Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Tóth Tamás
2011. június 9. csütörtök

LED | 4. Megbízhatóság és élettartam

Mitől függhet egy LED-lámpa megbízhatósága, élettartama?

Egy fényforrás igen lényeges (hacsak nem a legfontosabb mérőszáma) a fényhasznosítása, azaz a hatásfoka. Az, hogy 1 Watt fogyasztással hány lumen fényáramot bocsájt ki. Értelemszerűen minél magasabb a lumen/Watt érték annál korszerűbb és gazdaságosabb a fényforrás. Jelen esetünkben a LED-lámpa.

Egy korszerű LED-lámpa nem csak magas hatásfokú, de ezt a hatásfokot tartósan biztosítani is tudja. Lehet gyengébb minőségű LED-del is, ugyanolyan hatásfokot elérni átmenetileg, de az élettartama lerövidül. Egy jól működő LED nem ég ki, hanem fokozatosan elhalványul. A hirtelen kiégés valamilyen gyártási, tervezési, vagy akár üzemeltetési hiba is lehet.

Mindenek előtt szükséges tisztázni, hogy világítási célból többféle fénykibocsájtó diódát gyártanak.

A legközismertebb a DIP LED.

Ezeknek a hagyományos (általában 3-5mm átmérőjű) epoxy házas LED-eknek tartja az élettartamát a szakma a legalacsonyabbnak. Ha ez nem így lenne, akkor mint a legrégebbi típusok csak ilyenek lennének, s nem fejlesztetek volna ki újabb megoldásokat. Természetesen ezek a DIP LED-ek is folyamatos fejlesztés alatt állnak, és egyre nagyobb fényáram kibocsájtására alkalmasak. Sőt a nagyobb fényáram biztosítására megszületett az úgynevezett két chipes DIP LED. Ez gyakorlatilag két LED egybeépítve, így egy helyen dupla fényáram leadására képesek.
A szakma azért tartja ezeket a DIP LED-eket rövid élettartamúaknak, mert a kis területen keletkező fény és hő miatt, a kis méret következtében a hőleadásuk kedvezőtlen, valamint az epoxi burkolat, lencse folyamatos oxidációja miatt a fényáram csökken.

A hőleadás problémája ellen szól ugyanakkor az a tapasztalati tény, hogy a DIP LED-ek igen kiváló (sok esetben talán legmagasabb) hatásfoka mellett igen kevés hőt termelnek. Akármilyen hosszú világítás után is a DIP LED-ek megfoghatóak, csak melegek, nem sütnek, pedig hűtőbordákat sem szereltek rá a gyártók. Ezzel szemben az alábbiakban bemutatott Power LED-ek, és egyre több, erősebb SMD LED hőtermelése olyan erős, hogy hűtőborda nélkül használhatatlan, mert gyorsan tönkre mennének, valamint a hűtőbordákat megérintve, nem okoznak ugyan égési sérülést, de ezek a termékek határozottan sütnek.

A SuperFlux tokozású LED-ek élettartamát már valamivel kedvezőbbnek ítélik, a nagyobb méretükből is eredő kedvezőbb hőtermelésük miatt. Ugyanakkor, ugyanúgy epoxy anyagúak, melyek esetében is, – mint a DIP LED-nél – a folyamatos oxidáció csökkenti a kimeneti fényáramukat.

Az SMD tokozású LED-ek esetén még kedvezőbb a helyzet annyiban, hogy ennél a típusnál már nincs epoxy lencse. Ennek ellenére nem zárható ki a fényáram csökkenés, de ez már csak az atomi szinteken bekövetkező anyagváltozásra vezethető vissza.

A Power LED-ek (azaz teljesítmény LED-ek) élettartamát tekintik a legkedvezőbbnek. Több gyártó által különböző márkaneveken szerepelnek, pl: Edison LED. De különösen kedvelt, minőségi és márkás termékek pl: a CREE, Luxeon, LumiLeds.

A LED-ek tokozása csak egy kiindulási értékítéletet jelenthetnek az élettartam megbízhatóság tekintetében.

A korrekt megítélést nem csak a már említett anyaghasználat, a chip hőmérséklet, illetve a hűtés lehetősége határozza meg, hanem ennél több tényező is.

A LED gyártás minősége, azaz a félvezető szennyezettsége is fontos. De igazán fontos lehet különösen a nagyobb hőtermelésű SMD ledek és a Power LED-ek tekintetében, hogy olyan helyen alkalmazzuk őket, ahol a hűtőbordák hőleadása biztosított. A magas külső környezeti hőmérséklet, mint például szaunában alkalmazás, minden fajta LED élettartamát rövidíti. A LED meghajtó áramának erőssége is élettartam meghatározó tényező, nagyobb árammal nagyobb fényáram biztosítható, de ennek a rövidebb élettartam lehet az ára. Fontos a meghajtó áramkör, az alkatrészek minősége. Pl:  meghajtóáramkörben található elektrolit kondenzátorok, melyek élettartama pár tízezer órára tehető. Tehát előfordulhat, hogy a LED még kellő fényerővel világítana, de a meghajtó alkatrész már nem működik.

a LED lámpákról szóló sorozat eddig megjelent részei
LED | 1. Hagyományos izzók betiltásának hatásai
LED | 2. Mit tudnak a LED-izzók és mit nem?
LED | 3. Bizonytalansági tényezők, megtérülés
LED | 4. Megbízhatóság és élettartam

Hozzászólások (5): megnézem

TECH
CoeLux, a mesterséges napfény

Teljességgel megtéveszti a szemlélőt az olasz CoeLux cég új innovációja, hiszen látva a következő képeket nem gondolnánk, hogy mesterséges megvilágítást látnánk, sokkal inkább valamilyen fotorenderelt képekre gyanakodnánk. LED és nanorészecskék felhasználásával készült új világítástechnika a természetes fényszórást modellezi le. Lehet égövet választani, így beállítható észak-európai, trópusi vagy akár mediterrán napsütés is, jellemzően a nap beesési […]

CoeLux, a mesterséges napfény
2015. augusztus 17. hétfő
EGYÉB
Világítás áram nélkül

Egy brazil gépész egyszerű megoldással rukkolt elő, mellyel elektromos áram használata nélkül is be tudja világítani nappal az otthonát.  Ehhez pedig mindössze egy kétliteres műanyag palackra van szükség, amit vízzel, illetve két kanálnyi fehérítővel kell megtölteni – hogy a víz ne algásodjon be. Az üveget egy fekete színű kupakkal érdemes lezárni, majd egy lyukat kell […]

Világítás áram nélkül
2013. szeptember 26. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább