Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2011. december 12. hétfő

Előminősített passzívház Fótligeten

Már többször szerepelt ez a ház, legelőször, amikor még tervezés alatt volt. Időközben elkészültek a tervek, beadtuk előminősítésre, hamarosan várható az elfogadása.

Meghívtak a ház terveivel  a Passzívházak és Energiahatékony Épületek konferenciára. Az ott bemutatandó prezentációt feltettem a netre, így aki nem volt ott a Francia Intézetben, itt is megnézheti, persze a hozzátartozó kommentek nélkül.

Magam nem szeretem, ha egy előadáson sok szöveg van a diákon, mivel azért hívják előadásnak (bemutatónak), hogy az előadó beszéljen és ne olvastasson. Így jobbára csak tervek, táblázatok és minimális szöveg  olvasható itt alább. A pdf a Menü-ből letölthető, illetve célszerű teljes képernyőn nézni.

Ha valamiért nem jelenne meg az alábbi bemutató, innen lehet letölteni

A cím nem igazán pontos, mert nem ez volt az első passzívházam, csak ez jutott el elsőként az előminősítésig.  A prezentációban említést teszek arról a pécsváradi házról, amelyiket szerettük volna passzívházként megtervezni, de az adottságok és a tervezési program ezt nem tette lehetővé.

Az épület tervezésekor számos tanulság adódott, ami elég szerteágazó és ami megérdemli, hogy külön beszéljünk róla, mert hasznos lehet mind az érdeklődőknek, mind a leendő építtetőknek,  mind a passzívháztervezést éppen elkezdőknek. Hamarosan jön!

beszámolók a konferenciáról:

Hozzászólások (7): megnézem

 • Avatar

  tanúsító

  2011. december 12. hétfő - 06:14

  #82920

  Kedves Miklós,
  köszönöm, hogy feltöltötted, gratulálok az előadáshoz!

 • Avatar

  sby f. j.

  2011. december 12. hétfő - 10:00

  #82923

  [-]

 • Avatar

  ZooLee

  2011. december 12. hétfő - 12:34

  #82926

  Én a ház formavilágához, alaprajzához és az igényes reprezentációhoz gratulálok!
  Érdekelnének a rétegrendek!

 • Avatar

  Albert Sándor

  2011. december 12. hétfő - 12:56

  #82927

  Kérdésem a szerzõhöz:

  Az alkalmazott tetõforma nyilván csökkenti a külsõ felületet … mennyiben látja lehetségesnek egy magastetõs, hagyományosabb épülettömeg kialakítását, illetve ismer-e ilyen példát (tudna-e nekem ilyet mutatni) ?

  Másik kérdés, mi alkotja a tetõ jelentõs vastagságú szigetelését ?

  Elõre is köszönöm.

  AS

 • Avatar

  ger82

  2011. december 12. hétfő - 15:18

  #82930

  nagyon kíváncsi leszek a csomópontokra meg a ferde tető és falak statikájára, pl a bejárat előtti fedett terasz miből lesz? az egy beton túlnyúlás?

SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy “A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre

Van úgy, hogy minden jószándék mellett is rossz a tervezési program. Nem feltétlenül csak azért, mert mondjuk nem helyesen adták meg a szükséges paramétereket vagy mert olyat kértek, ami nagyon drága lenne, hanem mert a kiindulás helytelen volt. Mindez leggyakrabban átalakítás-bővítés kapcsán szokott előfordulni. Ilyen esetben az építész tervezőnek különösen nagy a felelőssége, mert a […]

Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre
2018. november 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább