Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2014. március 22. szombat

ArhiCAD az iPhone-n

A mobil és később a tabletek megjelenésével együtt megjelentek ezek saját operációs rendszerei is, amiken érthetően nem futottak az asztali op.rendszerek, ebből következően nem lehetett rájuk feltenni a jól megszokott programjainkat. Bár az iOS és az android is igen sokat fejlődött, de komplexebb munkára sajnos nem lehet használni őket, mert csak alapprogramok (pl. office) mobilváltozatai érhetőek el rajtuk. sokaknak persze ennyi is elegendő, de adódhatnak olyan esetek, amikor ennél több kellene.

Vélhetően ezekre a rendszerekre jó ideig nem lesz elérhető egy ilyen CAD program, no meg senki sem szeretne 5,5″-os képernyőn irodaházat tervezni. Nem is erre gondolok, hanem pl. valaki elakad és jó lenne belenézni egy archicad tervbe vagy pl. elküldeni egy rajz dwg változatát valakinek, miközben mi távol vagyunk az irodától és csak egy mobiltelefonunk (vagy jobb esetben egy tabletünk) van.

A megoldás egyszerűbb mint gondolnánk és ez a Távoli asztalkapcsolat, ami ugyanúgy elérhető windows-on és mac-en is, sőt mobil és tabletgépeken is.

Mind a telepítés, mind az app-ok feltétele szinte csak egy perc egy azonosító és egy jelszó birtokában már át is vehetjük az irányítást a másik gép felett. Így aztán elég meglepő látni egy iPhone-on mondjuk a windows 7 asztalát és Start menüjét. Működik, csak az egér helyett az érintőképernyőt használhatjuk.

win7-iphone-1

Ezután talán már nem is olyan meglepő, hogy futtathatjuk az asztali gépre feltelepített programokat is, akár az ArchiCAD-et is. Minden működni fog rajta, csak kicsit macerás ekkora képernyőn. Viszont, ha csak arra kell, hogy megnézzünk valamit a terven vagy pl. elmentsük egy másik formátumban, arra tökéletes.

win7-iphone-2

Akinek nagyobb tabletje van, az talán még korlátozottan dolgozni is tudna rajta. Mindennek persze feltétele a megfelelő hálózati kapcsolat illetve, hogy úgy menjünk el az irodából, hogy be van kapcsolva a gépünk és létrehoztuk a párosítást. De ha elfejtenénk, erre is van megoldás (távolból felélesszük az asztali gépünket – wake on Lan).

Hálózati ébresztés a TeamViewerrel

Szeretne számítógépéhez állandó hozzáférést biztosítani anélkül, hogy folyamatosan bekapcsolva kellene hagynia? Az új hálózati ébresztés funkcióval számítógépét távolról bármikor felébresztheti, ha szeretne hozzáférni. Az ébresztési funkcióhoz egy, a helyi hálózaton belül vagy egy routeren keresztül elérhető, TeamViewer alkalmazást futtató számítógép szükséges.

A lényeg hogy működik. A következő lépés az lesz, hogy utánajárjak, mindezt hogyan tudnám áttenni egy pl. 47″-os televízió képernyőjére is? Van esetleg valakinek ötlete?

win7-iphone-5

win7-iphone-4

Az eszközök összepárosítására több program is létezik, amit én használok az a TeamViewer nevű (személyes használatra) ingyenes program, aminek van win/mac/linux/iOS/android -os változata, ergo ezek között az eszközök között tud kapcsolatot létrehozni.

 • Azonnali távoli vezérlés – nincs szükség telepítésre az ügyféloldalon
 • Távoli karbantartás – non-stop hozzáférés a számítógépekhez és kiszolgálókhoz
 • Távoli hozzáférés – adatait és alkalmazásait bármikor, bárhonnan elérheti
 • Otthoni iroda – irodai számítógépéhez otthonról is hozzáfér

Ezeken kívül még számos opciója és profi változata létezik, érdemes elolvasni a honlapjukat.

win7-iphone-8

 

a kapcsolódás visszafelé is működik, az asztali gépünkről el tudjuk érni a mobilunkat is, bár ennek már korlátozottabbak a lehetőségei, de lehet képernyőképet küldeni, chat-elni…stb.

win7-iphone-6 win7-iphone-7

Hozzászólások (9): megnézem

 • Avatar

  KK

  2014. március 22. szombat - 12:44

  #87812

  Nálam ha jön ügyfél, akkor a monitor képét duplikálom egy 42″-os tévére HDMI-kábelen keresztül.
  Igy könnyen és látványosan el lehet magyarázni dolgokat, nem kell összebújni a monitor előtt.

  Most gondolkodok monitorcserén, nézelődök olyan irányba, hogy veszek inkább egy FullHD-s tévét. Csak mert abból a kisméret is már nagy monitorméret, plusz sokkal olcsóbb.

  A poszt viszont nekem hasznos volt, már keresgéltem ilyen alkalmazást.

 • Avatar

  KK

  2014. március 22. szombat - 13:24

  #87816

  Koós Miklós:
  Lesem én is a posztot, hátha tud valaki erre okos megoldást 🙂
  Nekem most be van húzva 20 méter HDMI ehhez, hogy rejtve legyen a vezeték, de nem bánnám, ha lenne rá távtechnika.

  Egyébként talán részmegoldás, hogy fel lehet okositani USB kütyükkel bármilyen modern tévét, ami onnantól Androidos tabletként működik, távirányitóval. Ezt kombinálva a posztbeli megoldással kissé erőltetten, de megoldás.

 • Avatar

  Man in BIM

  2014. március 22. szombat - 22:12

  #87820

  1) iPhone-ról AppleTV
  2) AirTame (májustól)

 • Avatar

  Tóth Szilveszter

  2014. március 23. vasárnap - 10:30

  #87825

  hát sajnos nekem androidra a teamv nem működik. több tableten is próbálkoztunk, a hibát nem sikerült megfejteni. pedig win-win kapcsolatra nagyon jól használható. gyakran használom irodai gép->itthoni irányban.
  kicsit gyorsul és még tervezni is használható gyorsaságú lesz. egyedül a 3d ablak egérrel irányított navigációja szaggat, ott valami bibi van a gépezetbe.
  én mindenkinek ajánlom kipróbálásra, de azért felhívnám a figyelmet arra, hogy üzleti felhasználásra ez sajnos fizetős.

  a hálózati ébresztéshez viszont egy gépet bekapcsolva kell tartani, ami nem olcsó mulatság, ha az nem egy erre hegyezett célgép.

 • Avatar

  Tóth Szilveszter

  2014. március 23. vasárnap - 17:21

  #87830

  nekem csak android-win az, ami nem ment. illetve feltelepül mind az alkalmazás, mind a progi a winre és mutatja is a számítógépeim között amikor bekapcsolódik az egyik, de a kapcsolat létrejötte után azonnal bontja a kapcsolatot és dobja a reklámot, amit amúgy az ingyenes verzió kapcsolatbontáskor feldob (tök szolid, elviselhető). szóval valami beállításprobléma lehet, csak nem találtam rá megoldást. pedig a tárgyaláson a tabletem retina IPS panelje jól használható prezentációra 🙂

 • Avatar

  Man in BIM

  2014. március 23. vasárnap - 21:07

  #87840

  Koós Miklós: A pontosítás kedvéért
  1) A jelenlegi AppleTV elvileg 1080p tud (mármint akkor, ha pl. egy YouTube videót nézünk, de abban az esetben amire Te szeretnéd használni, vagyis a kép kitükrözésére – ezt az Apple AirPlay -nek hívja – akkor már nem ennyire egyértelmű a helyzet hiszen pl. egy iPad -nak nem is egyezik meg a képaránya az FHD-val (1080p). Nekem iPad -dal van tapasztalatom, iPhone -ra kérdezz rá másnál. Én most várnék mert azt rebesgetik hamarosan új AppleTV jön ki.
  2) Az AirTame pedig nem USB-be, hanem a TV HDMI csatlakozójába kerül és WiFi-n kapja a jelet a képforrásától amire egy szoftvert kell telepíteni (gyakorlatilag minden platform támogatott lesz, mondanom sem kell, hogy a veztő informatikus egy magyar srác Dániában lévő nemzetközi csapattal) ez esetben lehet előrendelni az oldalukon májusi megjelenéssel.

TECH
Elkészült az E-építési napló mobilapp iOS-re is

Júliusban már mi is hírt adtunk arról, hogy készül az e-napló iOS mobileszközökre szánt változata (az androidos változat az év első felétől már  elérhető volt) E-építési napló mobilapp iOS-re Az apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető 2017. december 12-től az elektronikus építési napló. Az iOS-es mobilapplikáció segítségével a felhasználók napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket vihetnek […]

Elkészült az E-építési napló mobilapp iOS-re is
2017. december 19. kedd
TECH
E-építési napló mobilapp iOS-re

Hamarosan iOS-re is elérhető lesz az elektronikus építési napló mobiltelefonos applikációja. A felhasználók, akárcsak az androidos verzióban, napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket vihetnek fel a webes e-építési naplóval szinkronizált alkalmazásba. Az éles verzió bevezetése előtt a Lechner Tudásközpont fejlesztőcsapata július 21-től nyilvános tesztidőszakkal készül az alkalmazás finomhangolására. Az asztali gépen használható elektronikus építési naplót fejlesztő […]

E-építési napló mobilapp iOS-re
2017. július 20. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább