Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2011. október 4. kedd

Vörösiszap | 1 év múltán

Ma van az iszapkatasztrófa 1 éves évfordulója. Mindenki ezzel foglalkozik. Nem véletlenül. Sokan sokféleképpen látják a történteket, de azért egy valami azonos az írásokban: egy évvel a történtek után sajnos senki sem tud felmutatni semmilyen kézzelfogható kiváltó okot, bizonyítékot.  A nyomozás folyik, az eredményre még várni kell, akárcsak a bíróság majdani döntésére.

A magam véleménye nem változott az elmúlt egy évben, csak ismételni tudnám magamat, ezért helyette idemásolok egy idézetet:

“… Az mindenesetre valószínű, hogy több olyan oka volt a katasztrófának, ami emberi tényezőhöz köthető. Elgondolkodtató, amit Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technika Intézet igazgatója írt pár nappal a katasztrófa után: „Egy atomerőműben tipikusan négy, egymástól teljesen független mérnöki gát tartja benn a veszélyes radioaktív anyagot. A gátak épségét biztosítani hivatott további biztonsági rendszereket is megháromszorozzák vagy megnégyszerezik. (…) Ezek a mérnöki elvek láthatóan teljességgel hiányoznak a zagytározók kialakításánál. Nukleáris mérnöki szemmel megdöbbentő, hogy sok százezer köbméter erősen lúgos folyadékot tartanak települések, emberek feje fölött 50-60 méterrel úgy, hogy a gátat rideg ipari hulladékból alakítják ki, és nincs egy második (esetleg még harmadik) védvonal, ami az első gát sérülésénél a rendkívül veszélyes közeget visszatartja.”

Ha készült volna egy második gátvonal, valószínűleg kisebb lett volna a baj. Ha a Mal Zrt. korábban áttér a száraz technológiára, szintén. Ha a szakhatóságok alaposabban ellenőrzik a tározó állapotát, ha időben észreveszik a gát mozgását, talán meg is lehetett volna előzni a katasztrófát. Ha a vörösiszapot veszélyes hulladéknak minősítik, és ennek megfelelően kezelik. Ha komolyan veszik a civil szervezetek figyelmeztetéseit, amik már 2008-ban is szorgalmaztak katasztrófaprevenciós programot a térségben. Ha nem töltik túl a gátat. Megannyi ha és bárcsak … “ forrás

Soha nem felejthető az áldozatok nagy száma, az a kiszolgáltatottság, amit elszenvedni kényszerültek. Az árvizek mellett minden bizonnyal ez volt az elmúlt 20 év legmegrázóbb magyarországi katasztrófája. Örök mementó marad.

újabb hírek az évforduló kapcsán

Ön szerint ki a felelős a vörösiszap tragédiáért?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (3): megnézem

 • Avatar

  Tüke

  2011. október 4. kedd - 14:31

  #81920
 • Avatar

  Varga Judit

  2011. október 5. szerda - 07:30

  #81921

  “Nem elképzelhetetlen, hogy szándékosan okozták a vörösiszap-katasztrófát

  A Kolontár melletti vörösiszap-tározó átszakadását vizsgáló parlamenti bizottság jobbikos elnöke szerint nem zárható ki, hogy szándékos bűncselekmény, robbantás okozta a tavalyi katasztrófát. Kepli Lajos a Nemzeti Nyomozóirodához fordul, hogy információkat kérjen a feltételezés megalapozottságának tisztázására.
  Az ellenzéki politikus erről pénteken nyilatkozott az MTI-nek szakértői véleményre hivatkozva. Mint mondta, az elmúlt tíz hónap alatt több verzió is felvetődött a bizottságban arra vonatkozóan, mi okozhatta a vörösiszap-tározó gátszakadását. Ezek között van egy változat, ami szándékosságot feltételez – mondta, megjegyezve, ezzel eddig azért nem álltak a nyilvánosság elé, mert előbb megnyugtatóan tisztázni akarták a többi lehetőséget.
  Azt, hogy nem véletlen esemény folytán szakadt ki a gátfal, arra alapozzuk, hogy a bizottság egyik anyagszerkezet-fizikus szakértőjének szakvéleménye szerint ütés kellett, hogy érje a gátfalat, amelynek nyomán egy darab kiszakadt az északi falból – ismertette.
  Hozzátette, kizárták azt a verziót, hogy a szakadáshoz vezető ütést a nagy mennyiségű lúg hullámzása okozta, mint ahogy nem találták bizonyítottnak a Mal Zrt. által is képviselt talajtöréses elképzelést sem.
  Kepli Lajos azt mondta, mivel szándékos bűncselekmény gyanúja vetődik fel, a jövő héten a Nemzeti Nyomozóiroda illetékes nyomozóival szeretne konzultálni, hogy megerősítést vagy cáfolatot kapjon az elképzelés megalapozottságáról. Nem tudja például, hogy a nyomozók kerestek-e, illetve találtak-e olyan anyagmaradványokat, amelyek esetleg bizonyíthatnák a robbantásra vonatkozó feltételezést – fejtette ki, megjegyezve: tudomása szerint állampolgári feljelentés is volt az ügyben, hogy robbantás történhetett.
  Az MTI kérdésére nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, kinek állhatott érdekében a halálos áldozatokat is követelő gátszakadás előidézése, ugyanakkor utalt arra, hogy „vannak érdekes körülmények”, például az, hogy a tározók teljesen megteltek, nem volt arra utaló jel, hogy újak építésébe fogott volna a cég, és „nem tudjuk, hogy ha nem következik be a katasztrófa, akkor néhány hét vagy hónap múlva hová rakták volna a vörösiszapot”. Ezzel senkit nem akarok semmivel meggyanúsítani – tette hozzá.
  A vizsgálóbizottság október 4-ére, a katasztrófa egyéves évfordulójára szerette volna nyilvánosságra hozni jelentését, de ez várhatóan október végére tolódik amiatt, hogy információkat kérnek a nyomozóirodától.”

 • #81922

  […] katasztrófa 1 éves évfordulója volt tegnap… érdemes elolvasni a Koos.hu cikkét, mert tanulságokat von […]

ZÖLD
Felmentettek mindenkit a vörösiszap-perben

A Veszprémi Törvényszék első fokon minden vádlottat felmentett minden vádpontban a vörösiszap-katasztrófa miatt indult, 15 vádlottas büntetőügyben. Az ítélet indoklása szerint a katasztrófát még a kilencvenes években elkövetett tervezési hibák okozhatták, nem a Mal Zrt.-nél 2010-ben dolgozók gondatlansága.  A 2010-ben tíz ember halálát okozó vörösiszap-katasztrófa mind a 15 vádlottját felmentették. A 15 ember ellen különböző vádpontokban, […]

Felmentettek mindenkit a vörösiszap-perben
2016. január 28. csütörtök
OFF
Menekülők? Menekülök …

Bármennyire is tudjuk, hogy más ha valamit a TV képernyőjén látunk és az, amit személyesen megtapasztalunk a helyszínen, eléggé megütött, amikor ma vonattal Bp-re mentem és a Keletiből kijöttem ez a kép fogadott. Egészen elképesztő és szürreális a látvány. Több ezren lehetnek, többségük a földön ülve pokrócon, de a többség inkább szétszedett papírdobozokon. Az ott […]

Menekülők? Menekülök …
2015. szeptember 3. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább