Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2014. szeptember 16. kedd

A gödi passzívház építtetőjének tapasztalatai 1.

A  korábban bemutatott gödi passzívház építtetője mondja el a tapasztalatait az előkészületekről és magáról a megvalósításról. A tapasztalatok sora igencsak hosszú, ezért 2 részre vettük. A fotókat az építtető készítette.

“Végiggondolva az építkezést a telek megvásárlásától a műszaki átadásig, nos, rengeteg tapasztalattal lettünk gazdagabbak. Megpróbáltam ezek között válogatni, elsősorban abból a szempontból, hogy melyek lehetnek a legfontosabb tanulságok azok számára, akik minősített passzívház építésén gondolkodnak.

Így utólag megkockáztatom, hogy az én problémáim többnyire megegyeznek valamennyi magyar építtetőjével, a passzívház valójában csak hab a tortán.

325-epitkezes-13

Először is a legnagyobb tanulság: építkezésbe csak olyan ember kezdjen, akinek (szinte) korlátlan mennyiségű ideje és birkatürelme van. Nekem megadatott, hogy jó (itt-ott kiváló) szakemberekkel dolgozhattam együtt, de a munka és a család mellett egyértelműen az idő volt a legnagyobb ellenségünk. Úgy gondolom, hogy az átlagosnál messze több időt töltöttem ajánlatkéréssel, pályáztatással, referenciák megnézésével, stb., ennek ellenére értek csalódások és többször előfordult, hogy azt mondtam: “Bárcsak még gondolkodtam volna ezen egy-két hetet.”

325-epitkezes-24

Az építkezés ötlete három éve, 2011 nyarán változott cselekvéssé: ekkor döntöttük el, hogy nekifogunk a tervezésnek. Miklóshoz én személyszerint a honlapján keresztül jutottam el, és utólag úgy gondolom, hogy nem volt haszontalan egy fél évet csak azzal eltölteni, hogy megtaláljuk azt az építészt, akiben megbízunk. Az eredmény igazolja a jó döntést, az öt fős család három hónapja használja megelégedéssel az új házunkat.

A tervezés és a kivitelezés során is a legőszintébb kritikus természetesen a család. Nekünk az volt a taktikánk, hogy addig nem léptünk tovább, amíg az aktuális problémára nem találtunk konszenzusos megoldást. Ez természetesen jelentősen lassította az építkezést, de utólag meggondolva szerintem ez az egyetlen jó út. Általában összeszedett gondolkodású emberek vagyunk a feleségemmel, mindenesetre ennyi váratlan fordulatra, döntési helyzetre, új információra egészen biztosan senki nem lehet felkészülve. Tehát még egyszer: a türelmetlen ember inkább spóroljon, de semmiképpen se építkezzen!

325-epitkezes-63

Miklóssal végig nagyszerű volt az együttműködés, fel sem tudom idézni, hogy hány alkalommal egyeztettünk az elképzelésekről, majd a kivitelezési fázisban számtalan apró részletről. Számomra ez természetes volt, de mindenkinek azt javaslom, hogy kizárólag komplett, kiviteli tervet is tartalmazó tervezésre kérjen ajánlatot: higyjék el, a befektetés maximálisan megtérül! Az persze más kérdés, hogy gyanítom: nem minden építésztől számíthattunk volna arra a támogatásra, amit Miklóstól folyamatosan megkaptunk – még egyszer köszönjük!

325-epitkezes-66

A következő – és utólag szemlélve a legkritikusabb – döntés a generálkivitelező kiválasztása volt. Nos, erre én eredetileg egy fél évet szántam, de a végén kilenc hónap lett belőle. Aki most legyint, hogy ez már azért túlzás – nos, valószínűleg Ön az, akinek nem való ez az egész építkezés-móka. Azzal valószínűleg nem okozok meglepetést, hogy az építkezés két éves időtartama jórészt az anyagi korlátokhoz igazodott, de ezzel kapcsolatban is úgy vélem, hogy megérte a “fontolva haladás”, mert közben is volt min gondolkodnunk bőven, és igen, a hosszú előkészítés ellenére is többször és érdemben változtattuk.

325-epitkezes-37

Már a generálkivitelező kiválasztása előtt leszerződtem a műszaki ellenőrrel, aki már az áralkuban nyújtott közreműködésével többszörösen megsprórolta nekem azt a pénzt, amit végül leszámlázott. A képlet ugyanaz, mint a kiviteli tervnél: a mai korszerű építőipari technológiákat csak a szakmabeliek látják át, és végtelenül naív az az építtető, aki úgy gondolja, hogy “majd utánanéz”… egyszóval ne sajnáljuk a pénzt a műszaki ellenőrre, mert ha jól választunk, nemhogy pénzbe nem kerül, rengeteget fog spórolni nekünk. … az építtető

a cikk 2. része

Hozzászólások (0): megnézem

TERV KRITIKA
Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben

Kedves Miklós! Még az év első felében találkoztunk, hogy egy Pest megyei családi ház tervezéséről egyeztessünk. Akkor nem Önt választottuk tervezőként, viszont most szeretnénk tervkritikára beküldeni az elkészült terveket. A kiviteli tervcsomag építészeti része közel végleges állapotban van, most a gépészeti/elektromos/statikai tervezésnél tartunk, ezeket januárban szeretnénk befejezni. Az építkezést ez év őszén szeretnénk megkezdeni. A […]

Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben
2018. január 24. szerda
SZAKMA
Passzívházak 2016 | Történtek jó dolgok is …

A Passzívházak 2016 sorozat eddigi írásaiban csupa rossz dolog került szóba, itt a végén kerüljenek szóba a jók is. A passzívházak Németországból kerültek hozzánk, közel 20 éves késéssel. A jelentőségük és különösen a hatásuk elvitathatatlan. Szélesebb körben való elterjedését, a szakmai közbeszédbe való bekerülését azonban nem a mérnök, szorosabban véve az építész társadalomnak köszönhetjük. Az építtetők […]

Passzívházak 2016 | Történtek jó dolgok is …
2016. december 8. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább