Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2012. június 22. péntek

GDL Centrum 2003-2012

Az ArchiCAD-et használók között bizonyára ismert volt a GDL Centrum nevű oldal, amely az ingyenesen letölthető ArchiCAD tárgyak egyik legnagyobb gyűjtőhelye volt. A 2003-ban létrehozott oldal pár év sikeres működés után sajnos el lett hanyagolva, elmaradtak a feltöltések illeve a rendszeresen kiküldött hírlevelek is.

Az oldal egyedi programozású volt, így minden apró változtatáshoz a grafikus és a programozó is kellett. Innen is köszönet illeti Kiss Dániel programozót és Tóth Bence webdesignert. Nem rájuk akarom fogni, mert nem érdemlik meg, hiszen nagyon jó oldalt hoztak össze, de a koos.hu elmúlt 5 éves időszakát látva az a rendszer számomra nem volt fenntartható.

Mivel a WordPress blogmotorja olyan mértékben variábilis, hogy szinte minden igényemet képes kielégíteni, így vettünk egy nagy levegőt, töröltük a régi szájtot, annak minden elemével, többek között a 12 ezres feliratkozott olvasótáborával együtt és az egészet újraépítettük az elmúlt hónapokban.

A GDL Centrum most teljes megújuláson esett át, a koos.hu-hoz hasonlóan blogszerűen fog a továbbiakban működni. A korábban feltöltött anyagokat átnéztük és ellenőriztük, a hibásakat töröltük és a hibátlanokat újra feltöltjük. Számos régi link ma már nem működik, számtalan honlap nem csak átalakult, hanem egyszerűen megszűnt.

A letölthető elemeknél – ahogy eddig is – fontosnak tartjuk, hogy feltüntessük a GDL programozó nevét és azt, honnan lehet eredetileg letölteni az elemet vagy elemcsaládot. Ha ezt nem sikerült kideríteni, akkor a mi szerverünkről tudjátok letölteni.

Fontos változás továbbá, hogy a folyamatos elemfeltöltés RSS-sel nyomonkövethető, akárcsak a koos.hu-nál, így aki szeretne értesülni a naponta felkerülő újdonságokról, az itt iratkozhat fel emai értesítőre vagy RSS olvasóra:

email értesítőre     RSS olvasóra

Jelenleg 200 letölthető csomag közül lehet választani és azért csomag, mert van amelyikben komplett bútor vagy szanitercsaládok találhatóak, nem ritkán 100-200 gsm tárggyal. Az év végére szeretnénk elérni a 500-at és ezzel ismét az egyik legnagyobb letöltőhellyé tudna válni a GDL Centrum.

Az oldalon 4-féleképpen is lehet rákeresni a tárgyakra (szabad szavas, kategóriánként listából, menüsorból, cimkefelhőből). Az oldal magyar nyelvű és úgy lett(lesz) beállítva, hogy automatikusan fordítsa le az adott látogató  által használt lokalizáció nyelvére. Ettől függetlenül, törekedtünk arra, hogy minimális legyen a szöveg és a legtöbb elem esetében csak képek, rajzok és linkek találhatóak.

GDL Adapter for AutoCAD nevű plugin-nel az AutoCAD-et használók is használhatják és paraméterezhetik ezeket az elemeket). Bizonyos GDL elemek (CAD program nélküli) megtekintéséhez pusztán egy böngésző kell és egy plugint kell letölteni az alábbi helyről. GDL Web-plugin letöltése

Aki hibát talál, minden egyes letölthető elemnél jelezheti “hiba jelentése” menüpontnál. Ide várjuk azokat az észrevételeket is, ami a szerzők személyére vagy éppen az elem fizetős (tehát nem szabadon letölthető) voltára utal. A GDL Centrum természetesen nem csak a GDL-es tárgyakat, hanem az  ArchiCAD-hez kifejlesztett különféle add-on-okat (kiegészítőket) is igyekszik majd összegyűjteni. Ide kerülnek át majd a különféle szoftver tesztek is. ezzel együtt a koos.hu-n eddig elérhető GDL tárgyak is mind átkerültek erre az oldalra.

A GDL elemek letöltése természetesen ingyenes és nem szükséges hozzá semmilyen regisztráció sem.

Hozzászólások (1): megnézem

  • Megszűnik a GDL Centrum

    2014. augusztus 27. szerda - 11:00

    #92169

    […] öltem bele anno, kétszer alapjaiban megújult, a legutóbbi átalakítás során kapta meg a koos.hu alatt működő motort és dizájnt. Sokáig állandó tagja volt a gdl […]

TECH
BIM | 3. BIM (GDL) könyvtárak

A BIMről szóló sorozatunk első részében sok szó esett az objektum könyvtárakról. Idemásoltam egy kis listát, ahonnal paraméterezhető tárgyakat lehet letölteni. A BIM annyiban is különbözik a GDL-től, hogy a nagyobb honlapokon ugyanaz a tárgy több szoftver platformra is letölthető. Ezek persze sohasem teljesek, így gyakran fordul elő, hogy pont nem abban a változatban található […]

BIM | 3. BIM (GDL) könyvtárak
2018. július 26. csütörtök
TECH
Kérdőív a BIM használat elterjedéséről Magyarországon

Kérjük, értékelje az ön személyes, illetve vállalati érdeklődését és elkötelezettségét a BIM eljárások bevezetésével kapcsolatban. A kérdőív célja, hogy minél teljesebb képet adjon az épületinformációs modellezés (BIM) magyarországi alkalmazásának jelenlegi állapotáról, illetve felfedje a kérdéskörhöz tartozó további jellemzőket. A kérdőív kitöltése anonim, a kitöltő személyről semmilyen személyes adatot nem gyűjtünk. Az egyes kérdéseknél megjelenő BIM […]

Kérdőív a BIM használat elterjedéséről Magyarországon
2017. július 18. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább