Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2013. április 2. kedd

Tervkritika 101 | Egy ház a dédiék telkére

tervkritika-101-3

Pár napja újabb levél érkezett a tervkritika postaládájába:

Tisztel Koos Miklós Úr,

Fiatal pár vagyunk, akik a kislányukkal szeretnének a dédiék telkére építkezni Szigetszentmiklóson.
Sajnos a helyi előírások, a hosszúkás telek , és egy régi pince+tároló kis ház, amit szeretnénk megtartani, erősen behatárol minket. Páromat nagyon feszélyezi ha az utcáról látszik a családi életünk, ezért a konyha-nappali az utcafronttól távol kapott helyet, a tájolási hátrányok dacára.

Néhány részlet a tervekről: 38-as porotherm tégla és 10 cm szigetelés alkotná a külső, és ytong a belső falakat. A ház első részére bontott tégla falazat kerülne átszellőzés biztosításával. A könnyűszerkezetes födém fölé palló kerül majd a padlásra a minimális tárolási funkció miatt,  a fűtést és meleg vizet egy kondenzációs gázkazán biztosítaná, padlófűtéssel a ház nagy részén, és plafonfűtés+radiátorral a hálószobákban.

Csatolom a tervet, egy metszetet, és néhány képet a látványtervekből. Kérem mondja el a véleményét,a tervekről, ön szerint mennyire élhető otthonunk lesz,s hogy milyen hibákat talál a tervben? Köszönettel:

Amikor megnéztem – pontosabban csak gyorsan átfuttam a kapott anyagot –  azt állapítottam a meg a felületes szemrevétel alapján, hogy ezzel nem lehet komoly gond. Jó látni a szokványostól eltérő megoldást, ráadásul itt a helyszíni adattságokhoz való alkalmazkodásból adódott az alaprajz elrendezése.

A telek adottságaihoz hozzáadódott az oldalhatáros beépítés, ami – azt kell mondjam – sajnos sok tervezőnek igencsak gondot szokott okozni, nem tudván mit is tegyenek az ablakszegény oldalra. Itt ilyenről nincs szó, csupa olyan funkció került ide az oldalhatárra, amik nem igényelnek nagy ablakfelületet.

tervkritika-101-fszt

A lakás bejárata közel a középen található és ezáltal teljesen elkülönül a háló és a nappali blokk. Viszonylag kevés a közlekedő, jól vannak csoportosítva a helyiségek. Jó helyre került a háztartási-gépészeti helyiség és igen kellemes az étkező-konyha-nappali térkapcsolat is ezzel a tompaszögű befordulással. a szobák jó méretűek, és jól bútorozhatóak.

A szülői hálóból, a gardóbon át megközelíthető külön szülői fürdőszoba nekem személyes kedvencem, sok esetben ajánlom magam is az építtetőknek. Ha mindenáron kritizálni akarnám, akkor a belső terű WC-t említeném. Talán egy kis kompromisszum árán növelni lehetne a területét és megoldani, hogy legyen közvetlen megvilágítása és szellőzése. De azért ez így sem tragikus.

tervkritika-101-metszet

Összefoglalás | Ha jellemezni kellene a házat, azt mondanám, hogy alaprajzilag takarékos és funkcionalista megoldások láthatóak, jó tagolással és jó tömeggel. Bizonyára bele lehetne kötni egynémely apróságba, de melyik tervben nincs ilyen. A ház jó és ha a megvalósítás módja is olyan átgondolt lesz, mint a tervezés, akkor öröm lesz a házban lakni.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (13): megnézem

 • Avatar

  Bálint

  2013. április 2. kedd - 01:42

  #85545

  Nekem tetszik. Talán csak annyi, hogy 30-as porotherm 18-as grafitos EPS-el jobb választás lenne.

 • Avatar

  Tanúsító

  2013. április 2. kedd - 05:58

  #85546

  Az utóbbi idők egyik legszimpatikusabb terve, köszönjük! Persze, ez még nem ok arra, hogy az ember ne kötözködjön…
  A nappali “kirakat”-ablakát a kedvezőbb tájolás miatt megfordítanám, a keskeny felület nézzen É-ra.
  Informatív rajzok, de azért néhány rétegrend elkelt volna. Így csak szemre: padló-, és födém-hőszigetelés gyenge, a homlokzatnál 38-as Porotherm és 10 cm akármilyen hőszigetelés nem szerencsés választás. Személyes mániám: az Ytongot kerülném, főképp olyan helyeken, ahol -akár csak vészhelyzetben is, de- jelentős mennyiségű párát, vagy vizet kaphat, annál még a dupla, impregnált gipszkarton is jobb. Nagyon tetszik az utcai homlokzat hőszigetelésének bontott téglával való burkolása -ügyeljenek, hogy gondosan, szépen csinálja meg a mester!
  Gépészetnél is jó az irány, mindent alaposan fontoljanak meg a részletek eldöntésénél!
  Sok sikert!

 • Avatar

  OSman

  2013. április 2. kedd - 08:19

  #85549

  Kérdés a hozzáértőkhöz: A mennyezet fűtés könnyüszerkezet esetében működik gazdaságosan…?
  A terv egyébként tetszik, csak a sokszögű, nagy felületű forma mennyire lesz gazdaságos? Esetleg a szülűi háló lehetne kissé szélesebb(ágy melletti elközlekedés érdekében…), ha a nagyobb fürdőszobába sarokkád kerülne…

 • Avatar

  Tóth Ákos

  2013. április 2. kedd - 08:48

  #85550

  Üdv Mindenkinek!
  A tervnekem is tetszik, mert kifejezetten ötletes. Egynéhány apróság van amit lehetne szőrözni, de nem fogom, mert ezektől a dolog még élhető.
  Csak két dolog.

  1. Talán ha az előtér kialakítását megtükröznénk, és a bejárat feljebb kerülne, akor közvetlenül lehetne belépni a nappali részbe, és még a szekrénysor és háztartási helyiség közötti kis folyosócskát is ki lehetne így kerülni a vendégnek.
  2. A madártávlati modellképnél tűnt fel a kémény kitorkollása, ami a terveztt tető egyik legérzékenyebb pontján történik. Egy kb 0,5×0,5 méteres helyen kellene ott összehozni két gerinc és két vápa csatlakozását, de ebbe belerondít a kéménytest, ami ráadásul belelóg az egyik vápába is. Nem mintha így nem lehetne megcsinálni, de fokozottan veszélyes csomópont alakul így ki, amit rendszeresen és gondosan karban kell majd tartani és szükség esetén rendszeresen tisztítani a tető ezen részét. Ez egy kifejezett hózug lesz, ahol akár az odasodort levelek, növényi részek is megmaradhatnak, ami idővel beázást okozhat. Ha lehetne, érdemesebb lenne a kéménytest méretét és elhelyezkedését a nappaliban úgy meghatározni, hogy ne lógjon bele a vápába, akkor egy lehetséges problémaforrástól egyszerűen megszabadulna az építtető.

  Üdv!

 • Avatar

  ger82

  2013. április 2. kedd - 09:17

  #85551

  végre!! egy terv ami jól néz ki, van benne fantázia, és nem az volt a szempont, hogy nagykocka kell mer’ ócsó, gratula!

  Az alaprajznál szerintem lenne még egy kicsit finomítani, én a nagy fürdőbe raknék nagyobb kádat, zuhanyt kivenném,

  -Közlekedő nagyon keskeny lesz, azt szét kellene húzni
  -bejáratnál az előszoba nagyon kicsi, valamit azzal is kellene kezdeni
  -étkezőbél valahogy, valami ablakot kellene nyitni, ha lehetne, mert az a fal az nagyon sötét lesz. Konyha északi ablaka kevés lesz bevilágítani.

  nagyon tetszik a nappali flik-flakja, az ablak kiszögelés, a ház U alakja, a kis ház szembe, csak így tovább

 • Avatar

  Zoli

  2013. április 2. kedd - 19:26

  #85566

  Monolit fodemet javasolnek, also halora szerelt csovezessel. Egy tobb tiz tonnas fodem nagyon jelentos hotarolo.

 • Avatar

  Érdeklődő

  2013. április 3. szerda - 11:49

  #85575

  Kedves ger82 az ebédlő sem lesz olyan sötét, ha kint még világos van, mert az asztallap felett megfigyelhető a tervrajzon egy “fénykürtő”, aminek a kivezetési (akarom mondani fénybevezetési) pontja az utolsó előtti 3D-s ábrán is kiszúrható: a tető egy kiemelkedő világosabb foltja a Tóth Ákos által inkriminált kéménytől jobbra.
  Az előszoba valóban keskenynek tűnik, főleg télen vagy esőben lesz keskeny gyerekekkel hazaérkezni, mikor mindenki hányná le magáról a ruhát, de a csapat fele még kint van és ázik-fázik, de nem mehetünk beljebb, mert ott már nem olyan egyszerű a sarat feltakarítani…
  A háztartási helyiség tolóajtaja szellemes ötlet, de helyigénye mindjárt kevesebb lenne, ha a másik irányba nyílna (gördülne). Nem a szobák irányába és az előszoba szekrényei elé, hanem a nappali felé, ahol csak egy üres falsík van. Ugyanakkor véleményem szerint egy befelé jobbra nyíló ajtót is elbírna a helyiség.
  A közös fürdőszobában én meggondolnám, érdemes-e az ülőkád, nekünk nem jött be.
  Egyébként nagyon tetszik, különösen a Szülői háló-Gardrób-fürdő-külön WC blokk.
  Csak így tovább!

 • Avatar

  Zoli

  2013. április 3. szerda - 15:13

  #85582

  sby f. j.: Szerintem a hőtároló tömeg egy házban nagyon fontos. Hővisszanyerős szellőztetés esetén igen igen egyenletes lesz a hőmérséklet a házba. Fontos megjegyezni födémet nyáron hűteni is lehet ami nagyon kellemes hőérzetet biztosít.

 • Avatar

  bobo

  2013. április 3. szerda - 18:17

  #85585

  Az előttem szólókhoz csatlakozva én is csak dicsérni tudom a tervet. Habár szerintem is elég lenne a 30-as tégla bőven több szigeteléssel, viszont ez az elrendezést nem érinti. Van ugyan pár apróság, amit még megemlíthető, de ezek tényleg csak csekélységek:
  – a kamra és a konyha közé eléggé belóg az étkezőasztal. Ezt talán térben is el lehetne valahogy helyezni, akár a kamra elforgatásával és picit lecsípve az előtérből.
  – a kis wc-t jobb lenne kifele nyíló ajtóval látni.
  – a közlekedőn már +10 cm szélesítés is sokat dobna.
  – helyiségenként csak egy ablak nézhet a telekhatárra tudtommal, a mosókonyhába több is került.

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2013. április 3. szerda - 20:56

  #85587

  Igen jó terv, ámbár terjengős (A/V), ami legalább 20% építési és fenntartási veszteséget fog okozni folyamatosan. Szép terek, jó térkapcsolatok és tájolás. Végre nem a korábbi szörnyűségek újabb változata. Megelőző terveket véleményeztetők figyelem! Amint az ábra is mutatja nem ok nélkül sajnálkoztunk az ezt megelőző sok-sok terven. Érdemes átgondolni a terveztetést és tervezést. Végre egy terv ahol nem gyerekes módra -hoppá itt egy falfelület, rakjuk tele ablakkal- suta szemlélet érvényesül.
  A hőszigeteléssel nem értek egyet. 38+10. Még a 30+18-al sem. Miért nem lehet olcsó B30 futóban és 25cm? Meghálálja, gyorsabban mint gondolnák.
  Egy javaslat. A hálószoba túl keskeny, feleslegesen vesz el belőle a fürdőszoba. Elvileg elég a 2,70, de 1, vakolatok, 2, bútor, kép… nem árt egy kicsit tágasabb körüljárhatósága az ágynak. Meg nagyobb légtér. Elférne némi személyes is. A szomszédos fürdőbe meg totál felesleges a zuhanytál. Egy jó laposaljú kádban kíválóan lehet zuhanyozni is. Csak többet kell így takarítani. Szóval érdemes lenne a hálóajtó falát szép, egyenesen továbbvinni. Sok sikert kívánok!

 • Avatar

  Tóth Ákos

  2013. április 4. csütörtök - 08:26

  #85589

  Érdeklődő:
  T. Érdeklődő!
  Nem inkrimált az a kémény, semmi bajom sincs vele, jól néz ki és a helyiség súlypontját képezheti.
  Egész egyszerűen épületszerkezettani szabály hogy nem tervezünk kéményt a vápába bele, mert problémás, és a későbbiekben hibaforrásá válhat (mint már írtam, hózug, beázásveszély). És jelen pillanatban a kémény kb. fél méterrel való eltolásával orvosolható ez a kockázat.

  üdv
  Tóth Ákos

 • Avatar

  greenfairy

  2013. április 4. csütörtök - 22:24

  #85591

  Alapvetően a terv szép, bár igaz, hogy vannak hibái, de közel sem vészesek, viszont megfontolandó szinte az összes hozzászólás.
  Nekem az alábbiak okoznak némi fejtörést:
  – nappaliban TV nézés gyakorlatilag lehetetlen, nincs olyan ülőalkalmatosság, max egy fotel ahonnan ezt élvezni lehet majd, be kellene forgatni a TV-t a D-i falra
  – nappali kitülemkedő ablaka egy “hagyományos” kinézetű házon számomra érthetetlen, de ezt az építtetői igény könnyen megmagyarázza, és egy napot kedvelő növénnyel igazi dísz is tud lenni
  – kémény vápa esete mindenképpen hibás gondolat
  – szigetelés és falvastagság megválasztása rossz, földszintes ház esetén teljesen felesleges a 38-as falvastagság, egyébként én 20-as mészhomokkő téglát ajánlanék egy vastagabb szigeteléssel (nagyobb hőtároló tömeg, vékonyabb falazatvastagság, bár ez drágább jelenleg, tehát a hagyományos tégla is érthető)
  – közös fürdőnek felesleges a sarok lecsapása, négyszögletes formában a gyerekszoba ajtaját a belülre téve okosabban kihasználható. A gyerekszoba értékéből ez szinte semmit nem von le, mivel a jelenlegi belépő zóna csak a tágasságérzetet javítja. A fürdőben viszont a bal oldali mosdó előtt állóra rányílik az ajtó. Négyszögletes formában a gyerekszobai falra helyezhető a két mosdó, a kád is befogatható ide. Ezzel a szülő háló felőli fal arrébb tud költözni egy keveset, ami tényleg jót tesz az ottani ágy körbejárhatóságának.

  Amúgy a tervhez mindenképpen gratulálok, ötletes, jól átgondolt, minden van ami kell és mindez szép formában!

 • Tervkritika

  2013. június 23. vasárnap - 15:01

  #85898

  […] 2013. április 2. Tervkritika 101 | Egy ház a dédiék telkére […]

SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy “A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre

Van úgy, hogy minden jószándék mellett is rossz a tervezési program. Nem feltétlenül csak azért, mert mondjuk nem helyesen adták meg a szükséges paramétereket vagy mert olyat kértek, ami nagyon drága lenne, hanem mert a kiindulás helytelen volt. Mindez leggyakrabban átalakítás-bővítés kapcsán szokott előfordulni. Ilyen esetben az építész tervezőnek különösen nagy a felelőssége, mert a […]

Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre
2018. november 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább