Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2014. szeptember 1. hétfő

Minősítették a gödi passzívházamat

325-5

A Gödre tervezett passzívházamról jelent már meg egy részletes ismertető, nem ismétlem meg, akit érdekelnek a részletek, itt megtalálja. Az épület időközben elkészült és megkapta a darmstadti minősített passzívház tanúsítványt. A darmstadti adatbázis szerint ez a 18-ik minősített családi ház Magyarországon. 

325-tanusitvány-665x922

A PHPP számítást magam végeztem (köszönet Sári Attilának a segítségért), az eredmény elsőre 13-as lett, így mivel nem cél a 15-ös értéknél lényegesen jobb érték elérése, így bizonyos helyeken engedni lehetett a műszaki paraméterekből. A PHPP elején figyelembe vett grafitos hőszigetelés helyett így elégséges volt normál hőszigetelést feltenni a homlokzatokra (az adatbázisban még az eredeti megoldás szerepel).

325-phpp-elsooldal

Emlékeztetőül az alaprajzok.

325-pince

325-fszt

325.emelet

Az elkészült épület fotói (készítette az építtető)

 325-3

325-1

Az épület adatai a darmstadti passzívház adatbázisban:

Itt lehet keresni a (magyarországi) minősített passzívházak között:

Az épület ismertetése folytatódik, amiben az építtető mondja el a megvalósítás tapasztalatait egy külön cikkben, illetve szó lesz a gépészetről.

Hozzászólások (11): megnézem

 • Avatar

  Fenyvesi Péter

  2014. szeptember 2. kedd - 09:02

  #92382

  Kedves Miklós!
  Gratulálok! Sok elkötelezett megrendelőt kívánok a további hasonló munkákhoz.
  A Passzívház Nyíltnapokon látogatható lesz?
  Üdvözlettel: F.P.

 • Avatar

  Tóth Szilveszter

  2014. szeptember 2. kedd - 09:58

  #92384

  gratulálok!

 • Avatar

  Hawaii

  2014. szeptember 2. kedd - 12:31

  #92389

  Gratulálok! Minősített passzívházból soha nem elég. 🙂

  Előre is elnézést hogy kissé eltérítem a témát! Lenne két kérdésem szigeteléssel kapcsolatban:
  – Lépcsőházban adott a fal belső oldalához igazítva üvegtégla, külső oldalához régi katedrál üveg függőleges csíkokban. Utóbbit mire érdemes lecserélni? Két rétegű üvegezés fix kerettel megfelelő hőszigetelést jelentene, vagy érdemes úgy venni, mintha ott se lenne és ha futja rá a költségvetésből, akkor a 3 rétegű üvegezést preferálni? Belül az üvegtégla maradna, esztétikai okokból.
  – Erkélykinyúlás; fal melletti külső lépcső; illetve földszinti kőfalazat szakszerű hőszigetelésére milyen megoldások léteznek? Ha egyáltalán… Jól sejtem, hogy utóbbi esetben a kövek eltérő mérete és így a fugák vonalvezetése miatti szabálytalan elosztású rögzítési pontok jelentik a fő problémát az utólagos hőszigetelésnél?

  A válaszokat előre is köszönöm.

 • Avatar

  daidalos

  2014. szeptember 2. kedd - 15:42

  #92391

  Kedves Hawai!

  A nyílászárók cseréjénél célszerű komplex módon, az egész épület termikus viszonyait figyelembe véve dönteni, ezért mindenképpen érdemes lenne szakember bevonásával megvizsgálni/átgondolni a konkrét helyzetet. A fix ablakoknál -tekintve, hogy lépcsőházról van szó, ami, ugye, gondolom, legalább két szint magas- a későbbiekben felmerülhet a külső üvegfelület tisztíthatóságának problémája. Ez jelenleg, egy öreg, elszürkült katedrál esetében talán nem tűnik fontosnak, egy új nyílászáró felülete viszont hamar rondává tud válni a rárakodó portól, koromtól, stb. és kívülről azért elég körülményes az ablakmosás. A nyíló ablak esetében azonban oda az üvegtégla…
  Daidalos

 • Avatar

  Hawaii

  2014. szeptember 2. kedd - 20:29

  #92397

  daidalos: A tisztítás valóban körülményes, ám megoldható. Örülnék neki, ha ez lenne a legnagyobb probléma.

  Koós Miklós: Az Isokorb-ot köszönöm, azt nem ismertem.

  A hőszigetelés feljavítása lenne a fő cél, emiatt a külső üvegtégla gondolatától idegenkedem. A 2-3 rétegű üvegezés + belső üvegtégla kombináció ellen (a tisztításon kívül) milyen érvek szólnak?
  Tehát ha jól értem, az erkély járófelületének hőhídmentes hőszigetelésére a mai napig nincs érdemi megoldás. A bumfordiság kérdésére nem gondoltam, ám úgy vélem, ha zavaró mértéket öltene, legrosszabb esetben dekorációs trükkökkel el lehetne kendőzni.
  Félő, hogy a régi erkélylemeznek maradnia kellene, ez esetben az erkély ‘télikertszerű’ bekebelezése jelenthet még a hőszigetelést tekintve elfogadható, kompromisszumos megoldást, nem? Vagy ez milyen más problémákat vet fel?

 • Avatar

  Hawaii

  2014. szeptember 2. kedd - 23:25

  #92400

  Koós Miklós: Ja hogy az erkélylemez felső, járófelületét is el lehet látni vastag hőszigeteléssel a kerámiaburkolat alatt. És tényleg, hisz a szadai passzívház lemezalapja alatt is polisztirol van. Ó, én balga évekig szaladtam e releváció elől, de végül csak utolért. 🙂
  Az miért gond, ha az erkély padlószintje magasabb a mögöttes helyiségénél? Felhasználói szempontból nincs különösebb kifogásom ellene.

  A télikertszerű bekebelezés esetén az erkélylemez feletti rész épülne be, tehát maga az erkély válna beltérré, ám a fentiek fényében ez okafogyott kényszermegoldás(?) csupán.

 • Avatar

  Zsur

  2014. szeptember 4. csütörtök - 07:04

  #92435

  Tisztelt Koós Miklós!
  Köszönöm, hogy korábban közzétette a ház kiviteli terveit is. Sokat tanultam belőle. Egy kérdésem merült fel, amiben egy építőanyag kereskedő bizonytalanított el: a falazatot indító két sor Ytong blokk és a Porotherm téglák nyomószilárdsága között nagy a különbség. Melyik szilárdsági osztályú Ytong lett beépítve (2 vagy 4 N/mm2)? Van-e valami speciális tudnivaló e két anyag összeépítéséhez? Arra gondolok itt pl., hogy a belső vakolat elkészítését ez az anyagváltás nem befolyásolja-e? Köszönöm, ha eloszlatja a kételyeimet.

SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy “A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre

Van úgy, hogy minden jószándék mellett is rossz a tervezési program. Nem feltétlenül csak azért, mert mondjuk nem helyesen adták meg a szükséges paramétereket vagy mert olyat kértek, ami nagyon drága lenne, hanem mert a kiindulás helytelen volt. Mindez leggyakrabban átalakítás-bővítés kapcsán szokott előfordulni. Ilyen esetben az építész tervezőnek különösen nagy a felelőssége, mert a […]

Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre
2018. november 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább