Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2013. augusztus 6. kedd

275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet CPR az építési termék betervezéséről és beépítéséről

MKOlogo6

2013. július 19-étől az építési termékek építménybe történő betervezésének és beépítésének szabályait a 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet rögzíti az építési termékek beépítésére vonatkozó előírásokat. 

Az építési termékek forgalmazására vonatkozó harmonizált feltételek megállapításáról és a 89/106/EGK tanácsi irányelv (Construction Products Directive, CPD) volt az uniós alapja a megfelelőség igazolások kiadásának. A CPD irányelvet a 305/2011/EU rendelet (Construction Products Regulation, CPR rendelet)hatályon kívül helyezte, és ezzel egy új szemlélet jelent meg az építési termékek piacán.

A CPR rendelet valamennyi előírása feltétel nélkül, közvetlenül alkalmazandó Magyarországon is 2013. július 1-étől (az EU rendelet innen letölthető). Ez azt jelenti, hogy a 305/2011/EU rendeletet mindenkinek alkalmaznia kell, azonban a Magyar Közlönyben nem fogják kihirdetni, csak az EU hivatalos lapjában.

Az új szabályozás célja, hogy a tervező által elvárt terméktulajdonságok összhangban legyenek az építőanyag-gyártók nyilatkozatával, és ezért az egyes termékcsoportok jellemző felhasználási módjai tekintetében határozzák meg a lényeges terméktulajdonságokat. Az építési termékek megfelelőségét a tervezett felhasználás szempontjából állapítják meg, hiszen a gyártó nem tudhatja pontosan, hogy a terméket mire fogják használni. Mivel a gyártó csak a termék tulajdonságait határozza meg, a tervező és a kivitelező (illetve végső során az építtető) felelőssége lesz az, hogy az adott célra megfelelő tulajdonsággal rendelkező terméket válassza ki…”

a teljes cikk és a forrás: epitesi jog.hu illetve e-epites.hu

letöltések

“… Az új minősítés lényege, hogy szakít az eddigi megfelelő/nem megfelelő kategóriákkal, és megköveteli, hogy minden építőanyag lényeges jellemzőit megismerje a tervező és a megrendelő.

A rendelet melléklete sorra veszi az összes építőanyagot, és közli azok lényeges, és így közlendő műszaki jellemzőit. Ilyen például a tűzállóság, a hőszigetelő vagy éppen a páraáteresztő képesség.

Minden további nélkül beépíthetők azok az építőanyagok, amelyek minőségét, felhasználhatóságát harmonizált európai szabvány tartalmazza. Ennek hiányában más nemzetközi vagy magyar szabványra utalás is elfogadható. Ekkor azonban feltétel, hogy abból az építőanyag alapvető termékjellemzői, és a minőség állandósága meghatározható legyen.

Ugyancsak használható – az említett időbeli keretek között – a magyar műszaki engedéllyel rendelkező termék.

Ha egy építőanyagra semmilyen minősítés nincs, akkor az előállítója – Magyarország területére – kérhet nemzeti műszaki értékelést. Amennyiben exportálni is akarja az építőanyagot, akkor európai műszaki értékelést kell készíttetnie….” forrás pénzcentrum

Tervezőként miként felelsz meg a CPR előírásainak?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hogyan tartod nyilván a teljesítmény nyilatkozatokat?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

 

***

teljesítményigazolás (CPR) témájú írásaink

ismertetők a legfontosabb építőipari jogszabályokról

 

Svájci bicska az építési joghoz | a legfontosabb jogszabályok egy helyen

 

 

Hozzászólások (12): megnézem

 • Tóth Szilveszter

  2013. augusztus 6. kedd - 19:20

  #86712

  a 275/2013 első melléklete felsorolja a lényeges tulajdonságokat, melyeket be “kell” írni az építési engedély műszaki leírásába… csak ~3000 paraméter :p
  – – 10es betűmérettel 32 A4es oldal !!! – –
  srácok, itt az ideje elkezdeni összedobni egy adatbázist, hogy mihez mit kell írni, mert ember nem lehet képes ennyi értéket nyilvántartani. mert pl a felsorolt 3000 tulajdonságból kb. 1200nak tudtam a követelményértékét (vagyis tudtam hol nézzem meg, mi szabályozza), 6-700 tulajdonsággal meg most júliusban találkoztam először, hogy létezik :/
  …azóta…
  természetesen már várom, hogy az építési engedélyt olyasmiért kelljen módosítani, hogy pl a geotextíliának mekkora a lyukacsossága (bocs, hogy nem vagyok szakszerű, de nem akarom most ezt kikeresni, csak ezen jót mosolyogtam, hogy mostantól ez is számít és az én felelősségem megmondani)

  amúgy azon túl, hogy az épengedélyben ezt számonkérni baromság azért ebből a jogszabályból nagyon sokat lehet tanulni a szakmáról és ez valahol szimpatikus benne.

 • Huszti István

  2013. augusztus 7. szerda - 13:22

  #86717

  Tóth Szilveszter:
  Jó felvetés egy közös adatbázis készítése, anno kb. egy éve felvetettem már az ÉF-on (semmi reakció) és javasoltam a kamarában is. Annyira jutottunk, hogy kaptam hozzáférést az MSZ könyvtárhoz, de később senkit nem érdekelt. Saját munkáimnál már a rendelet megjelenése előtt alkalmazom a terméktanúsítást, baromi macerás, sok egyszerűsítést kell végezni, a rendelet melléklete szinte használhatatlan. A feladat inkább arról szól, hogy a hatásokat le kell képezni a követelményekre és ahhoz kell a termékjellemzőt megadni, ami ha tetszik, ha nem valóban a tervezői felelősség fő eleme.
  Szívesen felajánlom azt az exel táblázatot, amit használok a köznek, azzal a hátsó szándékkal, hogy mindenki tegye hozzá a saját fejlesztését és az is legyen közkincs. EGYEDÜL SENKI NEM FOGJA JÓL ABSZOLVÁLNI.

 • Tóth Szilveszter

  2013. augusztus 7. szerda - 20:28

  #86720

  majd lesz reakció, ha az első hiánypótlásokat megkapjuk olyasmiről, hogy “az építési termékekre vonatkozó teljesítmény-jellemző meghatározása a külön jogszabály szerint meghatározott tartalommal” – és amikor felhívod az ügyintézőt, hogy mit ért ez alatt, akkor együttérző kedvességgel közli, hogy 2837 olyan pontja van az 1. mellékletnek, amikről nem nyilatkoztál 🙂
  és akkor eszedbe jut, hogy százötvenér vállaltad, mert haver, most meg egy könyvet kellene írnod, amiért -még ha ollózod is a netről – kisdoktorit adnak a tf-en…

 • Fenyvesi Péter

  2013. augusztus 11. vasárnap - 10:01

  #86734

  Pontosan erre számítok.

 • Fenyvesi Péter

  2013. augusztus 11. vasárnap - 10:03

  #86735

  Tóth Szilveszter: Miközben az előadónak fogalma sem lesz arról, hogy valójában mit is vár, de sok legyen.

 • Tóth Szilveszter

  2013. augusztus 11. vasárnap - 21:29

  #86740

  Fenyvesi Péter: én nem hibáztatom az előadókat. van egy viszonylag jó állásuk, amire elég nagy a verseny. nem hibázhat, tehát mindent szó szerint kér, vagy ahogy a főnök értelmezi, hogy ha másodfokra kerül, akkor ő védve legyen.

  egyszer kellett biológiai aktivitásérték számítást beadnom, de nem tudta egy ismerősöm sem megmondani, hogy azt hogy kell (jogszabályt a számításról csak településrendezésre találtam). nem tudta megmondani az előadó sem, hogy mit is kér, csak adjak be valamit, mert elő van írva és neki tovább kell küldenie a szakhatósághoz. a szakhatóság sem tudta megmondani, hogy mi az, amit kér. vicces ügy volt.
  eleinte ez is tuti ilyen lesz, aztán majd kialakul.

 • Fenyvesi Péter

  2013. augusztus 11. vasárnap - 23:40

  #86741

  Tóth Szilveszter: Szerintem is, addig meg darabra, kilóra, mint anno a hőtechnikai számítás.

 • Fenyvesi Péter

  2013. augusztus 21. szerda - 16:25

  #86797

  Huszti István:
  Kedves István, Miklós!
  Mindannyian hálásak lennénk ilyen irányú segítségért. A gyártóknak, forgalmazóknak lenne lehetősége, feladata segíteni egy ilyen adatbázis fejlesztését. A Velux már dobott ki ilyet. Reklámnak sem rossz, és a tervező is előbb betervezi, amiről van adata.

 • B. András

  2013. december 29. vasárnap - 16:49

  #87290

  Miért vagytok úgy megijedve?A benyujtott engedélyezési tervet úgyis a HATÓSÁGOKBAN protekcióval rendelkező előadok fogják értékelni,mint eddig is és majd a FALÚ JEGYZŐJE (mint építési szakmai ismeretekkel rendelkező szakember)fogja aláírni.A KAMARÁBA ülő főnökségen pedig,még az idő vasfoga sem ejt sebet,mert úgy befészkelték magukat,hogy vannak akiken még a kormányváltások sem fognak ki.Van olyan aki a KOMMUNIZMUSTÓL fontos tisztséget tölt be,és innen is fog kihalni.Ha rájönnek,hogy nem müködnek a dolgok ,mert ahhóz olyan törvényeket kellene hozni,amelyért az alkotója FELELŐSSÉGET válalna,akkor a jópénzért fogadott SZAKÉRTŐ,majd ad véleményt.De végül is a MEGRENDELŐ marad szarban,mert ha hitelt vesz fel az építkezéshez,majd a KÚRIA hoz JOGEGYSÉGI HATÁROZATOT,hogy az ÚZSORÁSOK felé neki mindenképpen fizetni kell.

 • Tanúsító

  2014. január 1. szerda - 11:20

  #87295

  B. András: Ennyi pozitív energiát tíz sorban! Biztató, hogy valaki egy mondatba foglalja a kommunizmust, szakértőt, és uzsorást!
  Jelentem, ez már rám nem vonatkozik, a mai nappal kiléptem a szakértői körből, felhagytam a szakmagyakorlással. Barátok azért még fordulhatnak hozzám jó tanácsért, egyelőre az “enta” blogot is folytatom.

ÉPÍTÉSI JOG
Best of 2017 | építési jogszabályok a koos.hu-n

A koos.hu-n a kezdetektől kiemelt jelentősége volt az építési jognak, ezért aztán 2017-ben rendszereztük a különféle jogszabályokkal kapcsolatos változásokat és egy helyről tettük elérhetővé az összes fontos jogszabályt Svájci bicska az építési joghoz | a legfontosabb jogszabályok egy helyen   Mivel ez csak egy ajánló, az esetleges hozzászólásokat az eredeti cikkekhez tudják írni!

Best of 2017 | építési jogszabályok a koos.hu-n
2018. január 5. péntek
ÉPÍTÉSI JOG
Best of 2017 | a legnépszerűbb építési jog témájú írások

A sok írás közül kettőt emelnék ki, mert mindkettő sok kolléga számára teljességgel az újdonság erejével hatott annak ellenére, hogy mindkét rendelet viszonylag régi.   Hány szakági FMV és szakági műszaki ellenőr kell egy építkezéshez? 4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM : Az egyszerű bejelentéssel épülő házakhoz is kell biztonsági és egészségvédelmi terv     2017-ben is […]

Best of 2017 | a legnépszerűbb építési jog témájú írások
2018. január 5. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább