Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2011. december 28. szerda

2011 EKF | Átadták a Zsolnay-negyedet

Másfél évvel ezelőtt írtam a Zsolnay negyed nyilvános bejárásáról készült beszámolómban:

Számomra az egész EKF programból – a köztér megújítások mellett – a Zsolnay Kulturális Negyedjelentette mindig is a legfontosabb projektet. Egyrészről rendkívül változatos volt a területre kitalált funkció, újabb parkkal bővül a város és a 6-os út bevezetésénél megszűnik a mostani lehangoló látvány.

Igazi kulturális projekt, turista és vendégcsalogató lehetőségekkel, beruházásokkal, olyan amire az országhatáron túl is felfigyelnek, hiszen méretét tekintve még nem készült ekkora ipari műemléki rekonstrukció Közép-Európában (nem úgy, mint a Tudásközpont, aminek az egész kulturális évhez gyakorlatilag semmi köze sincsen, mégis az készült el először).

Ezért is sajnálatos, hogy az egész program gyakorlatilag 1 teljes évet késik, még akkor is ha idén már átadnak bizonyos épületeket. 2011 tavaszára ígérik a teljes átadást. A megfogalmazott program olyan jó és nívós, hogy a Zsolnay negyed talán még egyedül is elvitte volna az egész kulturális évet, ha időben elkészül. A többi nagy projekthez képest ennél látszik egyedül, hogy az utófinanszírozás megoldható (ez sajnos még mindig nyitott mind a koncertteremnél, mind a tudásközpontnál).

Az akkor írottak ma is érvényesek. Bár a közel 5 hektáros komplexumot november végén adták el és azóta voltunk már egy Horváth Kornél koncerten is itt, igazából, csak most karácsony másnapján tudtuk körbejárni. Tél lévén számos dísz, szobor le van fedve, az üzletek, kávézók még nincsenek készen vagy éppen nincsenek berendezve, de már látszik milyen lesz kb. tavasszal, amikorra remélhetőleg minden elkészül.

A negyedet bejárva újra csak megerősödött bennem, kizárólag erre a a beruházásra kellett volna koncentrálni. Olyan léptékű beruházásról van szó, mely igen messziről is idecsábította von a turistákat az EKF évében. Külön öröm, hogy a közelében lakunk, így remélhetőleg sűrűn fogunk itt megfordulni és biztos, hogy a vendégeinket mind el fogjuk ide is hozni.

Tavasszal egy részletesebb bemutatóval jelentkezünk majd!

A Zsolnay-negyed területe

Nagyobb térképre váltás
Az építészeti tervpályázat 2008. év elején zárult le, a nyertes pályaművet a budapesti MCXVI Építészműterem Kft. készítette el. A nyertes pályázatról anno mi is beszámoltunk. A kivitelező Reneszánsz Kőfaragó Zrt. – Magyar Építő Zrt. konzorciuma.

A teljes területet bemutató animáció

Hozzászólások (0): megnézem

KREATÍV
Zsolnay Fényfesztivál Pécs 2018

Tegnap kezdődött és 4 estén/éjszakán át folytatódik a Pécsi Zsolnay Fényfesztivál. A fél belvárost világítják be statikus és animált fotókkal, fényekkel. Ezek mellett számtalan egyéb program (zene, tánc, kézművesség, performansz…) is lesz ezen a hétvégén. Külön gondoltak a gyerekekre, nekik külön programokat szerveznek. A dolog természetéből adódóan az attrakciók este 21:00-kor kezdődnek, a fő attrakció, […]

Zsolnay Fényfesztivál Pécs 2018
2018. június 29. péntek
HÁZ-TERV
Rozsda eszi a Zsolnay-t

A Zsolnay Negyedről mindeddig csak jót írtam, mert a kiinduló ötlettől kezdve a megvalósult projektekig minden példaértékű volt. Jók a funkciók, jó érzékkel bontottak vagy éppen hozzáépítettek, jók az anyagok. Kivéve egyet, ez pedig a Művészeti Negyedben látható eredetileg is rozsdás fémburkolat. Amikor sok-sok évvel ezelőtt először jelent meg Magyarországon ez a textúra, már akkor […]

Rozsda eszi a Zsolnay-t
2013. augusztus 8. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább