Regisztráció/Belépés

további cikkek

Andrási Zsolt
2011. november 20. vasárnap

Hazajáró | Szigliget

Olvassák Andrási Zsolt barátomat, a Hazajáró vendégbloggerét:

Az eddigiektől eltérően ez nem egy épület bemutatása lesz, hanem többé. Szigligeten legalább két helyet érdemes meglátogatni, de inkább többet. A kis falu igazi gyöngyszemként lapul a hegy Balaton-felőli oldalában, elrejtve szépségeit a rohanó átutazók elől.

Vágjunk bele!

1. Eszterházy-kastély és arborétum

Az Eszterházy-kastélyban egy fotó elkészítése miatt mentünk, ugyanis a Fortepan.hu-n találtam egy fotót a kastélyról és a várról, ezt akartam reprodukálni a készülő Anno és most diához.

A kastély, amely ma Irodalmi Alkotóház-ként írók, költők és egyéb művészek alkotóhelyéül szolgál, 1780 környékén épült. Jelenlegi állapotát 1912 után nyerte el, amikor gróf Eszterházy Pál vásárolta meg és bővíttette mai formájára.

1945-ig birtokolta özvegye, amikor is elvették tőle. 1952-ben Bölöni György író, publicista kezdeményezésére rendezték be az irodalmi alkotóházat, amely azóta is működik. Ottjártunkkor éppen Vámos Miklós álldogált a bejárati ajtóban egyébként…

Az arborétum egyébként logikusan az egykori kastélypark, engem egyébként leginkább a vácrátóti arborétumra emlékeztetett. Legrégebbi részén 200-250 éves fák találhatóak. Egy kellemes sétával bejárható, van benne egy kis tó, amelyet mintha egy patak táplálna, benne kis szigettel, partján egy mocsári ciprussal.

Ha a látogató Szigligeten jár, és ideje engedi, mindenképpen érdemes megpihenni a parkban.

2. Szigligeti vár

A szigligeti vár 2009-ben ünnepelte a 750. évfordulóját, vagyis könnyen kiszámolható, hogy 1259-re datálják a Balaton egyik meghatáró erődítésének építését. Ez annyit jelent, hogy ez a vár is a tatárjárás után, 1260-1262 között épült a pannonhalmi becések birtokaként, de annyira megtetszett IV. Bélának, hogy 1262-ben egy cserével hozzájutott.

Kattintsanak az alábbi fotóra és nézzék meg a fotóstúra többi felvételét és a hozzá készült leírást is!

Amint azt már bizonyára észrevették nem csak a szakmai anyagok írásába vontam be külső szerzőket, így kértem meg Andrási Zsolt barátomat is, hogy a Hazajáró sorozatunkhoz ő is készítsen fotósorozatokat vagy engedjen át a kész összeállításaiból. Az együttműködésünk látható és kereshető bizonyítéka a Zsolt által összeállított Hazajáró térkép, amely a Google Maps szokásos lehetőségeit igyekszik kihasználni. Kattintsanak a térkép alatti linkre és nem csak nagyobb méretben fogják látni, hanem a bal oldalon megnézhetik a különféle színek jelentését is.


Hazajáró projekt nagyobb térképen való megjelenítése

Jó böngészést a fotósorozatok között!

Hozzászólások (0): megnézem

HÁZ-TERV
Hazajáró | Tisza-tó 1. rész

Idén nyáron már a második alkalommal jártunk a Tisza-tavon, Tiszafüreden nyaraltunk egy hétig. Idén is annyira jól éreztük magunkat, hogy eldöntöttük, ebből bizony rendszer csinálunk. Megyünk jövőre is. A tó tiszafüredi része abszolút vadregényes, keresztül kasul be lehet járni, leginkább kajakkal és motorcsónakkal. A motorcsónak bérlés kb úgy zajlik, hogy “melyikkel akarnak menni? Ha visszajöttek, […]

Hazajáró | Tisza-tó 1. rész
2017. november 26. vasárnap
HÁZ-TERV
Hazajáró | a sarródi Kócsagvár

“…Az egykori, a Fertő tó összezsugorodása következtében megszűnt révátkelő helyén áll az 1993-ban épített Kócsagvár. Tervezői a Makovecz Imre neve által fémjelzett organikus építészet követői, a hegykői születésű Zámbó Terézia és férje, Koller József. Nevét a helyi madárvilág egyik jellemző képviselőjéről, a nagy kócsagról kapta, a madár alakja a díszes bejárati kapun is megjelenik. A kócsag a természetvédelem […]

Hazajáró | a sarródi Kócsagvár
2017. augusztus 21. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább