Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2014. április 8. kedd

Tervkritika 109 | tetszik a tervünk, de azért mégis

tervkritika-109-1

tervkritika rovatba hosszú hónapokig nem jött nyersanyag, amikor meg jött, akkor éppen fennforgás volt+szervízbe került a gépem. Nincs mentség tudom, így elnézést kérek a kései reakcióért, de csak most jutottam hozzá. Azóta viszont befutott még kettő, így aki már várta a tervkritikákat, az most kiélheti majd a kritikai oldalát.

Kedves Koós Úr!

Régóta olvasom a tervkritika rovatot és ezúton gratulálok hozzá!
Mellékelten küldöm a Deszken felépítendő házunk tervét és amennyiben lehetséges, kérem véleményezze azt!

A tervezés története a következő:
A tervek lassan 5 éve elkészültek, de a megvalósításra most jött el az idő. Akkor még 3 tagú család voltunk. Két felnőtt és egy általános iskolás gyerek. Azóta született még egy gyerekünk. A telek 25*45 méteres, saroktelek.
Jelenleg a padló vizszigetelésénél tartunk.

Tervezőnkhöz az alábbi kérésekkel fordultunk:
– Egyszintes ház legyen, egyszerű alaprajzzal, visszafogott külsővel
– A szülői háló és a gyerek részek külön legyenek
– A konyha mindenképpen különálló és ajtóval ellátott helyiség legyen
– A szobák nem kell, hogy túl nagyok legyenek, a család úgyis a nappaliban él. Ebből következik, hogy nagy nappalit szerettünk volna
– A nappali legyen nagy és világos, sok és nagy méretű ablakkal
– A házimozi hangfalainak elrendezése számomra nagyon fontos volt. Nem a tv, hanem sokkal inkább a zenehallgatás miatt.
– Egy zongorának (pianino) is helyet kell találni
– A hálószobánkból is ki lehessen menni a teraszra
– Legyen egy kádas fürdő, és a gyerekeknek egy picike zuhanyzós (itt igazából a wc és a mosdó a lényeg, mindenki kádban szeret fürödni)
– Ne legyenek szűk, hosszú folyosók

Persze még sok egyéb kritérium is volt, de ezek a legfontosabbak. A tervezőnkkel maximálisan meg voltunk elégedve. Nagyon rugalmas és ötletekkel teli ember. Nekünk nagyon tetszik a terv és reméljük, hogy amikor megvalósul egy nagyon jól használható házunk lesz. Kíváncsian várjuk észrevételeit!

Egy már megkezdett építkezés esetén kritikát mondani azért kényes, mert mi van, ha a kritikusnak esetleg nem tetszik, már nem tudja lebeszélni az építtetőket, hogy mást csináljanak, hiszen kész a terv, elfogadták, beleélték magukat, mi több leszerződtek és belefogtak.

Nos itt ilyen veszély nem fenyeget, bár azt sem mondom, hogy nincs még mit megfontolni a belső elrendezésen. Ilyenkor nyilvánvalóan csak a válaszfalak esetleges mozgatásáról lehet szó (nem csak az egyszerűségük, hanem mert azok elmozdítása nem engedély köteles, viszont befolyásolhatják pl. a gépészetet…)

A fő funkciók alapvetően jól vannak tagolva, csoportosítva, a különválasztott szülői háló blokk nem csak funkcionálisan jó, hanem meg lehet vele takarítani egy közlekedőt (ami egyébként a nappaliban így is – úgy is kialakul az átjárás miatt). Bár nyilván nem véletlen, hogy a szülői háló ajtaja nem a nappali síkjában található, de így a fürdő-háló intimitása/zavarása nem tökéletes. A nappali terének is jót tenne, ha nem lenne ott is egy beszögellés.

tervkritika-109-alaprajz

A másik háló blokknál is hasonló a véleményem. A gyerekhálók jelenleg csak az étkezőből közelíthetőek meg. Érdemes volna elgondolkodni azon, hogy nem volna-e szerencsésebb a szélfogó felől nyitni? A jelenlegi ajtó helyére így akár egy gardrób szekrény is kerülhetne a zuhanyozó előtt. A gyerekek fel fognak nőni (akárcsak a két első) és egy idő után lehet hogy jobb lenne a nagyobb szeparáltság. Cserében a szélfogó-nappali ajtaját vagy el lehetne hagyni, vagy üvegfallá átalakítani. A Z alakú bejárás következtében mg télen sem volna gond, mert a szélfogó megtartaná elsődleges funkcióját.

Végül a konyha-étkező és konyha-nappali kapcsolat. Itt a háziasszony (háziúr) ki lesz rekesztve a nappaliban folyó társalgásból, ezért e három helyiség közötti – legalább vizuális – kapcsolat megérne még egy kis agyalást. Ez főképpen belsőépítészeti megoldásért kiállt (feltolható/eltolható ablak…stb)

tervkritika-109-2

tervkritika-109-3

Összefoglalás | A terven látszik, hogy nagyon kiérlelt, átgondolt, így ha építkezés előtt küldték volna be sem javasoltam volna semmilyen drasztikus módosítást, mert a most említett apróságok valóban nem jelentősek. Gratulálok a tervhez és kívánok sok örömet a majdani otthonukhoz!

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

 

Hozzászólások (21): megnézem

 • Tervkritika

  2014. április 8. kedd - 18:00

  #87905

  […] 2014. április 8. Tervkritika 109 | tetszik a tervünk, de azért mégis […]

 • Avatar

  bobo

  2014. április 8. kedd - 21:26

  #87906

  Ami nekem is feltűnt, az a tárolóhelyek majdnem teljes hiánya. Sehol egy beépített szekrénynek való hely. Márpedig egy ekkora családnál keletkezik pár holmi, amit el kell rakni valahová. Ezért is van egy erős gyanúm, hogy az a 2 autó nem sokat fogja használni a garázst, inkább tároló lesz belőle.
  A terv amúgy egyszerű, de mégis ötletes. Valóban nem lett tele fölösleges közlekedőkkel, habár a fürdők előtti tér ehhez képest kicsit túl soknak tűnik. Tényleg jobb lenne nem az étkezőn át megközelíteni a gyerekszobákat.
  A szülői fürdőben egy tusoló elkelne, akár az egyik mosdó beáldozásával is. Mert hiába szeret mindenki kádban fürdeni, gondolom fürdőszobát állandóan felmosni már nem annyira, ha csak a kádban lehet zuhanyozni.
  Jó lenne tudni, a saroktelek melyik része még utcafronti. Ha jól tippelek, akkor a terasz oldala. Ez az elrendezés azért nem ad túl sok intimitást a járókelők tekintete elől, igaz, nem ismerjük a pontos helyszínt.

 • Avatar

  BZs

  2014. április 8. kedd - 23:04

  #87907

  Kedves Koós Úr!

  Köszönöm szépen a kritikát! Időközben történt néhány változtatás. Röviden megpróbálom leírni.
  Az étkezőből még egy szoba lett, a 3. gyerek érkezése miatt. Így az étkező a nappali felől lett lezárva. A gyerekszobák megközelítése emiatt ahogyan -Ön is javasolta- a szélfogó felől lett megoldva. Az étkező asztal így bekerült a nappaliba, és a konyha a nappali felé lett megnyitva.
  A szülői háló ajtajának a nappali síkjára történő kihelyezését már mi is fontolgattuk, de most Ön is megerősített ebben. Sokkal intimebb lesz úgy, arról nem is beszélve, hogy ha a gyerekek a nappaliban “buliznak”, akkor nekünk nem kell felöltözni, ha a fürdőt szeretnénk használni.

  Kedves Bobo!
  A másik utcafront az északi oldalon, azaz a konyha, és nem a terasz felől található. A ház szabadon álló beépítésű, és a telekhatártól még 10 méterre van az út.
  A házban 3 beépített szekrény van tervezve. Az egyik a szülői háló északi falán végig, a másik a szülői fürdő előtt, a harmadik pedig a szélfogóban (a terven ez az egy van jelölve). Bár én még ezeket a pakolási lehetőségeket is keveslem. De majd látjuk….

  Még egyszer köszönöm a kritikát.

 • Avatar

  tanúsító

  2014. április 9. szerda - 05:05

  #87909

  Valóban gondos tervezői munkának tűnik. Bobo észrevételeivel egyetértve, két részletet említenék:
  – az É fronton az étkező ablaka kevésnek tűnik, és kéne valami ablak a kamrára
  – ellenőrzendő, hogy a bejárat/garázsfal körül sikerült-e jól becsomagolni a házat?

 • Avatar

  meregzsakk

  2014. április 9. szerda - 08:03

  #87912

  A szülői fürdő előtti teret kis irodának alakítanám ki (miután lefalazták a nappalitól, ahogy erre az építtető is hajlik). Bár nem tudom mivel foglalkozik az építtető, egy kis iróasztal mindenhol jól jöhet.

 • Avatar

  bobo

  2014. április 9. szerda - 17:05

  #87914

  Kedves BZs!

  Először is gratulálok a 3. gyerkőchöz!

  A teraszos részt akkor tekintsd tárgytalannak. Csak azért gondoltam, mert az apró ablakok miatt oldalhatáros beépítésnek tűnt. De jobban megnézve már a terven is nagyobb ablak van, mint a látványon.

  Ha az étkezőből nyíló ajtót megszüntetitek, akkor annak a helyére is bekerülhet egy beépített szekrény a fürdő elé. Így a gyerekek holmijainak is lenne több hely.

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2014. április 10. csütörtök - 16:16

  #87917

  Az egész valahogy keszekusza. Már a megközelítése is. Végigmegy az ember egy nyitott, koszgyűjtő csövön és belép egy aprócska előszobába. Aztán balra át, jobbra át. Forgolódik összevissza hogy csak bejusson a belsőbb terekbe. Még egy kemény Z betű és a nappalin, étkezőn át eléri a konyhát. Az étkezőnek és a konyhának inkább gyorsan, világosan, egyszerűen a bejárathoz kellene kapcsolódnia. Úgy nézem nem oldalhatáron álló ház, mert akkor a “felső” falakon nem lehetnének ekkora ablakok. Talán az az északi oldal is. Kár a garázst a szép déli részre tenni. Keverednek, ütköznek a funkciók. Sok tulajdonos aki nem szereti az otthonát, nem is tudja miért? Mert a közlekedése erőszakoltan éles fordulókkal teli, nem természetes. Itt is így van. Ha megépülne, szeretni fognák, de nagyon nem sokáig. Ha nem is tudatosan, de éreznék hogy valami nem oké. Szerintem komoly szerencséjük van hogy nem épült meg.
  Valahogy totál másképp csinálnám. Ha elég széles az oldalkert, meggondolnám a bejárást a konyha-étkező magasságában és a garázst is a balfelső gyerexoba helyére raknám, ha az az északnyugati sarok. Ez így számomra sok ötlettelen elgondolás összeszkábálása valamennyire használható halmazzá. Talán érdemes elgondolkodni ezeken. Tisztelettel, Szabóbácsi.

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2014. április 10. csütörtök - 16:31

  #87918

  Mégannyit, a 38-as fal és 15cm hőszigetelés helyett a 30-as falat javasolnám (több mint elég) 20-as hőszigeteléssel. Egy 38-as Porotherm 15-ös EPS-el U=0,18. Idéntől 0,17 a maximum. Ytong 30cm+grafitos EPS-ből 20cm U=0,11! Az ablakokat is szerencsésebb a falsík elé helyezni hogy a tokok ne érintkezzenek a falszerkezettel, csupán a hőszigeteléssel.

 • Avatar

  Szakértő

  2014. április 11. péntek - 07:53

  #87922

  Nem értem ezt a kandallómániát a mai napig. Csak hátrányát tudok mondani, ergó egy kazán bent a nappaliban. Véleményem szerint egy kulon állo kazánház egy ilyen háznál mindenképpen dukál. Nevezzük inkább gépészeti helyiségnek. egyébként az elrendezés nagyon hasonlít a mienkre.

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2014. április 11. péntek - 11:54

  #87926

  Még eszembe jutott valami. A generált 3D, a Porsche a WV, a vakító napsütés és kemény árnyékok, a szép nyárfa, a divatos kis minimál modern tömeg szinte bármit elad. Ez is becsapós lehet a mögöttes tartalom szempontjából.

 • Avatar

  tanusító

  2014. április 12. szombat - 05:42

  #87929

  Szakértő:
  Kandallómánia? Kinek, hogy… Húsz éve építettem egy üvegajtajú kandallót, évekig “csak” látványelem volt: szívesebben nézegettem a parazsát, lángjait, mint némely TV-műsort.Idén télen háromszor, három-három napra leállt a kazánunk, a leghidegebb napokon. Dicsérhettem a kandalló építőjét! Ha “Szakértő” csak hátrányát ismeri, keveset tud még az életről.

 • Avatar

  bobo

  2014. április 12. szombat - 09:02

  #87931

  Egy megjegyzés:
  Azt hiszem, félreértettem az étkező átalakítását. Ha marad az ajtó, csak le lesz zárva a nappali felől, akkor a javasolt beépített szekrény ötletem nem jó. Valamiért elsőre azt gondoltam, hogy a nappaliból fog nyílni a 3. gyerekszoba.

  Még valami: én egyáltalán nem látom keszekuszának a tervet. Főleg azokhoz képest, amilyenek itt lenni szoktak a tervkritikában. Az építtető leírta az igényeit a levélben, én nem látok olyan lényeges pontot, ami ne teljesült volna.

 • Avatar

  Szakértő

  2014. április 12. szombat - 21:34

  #87933

  tanusító: még jó hogy ad meleget. de nincs szaga? nincs hamu ha kitakaritod? nem száll a por? nem jön ki belőle füst?

 • Avatar

  Tóth Szilveszter

  2014. április 13. vasárnap - 03:39

  #87934

  Szakértő: ugyan az enyém cserépkályha és nem is a nappaliban van, de van hamu, aminek szeretem az érintését, van szaga, aminek szeretem a szagát. van por meg a fából bogarak, amiket utálok.
  mondjuk ha császármorzsát csinálok, akkor tojásos lesz a kezem, amit utálok. négy tányért el kell mosogatni, amit szintén. tíz percig ott kell állni a tűzhelynél és kevergetni, ami totál szívás.

  a kulcsszó: megéri
  persze ez egyénfüggő, de van aki vállal valamekkora deficitet, mert szeret valamit. biztos te is vagy így, csak más dolgokkal, nem pont a kandallóval.

 • Avatar

  Szakértő

  2014. április 14. hétfő - 08:43

  #87942

  Tóth Szilveszter: de a császármorzsát nem nagyon lehet máshogy elkésziteni, gumikesztyűben tolni meg komikus.

  visszatérve, ami kórságot el lehet kerülni, azt el kell kerülni. a kazán (mert végulis az, csak van akinek tetszik a kinézete, nekem nem, de az izlés kérdése, a hamuval való fétist meg tiszteletben tudom tartani:D:D ) üzemeltetése a nappaliban pl ilyen korság. van aki pl meg tudja magyarázni, hogy a vastagcsöves fűtési rendszer nem csúnya. én kerülnék mindenféle kosszal, korommal, szaggal járó fűtést a nappaliban. csak a pluszmunkát veszem a nyakamba.

 • Avatar

  BZs

  2014. április 14. hétfő - 13:31

  #87944

  Szabóbácsi: Kedves Szabóbácsi!
  A koszgyűjtő cső végül fedett lett.
  Az előszobát tudatosan terveztettük ilyenre. Nagyon utálnám, ha a postástól kezdve a szomszéd nénin át, mindenféle ember akinek ajtót nyitok egyből belátna a házamba. Így ezzel a megoldással max. a fogason lógó kabátokra vethet majd egy pillantást 😀
  Az étkezőből, mint írtam gyerekszoba lett, aminek az ajtaja a másik két szoba előtti előtérből nyílik. Ezáltal a konyha a nappali felől lett megközelíthető.
  A funkciókeveredést nem értem. Szerintem pont, hogy jól szét van választva. Ezt esetleg kérhetném részletesebben?

 • Avatar

  BZs

  2014. április 14. hétfő - 13:39

  #87945

  Kandallónk végül nem lett, mert időközben egy olyan házat béreltünk, ahol van a nappaliban egy cserépkályha. Gyönyörű, tetszetős és biztosan nagyon jó meleget is ad… de a szaga! Na azt nem bírom. Sajnos. Egész télen nem gyújtottunk be, mert egyrészt nem akartam koszolni a nappali közepén, másrészt így “élőben” számomra nagyon félelmetes a tűz a szobában. Ráadásul egy ismerősünknek a vízteres kandallója ezen a télen szétrobbant.
  Szóval a kosz és a szag miatt inkább egy vegyes tüzelésű kazánnak építettük ki a későbbi csatlakozási lehetőségét.

 • Avatar

  Hawaii

  2014. április 15. kedd - 02:12

  #87949

  A tervtől való eltérés kapcsán megfontolandó, hogy a B5.5-ös Passat használati értékére rossz hatással van, ha az a C oszloptól hátrafelé beépítésre kerül a garázs szerkezetébe. Statikai szempontból is indokolatlan és az esztétikai élmény is megkérdőjelezhető.

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2014. április 15. kedd - 10:21

  #87953

  BZs: Az jó hogy a szülői és gyerexobák egymástól alaposan szét vannak választva. Nálunk is két szint választ el a gyerekektől. Ragaszkodnak ők is hozzá. Az épület közzéppontjától nagyon messze van a bejárat, ezért hosszú, kanyargós úton lehet az egész lakást feltárni ami igen sok közlekedőterületet igényel. Ha oldalt lenne az előszoba úgy az étkező helyén, akkor sokkal gazdaságosabb a közlekedőterületek aránya. Abból következik a több valóban hasznos terület. És szintén senki nem látna be a lakásba az utcáról.

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2014. április 15. kedd - 10:22

  #87954

  Hawaii: A Passat nagyon kelendő az alaktrésztolvajok körében is. Így legalább biztosított az ellopás elleni védelme 🙂

 • Avatar

  Daidalos

  2014. augusztus 16. szombat - 09:43

  #91840

  Nos, a kandalló/cserépkályha/kemence kérdéskör az én tapasztalataim szerint inkább érzelmi, mint racionális. Sok esetben, ki nem mondva ugyan, de inkább valami központi, tűz-házi-oltár funkciója van, mint fűtési. Első tél: mindenki boldogan körülüli. Harmadik: ha már van, be- begyújtunk. Negyedik: “az idegeimre mész, hogy folyton a forgácsot, meg a hamut kell porszivóznom a nappaliban!” ötödik:”…tedd a kandallóra!”.))

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika “intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább