behatárolják: jellemzően műszaki, technológiai problémák effektív megoldására használhatóak költséghatékonyan.

További videók az aerogel-ről itt és itt

Például, ha egy tervezési vagy kivitelezési hiba miatt problémás szerkezetet, csomópontot kell utólag hőtechnikailag korrigálni. Ilyen esetben az aerogél hőszigetelő paplannal a lehető legjobb eredményt tudjuk elérni a szerkezet megbontása nélkül, kültérben vagy beltérben, födémben vagy padozatban alkalmazva. Ilyen esetekben egyértelműen kifizetődő a használata. És ami legfontosabb, szemben más csúcskategóriás hőszigetelésekkel, a paplan teljesen hétköznapi módon beépíthető: lépésálló, ragasztható, vakolható és hajlítható, tehát íves felületekre is könnyű rögzíteni.


Emellett új építésű könnyűszerkezetes épületeknél a szerkezet hőhídmentesítésére eleve javasoljuk betervezni az anyagot: a Thermablok öntapadós aerogél szigetelő csíkja könnyen, praktikusan felhelyezhető: már minimális vastagságban alkalmazva is ellensúlyozni tudjuk a falszekciók és a szerkezeti bordák hőátbocsátási differenciáit.


Bővebb információ: www.aerogelszigeteles.hu

Aerogél hőszigetelő paplanok

λ=0,013 W/mK

Az aerogél hőszigetelő paplan egy flexibilis kompozit anyag, amely üvegszál térhálóba ágyazott aerogél. A legmagasabb R-értéke és teljességgel ártalmatlan jellemzői miatt biztonsággal alkalmazható az élet minden szegmensében. Tekercs formában kapható, mely a gyors és sokrétű alkalmazását teszi lehetővé a számos felhasználási területen.

Összenyomható, alkalmazkodó, jól illeszthető bárhová anélkül, hogy veszítene szakítószilárdságából és rugalmasságából. Különböző szélességben és méretben is kapható.

SPACELOFT aerogél hőszigetelő paplan termékismertető

Felhasználási terület

 • ipari feldolgozó létesítmények
 • kültéri és beltéri építőipari alkalmazások
 • ruhaipari alkalmazások

Aerogél hőszigetelő csíkok

λ=0,013 W/mK

Az aerogél hőszigetelő paplan egy speciális felhasználási módozata. A méretén kívül egyéb fizikai tulajdonságait tekintve teljes mértékben megegyezik a paplannal.

Felhasználását megkönnyíti, hogy ragasztóval ellátott, öntapadós verzióban is gyártják.

Így könnyen és gyorsan alkalmazható különböző hőhidak megszüntetésére.

Felhasználási terület

 • kültéri és beltéri építőipari alkalmazások (pl. könnyűszerkezetes épületszerkezetek hőhídmentesítése)

Végül pedig az árlista:

Lőrincz Zsolt, LERPOS Bt.
Telefon: +36-20-5896500, Fax: +36-70-9004056
Levelezési cím: 6721 Szeged, Juhász Gy. u. 13/B
E-mail: lorincz.zsolt@aerogelszigeteles.hu Web: https://www.aerogelszigeteles.hu

 

Hozzászólások (11): megnézem

 • Avatar

  TÜKE

  2011. március 18. péntek - 05:51

  #79140

  Megnéztem a termékismertetőt (laikusként)- abban a végén – a felhasználási információkat is. Valahogy a biztonsági adatlapot (?) nem találtam. Csak azért írom, mert “megakadt” a szemem : ” az anyag esetleg poros lehet” = porálarc javasolt ill. olvastam “C” tűzveszélyességi oszt.-ba tartozik. Az is igaz, említődik, hogy a forgalmazó az érdeklődőknek ad további felvilágosításokat.
  Bocs’ ha szerepelne a sorok között,- és csak az én figyelmemet kerülte volna el,- találtam ezt a neten : https://www.aerogel.com (sajnos,magyarul nem olvasható)
  Találtam még egy weboldalt (?) – ahol építtetők írnak a tapasztalataikról,- (?)- ott olvastam,hogy egy svájci, kb.600 éves malom felújítása során is alkalmazták. (műemlékvédelem)
  Remélem, “magyar engedélyek” is léteznek ?- ne utólag derüljön ki, hogy “nekünk” ez sem megfelelő. OK!- olvastam, hogy van valamilyen EU-engedélye. (?)

 • Avatar

  biosolar

  2011. március 18. péntek - 10:03

  #79142

  Ár/teljesítmény viszony?
  Kinek éri meg?

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2011. március 19. szombat - 19:27

  #79151

  A nyílászárók spalettájánál valóban jól jön, hiszen ott csak 1-2cm-t enged meg a tok. Erkélylemezek hagyományos körbecsomagolásánál már kérdéses. Oda talán a szintén drága hőhídmexakítóelem se kerül többe.
  Viszont tetőteraszoknál talán megoldható hogy ne kelljen 1; vagy fellépve kilépni (gazdaságosabb), 2; vagy az egész belső szintet a külsőhöz feltölteni (elegánsabb). Ha jó a táblázat, feleannyi Aerogél kellhet mint pl. Syrofoam. Fordított lapostetőhöz viszont alkalmas-e? A tökéletes víztaszítás, páraáteresztés csábító tulajdonság. EZt figyelemmel fogom követni.

 • Avatar

  TÜKE

  2011. március 20. vasárnap - 06:25

  #79155
 • Avatar

  Huszti István

  2011. március 20. vasárnap - 10:44

  #79157

  Az újságíró “elalvása” érthető, ha azt vesszük, hogy a szakma 30 évet aludt el.

 • Avatar

  TÜKE

  2011. március 20. vasárnap - 14:06

  #79161

  Koós Miklós:
  Kösz’ a választ ! Így van ez, egy “újszülöttnek minden vicc új!” 🙂
  Bizonyára a szakemberek ismerik, én tegnap ezt a reklámot (?) olvastam a Pécsi Hírekben-9.old. Beltéri falszigetelés az INHEMIWA hő-és hangszigetelő panellel. Látom, ez sem annyira újdonság, de írják, hogy Pécsett is kapható és az üzlet: Kagor Kft Pécs Bajcsy-Zs.u.14-16 72/266-833 30/446-1677
  Hozzám hasonló laikusoknak :
  https://www.belsoszigeteles.hu/ és https://www.inhemiwa.hu/htm/page/36f7.html?stp=index (remélem működik)

 • Avatar

  CsT

  2014. január 1. szerda - 16:32

  #87296

  A táblázatban szerepel egy oszlop “PF”. Azt szeretném kérdezni, hogy az mi/minek a rövidítése?
  Keresem a legjobb homlokzatszigetelést (adott ellenálláshoz szükséges köbméterár alapján), egyenlőre az IPN panel (kingspan) tűnik a jó választásnak, de persze biztosan rám lehet cáfolni.
  Előre köszönöm!

 • Avatar

  Anna

  2014. január 16. csütörtök - 09:11

  #87331

  EnergPHit minősítésű házat szeretnénk (felújítás passzívház komponensekkel). Az egyik problémánk, hogy két lakószobában már eleve alacsony a belmagasság, ezért olyan szigetelés kéne az aljzat fölé, aminek nagyon jó a lambda értéke, hogy aránylag vékonyan is jól hőszigeteljen. Ez a hőszigetelő paplan vajh tényleg tudja ezt a remek értéket? Meleg-, vagy hidegburkolat alá le lehet tenni? Milyen rétegrendben?

  Köszönettel: Anna

TERV KRITIKA
Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben

Kedves Miklós! Még az év első felében találkoztunk, hogy egy Pest megyei családi ház tervezéséről egyeztessünk. Akkor nem Önt választottuk tervezőként, viszont most szeretnénk tervkritikára beküldeni az elkészült terveket. A kiviteli tervcsomag építészeti része közel végleges állapotban van, most a gépészeti/elektromos/statikai tervezésnél tartunk, ezeket januárban szeretnénk befejezni. Az építkezést ez év őszén szeretnénk megkezdeni. A […]

Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben
2018. január 24. szerda
SZAKMA
Passzívházak 2016 | Történtek jó dolgok is …

A Passzívházak 2016 sorozat eddigi írásaiban csupa rossz dolog került szóba, itt a végén kerüljenek szóba a jók is. A passzívházak Németországból kerültek hozzánk, közel 20 éves késéssel. A jelentőségük és különösen a hatásuk elvitathatatlan. Szélesebb körben való elterjedését, a szakmai közbeszédbe való bekerülését azonban nem a mérnök, szorosabban véve az építész társadalomnak köszönhetjük. Az építtetők […]

Passzívházak 2016 | Történtek jó dolgok is …
2016. december 8. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább