Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2013. április 5. péntek

Felújítunk | 14. Elkészült a cserépkályha

20130405-lakasfelujitas-koosmiklos-01

Az előző beszámolót ott hagytuk abba, hogy várjuk a gépészeket, akik bekötik a csöveket. Ez meg is történt, így folytatódhatott a cserépkályha építése. Összesen 2 nap alatt felépítették és talán nem veszi senki sem rossz néven, de Ritával mindketten beleszerelmesedtünk ebbe a gyönyörűségbe. Mert az.

20130405-lakasfelujitas-koosmiklos-02 20130405-lakasfelujitas-koosmiklos-03 20130405-lakasfelujitas-koosmiklos-04

20130405-lakasfelujitas-koosmiklos-05 20130405-lakasfelujitas-koosmiklos-06

Bár esedetileg sokkal modernebbet szerettünk volna, a lehetőségek inkább a tradicionális formákat tette lehetővé. Ma már azonban nem bánjuk, mert olyan lett mint egy kis ékszer.

Ha valaki esetleg nyomon szeretné követni a lakásunk felújítását …

Hozzászólások (12): megnézem

 • Avatar

  Kepes József

  2013. április 6. szombat - 07:40

  #85608

  Gyönyörű és nagyon elegáns lett a kályha. Hány kilowattos, hogy vizet is melegít?
  Gondolom épületgépész tervezővel alaposan át lett beszélve.

 • Avatar

  Fenyvesi Péter

  2013. április 6. szombat - 09:38

  #85609

  Valóban, nagyon szép, klasszikus darab. Gondolom, a bútorozással összhangban lesz/van.
  Mennyit ront a légzáráson? Nem kavar be nagyon a fűtés szabályozásába, vagy csak átmeneti időszakokban használjátok majd?

 • Avatar

  Fenyvesi Péter

  2013. április 6. szombat - 10:45

  #85612

  2. kérdésemre megtaláltam a választ, hogy újraolvastam a tervről szóló polémiát.

 • Avatar

  joci

  2013. április 6. szombat - 17:01

  #85618

  Gratulálok gyönyörű darab,és nagyon ízléses.

 • Avatar

  Tanúsító

  2013. április 7. vasárnap - 05:29

  #85628

  Valóban, nagyon szép lett ez a kályha!
  A fotóról úgy látszik -csőátmérők-, mintha gravitációs rendszer lenne, ez kicsit zavar- a puffertartály miatt. Kérhetnék mailban egy kapcsolási vázlatot, vagy, ha készült, egy függ. csőtervet?Köszönöm!

 • Avatar

  Tanúsító

  2013. április 8. hétfő - 09:07

  #85642

  T. sby.f.j.!
  Valóban, a legolcsóbb energia az, amit nem használunk el!
  Nem dicsekedhetek azzal, hogy értem minden sorodat, mennyiben válasz korábbi kíváncsiskodásomra, de nem baj, majd az idő…
  Megpróbálom részletezni, mi jár a fejemben: a berendezés nevéből -vízteres cserépkályha- éles ésszel arra következtetek, amit a fotón is látok, hogy nem csőkígyót, hanem egy “mosófazekat” építettek be, csonkjai igen csak méretesek.Így egy lomha, nagy vízterű rendszert kapunk.
  Vagy harminc-negyven éve azzal a hátsó gondolattal próbálják csökkenteni a központi fűtési rendszerek vízterét, hogy gyorsabban reagáljon a parancsokra, szabályozása könnyebb legyen. Ez olcsóbb berendezést, kevesebb anyagot, de többlet szivattyúmunkát eredményezett. (A felületfűtéseknél aztán még tovább mentek: magasabb anyagköltség, lomha szabályozás, még nagyobb szivattyúmunka…) Esetünkben a fizikai kialakítás lehetővé tenné az alrendszer gravitációs működését, ha a puffertartály elhelyezése is ezt célozná. (Nem tartom valószínűnek, hogy etázsfűtés módjára működne, kevés lenne a nyomáskülönbség, vélhetően a puffertartály csőkígyójának ellenállása miatt.)Tehát ez a kör is szivattyús lesz. Ha tudnék méretezni, úgy számolnék, hogy a csővezetékben, szerelvényekben lamináris, a hőcserélőben durva turbulens áramlás legyen -a mosófazékkal nincs mit tenni, “le kell fölözni”, oszt annyi. Ha ezt gyorsan akarnám megtenni, kevés lenne a 40 W-os szivattyú.(A hajóskapitány kérdezi:mennyi? Azaz, fajlagosan mekkora hőmennyiséget szolgáltat a berendezés víz oldalon?) Szóval, nem vagyok biztos, hogy “csőátmérőből sosem elég”. Az is gondot okoz, hogy kimentek a divatból a huzatszabályozók. Milyen egyszerű lenne a védelem. Ugyancsak kiment a divatból a nyitott tágulási tartály, ide mégis inkább azt építenék.

 • Avatar

  Tanúsító

  2013. április 9. kedd - 19:20

  #85667

  sby f. j.:
  Nyitott tágulási tartály: abszolút biztos a működése, nem fogok a szétrobbant kályha előtt morogni: affene, beragadt a biztonsági szelep!
  Olvasom a 13-ast is természetesen, de nem akarok mindenbe beledumálni…
  üdv!

 • Avatar

  Tanúsító

  2013. április 9. kedd - 22:27

  #85669

  sby f. j.: … ha jól értettem, itt mindez beltérben van. Ha ott is lefagy, akkor már mindegy… Egyébként, tudok rosszabbat: a túlfolyó egy arasznyi egyenes csődarab, és a szennyvíz vezetéktől a tágulási tartály felé lejtett! Megépítették! Mesterek!

 • Avatar

  Fenyvesi Péter

  2013. április 9. kedd - 23:22

  #85670

  Tanúsító: MekkMesterek. :))

 • Felújítunk | 23. A (cserépkályha)fűtés

  2013. december 9. hétfő - 08:00

  #87247

  […] beszámoltunk a cserépkályhánk építéséről itt és itt. Megvártam, hogy elkezdődjön a fűtési szezon és közvetlen tapasztalatokkal […]

 • Avatar

  Udvardy László

  2013. december 20. péntek - 21:52

  #87273

  Üdvözlet!
  Szép a kályha és biztosan jól is működik.
  Az első anyag képei között szerepel egy kép a konyháról, ahol vélhetően a páraelszívó külső térbe kivezetett csöve látható – mint potenciális veszélyforrás…
  Nagymamáink korában, mikor a cserépkályha elterjedt volt, nem voltak fokozott légzárású nyílászárók és nem volt elszívás a konyhában, a fürdőben, a WC-ben.
  Most fordítva van és ilyen helyzetben hol tud az elszívással külső térbe juttatott légmennyiség legkönnyebben bejutni a lakásba? – a kályha kéményén keresztül. Jó esetben észrevehető, rosszabb esetben mérgezzük saját magunkat.
  Remélem itt figyelembe lett véve a légellátás kérdése is.

SZAKMA
Kályhás Akadémia indul

Kedves építész-tervező, épületgépész-tervező, műszaki ellenőr és vezető, generálkivitelező Kollegák! Volt már rá példa, hogy ügyfeletek jelezte nektek, hogy tervezés / építés alatt álló házába majd cserépkályhát vagy kandallót is szeretne? Előfordult, hogy műszaki megvalósítási kérdések merültek fel bennetek, és jó lett volna valakihez fordulni velük? Bemutatjuk a Kályhásakadémiát, Magyarország eddigi legnaprakészebb és legátfogóbb cserépkályhás továbbképzését, […]

Kályhás Akadémia indul
2017. augusztus 14. hétfő
JÓTANÁCS
Használati útmutató cserépkályha használatához

Egy kis ismeretterjesztés …

Használati útmutató cserépkályha használatához
2017. január 12. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább