Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2013. január 22. kedd

Tervkritika 91 | Bahil Roland ÖKOTERVE

 

 

 

 

 

tervkritika-91-latvany-4

tervkritika rovat leglelkesebb tervbeküldője kétségkívül Bahil Roland, aki hallgatóként immáron a 4-ik tervét küldte el.

Ezúttal is egy igen izgalmas koncepciót láthatunk, olyan igazi elképzelést, amit mi, már gyakorló tervezők sokan már el is felejtettük, milyen is volt, amikor IGY TERVEZHETTÜNK. Persze a legjobbak ma is így terveznek, de hát ők vannak kevesen.

Az egész koncepció egy pár szükségletének, na jó leginkább egy nyaralószintű szükségletének a kielégítésére szolgál. Az elrendezés és különösen a forma sokkal fontosabb, mintsem, hogy most kicsinyes centizgetésbe kellene kezdeni (a koncepció  és az anyaghasználat leírása itt található)

A nagyvonalú elképzelés markáns megjelenést hozott, és ha mégis kekeckedni akarnánk, akkor e nagyvonalúságot lehetne pár apróságon számon kérni (bejárat, WC).

tervkritika-91-alaprajz

 

tervkritika-91-latvany-3     tervkritika-91-latvany-8

Videó és részletes leírás az épületről

Összefoglalás | igazi öröm számomra ilyen tervet látni, mert látszik rajta, vannak, akik valóban erre a pályára valók.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (15): megnézem

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2013. január 23. szerda - 12:46

  #85078

  Elvileg ok, de még ilyen kicsi házikóban is ilyen hosszú folyosó legyen! :-O

 • Avatar

  Roland

  2013. január 23. szerda - 13:11

  #85079

  Szabóbácsi:
  A hosszú folyosóra azért van szükség mert ha bővítésre kerül a sor egy plusz konténerrel (Északi irányba sorolva)akkor azt ilyen módon minimális belső átalakítással lehet integrálni az új helyiséget az épületbe.

 • Avatar

  meregzsakk

  2013. január 24. csütörtök - 19:46

  #85082

  Annyi juttott csak eszembe, hogy ha az alapelv az, hogy minimális költség (?) = kicsi ház, konténerből, akkor mit keres egy nagy mercedes és egy porsche, a “pazarlás” és jómód jelképei a garázs előtt? 🙂

  Egyébknt megnézném, hogy a porsche tulaj hasogatja a rönköket és a ház odalához rakosgatja, illetve, hogy a lakrészről megkerülve a házat, le a lépcsőn, megy a gépészeti helyiségbe és ott begyújt 🙂 Bár ha a fa elsősorban látványelem és van mellette “kényelmes” gáz is, akkor teljesen okés.

  Nagyon tetszik a tömegformálás, még a hosszú folyosót is megértem, remek munka, pazar előadás!

 • Avatar

  Roland

  2013. január 25. péntek - 08:29

  #85085

  meregzsakk: Kedves Méregzsákk. 😀 azokra a kocsikra azért volt szükség mert sokkal rosszabbul mutatott volna a látvány terveken és az animáción két trabant. Tudod a reklámokban is a szép nőkkel adják el a portékát! 😀 és itt a fő cél az épület modellezése volt nem a élet helyzeté.

  Viszont jól látod a fa csak felső kandalló üzemeltetéséhez kell. A gépészeti térben természetesen gáz vagy geotermikus kazán is elhelyezhető a kényelem jegyében.

  De szeretném megköszönni a dicsérő szavakat is. 🙂

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2013. január 25. péntek - 12:52

  #85086

  Esetleg ha a wc és fürdőszoba fel lenne cserélve, a fürdő még akkor is szépen nyílna a hálóba, de a wc több szempontból előnyösebb helyen lenne. Pl. éjjel a kimenőnek is.
  A koncepcióval nehéz egyetérteni. Lakásszükségletet nem elégít ki. Nyaralónak igen jó, valóban. Viszont nehéz elképzelnem hogyha valakinek a nyaralóba duplagarázs kell, akkor megeléxik fönt ennyi tartalommal. Ill. a piac sem árazná be.
  Sok házzal találkoztam, ahol fiatal, tehetséges építészek alkottak valami csudát, csak utána menetközben derült ki hogy élhetetlen. (Már a harmincas években is!)

 • Avatar

  Roland

  2013. január 25. péntek - 19:19

  #85090

  Szabóbácsi: Tisztelt Szabóbácsi.
  Köszönöm szépen az észrevételeket.

  A WC megoldáson én is gondolkodtam így ebben a formában de az lenne a probléma, hogy a hálószoba oly módon optikailag beszűkülne. Ezért lett a fürdőszoba egy üvegfallal leválasztva a szoba terétől. Így még is valamilyen szinten elhatárolt teret kapunk a tisztálkodásra de viszont az üveg miatt kibővül a tér.

  Viszont úgy gondolom egy fiatal párnak akik mondjuk ingázók és vidékről járnak (itt van fontos szerepe a két beállós garázsnak)pl.: Budapestre dolgozni és nem szeretnének bent Pesten egy 25-30 m2-es garzon lakásban élni és egy kicsit szeretnének közelebb lenni a természethez azoknak szerintem minden igényét kielégíti a ház.
  A konténer szerkezetnek az egyik fő előnye ebben a koncepcióban a gyors és kis költségű bővítés. Itt egy új szobával való bővítés (15 m2 _ 100 000.-Ft/m2) nem kerülne többe mint 1-1,5M forintba. (mivel pl: 300 000.-ft ekkora használt konténer bekerülési ára)

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2013. január 26. szombat - 09:22

  #85091

  🙂
  Voltam ilyen konténerekből épített házban. Kb. 70m2, még gázkandalló is volt benne. Napp.+2 hálós. Tényleg jó, ügyes, ámbár úgy, magában már necces hőszigetelés szempontjából. Viszont a törtvonal nem épp a konténer jellemzője. Összehozni, birizgálja az öko szót.
  Ha szép természeti környezetben lenne, az ágy miért a fürdőkádat nézi? Még véletlenül sem látni felébredéskor hogy milyen idő van. Éjszaka is klassz dolog kinézni az ablakon, tanúsíthatom. Tényleg el tudná képzelni hogy ilyen zárkózott cellában aludjon? (a videó szerint)
  Ha nem nyaraló, hanem életvitelszerű ottlakás, hol mosnak, teregetnek novemberben?
  Bocs’, az előadás szép, a részletek szépek, sok megoldás is, csak nem áll össze egésszé. Inkább az előadásmód, a hangzatos szóhasználat ami eladja, szóval az első benyomás, életérzés, fíííling, nem a valós tartalom.
  Én halandzsának nevezném üresfejű, nagypénzű megrendelők becserkészéséhez.

 • Avatar

  mandarin

  2013. január 28. hétfő - 13:43

  #85107

  Szerintem érdekes és szép megoldás lett ez a ház. Arról lehetne vitatkozni, hogy az igényes és látványos videó csupán hangzatos szólam, de nem érdemes, mert azt hiszem kellő rosszmájúság kell ahhoz, hogy ezt feltételezzük 🙂 Én inkább azt látom benne, hogy valaki szívvel-lélekkel dolgozott ezen a házon, és mivel építészhallgató a megálmodója érthető, hogy talán akadnak benne újragondolásra érdemes részletek, de egészében véve kedves és izgalmas otthont látok benne, én szívesen élnék itt. (a házat körülvevő környezetre azért kíváncs lennék :))
  Talán a gépészeti megoldásokat lehetett volna részletesebben bemutatni, mondjuk a Szabóbácsi által hiányolt mosás/teregetés gondjának megoldása az alagsorban történhet egy mosókonyhában.
  A hálószobai kilátást szerintem mindenki maga válogatja. Én például nem kívánom oda a szép panorámát. Az időjárással nem ébredés után közvetlen foglakozom. Romantikus hangulatot pedig, nemcsak a hold és a csillagok fénye ad 🙂 Aludni térek be a hálóba, így szeretem ha “kriptasötétség” uralkodik ott – de hnagsúlyozom, hogy ez szerintem mindnekinek a saját ízlése. A környezetben inkább a teraszon ülve szeretek gyönyörködni, szóval a házban nekem kedvenc részem a rozsdamarta kerítéses, vadszőlővel futtatott lugas.

 • Avatar

  Fenyvesi Péter

  2013. január 28. hétfő - 21:14

  #85110

  Nyaralónak, szerintem is remek épület, de azt is el tudom képzelni, hogy lehet olyan fiatal pár amelyik megveszi a telkét, és nem akar albérletet fizetni addig sem, amíg “felépül végre a házunk”. Ez esetben persze, a drága fogadószint, a két kocsibeálló, biztos nem prioritás, hacsak nem akarják megtartani pl. vendégháznak. Alul remek hely van kertipartihoz is.
  Szellemes, ötletes a tér- és tömegformálás, az árnyékolás. Ha a tetőre is ráfutna az árnyékoló, az csökkentené a nyári felmelegedést.
  A testes pillérek üreges kialakításával, befelé nyitott tárolóhelyek nyerhetők. A lényegében nappaliból nyíló WC, még nyaralóban is zavaró.
  Gratulálok, Szabóbácsi megfontolandó kritikája ellenére is értékes, előremutató tanulmány, remek tálalásban.

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2013. január 28. hétfő - 22:14

  #85111

  Minden kritikám ellenére ötletes, friss alkotásnak találom 🙂

 • Avatar

  Milo U. Boone

  2013. január 30. szerda - 13:03

  #85113

  Fantasztikus epizód egy fantasztikus évad lezárásaként. Nagyon szép volt, ahogy a végén még megálltak Tabor Heightsnél és pont ott vettünk búcsút Gyptől ahol legelőször megláttuk. Ez az évad egyértelműen róla szólt, vagy inkább úgy mondom az általa gerjesztett konfliktusokról. Közben persze történtek nagyon fontos dolgok, és hagytak is nyitva kapukat, de nagyon szépen lezárták amit lehetett. Rengeteg szereplőnek sikerült több jelenetet is kisajátítania ez is egyértelműen emeli a színvonalat, legalább négy-öt mellékszereplőnek sikerült olyan karaktert megalkotni amilyenből nagyon kevés jut egy hasonló drámára. A legtöbb sorozatnál ha jól sikerül az ember alig várja mikor jönnek az új részek, de ennél úgy érzem bőven megéri többször is megnézni és hagyni, hogy ez az évad leülepedjen. Mondanám, hogy filmtörténelem ez talán kicsit túlzó is lenne, de az biztos ez a sorozat legalább annyira meghatározó lesz mint a Sopranos ha így folytatják.

 • Avatar

  mandarin

  2013. január 31. csütörtök - 09:31

  #85121

  Szabóbácsi:
  🙂

 • Avatar

  Roland

  2013. február 1. péntek - 09:12

  #85127

  Köszönöm szépen mindenkinek az építő kritikát vagy észrevétel. 🙂 Úgy gondolom egy ház tervezésénél mindig kompromisszumukat kell hozni, pláne egy ilyen kicsi lakóháznál. Tökéletes terv vagy épület sosem lesz hiszen mindenkinek más-más a nézőpontja, talán ezért is ilyen színes a világunk. 🙂

  Remélem a következő terv kritikára szánt tervemet is ilyen őszinteséggel fogjátok értékelni. (Igen nem ment el a kedvem tőle!)

 • Avatar

  Roland

  2013. február 1. péntek - 09:13

  #85128

  Milo U. Boone: Lehet ezt nem ide szeretted volna írni? Sajnos nem látok párhuzamokat a témával kapcsolatban. 🙂

 • Tervkritika

  2013. február 10. vasárnap - 20:01

  #85140

  […] 2013. január 22. Tervkritika 91 | Bahil Roland ÖKOTERVE […]

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika “intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább