Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2012. március 24. szombat

Energiatudatos pályázat hallgatóknak

Hallgatói tervpályázatot hirdet energiatudatos épülettervezés témában a Magyar Energia Hivatal építészhallgatók számára. A Takarékoskodj a Föld energiájával! elnevezésű kampány hallgatói tervpályázatának célja, hogy felhívja a figyelmet természeti környezetünk építőipari és épülethasználati túlterhelésére, és arra, hogy gondos tervezéssel mindez csökkenthető. A MEH a pályázattal ösztönözni kívánja a felnövekvő építészgeneráció tagjait, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak az energiatakarékos megoldások, és ökologikus szemlélet alkalmazására.

Magyarországon az építés és épületfenntartás alapterületre vetített energiaigénye 60 százalékkal haladja meg az EU régi tagországainak átlagát, és az éves belföldi energiafelhasználás 40 százalékát képviseli. Ez pontosan azt jelenti, hogy az új építések megfelelő színvonalának biztosításával és a meglévő épületállomány fokozatos energetikai felújításával megvalósítható lenne az ország energiafogyasztásának körülbelül 15 százalékos csökkentése. Építészeti és műszaki eszközökkel, kisebb részt anyagi, nagyobb részt szellemi tőke felhasználásával mérsékelni lehetne a nemzetgazdaságra nehezedő krónikus energiaimport függőséget, csökkenteni az építéssel, az épületek használatával összefüggő környezetterhelést.

Ez azt jelenti, hogy az eddiginél sokkal nagyobb figyelmet kell szentelnünk az energiahatékonyságra az épületek tervezéskor, az engedélyezés és a kivitelezés, valamint a működtetés során egyaránt. Fontos lenne, hogy az építészképzésben ez a terület kiemelt figyelmet kapjon, ugyanakkor fel kell hívni az állami és magánberuházók, a kivitelezők illetve a lakosság figyelmét is.

Az energiatudatos építészetről egyre többet hallani, hazánkban is, azonban még nem általánosan elterjedt gyakorlat ezen szempont figyelembe vétele. Az erőforrások takarékos használata iránt felelősség kialakítását, a hosszú távú gondolkodásra való átállást már a leendő építészeknél el kell kezdeni. Ezért hirdette meg a Magyar Energia Hivatal a Takarékoskodj a Föld energiájával! elnevezésű hallgatói tervpályázatot, melynek összdíjazása 500.000 forint. A pályázatra 2012. március 30-áig lehet jelentkezni, a pályamunkákat május 7-éig lehet leadni.

A tervpályázattal kapcsolatos minden információ megtalálható a Magyar Energia Hivatal honlapján, a https://www.eh.gov.hu/kozerdeku-adatok-2/a-magyar-energia-hivatal-kozlemenyei/422-takrekoskodj-a-fold-energiajaval.html címen.

 

Hozzászólások (0): megnézem

SZAKMA
FAKRO fusion – befor & after – 10.000 euró összdíjazású nemzetközi építész pályázat

A FAKRO és a BIMobject nemzetközi építészpályázatot hirdet tetőterek felújítására és átformálására. Sötét és elfeledett tetőtéri terek, tele felesleges kacatokkal, ez már a múlt – a jelenlegi divatnak köszönhetően a tető alatti élettér népszerűvé vált a belsőépítészek és építészek számára világszerte. Az elrendezés és kialakítás sokfélesége a szokatlan alaprajzoktól és a különböző tetőszerkezeti formákból ered. […]

FAKRO fusion – befor & after – 10.000 euró összdíjazású nemzetközi építész pályázat
2018. január 4. csütörtök
SZAKMA
E-Tervpálya | a Lechner Tudásközpont kérdőívének eredményei

Vajon a terv- és ötletpályázatokkal szemben támasztott igények azonosak a pályázóknál, a bírálóbizottsági tagoknál és a kiíróknál? Mindhárom szereplő közérthetőbb és egyértelműbb szabályozási környezetet szeretne, mely biztosítja a versenyt és a minőséget – derül ki a Lechner Tudásközpont által elkészített kérdőíves felmérésből. További tanulság, hogy a pályaművek elkészítésében egy gyorsan és áttekinthetően működő online rendszer […]

E-Tervpálya | a Lechner Tudásközpont kérdőívének eredményei
2017. november 15. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább