Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2013. augusztus 12. hétfő

Passzívház Gödre

325-1

Gödre terveztem az alábbi passzívházat. A megrendelő egyszerű, sallangoktól mentes, tisztán funkcionalista, 2 szintes házat szeretett volna kétállásos garázzsal, kisebb pincével. A telek elhelyezkedése majdnem ideális. Közbenső, nyélen keresztül megközelíthetó, tisztán É-D tájolású.

Egy korábbi pécsi, alacsonyenergiájú lakóépületnél már kiválóan bevált, hogy a termikus burkok kivüli garázs alá került be a pince, így elkerülhető volt a termikus burok indokolatlan áttörése, megszakítása.

325-pince

 

325-fszt

A két kétszemélyes gyerekszoba a későbbiekben megoszthatóak 4 db szobára is, ha ezt igénylik majd a felnövő gyerekek. Mind a földszinten, mind az emeleten úgy alakítottuk az alaprajzokat, hogy csak minimális felületű ablakot kelljen elhelyeznünk az É-i oldalon. Ez is hozzájárult a kedvező PHPP értékhez.

325.emelet 325 metszet 325-3  325-2

325-4

A magastetők talpszelemenjének hőhídmentes kialakítása állandó  és visszatérő probléma, erre itt egy megoldás (ami lemaradt a képről, hogy acélhuzallal vissza van kötve a vb födémbe (a homlokzatról a hőszigetelés a talpszelemen alatt fordul át a padlásfödémre).

325-eresz

 

Ezek azok a csomópontok, amiket a minősítés során vizsgál a minősítő:

325-reszletek

 

A PHPP érték esetében elégséges elérni a 15-ös értéket, de nem feltételenül szükséges ezt jelentősen meghaladni, mert gazdaságossági szempontból már nem igazolható. A tervezés elején – a jó tájolás érdekében – mi is kissé túlméreteztük a hőszigetelést, az így kiszámított 12-13-as érték lehetőséget adott arra, hogy vagy a hőszigetelés vastagságát csökkentsük, vagy olcsóbb és rosszabb lambda értékű anyagot válasszunk. Végül is ez utóbbi mellett döntött az építtető.

325-phpp-1

A PHPP szoláris nyereség lapja sokat elárul a tájolás és az ablakfelületek fontosságáról.

325-szolaris

 

Az épület befejezés előtt áll, nemrég készült el a Blower Door teszt 0,56-os átlagértékkel, így hamarosan eggyel több minősített passzívháznak örülhetünk

Hozzászólások (22): megnézem

 • Avatar

  Tanúsító

  2013. augusztus 12. hétfő - 06:13

  #86742

  Be szép is lenne, ha minden terv mellett ott lennének ezek a részletrajzok, még, ha nem is passzívházról van szó! Egyszerűen gyönyörű! Gratulálok!
  Az elrendezés, alapterületek, kapcsolatok pedig biztosan a Megbízó igényeinek megfelelőek, nincs megjegyzésem hozzá… bár négy gyerek mellett később lehet még fürdőszoba szűke az emeleten.

 • Avatar

  OSman

  2013. augusztus 12. hétfő - 09:29

  #86743

  Megbízói igény volt a kvázi-nappalimentes alaprajz? A megszokottól erősen eltérő életvitelt feltételez…
  A kidolgozottság viszont tényleg példaértékű…:)
  A fa homlokzatburkolat viszont majd rendszeres karbantartást igényel! (tényleg, annak a vázát mi tartja a 25 cm vastag Austrothermen…?

 • Avatar

  OSman

  2013. augusztus 12. hétfő - 10:41

  #86746

  Köszönöm a választ! Bár ahhoz jókora dübel kell… hőszig 25 cm, léc 3 cm, akkor a dübel minimum 33-35 cm hosszú kell, hogy legyen…

 • Avatar

  ger82

  2013. augusztus 12. hétfő - 18:27

  #86747

  leírtam a véleményem erre, bezárta az ablakot, nincs türelmem leírni még egyszer, összefoglalva:
  -nappali hiánya, nagyon nagy hiba! Vendégek röhögni fognak, és nem maradnak sokáig az étkezőbe ülve.
  – a terasz feletti kitekerhető valami az vicc kategória egy ilyen háznál, meg 5 gyereknél,
  – 2 számítógépnél meg megy majd a sorbaállás, vagy az dolgozó?

  szerintem kuka az alsó szint így

  • Avatar

   jóskapista

   2017. december 27. szerda - 12:48

   #116935

   mondjuk a megrendelő megkérdezhette volna volna ger82-t, hogy mit is jó neki…

 • Avatar

  Tóth Szilveszter

  2013. augusztus 12. hétfő - 21:58

  #86749

  Sajnos én nem tudom a részletterveket most valamiért letölteni (ma volt, hogy az oldal sem jött be), de így kicsiben nagyon pofásnak tűnnek. Az előadás mindenesetre csillagosötös.
  A külalak is, bár azért én most felsorolnék pár dolgot, amit érdemes lenne megfontolni:
  – tekercselhető napernyőnél valami esztétikusabb megoldás (esetleg ha a beépítés engedi, akkor az étkező feletti tetődarabot hoznám tovább, esetleg egy plexi sávval, hogy ne legyen sötét, ha a bevilágításvizsgálat igényli)
  – a kinyúló étkező is oromfalas legyen
  – az étkező nagy teraszajtajának és a vélehően fix ablakforntjának az osztását össze kéne hangolni. (mondjuk a drága megoldás, ha a terasz felé eső egyirányba toló lenne és a használatnak is kedvezne)
  – a legnagyobb hiba szerintem, amit tényleg hibának gondolok, nem csak apróság, az a garázs nem azonos építészeti megjelenése ezzel az amorf mediterrán tetővel. Kicsit nekem így utólagos bódéhatást kelt, ráadásul ugye ez van a bejárat felé, nem az építészetileg sokkal erősebb másik homlokzat, ami viszont tényleg nagyon jól sikerült!
  – lehet, megpróbálnám rábeszélni a megrendelőt arra, hogy a garázsra is kerüljön deszka burkolat, jobban hozzákötné a házhoz a tömeget és ha már bevállalta (ami nagy ritkaság sajnos), akkor már nem az fog számítani

  alaprajz (tudva, hogy mindig a megrendelőnek van igaza):
  – emeleten a gyerekszobákkal szembeni wc-ből a gardrób rovására zuhanyzóswc-t csinálnék.
  – ha ebbe a kis wc-be befelé nyitottam az ajtót (mert szebb), akkor a fürdőbe, ahol van hely nyitni, miért nem?
  (itt jegyezném meg, hogy de jó, hogy egy tervkritikában végre ilyenekről eshet szó – ö ööö ez tervkritika rovat? 😉 )
  – nappali… értem, elfogadom az okot. de egyáltalán nem értek vele egyet, hogy ha nem is akarnak, akkor még a lehetőség is vesszen el. az indokom egyértelmű: ezt a házat teljesen elértékteleníti az ingatlanpiacon, hogy nincsen nappalija. Márpedig ez szerintem egy fontos szempont, valószínűleg az unokáknak jól fog jönni, ha a megörökölt ingatlant jó drágán tudják eladni, mert előrelátó, energia és jövőtudatos nagyszüleik voltak…
  épp ezért én javasolnám egy rejtett nappali beiktatását, amit egyszerűen a konyha és az “izé” közti főfal kiváltásával és esetleg a konyhafront másik oldalra helyezésével meg is lehet tenni. Talán javasolnám, bár nem értem a telket és a kilátást stb… hogy a terasz kerüljön át az étkező másik oldalára, így a háztartási helyiségből a fedett kis teregetőteraszra lehetne kijutni, a másik oldalon meg már talán nem is kell ablak, csak a teraszajtót méretesebbre venni.
  ez persze függ a kerttől is.
  ha átkerülne, akkor a garázs déli homlokzatán a nyílászáróosztást is átgondolnám, kicsit elnagyolt, már-már blőd. a szimmetrikus kialakítás, a lefolyóval a tengelyben nagyon nem jön be nekem.
  amúgy egy méretes tolófalat is el tudok képzelni az inkriminált tartófal helyére, így össze is nyitható nagyobb vendégség esetén. nekünk sincsen TVnk, mégcsak a kábelezés sincsen kiépítve, ettől még egy pici nappalink van és használjuk is, mert van.
  – szintén apróság, megfontolandó lehetne a háztartási helyiségtől balra eső folyosóra egy ajtót tenni, hogy apartman szerű legyen a szülői blokk.

  persze lehet, hogy mindezek elhangzottak a vázlatolás időszakában…

 • Avatar

  Tóth Szilveszter

  2013. augusztus 13. kedd - 11:04

  #86753

  Koós Miklós: nem gond, ha nem elérhető, csak azért írtam, mert a részletrajzokról én tegnap lemaradtam. ez egy blog, nem a wall street netbankja, hogy baj lenne egy kis megállás. de ha már itt tartunk, elég gyakran van ám ilyen 15-60mp-re. dos támadásra hivatkozni a szolgáltatód részéről meg elég vicces. az ilyen dolgok nem mindennaposak ráadásul nagyon komolyan büntetik,kb mint a hirtelen felindulásos emberölést. de higgyünk nekik mert miért ne.

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2013. augusztus 17. szombat - 10:46

  #86774

  Az ilyen eleve józan hozzáállással készülő ház mindig jobb mint a színes képekből kiollózott mohósággal teli megrendelésből fakadó. Hát ahogy többen is írják, a kádban még lehet zuhanyozni, viszont a wc-ben nem. Az tényleg zuhanytálcáért kiált. Furcsák számomra a nekem túlnyújtott közlekedők. Érdekes megfejtés hogy nincs nappali. Ok, megvan a helye, de ez konfliktusforrás lesz. A ferde garázsból hogy megy ki? Végigtolat a bejáratig? Mert hátra nem látom az Y fordulónak a helyet. Utoljára csak a lefolyócsatornára CAD-del ráapplikált naproló térbeli metszését említeném 🙂

 • Avatar

  Tanúsító

  2013. augusztus 24. szombat - 05:50

  #86802

  sby f. j.:
  Így igaz!
  Nem beszélve arról, hogy a fa felületeket rendszeresen ápolni kell (ha csak nem telített fa ?). Az is egy nagy buli, mondjuk 6-7 m magasságban!

 • Passzívház Gödre « koo...

  2013. augusztus 30. péntek - 13:45

  #86813

  […] 325-1. Gödre terveztem az alábbi passzívházat. A megrendelő egyszerű, sallangoktól mentes, tisztán funkcionalista, 2 szintes házat szeretett volna kétállásos garázzsal, kisebb pincével. A telek elhelyezkedése majdnem …  […]

 • Minősítették a gödi passzívházamat

  2014. szeptember 1. hétfő - 11:30

  #92347

  […] jelent már meg egy részletes ismertető, nem ismétlem meg, akit érdekelnek a részletek, itt megtalálja. Az épület időközben elkészült és megkapta a darmstadti minősített passzívház […]

 • Hőszigetelés | Pearltrees

  2015. február 2. hétfő - 20:36

  #100732

  […] Passzívház Gödre. Gödre terveztem az alábbi passzívházat. […]

 • Avatar

  Katrin

  2016. augusztus 22. hétfő - 19:07

  #111570

  Én az ‘L’ alakú gardrób melletti wc-t megnagyobbítanám a gardrób rovására, hogy egy zuhanytálca legalább beférjen. Kelleni fog az később!

 • Avatar

  Juhász Kristóf

  2016. október 2. vasárnap - 18:25

  #112497

  Kedves Koós Úr!

  Az alábbi magyarázattal ellátott képet el lehet érni valahol, nagyobb (olvasható) méretben?

  “Ezek azok a csomópontok, amiket a minősítés során vizsgál a minősítő:”

  Köszönöm!

SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy “A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre

Van úgy, hogy minden jószándék mellett is rossz a tervezési program. Nem feltétlenül csak azért, mert mondjuk nem helyesen adták meg a szükséges paramétereket vagy mert olyat kértek, ami nagyon drága lenne, hanem mert a kiindulás helytelen volt. Mindez leggyakrabban átalakítás-bővítés kapcsán szokott előfordulni. Ilyen esetben az építész tervezőnek különösen nagy a felelőssége, mert a […]

Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre
2018. november 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább