Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2012. január 2. hétfő

Tervkritika 78 | családi ház szomszédok nélkül

A tervkritika rovatba ismét egy vázlat stádiumában lévő épület terve érkezett

Tisztelt Koós Úr!

Mióta házépítésen törjük a fejünket, érdeklődéssel olvassuk a tervkritika rovatukat. Megszületett valami, amit most már talán érdemes Önnek is elküldeni egy alapos kritikára. Ez a porta, ahol épülne ez a ház egy kertváros mellett egy két hektáros erdő közepén fekszik, tehát szomszéd kizárva. Egyetlen hátrány, hogy kb. 200m a főút a garázstól számítva. A széljárástól függ, mikor milyen “hangos” a terület. Egyébként nem vészes, de egy “picit” figyelemreméltó ez is. Amúgy szuper kis hely. Építésügyi hatóság az építkezést támogatja! Ez a rész körbejárva, letudva. Három gyermekes család vagyunk (leszünk) és mindannyian szeretjük a bundás kenyeret, de a szagát már nem annyira a lakásban. Ezért a második konyha. Víz villany van, de gáz sajnos nincs, bár ezzel a problémával talán megbirkózunk valahogy, mivel most is a jó meleg  kandalló mellett ülve írom ezt Önnek. A ház ötlet az ikrek születése véget fogalmazódott meg. Ha sikerülne valami jó tervet összehozni az Ön segítségével, lehet már jövőre tető alá is hoznánk. Köszönettel: Tóth Attila 

ui.: jelleg védett területről van szó, de csak a tetőhajlásszöget és a viszonylagos zárt udvari részt kell tartani, de talán a tervtanács itt rugalmasabb lesz, mivel nem zavarna itt senkit ez a ház. Reméljük!

A körülmények, mármint a környezet korlátozó hatásai szempontjából szinte ideálisak. A tervezési program kellően nagy házat indokol, ebből következően a földszintes épülettömeg formálására is számos lehetőeég áll az építész rendelkezésére. Egy 60 m2-es egyszerű házikó legfeljebb egy nyeregtetőt vagy kontyolt tetőt bír el, de egy 200-300 m2-es épület már ennél összetettebb tömeget is elbírhat. A lehetőség tehát adott volt.

A vázlattervben megfogalmazódott javaslat azonban – legalábbis egy építész szemének – messze a várakozások alatti. Az egész alaprajz olyan, mint amikor a legeslegelső funkcióvázlat kis szabadkézi gombócait valaki falakkal helyettesíti.

A kapcsolódó funkciók elrendezése még nem is volna annyira kritizálható, azonban a tényleges elhelyezés olyan, mintha az egyes helyiségeket fokozatosan egymás mellé rajzolták volna anélkül, hogy tudták volna mi lesz a végeredmény.

Ez nem ház, hiába vannak helyiségei, falai és ablakai. Ez egy amőba.

Ilyen kontúrú házat egyszerűen nem rajzolunk le, mert süt róla az átgondolatlanság, a megtervezetlenség és egy épülettel szemben támasztott legalapvetőbb szerkesztési elvek hiánya. Nincs eleje, nincs közlekedési rendszer, nincsen alaprajzi szerkezete. Az pedig már csak hab a tortán, hogy egyes helyiségek indokolatlanul túlméretezettek, elhelyezésük esetleges.

Összefoglalás | Nem érdemes belemenni az olyan részletekbe, hogy az egész felső traktus, csak a konyhán át közelíthető meg, mert ezt az egészet teljesen újra kellene tervezni. Új ceruzával új papiron és leginkább egy tervezéshez értő új tervezővel, mivel az alaprajzról lerí, hogy aki tervezte, még életében nem látott és főleg nem tervezett igényes, nagy alapterületű családi házat, mi több villát.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (20): megnézem

 • Tervkritika | Küldje be a saját háza terveit

  2012. január 2. hétfő - 07:52

  #83084

  […] 2012. január 2. Tervkritika 79 | családi ház szomszédok nélkül […]

 • Avatar

  Tar Tibor

  2012. január 2. hétfő - 08:41

  #83086

  BUÉK mindenkinek!

  A 38-as falról nem is beszélve (valószínűleg a többi paraméter is hasonló lehet), ha megépülne így, drága dolog lenne fenntartani….
  Sokat kell még rajtani gondolkodni, megfontolandó egy új gondolkodótárs is….

 • Avatar

  stuksza

  2012. január 2. hétfő - 10:06

  #83087

  BÚÉK Mindenkinek!
  Arról nem beszélve, hogy a látványtervnek alig van köze az alaprajzhoz!

 • Avatar

  laikus

  2012. január 2. hétfő - 10:32

  #83089

  BUÉK!
  Rendkívül energiapazarló, ha a melegvíz előállító és a főbb melegvíz felhasználó helyek 20 méterre vannak egymástól

 • Avatar

  atuse

  2012. január 2. hétfő - 11:30

  #83090

  Általánosságban el mondható, hogy egy kezdeti koncepciót részletesen feldolgozni nem érdemes, mivel a technikai részletek elfedik az eredeti elképzelést. Tudom a készítő igyekezett bizonyítani a laikus megrendelő felé, hogy ‘érti a szakmáját’.

  Lehámozva a sallangot, azért én látok értékelhető elemeket is a 0. vázlatban, de sok munka lesz a végleges terv:

  -Miklósnak nagy igazsága vagyon, hogy túlzottan bonyolult a tömeg, ami felesleges szerkezeti plusz költséget jelent. Csak egyszerűen Béláim!
  -Nem derül ki merre van észak, így nehéz megítélni a helységek tájolását. Ezek mellett a szomszédok hiánya, négy oldalra nyitottság nem jelenti, hogy azt ki is kell használni. Következő pontot figyelembe véve a javaslatom az lenne, hogy az északi oldal zártabb legyen, kiszolgáló helységekkel sáncolva.
  -A teljesen szabadban lévő épületet másképpen kell tervezni, mint egy épített környezetben lévőt (jó lenne látni a tágabb környezetet is). Itt nem használhatóak a kertvárosi reflexek. Mivel mi is szeles helyen lakunk, így értem a nagyon beharapó teraszt, mert az év 20-25 napján a fejünket is leviszi a viharos szél! Ez kevésbé érzékelhető beépített környezetben. Célszerű lenne feltérképezni az uralkodó szélirányokat (télen-nyáron).
  -A régi parasztházak igazsága elfeledett manapság: legyen az épületben egy kisebb helységcsoport (belső mag), amely télen is ‘lezárva’ temperálható, a többi helység pedig időjárás függő intenzitással. Ebből a szempontból nem tartom elvetendőnek az átjárást a konyhából, ami általában a ház lelke.
  -Sok a resztli az alaprajzon. A helységeket jobban kell felfűzni. A felesleges közlekedő pénzkidobás. A szobákat újra kell gondolni, mivel jelenlegi kialakítása drágán használhatatlan.
  -Meg kell válaszolni, hogy mit kezdenek cca. 300 m2 kihasználhatatlan padlással?
  -A konfekció tömeg képzés és homlokzat helyett én valami ‘stílusosabbat’ képzelnék el ide (oda), teljesség igénye nélkül pár példa: balaton-felvidéki villa, vadászház, szőregi tanya…

 • Avatar

  shiver

  2012. január 2. hétfő - 13:49

  #83092

  Bocsánat, de 2012-ben ezt a kontytetős formavilágot egy 80m2-es szerény költségvetésű házon sem látnám szívesen.

 • Avatar

  gramercy

  2012. január 2. hétfő - 14:50

  #83093

  semmi elegancia, semmi szerénység, semmi okosság csak hozzánemértés provincializmus és pazarlás

  ez az év is jól kezdődik

 • Avatar

  ger82

  2012. január 2. hétfő - 17:21

  #83094

  nekem a stílussal van gondom megint, nem akarok a pénztárcában kutakodni, de ha futja ekkora telekre meg házra, akkor teljen egy villatervezőre is, mert -könyörgöm- annyira unalmas ez a ház, egy kis stílust bele kellene tenni, törekedni kellene az időtállóságra és stílusosságra.

 • Avatar

  epiteszikon

  2012. január 3. kedd - 06:53

  #83096

  Szörnyű. Vajon a hálószobák, amelyek óriásiak, miért vannak jobb helyen mint azon helyiségek ahol acsalád folyamatosan együtt fog lenni? Azza a Nappali és konyha miért van betolva a legsötétebb helyre. ???? A Hálószobákba nem rossz hogy besüt a nap, de…onnéát reggel korán kijövünk és este bemegyünk….a konyhaasztalnál zajlik az élet. Nézzük a javított változatot.

 • Avatar

  Fenyvesi Péter

  2012. január 3. kedd - 12:03

  #83104

  B.U.É.K !

  A kontytetős is lehet szép, az amőba is lehet jó, de okosabban, több fantáziával, szellemesebben. A szerkezet, nos …21 századot írunk!
  Sokat kellene beszélgetni erről a házról még.
  Szerintem is, ÚJRATERVEZÉS.

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2012. január 3. kedd - 12:42

  #83106

  Kedves Tóth Attila! Szerintem gondolatindítónak jó ez a tervvázlat. Az is információ hogy mit nem, a mit igen-nel szemben. Rutinból, eddig kevés szellemi energiát belefektetve rendkívül sok és nagy helyiség lett egymás mellé csoportosítva falak által. Utána a “tervező”program a 45°-os szerkesztés szabályai alapján automatikus üzemmódban rábiggyesztett egy tetőlefedést. Tervnek nagyon kevés.
  Ír a tervezési prgramban a zajról, a bundáskenyér szagáról, meg hogy nincs gáz. Vannak még fontosabb szempontok. Fenntarthatóság, üzemeltetés, gazdaságosság, stílus, életvitel, kapcsolat a környezettel. Viszont elismeréssel adózom hogy beküldte ezen vázlatot. Ha figyelembe veszi a hozzászólásokat, már hatalmas nyereségre tett szert. Jó újragondolást és újratervez(te)ést kívánok! És ne kapkodja el. Ilyen alkotásnál nem lehet pár hét alatt az alaposan átgondolt tervezési szakaszt letudni.

 • Avatar

  Kati

  2012. január 3. kedd - 14:55

  #83109

  Hiányzik a cselédszoba… 😉
  Harminc körüli ablak, huszonvalahány ajtó, ki fogja ezeket lemosni, a sok folyosót, a 65 négyzetmétere közösségi teret takarítani?

  A régen kiskonyhának nevezett helyiség jól használható volt szüretkor, befőzéskor, disznóvágáskor, de ahhoz az életformához, amit ez a ház sejteni enged, nem nagyon illik, és különben is hiányoznak a kiskonyhás életformához tartozó egyéb helyiségek. A bundáskenyérhez elég lenne egy jó szagelszívó.

  A fűtésre tett utalás alapján a fűtőhelyiség meglehetősen alulméretezettnek tűnik.

  A külső látványterveken szereplő sarokablakokat nem látom az alaprajzon.

  Öt embernek miért kell három fürdőszoba? Közben a hatalmas terület ellenére nincs vendégszoba, vagy dolgozó, ahol a nagymama alhatna, ha vigyáz a gyerekekre.

  Mi lesz, ha a gyerekek kirepülnek? A gyerekszobák helyén nem nagyon lehet kialakítani még egy garzonlakást sem, pedig a terület bőven adott lenne hozzá. (Mosókonyha ott van, nem nyitható össze a két udvari gyerekszoba a fürdőajtó miatt, a szemben lévő pedig a fal miatt.)

 • Avatar

  M

  2012. január 3. kedd - 15:24

  #83111

  Kedves Építtető!

  2 javaslatom van:
  – vegyen le 5 négyzetmétert, és költse jó építészre, a nyereség nagyságrenddel nagyobb lesz, mint a “veszteség”.
  – olvasson bele a passzívházas topikokba is. A körülmények (gáz, füstölő szomszédok hiánya, déli irányba forgathatóság) nagyon kedveznének egy passzív(szerű) háznak. Ekkor lehet, hogy le kellene még mondania pár négyzetméterről, de nem hiszem, hogy megbánná tíz év múlva…

 • Avatar

  ger82

  2012. január 3. kedd - 16:05

  #83115

  Kati:

  Néhány részével egyetértek, de a világ eljár feletted, ablak ajtó tisztítása? bejárónőt alkalmaznak, ez nem valami úri luxus, de sokan alkalmaznak takarítónőt, mert a takarításra szánt idő alatt hasznosabb dolgot vagy értékesebb munkát tudnak végezni

  5 embernek 3 fürdő szerintem rendben, ha belefér anyagilag miért ne?

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2012. január 4. szerda - 12:27

  #83136

  Hiányolok régóta egy cikket a cselédekről. Építettek mindenféle nagy házat, benne -apa olvas, anya vasal, két gyermek játszik- falanszterrel. A valóságban egy ház és a bentlakók fenn,- tisztántartása rendkívül nagy munka. Rendszeresen találkozom emiatt “bejárónókkel”, “takarítónőkkel”, “szakácsnőkkel”, röviden cselédekkel. Egész Volán, BKV járatok vannak erre jellemzően. Ez mégis az ingatlan fenntartásának egy fehér foltja.
  Kati jól észrevette 🙂

 • Avatar

  bobo

  2012. január 4. szerda - 22:15

  #83147

  Szerintem nagyon impozáns. Bámulatos, ahogy a vendég az oszlopok között belép a hatalmas hallba. Széttekintve mindenfelé végtelen közlekedők hangsúlyozzák az óriási alapterületet. Majd beljebb lépve meglátja a kandallót, mögötte feldereng a medence feszített víztükre…

  Sokkal kecsegtetőbb, mint az, mikor anyu hazaér, alig tud bejárni a szűk helyre a garázsba. A másik autó mellett óvatosan, résnyire nyitott kocsiajtóval kikászálódik, majd a csomagokat ügyesen előbányászva nekivág a szűk folyosónak a konyha felé.

  (amúgy tényleg, a vendégmosdó mellé vendégszoba nem dukál?)

 • Avatar

  T. Attila

  2012. január 7. szombat - 11:17

  #83172

  Tisztelt Hozzászólók!

  A tervet én küldtem be Koós Úrnak.
  Mindenkinek nagyon köszönöm a véleményeket.
  Sokat nevettem a hozzászólásokon és építő jellegűek voltak egyben.
  Minél több véleményeket írjanak és én meghálálom azzal, hogy egy új tervezővel folytatom tovább. Egységben az erő! Köszönöm még egyszer!

 • Avatar

  P.T.

  2012. január 9. hétfő - 13:34

  #83188

  Többször hangzik el, hogy milyen nagy és szép a telek. Ennek ellenére a hálóknak nincs kapcsolata a kerttel. Sőt a nappali a telekhez egy szűkített leárnyékolt teraszon keresztül kapcsolódik. Az újratervezés során én ezt a szempontot is figyelembe venném.

 • Avatar

  B. András

  2012. január 11. szerda - 12:13

  #83212

  BÚÉK!
  Elöszöris,hogy az erdő közepén megépithető legyen az épitmény ,úgy elöször PROTEKCIOT KELL SZEREZNI az épitési hatóságoknál,úgy,hogy felajánlani nekik,hogy ŐK is jöhetnek majd az erdő szélére ÉPITKEZNI,mert ha kitudodik az eset gyorsan ELOGADNAK EGY BEÉPITÉSI TERVET,hogy miképpen lehet eltüntetni az ERDÖT,hogy a KŐZMÜVESITÉS és PORMENTESÍTETT UTTAL megközelithető legyen!!!Nem kell agodni,mert csak az ötletet kell felvetni és a többi megy magátol.MGYARORSZÁGON IGY SZOKÁS!!!Utána a továbbterjeszkedés és TELEKMODOSÍTÁS is megoldodik,mert majd mindenki foglal az ERDŐBÖL (a telkéhez való hozzákeritéssel kútyafuttatot)és MIRE ÚJRA KIVIRÁGZIK A MANDULA,AKKORRA ELTÜNIK AZ EGÉSZ ERDŐ és a FÁK LESZNEK A HIBÁSAK,HOGY MINEK NŐTTEK EZEN A TERÜLETEN!!!Utána egy kis csend és LESZNEK SZOMSZÉDOK-PERSZE AKKORRA JÓGSZERÜEN-!!!

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2012. január 11. szerda - 19:43

  #83214

  B. András: Érdemes konzultálni csipak péterrel

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika “intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább