Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2013. december 9. hétfő

Felújítunk | 23. A (cserépkályha)fűtés

20130928-kertutca-nappali-006

Részletesen beszámoltunk a cserépkályhánk építéséről itt és itt. Megvártam, hogy elkezdődjön a fűtési szezon és közvetlen tapasztalatokkal szolgálhassak.

Időközben elkészült a vízteres cserépkályha rákötése a ház központi fűtés hálózatára. A rendszer egyszerű: alapvetően cserépkályha fűti az egész házat és ha akarjuk bekapcsolhatjuk a gázkazánt is, ha pl. napokra elmegyünk és nem akarjuk, hogy nagyon lehüljön a lakás. A gázkazánt továbbra is egy beállított termosztát vezérli. Bár a C21 kazán lassan már 25 éves, mivel azonban igazából nem nagyon szeretnénk használni, ezért nem is akartuk kicserélni. Ebben nyilván közrejátszott az is, hogy tökéletesen működik, no meg egy új kazánért felelegesen adtunk volna ki sok százezer Ft-ot.

Szóba került egy mindent tudó puffertartályos megoldás is, akkor pl. cserépkályha szolgáltatná a melegvizet is, sőt ha később lenne napkollektorunk, azt is tudná fogadni illetve a fűtést éjszaka kb. 1-3 órával meghosszabbítaná. A közel 800 ezres összköltség azonban visszatérített minket a racionalitáshoz.

A cserépkályhára cca 19 kW-os teljesítményt adtak meg, így a 15 cm-es hőszigeteléssel ellátott falakkal remélhetőleg elégséges csak ezzel fűteni. A november nagyobb része igen enyhe volt, így jobbára csak délután fütöttünk be, addig a lakés tartotta a 20 fokot (akkor amikor éjszaka 3-6 fok volt). Most hogy bejött a hidegebb idő 10 óra felé fűtök be, addig is a lakás melegebb helyiségeiben 19, a hidegebb helyiségeiben 16-17 fokot mérek. Áldás ez a 15 cm hőszigetelés!

A kályha és a fal közé bekészített fával fűtünk, így viszonylag pontosan tudom nyomonkövetni a fafogyást. Ebben a hideg időben (nappal 3-5 fok) cca. 0,45 m3 fa fogy el egy hét alatt. Mivel Rita erdészeti dolgozó, így 10 erdei m3 illetményfát kaptunk (egy erdei m3 = 1 sarang = 1*1*1,75 m és mivel a rönkfa térkitöltése cca 60%-os, így a tényleges mennyiség 10 m3 tömör fa.) A tárolt fát illetve a fogyást befoglaló m3-rel mérem, így ha nem változna az időjárás, akkor  ezzel a heti fogyással 17 m3/0,45 m3 = 37 hétig lenne elég a fa. Április közepéig cca 20 hét van hátra, tehát ha növekedne a heti fogyasztás, akkor is maradni fog a fából, a reményeim szerint)

Fa tüzelő heti fogyása (időarányos/tényleges) feltételezve a november 1-től április 15-ig történő fűtést (az egyszerűség kedvéért egyenlő heti fogyást számolva)

Ha már mérem a fát, akkor legyen mérve a gáz és a villanyfogysztás is, igaz ez utóbbi két energiát már szeptember eleje óta figyelem. Két hetente mindig megugrik egy kicsit a fogyasztás, ez amiatt van, mert kéthetente itthon van valamelyik gyerekünk a családjával. A gázt 100 Ft/m3-rel vettem figyelembe, ehhez hetente hozzáadok 250 Ft egyéb díjat. A villanyt 46 Ft/kWh-val számolom. November közepétől lekapcsoltuk a villanyboylert és visszakapcsoltuk a régi gázboylert. A változás jól látható.

Gáz és villany heti fogyasztása

Ha valaki esetleg nyomon szeretné követni a lakásunk felújítását …

Hozzászólások (0): megnézem

SZAKMA
Kályhás Akadémia indul

Kedves építész-tervező, épületgépész-tervező, műszaki ellenőr és vezető, generálkivitelező Kollegák! Volt már rá példa, hogy ügyfeletek jelezte nektek, hogy tervezés / építés alatt álló házába majd cserépkályhát vagy kandallót is szeretne? Előfordult, hogy műszaki megvalósítási kérdések merültek fel bennetek, és jó lett volna valakihez fordulni velük? Bemutatjuk a Kályhásakadémiát, Magyarország eddigi legnaprakészebb és legátfogóbb cserépkályhás továbbképzését, […]

Kályhás Akadémia indul
2017. augusztus 14. hétfő
JÓTANÁCS
Használati útmutató cserépkályha használatához

Egy kis ismeretterjesztés …

Használati útmutató cserépkályha használatához
2017. január 12. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább