Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2013. október 10. csütörtök

Itt ülök a kételyeimmel…írta a nyertes. Hát én is

varosliget

A Városligetbe először a volt kulturális államtitkár álmodott bele egy új Múzeumi Negyedet, amit aztán az álom napvilágra kerülése óta a legtöbb szakmai és civil szervezet hevesen támadott. A felháborodás érthető, hiszen a főváros egy olyan területét érinti, mely az elmúlt 100 évben a városlakók egyik legnépszerűbb parkját jelenti, az Állatkert, a most megszűnő Vidámpark, a Széchenyi fürdő, a Vajdahunyad vára, a jégkoripálya, a PeCsa stb vagyis a szabadidős programok méltán kedvelt helyszinét.

Városligetből nincs még 10 másik a főváros belterületén, de még 2 sem. A főváros a Népligetbe sem képes életet lehelni immáron már sok évtizede, pedig az legalább ekkora. Nem is beszélve arról, hogy milyen turistamágnes intézmények kerülnének ide? Fotográfia vagy Építészeti múzeum ide? Nem hinném, hogy képes lenne e kettő közül bármelyik múzeum is az év 365 napján turistacsalogató kiállításokat rendezni, ahova chartergépekkel hoznák pl. a lappföldi turistákat.

A kiváló tömegközlekedési és parkolási lehetőségekkel rendelkező terület eleddig is jól funkcionált, nem látni, hogy szükség volna ilyen jelentős beavatkozásra. Mindez nem volt elég és akik álmodtak, azok láthatóan meg is akarják mindazt valósítani, így első körben építészeti ötletpályázatot írtak ki a területre 5, azaz 5 db új múzeum kialakítására + az ezzel felmerülő közlekedési megoldások kitalálására. A pályázat lezárult, hirdettek győzteseket is, ahogy az lenni szokott. Mivel azonban az egész csak ötletpályázat volt és mivel nyilvánvalóan nem lesz belőle semmi vagy ha igen, egészen biztosan nem a tervek szerint, egyetértek azzal, aki szerint ez csak egy  jól megtervezett PR fogás.

Józanul gondolkodó (építész) ember ilyenbe nem fog bele és nem is támogathatja, mert az egésznek olyan izzadságszaga van, hogy messziről bűzlik. Mindazok az érvek, hogy miért kell pl. a Nemzeti Galériát leköltöztetni a Várból arra utal, hogy vélhetően megint olyanok kerültek döntési és pénzosztó helyzetbe, akiknek a kulturális intézmények csak ugródeszkák.

Láthatóan már a feledés homályába vész, hogy a Nemzeti Színház tervezése körül kirobbant botrányt úgy próbálták lecsendesíteni, hogy jó nagy pénzért meghívták az építész szakma krémjét egy meghívásos kamupályázatra, pusztán a homlokzat tervezésére, amiből persze nem lett semmi, viszont egy jót kaszáltak a meghivottak, akik aztán ilymódon már nem is kritizálhatták az egész projektet. De nem hasonló akció volt az un. Kormányzati Negyed című projekt, csak ott még küldöldieket is rá lehetett szedni vagy a 100 milliárdosra becsült Vári projekt? A KN kapcsán anno azt írtam:

Igen, már megint politika.  Abból a szőrős mancsuból….és ha nálunk egy építészeti ügy kapcsán előjön a politika az csak rosszat, sőt mi több, igen rosszat jelent. Legfőképpen a totális dilettantizmust hozza elő, ahogy egy projektet elinditanak, kommunikálnak, kiírnak, lebonyolítanak, majd amikor megvan a nyertes, elkezdenek vakarózni, hogy valamiről elfeledkeztünk, valamit mégiscsak másképpen kellene…

A történet akkor kezd még felháborítóbbá válni, amikor az egyik nyertes építész megnyilatkozik Itt ülök a kételyeimmel…. címmel, amiben leírja, hogy bár megnyerték a pályázatot, de alapvetően a kiirás szinte egyetlen fontos elemével sem ért egyet. Hosszasan kritizálja a kiíró hibás helyzetértékelését és célját, miközben igyekszik magyarázatot adni arra, hogy ezek mellett ők mégis mindent megpróbáltak.

Az gondolom, hogy ez a fent belinkelt írás sok mindent elmond szakmai hitvallásról, hozzáállásról, pénz és sikerorientáltságról. Tényleg nem volt még elég a Szépművészeti Múzeummal vagy a Bécsi utcai zeppelinnel kapcsolatos építészeti botrányokból?

Kiegészítés – Mutyipoli mai hír az alábbi:

Vicces társasjátékkal reagáltak a Műegyetem építészmérnökei a kormány Városligetbe álmodott múzeumnegyedére és a terület beépítésével kapcsolatos aggályokra. A Mutyipoliban a Capitaly és a Monopoly mintájára az a játékos győz, aki a többieket agyonszívatva, az adóhivatalt kikerüllve, a a civil tiltakozókat félresöpörve, az építési szakhatóságot, az önkormányzatot és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt megkenve elsőnként építi be plázákkal, hotelekkel és bevásárlóközpontokkal a Városliget területét.

mutyipoli

Hozzászólások (6): megnézem

 • Avatar

  DPisti

  2013. október 10. csütörtök - 01:44

  #87031

  Már a 70-es években is rendszeres gyűjtés volt az új Nemzeti Színház javára, mígnem az évtizedek óta tervezett helyén megindult az építkezés. A 98-as kormányváltás után az egyik legfontosabb volt az építkezés leállítása, kerül amibe kerül, nem fűződhet egy Nemzeti Színház más nevéhez. Persze a propaganda, hogy az építkezést körüllengte a korrupció, tartalmazhatott valóságelemeket, de az új helyszín kiválasztása, az új építészének kiválasztása, a bekerülési költségek sokkal nagyobb visszaéléseket feltételeztek. S ott maradt a Nemzeti Gödör egy ország aktuális vezetésének a visszaéléseit, propaganda-célok miatti pazarlását szimbolizálva, a Nemzeti pedig a szakmai hozzá nem értést jelképezve.

  Ugyanabban a ciklusban azóta is tisztázatlan körülmények közt kigyulladt és leégett a BS. Annyi tudható, hogy több helyen keletkezett a tűz, és erősen gyúlékony anyaggal találkozott mindenütt, de én még nem hallottam arról, hogy elkövetőket és felelősöket találtak volna. Az újjáépítés jelentős költsége a visszaosztás logikáját követve szép summa a döntéshozóknak, míg a megépült kavics ismét a kor szimbóluma.

  Ugyanezek a vezetők már külön-külön is saját piramisokban és szentélyekben gondolkoznak. Egyszerű lelkük először a “sportszenvedélyüket” hozta mozgásba, de közben felfedezik a régmúlt emlékeit is, már csak az lebeg a szemük előtt, hogy önnön nagyságuk mementóivá faragják át. S ebben már nem számít a szakmai szempont, nem számítanak történelmi emlékek, évtizedes hagyományok, nem számít a józan ész, és főleg nem pénz kérdése, hisz az van bőven – arra, amire ők jónak látják.
  A jelen átgondolatlan húzásait helyrehozni irgalmatlanul sok pénz, sok esetben lehetetlen is. A szórványos felszólalók pedig önmagukban gyengék.

 • Avatar

  Huszti István

  2013. október 10. csütörtök - 09:26

  #87033

  Több rétű dolog ez. Mikor olvastam a hivatkozott írást (Itt ülök a kételyeimmel..)elsőre igen felháborodtam, aztán mikor végiggondoltam még jobban. Megjelent a szakmában egy olyan jelenség, ami még a legrosszabb tv celeb lét szintjét is alulmúlja. Nem tudok rá mást mondani, mint az ismert mondást – “aki elmegy kurvának az ne sírjon, mikor dugják.”
  Ami a Városligetet illeti, az más dolog. Itt is lehet sok jelzőt, jellemzőt mondani, én egyet emelnék ki. Nevezetesen az összefüggések, szakmai munka és ismeret nélküli ötletelést. Sajnos ez egyre jobban elhatalmasodik a szakmán. Szerintem egy dologgal lehetne ellene tenni, a teljes szakmai és köznyilvánossággal és az ezeken alapuló közmegegyezésekkel.

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2013. október 11. péntek - 06:32

  #87045

  Úgy látszik az építész szakma is nagyon széthúzó. Egy ilyen kiírást bojkottálnia kellett volna minden jóérzésű tervezőnek=elvileg az egész szakmának. Megfordítva, aki részt vett, az nem jóérzésű.

 • Avatar

  Adamkó Feri

  2013. október 11. péntek - 08:48

  #87046

  Belesik a kutya pöcegödörbe. Majd kimászik. Aki a farkát látja, jé, szaros a kutya farka. Aki a fejét, annak a feje szaros, aki a lábát, annak az, holott az egész kutya szaros. Hát ez van. Sajnos, ilyen az ország, és ilyenek a vezetők, de valszeg az emberek többsége is ilyen. 🙁

SZAKMA
FAKRO fusion – befor & after – 10.000 euró összdíjazású nemzetközi építész pályázat

A FAKRO és a BIMobject nemzetközi építészpályázatot hirdet tetőterek felújítására és átformálására. Sötét és elfeledett tetőtéri terek, tele felesleges kacatokkal, ez már a múlt – a jelenlegi divatnak köszönhetően a tető alatti élettér népszerűvé vált a belsőépítészek és építészek számára világszerte. Az elrendezés és kialakítás sokfélesége a szokatlan alaprajzoktól és a különböző tetőszerkezeti formákból ered. […]

FAKRO fusion – befor & after – 10.000 euró összdíjazású nemzetközi építész pályázat
2018. január 4. csütörtök
SZAKMA
E-Tervpálya | a Lechner Tudásközpont kérdőívének eredményei

Vajon a terv- és ötletpályázatokkal szemben támasztott igények azonosak a pályázóknál, a bírálóbizottsági tagoknál és a kiíróknál? Mindhárom szereplő közérthetőbb és egyértelműbb szabályozási környezetet szeretne, mely biztosítja a versenyt és a minőséget – derül ki a Lechner Tudásközpont által elkészített kérdőíves felmérésből. További tanulság, hogy a pályaművek elkészítésében egy gyorsan és áttekinthetően működő online rendszer […]

E-Tervpálya | a Lechner Tudásközpont kérdőívének eredményei
2017. november 15. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább