Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2013. szeptember 26. csütörtök

Világítás áram nélkül

_69195942_moser_montage

Egy brazil gépész egyszerű megoldással rukkolt elő, mellyel elektromos áram használata nélkül is be tudja világítani nappal az otthonát. 

Ehhez pedig mindössze egy kétliteres műanyag palackra van szükség, amit vízzel, illetve két kanálnyi fehérítővel kell megtölteni – hogy a víz ne algásodjon be. Az üveget egy fekete színű kupakkal érdemes lezárni, majd egy lyukat kell fúrni a tetőbe, az üveget oda bedugni és poliészter gyantával tömíteni körülötte. Moser szerint egy mérnök egyszer eljött és megmérte a fényerősséget. 40-60 watt közötti értéket mért.

Bár a világítótest csak nappal működik, a módszert ma már jelenleg 15 országban használják, a Fülöp-szigetektől kezdve Indián át egészen Argentínáig, több mint 1 millió otthonban vannak már ilyen világítótestek.

forrás: HVG.hu illetve BBC

Hozzászólások (8): megnézem

 • Avatar

  stuksza

  2013. szeptember 26. csütörtök - 07:08

  #86935

  Magyarországon a nappali világítás megoldására kitálálták az “ablakot”. 🙂

 • Avatar

  AZso

  2013. szeptember 26. csütörtök - 08:10

  #86936

  Az ember tetőt épített a feje fölé, hogy ne essen rá az eső és ne süssön a Nap a fejére, majd lyukakat fúrt bele, hogy bejöjjön a fény rajta. Abszurd.

  Egyébként csatlakozok az előttem szólóhoz, erre máshol ablakot használnak.

  Másrészt, a fotók csodálatosak, vajon hány fok lehet az alatt a tető alatt a trópusi Braziliában? Biztosan kellemes hőfok lehet. Klíma helyett vizet permetez magára a tetőre fúrt lyukakból?

  Szerencsétlen emberek, megadatott nekik a tető, de az ablak nem. 🙁

 • Avatar

  Fenyvesi Péter

  2013. szeptember 26. csütörtök - 09:14

  #86937

  Igen,nekem is pont ez jutott eszembe elsőre. Igaz drágább, de további előnye, hogy pl. kilátni rajta + szoláris nyereség stb…

 • Világítás áram n&ea...

  2013. szeptember 26. csütörtök - 10:06

  #86938

  […]   […]

 • Avatar

  Fenyvesi Péter

  2013. szeptember 26. csütörtök - 15:05

  #86941

  Igen, feltehetőleg erről van szó, hogy költségmentesen kell megoldani.

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2013. szeptember 26. csütörtök - 17:09

  #86942

  A bácsi viszont első vagy második világbeli 🙂

 • Avatar

  zeugma

  2013. szeptember 27. péntek - 20:27

  #86952

  Ha jól emlékszem, akkor még valami díjat is kapott érte a fickó. A nyomornegyedek házaihoz találta ki, amik hullámlemezből meg mindenféle szemétből épültek, és bizony nincs rajtuk ablak. Meg persze áram sincs, így eddig sötét vagy félhomály uralkodott bent nappal is. A szemétből is összeszedhető PET-palackok ingyen megoldják ezt a gondot.

TECH
CoeLux, a mesterséges napfény

Teljességgel megtéveszti a szemlélőt az olasz CoeLux cég új innovációja, hiszen látva a következő képeket nem gondolnánk, hogy mesterséges megvilágítást látnánk, sokkal inkább valamilyen fotorenderelt képekre gyanakodnánk. LED és nanorészecskék felhasználásával készült új világítástechnika a természetes fényszórást modellezi le. Lehet égövet választani, így beállítható észak-európai, trópusi vagy akár mediterrán napsütés is, jellemzően a nap beesési […]

CoeLux, a mesterséges napfény
2015. augusztus 17. hétfő
EGYÉB
LED | 4. Megbízhatóság és élettartam

Mitől függhet egy LED-lámpa megbízhatósága, élettartama? Egy fényforrás igen lényeges (hacsak nem a legfontosabb mérőszáma) a fényhasznosítása, azaz a hatásfoka. Az, hogy 1 Watt fogyasztással hány lumen fényáramot bocsájt ki. Értelemszerűen minél magasabb a lumen/Watt érték annál korszerűbb és gazdaságosabb a fényforrás. Jelen esetünkben a LED-lámpa. Egy korszerű LED-lámpa nem csak magas hatásfokú, de ezt […]

LED | 4. Megbízhatóság és élettartam
2011. június 9. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább