Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2014. január 17. péntek

Lemondtam az ArchiCAD frissítését

Az ArchiCAD sohasem volt olcsó program, cserében viszont jól használható. Megtanultam, hatékonyan tudom használni, ismerem a korlátait és képességeit, a segítségével jól tudok másokkal is együttműködni, szóval nem bántam meg. Ez eddig jól is hangzik. Mi több rendszeresen beszámolok és ingyen reklámozom is, ha valami újdonság ezzel kapcsolatban felmerül, pedig ezért nem fizet nekem senki sem.

A kezdetek óta fontos volt számomra, hogy mindig a legújabb verzió legyen fent a gépemen. Áldoztam rá. Jó sokat. Több, mint egy milliót. Csak a frissítésekre. Ezt csak akkor szakítottam meg, amikor az első forgalmazóm már januárban kiszámlázta az egész évi szervízdíjat, akkor nagyon berágtam és ott is hagytam őket, átmentem máshová.

Aki esetleg nincs képben, mi is az a szervízdíj: a Graphisoft azt találta ki, hogy a következő verzió upgrade költségeit előre szedi be a felhasználóktól, negyedévente nettó 45 eFt-ot, azaz évente 180.000 Ft+ Áfát. Cserébe megkapod a következő verziót és terméktámogatást nyújtanak (felhívhatod őket, ha valamit nem értesz) vagy pótolják, ha ellopják a hardverkulcsot.

10 évvel ezelőtt a szoftver átadásával együtt oktatás is járt, magyarán megmutatták, hogyan kell használni az új funkciókat. Igaz akkor ritkábban frissítettek, az újdonságok sora is lényegesen hosszabb volt. Nem úgy mint manapság, amikor évente új verzió jön ki, természetesen új könyvtárakkal. Különösen bosszantó, hogy nem lehet csak egy verziónyit visszamenteni, így ha valamiért szükséges volna mondjuk AC10-re visszamenteni, akkor feltelepíthetem az elmúlt 7 év összes verzióját (az összes kiegészítővel együtt). Az évenkénti frissítés értelmetlenségét számtalanszor megírtam a forgalmazónak és a Graphisoftnak is, mindhiába.

Mivel nem akarok évente újabb és újabb programokat megtanulni tavaly úgy döntöttem, hogy év végén felmondom a szerződést, nem kell több frissítés egyelőre. A drámain lecsökkent megrendelésállomány ezt csak megerősítette. Kihagyok pár évet, és majd pár verzió múlva talán visszatérek.

Ezek után a napokban kaptam az alábbi levelet az egyik viszonteladótól:

archicad oktatas

22.000 Ft+ÁFA ???

Egy millióért megvett majd legalább ugyanennyit upgradekre kifizetett szoftver kapcsán még azért pénzt kérni, hogy megmutassák, mit tud a legutóbbi verzió? Ez nem egy 100 ezer Ft-os programocska, ahol ezekkel a csilivilikkel kell beszedni a pénzt. Az évenkénti 180 eFt igencsak nagy összeg, 6 év alatt gyakorlatilag újra megvetetik velem.

Közben persze kiderült, hogy figyelmetlen voltam, a fenti szeánsz a szervizszerződésesek számára ingyenes, de ez nem von le semmit abból, hogy egy ilyen drága program esetén külön pénzt kér a viszonteladó az újdonságok megtanításáért. Ha két év kihagyás után most frissitettem volna, akkor ez nyilvánvalóan nem lett volna benne a frissítés árában.

Valóban rosszul döntöttem, amikor szervízszerződést kötöttem, de abban bíztam, hogy a verziók sokkal több újdonságot fognak tartalmazni, de nem. Ma is 15-öst használok és majd úgy ugrom át a 16-ot, hogy egyből 17-essel folytatom. Igy hagytam ki a 11-est, a 14-est és most majd a 16-ost is. Feleslegesek voltak. Ha kihagytam volna 2 verziót, akkor ma olcsóbban megkaptam volna a 17-est. Úgy vélem talán egy kicsit jobban kellene megbecsülni egy olyan felhasználót, aki 15 éve kitart egy cég és a szoftvere mellett és aki eddig cca. háromszor megvette a programukat a frissítések által. Pont 4 éve már írtam erről.

Ennél már csak az volt felháborítóbb, mikor pár éve az egyik viszonteladó a saját szakállára nettó 180 eFt áron mindezt DVD-n kínálta a gyanútlan felhasználóknak, miután akkorra teljesen lespórolták az oktatást (azóta már nem DVD-ken, hanem online árulják). Fontosabb lett számunkra, hogy járják az egyetemeket és ott népszerűsítsék az AC-t, minthogy érdemleges oktatást tartsanak azoknak, akikből élnek ÉVEK ÓTA!

Pedig rém egyszerűen meg lehetne ezt az oktatás dolgot oldani, pontosan azon videók segítségével, amikből pár darab fent van a GS honlapján, ahol maga a szerkesztés van videóra véve. Egy profi  leül az AC elé, megcsinál pl. egy egyedi testet és kész, nem tart tovább, mint 5 -10 perc. Nem hiszem, hogy ez akkora költség volna és ki lehetne húzni a méregfogát ennek az egész “hogyan húzzunk le még egy újabb bőrt a felhasználókról oktatás címén” dolognak.

Ugyanilyen segítség volt anno a régi változatoknál, hogy betették konkrét házak teljes modelljét, azon ki lehetett próbálni számos dolgot, nyomonkövethetőek voltak a beállítások, a listázások és egyebek. Nem hiszem, hogy megoldhatatlan volna egy villa, egy iskola és egy irodaház teljes anyagát, modelljét betenni, amin az AC összes fontos képességét be lehetne mutatni. Az önmagában felérne egy oktatással.

Az évenkénti frissítés a másik gond, ezerszer elmondtam mindenkinek, akivel volt módomban beszélni erről, hogy ez nem jó irány, ez kifejezett kiszúrás a felhasználókkal, ráadásul egyre kevesebb az az újdonság, ami új verziót igényelne. PL. a  7, 10-es verzióknál annyi volt az újdonság, hogy győzte kapkodni az ember a fejét, ma szinte alig van érdemleges újdonság (legalábbis a régiekhez képest). A 15 és 16 verziót (de talán még a 17-et is) simán össze lehetett volna vonni egy verzióba.

Persze tudom, a marketingesek azt hiszik, ha csak 2 vagy 3 évente jön ki új változat, akkor a felhasználók elpártolnának, mert hogy nincs fejlesztés. De ez hülyeség, ahogy nem fogok visszamenni a windowsra csak azért, mert pár dolog nem tetszik a mac-ben, úgy a fentiek miatt nem fogok holnaptól átváltani más tervező programra. Az ilyesmiben nem ugrálnak a felhasználók, ez nyilvánvaló.

Hozzászólások (4): megnézem

 • Avatar

  ádámgabika

  2014. január 18. szombat - 22:32

  #87344

  Nem pont ArchiCAD, de szellemiségében szerintem idevág: pont ez a fajta pitiánerség figyelhető meg a termékgyártóknál is: korábban – az ún. kreditpontos képzés feltalálása előtt – k..nyalták az építészek s..gét, hogy felhívják magukra és termékeikre a figyelmet – magyarul reklámozzanak – most ugyanezért – tisztelet a kivételnek – még nekünk kell fizetnünk 🙁 Nem is járok ilyenekre, ha valami érdekel, utána tudok járni magam is, a pontszerzést meg az ilyen “fizetővendéglátástól a ” ráfordított időt, esetleg utazást is figyelembe véve – sokkal-sokkal költséghatékonyabban meg lehet oldani…

 • Avatar

  Tóth Szilveszter

  2014. január 19. vasárnap - 19:59

  #87347

  az teljesen rendben van, hogy öt-hat évente összejön a havidíjból egy új ára, hiszen 5-6 évente egy ilyen programot teljesen újra kell írni. engem még az sem zavar, ha bármilyen marketing okból évente, havonta, naponta adnak ki új verziót, mert ha ettől eladhatóbb és ezért jobb lesz, akkor legyen! egyetlen gond van ezzel az egésszel, és az pedig a visszamenthetőség / könyvtárrendszer importálgatás teljes rugalmatlansága.

  Amúgy Miklós, működik a többéves kihagyás, de az ár-érték arány miatt sokkal ritkábban dönt az ember az áttérésre. Én magam részéről 7-9-12-16 és az összes többit kukáztam, de ez számítógép vásárlástól is függött. A 16osra is csak azért tértem át, mert nem akartam végletesen lemaradni, de a 12höz képest csak a variálható ablakot használom napi szinten és a szögtöréses házakhoz a forgatható canvast. (kár, hogy mire lett, kiment a divatból a szögtöréses ház 😉 )

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2014. január 26. vasárnap - 09:58

  #87358

  Ez az előre elkért pénz szerintem hasonló mintha a kivitelezőnek előre kifizetnénk az anyagot, munkát, mindent. Utána meg várnánk… Nagy gond lehet ha ennyire rágják a gumit.Egy komoly változáscsomag tényleg megéri az árát. Amikor szinte minden egyes apróságért elkérjenek hasonló összeget, az csak szívózás, lehúzás. Talán ha figyelmeztetőleg bojkottálnák egy ideig a céget, esetleg lecserélnék a zsigeri üzleti modelljüket a tisztességesre. Az interneten nem téma.

 • Avatar

  Brindza Tivadar

  2015. május 5. kedd - 21:27

  #107167

  Hidd el a 22.000 nem “sok”oktatásra, Revitet vettem 1.5m pénzért, a napi tréning náluk 100e. A frissítés a programcsomagra 240e/év, majd később felemelték 350ezerre. Persze nettó árakat írok. Ennek az lesz az eredménye, hogy mások sem fognak frissíteni, illetve az olyan programok, mint a Sketchup előtérbe kerülnek.

TECH
Az ArchiCAD 17 nem megy a legújabb Mac OS X 10.11 alatt

2010 legelején tértem át a Macintosh-ra, az akkori operációs rendszer  a Mac OS X 10.5 (Leopard)  volt, azóta évente újabb és újabb változatok jöttek ki és mivel szeretem, ha a gépem frissítve van, így pár napja feltettem a nemrég kijött 10.11-et, az El Capitan kódnevű változatot. Nem mintha valami eget verő újdonságok lettek volna benne, de […]

Az ArchiCAD 17 nem megy a legújabb Mac OS X 10.11 alatt
2015. november 6. péntek
TECH
GDL | BIMobject®

bimobject néven indult a tavalyi év során egy olyan oldal, ahonnan ArchiCAD Revit, SketchUP és AutoCAD tárgyakat (új nevén BIM objektumokat) tudunk ingyen letölteni, jellemzően gyártóspecifikus összeállításokból. Saját beépülő alkalmazásként egy önálló eszköz palettaként megjelenik az ArchiCAD és a többi alkalmazás munkafelületén, így a CAD tervezés közben közvetlenül érhetőek el tárgyak, amiket azonnal be is […]

GDL | BIMobject®
2014. április 2. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább