Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2011. szeptember 23. péntek

Facebook …. ugyan!

Majdnem napra 1 éve írtam a Újabb lépés egy boldogabb világ felé … , melyben 1 év használat után leírtam a – meglehetősen lesújtó – véleményemet a Facebookról. Többször leírtam, hogy nem nagyon hiszek bizonyos közösségi szolgáltatások hosszútávú eredményességében, hatékonyságában, de jobb szeretek mindent magam kipróbálni, mielőtt eldöntöm, használom-e. Kifejezetten örülök annak, hogy jó érzékkel kimaradtam a Google Wave-ből, majd a Google Buzz-ból és ebből következően már csak legyintettem a Google+ nevű akármire is.

Épp most olvastam egy beszámolót a Facebook kapcsán életrehívott Google+ -ról:

… “A Google nincs könnyű helyzetben, mert a network effect néven ismert elmélet szerint egy hálózat legfontosabb értéke a hálózathoz csatlakozók száma, és a közösségi szájtok esetében a piac is a mennyiséget – a felhasználószám és az aktivitás növekedését – értékeli a legtöbbre … “

A fentiek azt hiszem mindent elmondanak a közösségi hálózatok jelentőségéről. Egyszerű tömegbefolyásolás, mint 30 éve, amikor rávettek, hogy vedd meg a CocaCola-t vagy éppen az 501-es farmert (ha még tudja valaki, mi is az), majd később ugyanezt tette meg pl. az MTV (Music Television), ami azon éppen “cool” volt (magyarán a multik el akarták adni), arra ugrott az ifjúság. Persze ezt nem vették észre, mi több, még tiltakoztak is ellene.

Így voltam a Facebook-kal is. Tisztában vagyok azzal, hogy szembe megyek a trendekkel, de számomra, privát célokra pont ugyanolyan értelmetlen volt , mint anno az iwiw. Akikkel kapcsolatot akarok tartani, annak eddig is megvolt a módja. Privát célra nem vált be, ezek után tettem egy próbát és becsatornáztam a koos.hu-t a FB-ra. Adtam neki is elég időt – ugyanúgy 1 évet – de az eredmény – legalábbis számomra – igencsak vegyes, de úgyis írhatnám, hogy kudarc.

Miközben egyes cikkek megjelenései – különféle általam nem ismert módon – elérik sokszor a 3-4 ezres számot, sőt előfordul a 8-10000-es megjelenés is, a tényleges cikkolvasók száma érzékelhetetlen marad, pontosabban a blog olvasottságában nem látok szinte semmi változást. A Google Analytics statisztikáiban a Facebookról érkezők száma a 2 %-ot sem éri el. Nem vagyok egy SEO lovag, ezért ez nekem meglehetősen magas. Nem igazán értettem azokat, akik úgy vélik pl. csak FB accounttal lehet hozzászólni egy cikkhez, hiszen ezzel nem magunknak, hanem a “network”-nek segítenek olvasottságot növelni. Számomra az hogy ez trendi, még kevés.

Szóval tanácstalan vagyok. Mi értelme, hogy a koos.hu – no nem mint tartalomfogyasztó, hanem mint tartalom előállító – jelen legyen a Facebookon, ha csak energiát vesz el, de a visszacsatolások száma a havi 100-at sem haladja meg?

A legnagyobb bajáról nem is beszéltem nem csak hogy a google nem tud keresni rajta, de még maga a fb sem, egyszerűen béna a keresője, üssünk be egy olyan kurrens keresőszót, pl. hogy “passzívház” és kiad egyetlen találaltot egy 1 éve nem frissült fb oldalról.

Amit az fb-re írok, az olyan, mintha mindjárt ki is töröltem volna. Strukturálatlan, ömlesztett és kereshetetlen. Egy ilyen lineáris izével mihez lehet kezdeni? Nem az az érdekes, hogy mit írtam 2 éve, hanem hogy megtaláljam az engem érdeklő infókat vagy mások rátaláljanak arra, amit én írtam. Ennek mára kialakult a nagyon kifinomult technikája. Ezt ma sajnos kizárólag csak a google tudja prezentálni.

Elég megnézni az éf fb oldalát, 2-3 like és más semmi. NULLA KOMMUNIKÁCIÓ, pedig ott egy külön marketinges nyomja, van apparát, pénz, stb. 2 éve én is úgy gondoltam, persze OTT KELL LENNI A SŰRŰJÉBEN, ma már látom, csak kidobott energia volt az egész.

kiegészítés: 2 éves próbaidőszak után a koos.hu posztjai a továbbiakban nem jelennek meg a Facebook homokozójában, sőt az oldal is hamarosan törlésre kerül. Aki egy “Tetszik” gomb megnyomásán túl, olvasni is szeretne minket, az kérem iratkozzon fel az oldalunkon az RSS-re vagy email értesítőnkre.

Ön szerint mi a Facebook?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (25): megnézem

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2011. szeptember 23. péntek - 07:52

  #81741

  Gyerekeknek való…. 🙂

 • Avatar

  Aranyosfodorka

  2011. szeptember 23. péntek - 07:54

  #81742

  Kár, hogy nem volt olyan választási lehetőség, hogy „Nem használom, mert nem érzem szükségét”
  Én ugyanis erre szavaztam volna. Így maradt a „Nem használom, nem tudom” – ami persze nem igaz, mert azért persze, hogy tudom, mi a Facebook…De eszem ágában sincs semmiféle közösségbe belépni – én azt hiszem, a mennyiség gyakran a minőség rovására megy.

 • Avatar

  Ingatlan, lakás, ház

  2011. szeptember 23. péntek - 08:24

  #81743

  Én egy plusz lehetőségként fogom fel és kezelem. A Facebook által rengeteg ismeretségre tettem szert, ezen belül üzletire is, ami soha nem jött volna létre Facebook nélkül. Az más kérdés, hogy konkrét haszon még nem sok volt, de hosszútávon gondolkozom, úgyhogy van időm. Egyébként rengeteg érdekes ismeret birtokába is jutottam, amire szintén nem figyeltem volna fel Facebook nélkül, többek között a koos.hu -ra is itt találtam, úgy hogy már megérte, mert sok és érdekes témát tudok olvasni Önöknél ill a hírleveleik által.
  Sipos András

 • Avatar

  Robert

  2011. szeptember 23. péntek - 08:32

  #81744

  Én sem tudtam választani, az biztos, hogy forradalmi. A gond csak az, hogy a tagok nagy része nem arra használja, amire ki lett találva. A google+ pedig szerintem egy sokkal átgondoltabb és modernebb oldal már most is.

 • Avatar

  Fenyvesi Péter

  2011. szeptember 23. péntek - 09:18

  #81745

  Számomra, olyan közösségi felület, ahol a jól kiválasztott “barátok” révén, akik számomra mértékadó emberek, rögtön látom, hogy mi van. Leginkább, h mit lenne érdemes elolvasni. (aki csak bűbájkodik, annak a dolgait láthatatlanná teszem, leoltom) Más kérdés, h marad-e idő elolvasni azt a rengeteg írást, ami így a szemem elé kerül, mások kiválogatják nekem. 🙂 A koos.hu-t én is közvetlenül olvasom, az értesítések alapján, ehhez nem kell fb. Szóval, én se nagyon tudok szavazni, de az elsőt azért megjelölöm.

 • Avatar

  Tüke

  2011. szeptember 23. péntek - 09:20

  #81746

  Nem először közlöm az életkoromat, ami majd’ 64 év.
  Ha valaki ellene volt sok mindennek,- (“magának a netezésnek” is )- én voltam, bár ennek kb. 15 éve ?
  Nem szégyellem elismerni, ebben is változtam.
  A saját (igazi) nevemmel ott vagyok a Facebookban,- és az iWiW-ben is,- bár oda már nem “publikálok!” 🙂 – sem kedvem, sem időm hozzá.
  Ami esetleg nekem nem tetszik,az az,- hogy mennyien lehetnek/vannak, akik ott vannak a facebookban,- de “elérhetetlenek.” Értsd = ők majd’ mindenről tudnak, …de (lehetőleg?) személyük ne legyen elérhető ?- Én kb. olyannak tartom őket, mint azokat ( de sokan vannak!) akik pl. nem néznek sem szappanoperákat, sem Való Világot,- és ne soroljam,hogy miket! – Több ismerősöm van, kik “nagy látványossággal” bejelentették, ők kiléptek !- törölték magukat,- de néha elszólják magukat…”olvaslak ám'” (engem) hogy miket csinálok a neten ! 🙂 Akkor hogy’ is van ez ?
  Kedves Miklós ! -én a helyedben nem számolgatnám, ki,mennyiszer “kattint rád!”- Bocs’ a régebben írt (plagizálásomért) ismétlés : Ancsel Éva : Hogyan kell harangot önteni ( Google keresővel) 🙂
  Bőbeszédűségemért bocs’ !

 • Avatar

  Tüke

  2011. szeptember 23. péntek - 10:01

  #81747

  Aranyosfodorka:
  Bocsássa meg, hogy,-nem ismerem Önt,- és feltételezés részemről az, hogy nagyon sokan vannak,akik nem a saját nevükkel és személyes adataikkal,de ott vannak a facebookban ! Aztán a háttérből,- élvezve az anonimitást, vélekednek úgy,ahogy,vagy nem. Tisztelet a kivételnek ! Kerülve az okoskodást,- valahogy ellentmondásos az : ha nem akar közösség tagja lenni,- de attól még pl. itt hozzászól, vagy esetleg máshol.Bocs’- nem akarnám Önt megbántani !- de “kint is lenni, meg bent is lenni”- azt eléggé nehéz megvalósítani ?
  Nem vagyok türelmetlen, hogy az előző hozzászólásom eddig nem jelent meg.
  Ismétlés : Ancsel Éva : Hogyan kell harangot önteni

 • Avatar

  Zoo Lee

  2011. szeptember 23. péntek - 10:13

  #81748

  Én nem vagyok fenn a FACEBOOK-on.
  Hozzád hasonlóan láttam már sok trendi oldal megszűnését.
  De a személyes véleményem az, hogy ha divatosan akart az ember öltözni, akkor meg kellett vennie az 501-es Levis-t. Persze hogy kimegy a divatból. De nem járhatunk mindig az elnyűtt pulcsiban.
  Vannak ismerőseim számosan, akik az egész internettel úgy vannak, mint Te a Facebookkal.
  Ár-érték arány!!! Ha sok vele a plusz munka, akkor hagyjuk ki.

 • Avatar

  Berta Zsolt

  2011. szeptember 23. péntek - 10:48

  #81749

  Kedves Miklos!
  Szemely szerint en sajnnalnam,ha a koos.hu lekerulne a fb-rol,mert en CSAK ezen keresztul ertesulok,az uj bejegyzesekrol. A fb marketing celu hasznalatanal ugyanakkor azt tudni kell,hogy az uj bejegyzesek szolgai kiposztolasa kontraproduktiv. Interaktiv kommunikaciot erfemes fennyartani,aholis “megmozgatod” a kozosseged.ez persze rettento maceras. De ez igy mukodik.
  Udv:
  Berta Zsolt

 • Avatar

  Boery

  2011. szeptember 24. szombat - 00:16

  #81760

  Én nagyon régóta olvasom a koos.hu-t. Direktben és nem izgulok azon, hogy valamiről lemaradok, idejövök amikor időm engedi és átfutom azt ami engem érdekel.
  Én azon emberek közé tartozom akik a nyolcvanas évek közepén C64-el nyomult majd magánemberként az elsők között vásárolt PC-t a nyolcvanas évek végén. Fiatal mérnökként másfél havi fizetésemből vettem egy PSION pda-t amikor még a legtöbben csak a menedzser kalkulátornál tartottak.A 90-es évek közepén már rendszeres net felhasználó voltam.
  Mindezt azért írom le, hogy mindig igyekeztem a legújabb műszaki újdonságokat használni.
  Azonban sem az Iwiw-re sem a FB-ra sem a Twitter nem regisztráltam és nem is használtam őket. Nem regisztráltam mégcsak álnév alatt sem ! Nem tudom mi zajlik bennük, de megmondom őszintén nem is érdekel. Az idő megmutatta , hogy az ilyen közösségi oldalaknak nem hosszú az élettartalma . Szerintem elsősorban a nagyon fiataloknak és az exhibicionistáknak való.
  Mélységesen egyetértek Miklós legutóbbi hozzászólásának utolsó sorával.

  Üdvözlettel: A maradi közösségen kívüli passzívház lakó! 🙂

 • Avatar

  Fenyvesi Péter

  2011. szeptember 24. szombat - 11:17

  #81763

  Boery:
  “A maradi közösségen kívüli passzívház lakó! :-)”
  Hol a vessző, a maradi, vagy a kívüli után? mert nem mindegy! :)(A királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz…)
  üdv: F.P.

 • Avatar

  Hugauf Árpád

  2011. szeptember 24. szombat - 14:24

  #81765

  Ki lett használva minden lehetőség a Facebook-on? Like-box, hirdetés…stb? Ha nincs ott a 3 millió magyar között a célközönség, vagy nem cél, hogy onnan látogatók érkezzenek, akkor valóban megfontolás tárgya lehet a jelenlét. Ettől függetlenül én nem vonulnék ki.

 • Avatar

  epiteszikon

  2011. szeptember 24. szombat - 19:22

  #81768

  Szerintem egy vicc a Facebook. De valahogy önmagát fentartó mechanizmus….vicc, ahogy beépültek a honlapokba. És még jön majd más is. A végén “F” bötű mellett lesz még “T”, “k”, “o”…Like, Love, kill,
  Az a baj, hogy már többet foglalkozunk a digitálsi ketyeréinkkel, azok rendszereivel, mint…….szóval menjünk el kávézóba beszélgetni. Gondolom Miklós számodra is okoz némi időösszeomlást az rendszer fenntartása. Mivel nagyon kedvelem a Koos.hu…azt mondom, de legyen Facebook, hanem mégtöbb érdekesség, 🙂

 • Avatar

  epiteszikon

  2011. szeptember 24. szombat - 19:25

  #81769

  (Azt mondom ne legyen FB, hanem még több érdekesség a weboldalon). Persze nem mintha nem lenne minden igényemet kielégítő site. Miklós. Köszönöm. Köszönjük.

 • Avatar

  Ingatlan TV - Ingatlan videók

  2011. szeptember 25. vasárnap - 20:35

  #81777

  Véleményem szerint kár lenne egy linkeléssel letörölni az oldalt, mert például én is a Facebookról tudtam meg, hogy van egyáltalán koos.hu Ha nem lenne Facebook, nem is tudnék róla.

 • Avatar

  Boery

  2011. szeptember 26. hétfő - 16:54

  #81805

  Fenyvesi Péter:

  A felvetés jogos. Elnézést a hibáért !

  Üdvözlettel: A maradi[b], online [/b]közösségen kívüli passzívház lakó! 🙂

 • Teljes megújuláson esik át a koos.hu

  2014. szeptember 13. szombat - 01:00

  #92667

  […] elvetünk számos ma divatos megoldást. Bár számos esetben kaptam javaslatot, hogy a facebook-ot nem kellene ennyire elvetni, ebben továbbra is tanácstalan […]

TECH
A koos.hu újabb próbája a facebook-kal

3 év kihagyás után, pár hete ismét ott vagyunk az fb homokozójában. No nem változott a véleményem azóta sem, viszont többen írtak, hogy miért nem jelenünk meg ott. Gondoltam adok ismét egy esélyt ennek az egésznek, aztán majd meglátjuk.  https://www.facebook.com/koos.hu

A koos.hu újabb próbája a facebook-kal
2014. november 25. kedd
TECH
Teljes megújuláson esik át a koos.hu

2007-ben, majd 2010-ben volt a legutóbbi tartalmi és grafikai megújulás, így időszerűvé vált egy következő nagygenerál. Ezúttal azonban komolyabb átépítésre kerül sor, hiszen nem pusztán arról van szó, hogy hány hasábban fog megjelenni az oldal, hanem hogy eltűnnek a hasábok. A koos.hu működésében és megjelenésében szeretnénk korszerűek maradni, de ugyanakkor elvetünk számos ma divatos megoldást. […]

Teljes megújuláson esik át a koos.hu
2014. szeptember 13. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább