Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2012. április 26. csütörtök

Tervkritika 84 | előbb egy elképzelés kellene

Egy szál tervlapot kapott a napokban a tervkritika rovat:

Tisztelt Koós Miklós Úr!
 A véleményét szeretnénk kérni a tervezőnk által elkészített tervrajzról. A telkünk 11 m szélességben építhető be. Max. 95 négyzetméteres házra gondoltunk. Szeretjük a tereket, de a külön konyhához, kamrához, 3 hálóhoz , nagyobb étkezőhöz ragaszkodunk. A ház téglából épülne, gipszkarton válaszfalakkal, fafödémmel.
Köszönjük észrevételeit: H E

Amilyen rövid volt az épülettel kapcsolatos tudnivalók sora, sajnos olyan rövid lesz a tervkritika is. No nem az előzők miatt, hanem azért mert nagyon nincs mit mondani erre a rajzra.

Miután a küldött terveken szerepelt a tervező neve így biztos, hogy nem házilagos rajzról van szó, pedig elsőre arra gyanakodtam. A vélemény tömören: EZ A HÁZ NINCS MEGTERVEZVE!

Aki ezt rajzolta, az életében nem tervezett önállóan családi házat, de még lakást sem, annyira borzasztó! Ami hibát el lehEt követni egy lakásnál, azt kivétel nélkül elkövette a tervező.

 • hogyan lehet ilyen előszobát tervezni?
 • hogyan lehet a hálószobákat ennyire szétszórni, nem törödve a tájolással, a minimális szeparálhatósággal?
 • kinek juthatott eszébe egy kandalló kéményt a kamrába tenni?
 • minek bele tartófalak, ha a belsők teljesen ki vannak váltva?
 • hogyan néznek ki a helyiségen átvezető lelógó kiváltók, különösen a bal felső háló gardrób szekrénye felett?
 • “fedett lépcső” aminek a belépőjén legfeljebb féllábon állva lehet megállni?

Összefoglalás | az egész úgy borzasztó, ahogy van. Javaslom keressenek egy valódi építészt.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (11): megnézem

 • Avatar

  tanúsító

  2012. április 26. csütörtök - 04:50

  #83976

  Rosszindulatú kötekedésnek hatott volna, ha ezt a helyén kérdezem!
  Miklós, hát nem jobb, ha az építésznek nincs e-mail címe?
  (Persze gépész, villamos tervező is van, aki inkább rejtezkedne!)

 • Avatar

  RobinHood

  2012. április 26. csütörtök - 06:48

  #83977

  Családi háznál minding ott a kérdés…ezt nem a MEGrendelő adta/tervezte ? Vagy enniyre rosszul áll a kolléga.

 • Avatar

  meregzsakk

  2012. április 26. csütörtök - 07:17

  #83978

  ajjajj!

 • Avatar

  kelemen zsolt

  2012. április 26. csütörtök - 07:53

  #83979

  Na igen. Nekem is volt 1 éves építészhallgatóként egy hasonló tervem, amire a konzulens a következőt mondta: “képzelje el hogy a férj hazajön, de az asszony a barátnőivel Megasztárt néz a nappaliban. A férj szeretne lefürdeni, lefeküdni. Kilógó cuccal átsétál majd a hölgykoszorún egy szál törölközőben és vissza? Ez egyes, jövő héten van pótlási lehetőség, akkor jöjjön újra!”
  Egy héttel később már tudtam a leckét…

 • Avatar

  Fenyvesi Péter

  2012. április 26. csütörtök - 12:35

  #83983

  übergáz. Remélem,erre nem költenek el 20-30 milliót.

 • Avatar

  zoli

  2012. április 26. csütörtök - 13:53

  #83984

  Puzzle-hez hasonltít, nappali és éjszakai szféra nagyon keveredik. Kezdésből el kellene határolni a nappali szférát (nappali, ebédlő, konyha) és az éjszakai szférát (hálók). Hálók körül meg fürdő kell midenképp. Minnél egyszerübben szabdalni a teret és lehetőleg 45 fokos falak nélkül.

 • Avatar

  gramercy

  2012. április 26. csütörtök - 14:43

  #83985

  és mennyi ilyen készül el… elég egy keresés az ingatlan.com-on hogy kellöen elborzadjon az ember

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2012. április 26. csütörtök - 15:47

  #83986

  Ez vázlatnak ugyan rossz, de mégis eléggé ki van dolgozva. Ez a legszörnyűbb benne. Valaki ezt komolyan gondolta. Jó a belső, meleg, sőt, túlfűtött kamra. Valami buggyantásos technológiához? A konyhai mosogató mögött 120/150-es ablak van. Ez 90-es parapetet jelent. A mosogató mögé? Nappaliban háttal ülni az ablaknak. Ez valami új divat, gyakran látni. Gondolom hogy ne lássák hogy nő a fű. Feltűnt hogy a helyiségek túlnyomó része négyzetes. Szerintem a téglalap sem csúnya alakzat. A pici előlépcső is kíváló egy véletlen férelépésnek, bokatörésnek. A sok keskeny ablak meg kimondottan pazarlás. Árban, energiaháztartásban. Csak a következetesség végett, mert látni a takarékos szándékot. Szerintem némi helyiségátrendezéssel egész helyre kis alaprajzot lehetne belőle rittyenteni.

 • Avatar

  Hawaii

  2012. április 28. szombat - 12:01

  #83997

  “és tekeregni, hogy lássunk is valamit a napfényes csillogáson…”

  Lehet, hogy csak előrelátó volt:
  https://www.mit.edu/newsoffice/2012/glare-dust-and-fog-free-glass-0426.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mit%2Fnews+%28MIT+-+News%29

 • Avatar

  Hawaii

  2012. április 28. szombat - 20:14

  #83999

  Ha nem lennék tapintatos, azt mondanám, hogy a képcső éppenséggel üvegből készül. 😉 De mivel az vagyok, ezért gyanítom, a plusz üveglapot (mert olyan is van ám) nélkülöző plazma/LCD/OLED TV-kre gondoltál, így pedig kénytelen vagyok beismerni, hogy kifogtál rajtam. 🙂

 • Tervkritika

  2012. május 4. péntek - 13:50

  #84079

  […] 2012. április 26. Tervkritika 84 | előbb egy elképzelés kellene […]

TERV KRITIKA
Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés

Tisztelt Koós Úr!  Családi házunkat háromgyermekes családnak terveztettük. Betonfödémes lesz, hogy később – ha esetleg szükség lesz rá – emeletet húzhassunk rá könnyedén. Ennek megfelelően úgy terveztettük a házat, hogy a lépcsőnek legyen helye, mégpedig az addig gardróbként funkcionáló helyiség helyén. A szülői háló a bejárat mellett kapna helyet, onnan nyílna a szülői kis fürdő. […]

Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés
2017. július 22. szombat
TERV KRITIKA
Tervkritika 178 | cikkcakkos ház

Tisztelt Koós Miklós! Ismerem a felteteleket, kerem az ingyenes tervkritikat. Építkezés előtt állunk (2018 tavaszán kezdenénk) és régóta olvasgatom a tervkritika sorozatot. Igen hasznosnak találom laikus szemmel. Néhány gondolat az igényeinkről… Az új családi házunkat 3 gyermekünk (2, 4, 6 évesek), a feleségem és jómagam részére szeretnénk építeni CSOK felhasználással. Külön szobákat és fürdőszobát szeretnénk […]

Tervkritika 178 | cikkcakkos ház
2017. január 10. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább