Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2012. május 7. hétfő

Tervkritika 87 | hallgatói terv Pécsről

Hallgatói tervet kapott a tervkritika rovat, ezúttal Pécsről:

Tisztelt Koós Miklós Úr!

Óvári Nimród vagyok, pécsi építészhallgató. Régóta gondolkodtat egy olyan téma, miszerint lehet egy kicsi, élhető, kényelmes, de ugyanakkor mégis „tágas” épületet létrehozni. Kitűzött célom volt, hogy legyen alacsony energiafelhasználású, fenntartható, mobilis és mindenben, ahol lehet, újrahasznosított anyagból készüljön. Így szeretnék egy olyan tervet bemutatni, melynek az alapkoncepciója ezen elgondolásokra alapozva készült. A tervet magamnak és páromnak álmodtam meg.

A kicsi szép     Amellett, hogy mernünk kell nagyot álmodni, legalább ennyire tudnunk kell kicsiben is gondolkozni. Az, ha valami kicsi, sok kompromisszummal és lemondással jár, de ötletesen és kreatívan ezek a problémák megoldhatóak. És ami a legfontosabb: eközben nem kell, nem szabad lemondanunk a minőségről!

Épület információk     A helyszín adott volt, egy kellemes dél-nyugati lejtésű, kertvárosias lakóövezet ahol a kilátás szinte bármerre nagyszerű. Szabadon álló beépítésről van szó, 15 %-os beépíthetőséggel (a nagy beépítési %-ot az alapkoncepció, illetve a környező épületek kis alapterülete miatt sem használtam ki). Az építménymagasság sajátos előírásként meghatározott (ez nálam most 5,8 m-t jelent). Az alsó szint nettó alapterülete: 28,02m², a felsőé: 28,49m². A terasz pedig 23,6m².

Az épület „ruhája”     Az ember és természet viszonya harmonikusan illeszkedik egybe. Ezt az ősi eredetű viszonyt próbáltam visszacsempészni mai zárt kis világunkba. (Ezt a harmonikusságot az épületen visszaköszönő természetes anyaghasználat még jobban elősegíti majd).

Tipikus falusias jellemvonás a régi magyar cserepes tetőfedés, az egyszerű fehérre festett falak, bontott tégla falazat, tornác stb… A nagy nyílások, kontrasztot jelentenek, de pont ez az ellentmondás jelenti a környezettel való kommunikációt. A hatalmas feltárt felületek gyönyörű kilátást adnak a tájra, ugyanakkor kellő intimitás is biztosítva van a már meglévő fák által (burok a burokban).

Már régóta dolgozgatok ezen a terven, de úgy tűnik, most talán sokadik újragondolással összeállni látszik. Ez a kellően modern, letisztult, formavilág remélem, nagyszerűen bemutatja, azt a tisztaságot és határozottságot, amit célként tűztem ki magamnak.

Előre is megköszönöm mind Koos Úr-nak és a kedves fórumozóknak is a hozzászólásokat. Megjegyzem ezek még nem végleges paraméterek, nyitott vagyok bármiféle jó tanácsra, ötletre, építő kritikára.

Köszönettel: Ó. Nimród

Hallgatói tervekkel kapcsolatosan mindig egy kicsit bajban vagyok, mert nehéz megmondani mi is várható el egy építészhallgatótól. Bár az oktatásban sohasem vettem részt, legalább 8 éve járnak hozzám hallgatók vagy nyári gyakorlatra vagy mint külső konzulenshez. A színvonal igen heterogén és akkor igen finoman fogalmaztam.

Köztudomású dolog, hogy nagy alapterületű házat sokkal könnyebb tervezni, mint kicsit (bár volt már olyan építész, akinek ez sem sikerült). A kis lakások között is külön kategóriát jelentenek a minilakások. Ha egy építészt próbára akarunk tenni, terveztessünk vele 2 szintes minilakást, egyből ki fog derülni, kivel is állunk szemben. Ez ugyanis az a műfaj, ami nem tűri a felesleges helypazarlást, nagy adag kreativitást igényel, mivel a kiválasztott funkcionális elrendezés minden egyebet is eldönt. A minilakásokkal együtt járnak a kényszerű kompromisszumok is, ez nyilvánvaló. Nem kérhetjük számon rajtuk azokat a megoldásokat, amiket normál mérettű lakásoknál természetesen megtehetünk.

A takarékos alaprajzi tervezésnél azonban könnyen eshetünk abba a hibába, hogy túl kicsire adódnak egyes helyiségek, olyannyira kicsire, hogy már már használhatatlanok lehetnek. Nehéz, igazi kreativitást igénylő feladat.

Könnyű volna elintézni az itt bemutatott tervet is azzal, hogy miért nem egyszintes és akkor az egész sokkal egyszerűbb lehetne. Fogadjuk el a (“megbízó”) és a tervező azon kiinduló döntését, miszerint kétszintes megoldásban gondolkodott. Induljunk ki ebből!

Mivel fiatal párról van szó, a lépcsőzés nem lehet téma, ez jelen esetben lehet akár meredek is, számomra itt és most nem zavaró. Ha adott beépítettséget vesszük kiindulásnak, akkor viszont a különféle helyiségek pontos funkcióját és helyigényét pontosan kell meghatározni és megnézni, adott esetben mit lehet csökkenteni a funkció feladása nélkül? Miért írom ezt? Egy ilyen típusú lakásban a (nappali) lakófunkció talán a legfontosabb, ergo célszerű ezt a lehetőségek szerint a legnagyobbra kialakítani.

Kérdés, hogy kell-e külön étkező és nappali is, nem lehet e kettőt egybeolvasztani? A vendégek fogadása hol lenne, lent vagy fenn esetleg mindkét helyen (ez utóbbi nyilvánvalóan nem szerencsés)?

További kérdés, hogy kell-e mindkét szintre vizesblokk, akárcsak egy WC formájában is (azon túl, hogy egy kvázi nappali-dolgozó térből nyitott WC nem túl célszerű. Bár általában jobb, ha külön van a WC, egy garzonban nem okoz gondot, ha egyben van a fürdővel. Ha viszont külön vannak, akkor elég egy külön WC is, praktikusan azon a szinten, ahol a vendég fogadás is lesz.

A látott rajzok alapján azt mondanám, hogy az adott területen belül az étkezőkonyha és a szülői háló talán nagyobb, mint kellene, értékes 2-4 m2-t lehetne áttenni pl. a nappali javára.

Érdemes volnan megvizsgálni egy olyan változatot, ahol pl. az emeleten csak egy hálószoba és egy abból nyíló fürdőszoba kap helyet. Ha ketten használják a házat, ez minden további nélkül megtehető, cserében tágas felső teret kapnának. De tovább megyek, nyilván ismertek olyan hálószobák is, ahol egyszerűen térbe állították a lábas fürdőkádat, a fürdőszoba mintegy a háló része lett. Ebből ki lehetne bontani egy egészen nagyvonaló elképzelést és nem utolsó sorban kapnánk egy tágas teret is.

Eközben a fszt-en a konyha-étkező-nappali is egy légtérben kapna helyet. A bejárati szélfogóból nyíló WC szeparáltsága is biztosítva lenne (ebben az esetben csak alul lenne WC). Az hogy egy ilyen közös étkező nappaliban milyen bútor tegyünk, sok mindentől függ. leginkább étkezésre is alkalmas kényelmes ülőbútort. Én pl. most egy olyan családnak tervezek, akiknek nem lesz nappalijuk, csak egy tágas étkezőjük, a vendégeiket is ott fogadják (a jelenlegi lakásuk is ilyen) Az ok nem a helyspórolás, hanem hogy nincs rá szükségük .

Összefoglalás | Kicsit úgy érzem, hogy az épületkülső nagyobb odafigyelést kapott, mint az alaprajz, pedig jó alaprajz nélkül mit sem ér a jó tömeg. A minilakás egy építész számára egy igazi kihívás és úgy érzem a tervező még nem lőtte ki az összes töltényt a tárból. 

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (5): megnézem

 • Avatar

  tanúsító

  2012. május 7. hétfő - 03:40

  #84097

  Megpróbáltam beleélni magam, nem megy! Sem az életemnek, sem járulékos eszközeinek nem találom a helyét. Elfogadom, ha valaki ekkora házat épít, a kompromisszumoknak nincs határa, de ennyi megalkuvással érdemes-e egyáltalán építeni? Mire épül ez a ház? Milyen időtávra? Melyik funkció kap hangsúlyt? A család élete? A társasági lét? Nem tennék be hatszemélyes étkezőasztalt egy akkora lakásba, ahol egyébként mindennek szűkében vagyok. Nem tennék WC-t nappali fölé, bármennyire bízom az anyagokban, szakmában. Mit ér a két nappali, ha az egy légtér – egyetlen helyiségként használható.
  Láttam egy házat: épített mag, ami magába foglalja az alapfunkciókat, melyre kívülről -mint szemek a kukoricacsutkán- ültethetők körbe, és egymás fölé, igény szerint a szerelt térelemek. Így lehetne bővíteni?
  Energiatakarékos, fenntartható épületről ír a Hallgató, bontott tégláról, természetes anyagokról, de ennyiből még nem lehet tudni, mindezt hogyan éri el. (A Déli homlokzat elé húzott árnyékolás lenne a kulcs?)
  Idegen szakmába beszélek bele, de számomra nyomasztó az épület külső képe… ez lenne a fő attrakció? Hanem a szöveg, ami az áru eladását szolgálja, az valóban pazar!

 • Avatar

  Albert Sándor

  2012. május 7. hétfő - 08:18

  #84098

  A vélemények jogosak, ettõl függetlenül, kedves Nimród, ez legyen a legrosszabb terv amit megépülni látok.

  Elsõ ránézésre, az merült fel bennem, (ez nem kritika) hogy vajon mikor jutunk oda hogy a falszerkezet alapterülete nagyobb legyen a hasznos alapterületnél …
  itt közel azonos. Lehet még minibbet is tervezni ? Mi van ha nem párnak, hanem mondjuk egy embergyûlölõ remetének tervezek ?

 • Avatar

  ZooLee

  2012. május 7. hétfő - 12:35

  #84100

  Az én észrevételeim gyakorlatilag megegyeznek Miklóséval!
  Fenti WC egy minilakásban “fölösleges”.
  Nem túl nagy ár ennyire kicsire építeni egy házat?
  Mi van a bővítés lehetőségével?

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2012. május 8. kedd - 14:01

  #84107

  Egy szabadonálló telepítés során értelmetlen ilyen kicsi házat készíteni. Feltalálták az intenzívebb hőszigetelést is hogy utaljak a falvastagságra. Amennyiben ilyen kicsi lakóigény kiszolgálásáról van szó, az nemigen nevezhető hosszútávúnak, inkább ideiglenesnek. Ahhoz meg elég egy pár lakókonténer vagy lakókocsi és kész. 4-6 évig, lényegesen kevesebből kijönne üzemeltetéssel együtt. Ha tényleg -persze elvileg- mégis épülne egy ilyen lakótorony, akkor arra építési engedélyt kellene kérni. nyaralóként nem sok mindennek kéne megfelelnie, de lakásnál már jóval több az elvárás. Pl. helyiségméretek, helyiségkapcsolatok. Érdemes az OTÉK-ra odafigyelni, akár egyetértünk vele, akár nem. Legvégül a tárolóterületek. A nappali fent, nem is értem. Wc-stül. A kis lakásoknál is van bőven mit hova rakni, hacsak a bennlakó nem egy nótbúkos, 3 garnitúrányi ruhás humanoid. Javaslom megtekinteni ezt a japán miniházat, ahol valóban van indok a pirinyó méretre. És nagyon ügyesen beillesztettek félszinteket ide-oda, ami hatalmas tárolóterületet jelent. https://www.archdaily.com/195686/urban-hut-takehiko-nez-architects/

 • Tervkritika

  2013. január 20. vasárnap - 19:15

  #85070

  […] 2012. május 7. Tervkritika 87 | hallgatói terv Pécsről […]

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika “intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább