Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2012. május 8. kedd

Teszt | ArchiSuit – Archistair

Az ArchiCAD kiegészítői (plug-in, add-on) kapcsán már többször megírtam azt a véleményemet, hogy a jelenlegi (ingyenes) kiegészítő kezelés nem elég hatékony. A Graphisoft részben elhárítja magáról a felelősséget, miszerint ezt fejlesszék a gyártók, de a sűrű verzióváltások miatt ezek rendre késnek és sokszor nem lehetett a korábban használt kiegészítőt a későbbi AC változatban használni. Az egyik lehetséges megoldás a fizetős alkalmazások, amiknél biztosak lehetünk, hogy a fejlesztő minden ArchiCAD verzióhoz frissíteni fogja a saját kis programját.

Még a múlt évben Pécsen járt és Seidl Tibor CAD Stúdió főnök közbenjárásával az irodánkban meglátogatott a Cigraph tulajdonos-elnöke Tóth István úr, akitől egy NFS (not for sale) liszencű programcsomagot kaptam ajándékba. ezúton is köszönet érte. Cserébe megígértem, hogy a kapott programokról be fogok a honlapon is számolni. Bármennyire is röstellem a dolgot, az éve eleje egyszerűen nem tette lehetővő, hogy foglalkozzam a témával, de most igyekszem majd bepótolni.

Aki esetleg nem ismerné a Cigraph-ot: a legjelentősebb olasz ArchiCAD disztribútor, de nem csak az AC kereskedelmével foglalkoznak, hanem magunk is fejlesztenek kiegészítőket az alapprogramhoz. Az “Archi” előtagú programokról (ArchiStair, ArchiTerra, ArchiForma ….) bizonyára már sok építész hallott, de talán nálunk méltatlanul kevesen használják.

A Cigraph egy egész kiegészítő családot alakított ki az ArchiCAD köré, a családtagok száma mára elérte a 17-et. Ezek a következők

 • ArchiTerra 3
 • ArchiForma 2
 • ArchiRuler 2
 • ArchiFacade
 • ArchiTiles
 • ArchiTabula
 • ArchiSkecthy
 • ArchiTime
 • ArchiWall 2
 • ArchiStair 2
 • ArchiPanel
 • ArchiMap
 • ArchiRotate
 • ArchiMaterial
 • ArchiQuant
 • ArchiConverter
 • ArchiGiallieRossi

A korábbi években ezek a programok külön-külön voltak megvásárolhatóak, de a fejlesztő nem volt megelégedve az értékesítés ezen módjával és 2010-ben úgy döntött, hogy komplett programcsomagként fogja árusítani. Így valóban mindent meg kell venni, viszont összeadva a korábbi egyenkénti árakat, összeségében lényegesn olcsóbban hozzájuthatunk az immáron 17 db-os ArchiSuit programhoz.

A program csak a saját  hardverkulcsával (dongle) működik. A programmal létrehozott egyedi tárgyak ArchiSuit hardverkulcs nélküli gépeken is természetesen megjelennek, csak szerkeszteni nem lehet ezeken a gépeken. A következő hetekben, hónapokban igyekszem ezeket a programokat sorra venni, bemutatni.

Az első helyen a lépcsőszerkesztő programról írok, mert úgy vélem, hogy bármennyit is fejlődött az ArchiCAD alapprogramja az elmúlt 15 év alatt, talán ez a rész maradt az örök mostohagyerek. Megismerve a most bemutatandó ArchiStair programot, nem is csodálom, nehéz lenne überelni. Ha építészet és lépcső, akkor kihagyhatatlan Escher, talán nem véletlen, hogy az ArchiStair logójában is találunk rá utalást.

Mint kiegészítő az ArchiCAD Kiegészítők mappájába települ és “Tervezés extrák” menüpont alól indítható a teljes programcsomag, ahol ki lehet választani – jelen esetben az ArchiStair – programot.

Az alapvetően rajzos (piktogrammos) menüpontokat felhasználóbarát módon alakították ki, beszédesek, elég könnyű a használatuk. Aki  akár egyszer is használta már az ArchiCAD beépített lépcsőszerkesztőjét, annak ismerős lesz a felület. Lépcsőt és rámpát is létrehozhatunk.

A húzott lépcsőfokokat is tartalmazó összetettebb lépcsők beállítása, konfigurálása nagyon részletes.

A lépcsőkarok kialakítása, a csatlakozás módja illetve a karok alátámasztása igen sokféle lehet. Mód van akár idomacél gerendával gyámolított lépcsőkar kialakítására is.

Hasznos dolognak tartom, hogy korábban beállított lépcsőbeállításokat is be lehet hívni, így nem kell mindig mindent elölről kezdeni.

Nem csak a karok aprólékos kialakítására van mód, hanem a lépcsőfokok pontos és kívánt beállításaira is.

A korlát formájának, az oszlopok és a mezők egyedi megformálására külön menüpont szolgál. Mint később látjuk majd, mód van egyedi korlátoszlopok és korlátmezők kialakítására is.

A korlátok beállításán túl, lehetőség van részletesen paraméterezhető kísérő lábazat megadására is. Mindezt úgy, hogy külön adhatjuk meg az egyenes és a húzott lépcsőfokok lábazati kialakítását.

A lépcső egyes elemeihez más és más rajzi megoldást rendelhetünk. Extra opció, hogy bármelyik lépcsőfokra elhelyezhetünk egy 3D-s figurát, ezzel segítve pl. a lépcső belmagasságának ábrázolását.

A lépcső 2D-s és 3d-s részleteit külön panelen tudjuk megadni.

Mentéskor választhatjuk, hogy az alapkönyvtárba helyezze el a lépcsőnket,  megtakarítandó egy újabb lépcső hasonló beállításainak a lépéseit.

Igen hasznos lehetőség a programban hogy a lépcső és a felette lévő födém együttes kijelölésekor magától kivágja a lépcsőhöz szükséges lyukat a födémben (3 féle módot választhatunk).

A fentiek tekinthetőek az alapbeállításoknak, de ezeken túl számos beállítási lehetőségei vannak a programnak, amivel pl. a lépcsőkarhoz külön “elő” lépcsőfokokat lehet illeszteni túlnyújtva a lépcső szélességén, a végén lekerekítve …stb

Itt nem csak az előlépcső formája lehet szabad, hanem az elkészített lépcső, később is tetszőlegesen módosítható.

Az ArchiStair-ral tetszőleges formájú, több karból és pihenőből álló összetett lépcsők is készíthetőek, ahol az egyes kitöltésmintáknak megfelelő részeket lehet pihenőnek és lépcsőnek (rámpának) definiálni.

A korlátok elszakadhatnak a lépcsőtől és attól függetlenül is megjeleníthetőek:

A fenti leírás nyilvánvalóan nem lehet teljes, egy videó sokkal beszédesebb, különösen, hogy csak ArchiStair-ról számos található az alábbin kívül is.

 

az ArchiSuite az alábbiakat tartalmazza:

az ArchiSUITE csomagot Magyarországon a CAD Studio forgalmazza

(x)

Hozzászólások (4): megnézem

 • Avatar

  sityu

  2012. május 8. kedd - 05:05

  #84102

  Miklós!

  Nagyon kíváncsi vagyok erre a sorozatra. Amikor évekkel ezelőtt először rátaláltam a cigraph oldalára, rögtön az volt az érzésem, hogy ‘nagyon f*sza, csak kissé húzós az ára; jó lenne gyakorlati tapasztalatokat hallani a használatáról! tényleg olyan jól használhatók, mint amilyen jónak tűnnek?’.
  Nem is értem, hogy eddig miért nem osztogattak ilyen NFS licenceket? Ha valaminek volna hatása az eladásaikra, akkor az ilyeneknek biztos. Lehet nekem bármiféle szuper bemutató, ha gyakorló kollégáktól hallok valódi tapasztalatokat, az sokkal többet jelent.

  Volna viszont egy-két kritikai észrevételem:
  -Van itt Magyarországon ez a furcsa gyakorlat, hogy egy csomó terméknél szemérmeskednek az árak megjelenítésével; alapvetően 2 megfontolásból: az egyik a telesoppos lehúzás világa (ahol az ár nyilvánvalóan extrém mértékben túlzó – ergo az az eladási technika, hogy addig fokozzák a feszültséget az ár elárulásának halogatásával, amíg csak lehet; ez persze multimédiálisan működik csak jól, írásban kevésbé); a másik meg valamiféle sznobizmus, hogy a piszkos anyagiakról beszélni egy ilyen emelkedett dolog esetében az valami alantas alávalóság lenne, mintha az árakat csak a pennimarket és a teszkógazdaságos célközönsége venné figyelembe a döntése során. Persze ezek a módszerek mindenütt léteznek, csak talán itthon kicsit elterjedtebbnek tűnik. Mindig az jut eszembe, hogy amikor először került a kezembe Wired magazin, meglepő volt, hogy a cikkek jó része valódi termékekről szólt, és mindegyik mellett ott volt az ára.
  -Szóval: jó lenne tudni valamit az árakról! Vagy itthon is a honlap árai érvényesek? 750€(cadstudio: 229eHuf)/komplett csomag? A ‘migration update’-eket nem értettem.

  – És ami talán a legfontosabb: Jó ez a bemutató jellegű cikk is, de ezek az anyagok elérhetőek a cég honlapján is (persze nem magyarul). Amire én inkább kíváncsi lettem volna, az a személyes tapasztalat: használtad/nem használtad? melyik kiegészítőt? miért igen/miért nem? fizetnél-e érte?

 • Avatar

  Tibor

  2012. május 9. szerda - 23:14

  #84130

  Koós Miklós: Nem ez az egyetlen hasznos kiegészítő…amit geodéziai adatokkal is próbáltunk nem is olyan régen, az az ArchiTerra, ami azért remek, mert a geodétától kapott pontfelhőt tudja kezelni…
  elérhetőek vagyunk: info@cadstudio.hu, amennyiben valami érdekel bárkit is.

 • Tervkritika 102 | Újabb kockaház bővítése

  2013. április 8. hétfő - 00:16

  #85641

  […] Hirtelen nem találtam más példát, mint egy korábbi (szoftvert bemutató) cikk illusztrációját: […]

TECH
Felhőben dolgozni 5. | mivel irányítsuk a NAS-t?

az előzőekben tisztáztuk, hogy a NAS egy számítógép, amit irányítani kell. Amíg ezt egy számítógépről végezzük, akár távolból, addig nincs gond, de ha ott állunk a nappaliban és a TV alatti NAS-sal akarunk kezdeni valamit, pl. irányítani, akkor felmerül, hogy mivel is? Adnak hozzá egy távirányítót, de 5 perc próbálgatás rá kell jönnünk, ez a […]

Felhőben dolgozni 5. | mivel irányítsuk a NAS-t?
2016. szeptember 27. kedd
TECH
Felhőben dolgozni 4. | Vettem egy Qnap TS251+ típusú NAS-t

Mielőtt belefognék, fontos írni arról, hogy mire is való illetve mi tette számomra annyira kívánatossá? Jobbára vállalati környezetben találkozni velük, bár az átlag munkavállaló igazából nem is tudja, hogy amikor elment valamit, azzal igazából mi is történik. Mi védi az adatait, hogyan tud hozzáférni otthonról a céges anyagaihoz…stb? A NAS csak az egyik a sokféle […]

Felhőben dolgozni 4. | Vettem egy Qnap TS251+ típusú NAS-t
2016. szeptember 22. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább