Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2014. május 14. szerda

Budapest Smartwalks városi séták QR kóddal

budapest-smartwalks

ÖNJÁRÓ VÁROSI SÉTÁK QR KÓDDAL

Légy a saját idegenvezetőd!

A Budapest Smartwalks egy okostelefonnal bejárható sétaútvonal. A sétához kapcsolódó információs füzetben a helyszínek rövid leírása mellett egy-egy QR kód is található. A kód leolvasásával megismerhetjük a helyszínek történetét és a hozzájuk kapcsolódó városi legendákat.

A sétaútvonal a felújított Ferenciek terétől indul, és Belváros Új Főutcájának érintésével a Március 15. térig halad. Érinti a kötelező nevezetességeket – mint például a Centrál Kávéház és Párizsi Udvar –, és a kevésbé felkapott helyszíneket – Contra Aquincum, Haris köz – is. A szokásos idegenvezetéstől eltérően a helyszín nem az építészeti stílusokon és kötelező évszámokon van, hanem azokon a városi legendákon, amelyekkel megidézhető a hely szelleme, és a letűnt korok hangulata.

Az információ átadás formája is eltér a megszokottól. Nincs szükség sem fizetett idegenvezetőre, sem vaskos útikönyvre. A sétaútvonalhoz tartozó kétnyelvű információs füzet a helyszín leírások mellett QR kódokat tartalmaz. A QR kód leolvasásával pedig egy interaktív weboldalra jut az érdeklődő. Itt a Budapest Smartwalks csapata által összegyűjtött történeteken, városi legendákon túl más utazók által megosztott információkat és fotókat is találhat. Sőt, saját anyagaival bővítheti azt.

A sétaútvonal első felfedezői könnyedén hazavihetik élményeiket egy videós kulcstartó formájában. A Császár Gábor képzőművész által tervezett emléktárgy sikerrel veszi fel a harcot az ajándékboltokat ellepő, álmagyaros giccs dömpinggel. A letisztult formájú QR kódos kulcstartó egy Nyugat-Európában is felvállalható, modern design alkotás. Ráadásul funkcióval is bír: a rajta lévő QR kódot leolvasva a sétaútvonalról készült videót nézhető meg. Így mindenki hazavihet magával egy csipetnyi Budapestet.

A QR kódok leolvasásához internet képes okostelefonra, és ingyenesen letölthető QR kód olvasó alkalmazásra van szükség. Az információs füzetben a helyszínekhez közeli ingyenes wifi hot-spotok is feltüntetésre kerültek.

A sétaútvonal térképének elérhetősége

Az önjáró túra térképét 200 db plakáton és 2.000 db információs füzetben találhatják meg az érdeklődök a sétaútvonal helyszíneit övező lelőhelyeken.

A lelőhelyek folyamatosan bővülő listája megtalálható a www.facebook.com/BudapestSmartwalks oldalon.

BudapestSmartwalks-facebook

A Budapest Smartwalks célja

A sétaútvonal célja, hogy a vidékről Budapestre látogató fiatalok és külföldi turisták egy új szemszögből ismerhessék meg a Főváros Új Főutcáját. Gyorsan és egyszerűen jussanak hozzá olyan érdekes információkhoz, amelyek korábban csak kutatással voltak fellelhetők.

A sétaútvonalat képesek legyenek önállóan is végigjárni, így függetlenítve magukat a csoportos városnéző túráktól. Ezáltal megtapasztalják az önálló élményszerzés örömét, és hozzájáruljanak egy közösségi turisztikai információs bázis kialakításához. Ráadásul élményeik megosztásával egyre több és több érdeklődőhöz juttassák el Budapest érdekességeit.

A projekt célja a QR kódos technológia használatának elterjesztése Magyarországon. Ma már minden második ember kezében ott az okostelefon, amelynek lehetőségeit csak korlátozottan használják ki. Egy új technológia akkor épül be a mindennapokba, ha az új hozzáadott értéket jelent a felhasználói számára. Ezért hiszünk abban, hogy az önjáró QR kódos sétaútvonal megmutatja mindenki számára, hogy a QR kódok használata érdekes és hasznos is lehet.

Bízunk benne, hogy kezdeményezésünk siker arat, ezért tervezzük a sétaútvonal kiterjesztését Budapest további kerületeire is.

További információ

Lakatos Bernadett +36 (30) 949-9804 betti@budapestsmartwalks.com
www.facebook.com/BudapestSmartwalks
https://www.budapestsmartwalks.com

(sajtóközlemény)

Hozzászólások (1): megnézem

TECH
QR kód 2. rész

A QR kóddal foglalkozó előző cikket úgy fejeztük be, hogy “A kód természetesen nem csak ilyen száraz és ötlettelen módon tud megjelenni, hanem játékosan, kreatívan és persze színesen” A reklámmal foglalkozó Szívlapát blog ismertette a Mashable idevágó cikkét Vér és Pacman a 15 legszebb QR-kódban címmel. további kreatív megoldások: https://www.708media.com/qrcode/21-great-examples-of-qr-code-business-cards/ Akit mindez részletesebben is érdekel, […]

QR kód 2. rész
2011. november 13. vasárnap
TECH
QR kód

Képzeljünk el egy olyan városi sétát, ahol meglátva egy épületet, jó lenne tudni róla többet, de nincs nálunk a bédekker és az épületen sincs felirat. Egyszer csak meglátunk egy érthetetlen krix-kraxot, amit ha lefotózunk egy kamerás telefonnal, akkor az megfejti a kódot, ami pl. egy honlapcím vagy éppen egy Wikipédia szócikk és ha van mobilinternetünk, […]

QR kód
2011. november 12. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább