Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2015. március 5. csütörtök

Tervkritika 126 | tervtanács előtt

Régi olvasónk küldte be a készülő háza tervét tervkritikára és kérte, hogy még a tervtanács előtt véleményezzük.

Szia Miklós!

Egy családi ház terveit szeretném tervkritikára bocsátani, az engedélyezési tervet 03.11-ig kell leadnunk, hogy a következő tervtanácsra elvihessük. Kérem, hogy amennyiben lehetőséged van rá, vedd előre. Visszatérő (https://koos.hu/2012/04/02/tervkritika-83-lakas-atalakitas-2/) vagyok. Megszületett első gyermekünk és még a második érkezése előtt szeretnénk felépíteni a házunkat, közel Budapesthez. Terveim alapján egy fiatal építészt bíztunk meg a ház megrajzolásával, tervezésével. A leendő otthonunkkal szemben a következő elvárásaink vannak.

– modern, lendületes, lapostetős ház legyen
– hitel és CSOK miatt maximum 160 m2 fűtött tér
– 2 állásos garázs és minimum 10 m2 tároló/háztartási helyiség
– 3 és fél szoba lehet maximum (hitel miatt – ennek megfelel)
– kell egy dolgozó közel a bejárathoz
– szülői háló a földszinten elszeparálva, gardróbbal, fürdővel
– 3 egyforma gyerekszoba külön, emeleten (3 gyermeket szeretnénk -egyelőre- összesen)
– tágas konyha-étkező
– kényelmes nappali (visszük a zongoránkat is)
– egykarú lépcsőt szeretjük (ez magával hozza a monolit szerkezetet a nappali fölött
– tágas bejárat legyen, ahol mindent el lehet rejteni a hatalmas gardróbban, plusz tároló a vendégvécével szemben
– ha az anyagiak engedik, szeretnénk egy szaunát (ez a déli gyerekszobával szemben a lépcső mögött lenne)

Pár magyarázat:
– étkező fölött rejtett gerenda van, konyha fölött betongerendás födém lesz
– a garázs szintje a rajzon csak 50 cm-el van kiemelve (ez a szintkülönbség miatt lesz kb 1 méter)
– az emeleten a lépcsőn felérve jobbra tervezünk még egy ablakot
– emeleti terasz kisebb lesz, körülötte zöldtetőt tervezünk
– terasz fölötti előtető jobban ki lesz könnyítve

Alacsony energiaigényű házat szeretnénk építeni (padlóba 15 cm EPS100, homlokzatra 15 cm grafitos EPS, födémre 30 cm EPS 150, 3 rétegű nyílászárókkal). A falazat Porotherm 30 N+F.

Fűtésben direkt villanyt tervezünk, fűtőkábel és radiátor kombinációval. Valamint hővisszanyerős szellőzést. Napelem rendszer telepítését előkészítjük, de egyelőre csak akkor szánunk rá erőforrást, ha az állam megtámogatja. Mivel direkt villamos fűtést tervezünk, szeretnénk kikérni a véleményed, hogy a tervezett szigetelést bővítsük-e még?

Előre is köszönöm az észrevételeid! Üdv,

Bármiféle kritika csak “félkarú” lehet, ha csak alaprajzok állnak rendelkezésre, egy lapostetős háznál a tömegkialakítás és ebből következően a metszet igencsak elkelne. Egy összetettebb épületnél az első a szerkezet tisztázása.

Ha a garázst energetikailag valóban le akarják választani, akkor ahhoz önálló szerkezet szükséges. Nem egyértelmű a teherhordás iránya. Feltételezhető hogy a kisebb fesztáv irányában lesz, akkor viszont a garázs födémének össze kell épülnie a lakóépület koszorújával, vagyis méretes hőhíd alakul ki. Ilyen esetben szokásos legalább egy pillérekkel megtámasztott kiváltót végigvinni a fal mellett, az alapozásuk nyilván lehet már közös. Így a garázs falára egyébként is szükséges hőszigetelés is elfér, aneélkül, hogy hőhíd keletkezne. Ha viszont a garázsajtóval párhuzamos a teherhordás iránya, akkor a 760 cm fesztáv igencsak combos födémvastagságot eredményezhet.

Hasonló a gondom a nappali-étkező feletti födém teherhordását illetően. Mivel az egykarú lépcső mellett nincsen semmiféle teherhordó szerkezet (pillér, fal, kiváltó), így ez az oldal nem lehet teherhordó, csak a másik irány. Itt viszont csak a konyha fölött találok egy igen méretes kiváltót, a másik oldalon csak a külső homlokzati fal volna, de az olyan nagy fesztávolságra adódna, aminek semmi értelme sem lenne (durván 9 m).

Logikus lenne a nappali és a háló közötti fal, de az válaszfalnak van rajzolva, kiváltót nem látok. A konyha feletti 5 (6,1?) m-es kiváltó, különösen, hogy erre támaszkodik az emeleti homlokzati fal is, goromba méretűre növekedhet (50-60 cm is). Ilyen terhelést már egy hagyoményos téglafal sem bír felvenni, ehhez ide már külön vb. vagy acél pillér szükséges. Nem tudom statikus látta-e már a tervet? Ha esetleg még nem, jó volna megmutatni neki, mert az impozáns egybenyitásnak lesznek következményei.

tervkritika-126--fszt

Alaprajszervezésben nincs különösebb észrevételem. Ha a garázsból hőtechnikailag vagy a szag miatt nincs átjárás a lakás felé, akkor azt elfogadom, bár lehet hogy ennek más oka is van (pl. szintkülönbség). A szülői rész elszeparálása és belső kialakítása alapvetően rendben van. Egyetlen megjegyzésem, hogy a fürdő talán lehetne tágasabb és nem kéne a külön gardrób mellett még a fürdőben is kialakítani mégegyet.

Amit viszont problémásnak látok, hogy az egész konyha-étkező-nappali jelentősen túlméretezett. Ilyen helyiségméreteknél akár 16 fős étkezőt is el lehetne helyezni és még mindig körbejárható lenne. Feleslegesen nagy a konyha és a nappali berendezése sem igényelne ekkora méreteket. Ez súlyos és felesleges milliókba fog kerülni.

A nappaliba helyezett és igy a legkevésbé sem szeparált egykarú lépcsőt külön nem emelem ki, mert az építtetők vélhetően pontosan tudják, hogy miért döntöttek így és ez mivel jár…

Amilyen terpeszkedő a fszt, olyan takarékos és jól szervezett az emelet, nincs is mit hozzá tenni, egyedül csak a szisztematikusan sarokra helyezett ajtókat említeném meg. Kerülhetnének legalább annyival beljebb, hogy a szomszédos falon legalább egy könyvespolc elférjen a maga 30-35 cm-vel.

tervkritika-126--alaprajz-emelet

 

Összefoglalás | Az alaprajzi elrendezés rendben lenne, de csak akkor, ha a tartószerkezet megoldott és nem feleslegesen túlbonyolított. Remélhetőleg a tervtanácsig ezek kigömbölyödnek, mert ilyenbe ott is bele fognak kötni s akkor még nem tudjuk, hogyan fog kinézni a lapostetős ház.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

 

Hozzászólások (22): megnézem

 • Avatar

  Kőmíves Kelemen

  2015. március 5. csütörtök - 08:45

  #105058

  Én még a vizesblokkokba kötnék bele, mert ezekkel a szaniter elrendezésekkel és méretekkel rettenetesen beszűkül néhol, teljesen “panelnyomor” érzés.

 • Avatar

  Pálffy Dénes Viktor

  2015. március 5. csütörtök - 10:37

  #105071

  Tisztelt építtetni és beköltözni vágyó embertársam!
  Néhány észrevételt tennék az elektromos fűtéshez. A napokban készítettem el egy 135 m2-es, évente 4100 Kwh fűtési energia igényű lakás összehasonlító elemzését. Az egyik megoldás az elektromos fűtőkábel/fűtőfilm, a másik a padlófűtés kondenzációs kazánnal táplálva, a harmadik egy olyan hőszivattyú + padlófűtés amely talajszondával van összekapcsolva és a negyedik egy levegő/víz hőszivattyú + padlófűtés. Mivel a hőszivattyúk nem csak fűtést és meleg víz ellátást tudnak biztosítani, a fűtőkábeles megoldás beruházási költségét kiegészítettem HMV vízmelegítővel és levegő/levegő klímával is. A kondenzációs kazán esetében szintén belekerült a klíma is a beruházásba és 3 fő felett itt is szükséges a HMV tároló is.
  A lényeg:
  A beruhátási és az üzemeltetési költségeket is figyelembe véve az elektromos fűtőkábel az első két évben a leggazdaságosabb, a harmadik – hatodik évben a levegő/víz hőszivattyú a leggazdaságosabb és utána mindenkit ver a talajszondáról üzemeltethető hőszivattyú.
  Ha a beköltözők száma több mint 3 fő akkor a hőszivattyúk hamarabb veszik át a vezetést a gazdaságossági vetélkedőben, mert a HMV előállítása nagyobb energia igényt jelent már 3 fő esetén is mint a fűtés. Ami a nyári hűtést illeti, szerintem az ön által kritika tárgyává tett épület valószínűleg nagy hűtési energiát fog igényelni a lapos tető és a szerény önárnyékolás miatt.
  A szülői hálóhoz tartozó zuhanyozós fürdő ajtaját én a nappali felőli válaszfal felé nyitnám és megtólnám 50-60 cm-el balra a háló irányába.
  Persze lehet, hogy előbb érdemes lenne az egész beosztást átgondolni.
  Mindkét fürdőszobában közvetlenül a kézmosó (fogkefe) tőszomszédságában van a wc. Ha belegondol, hogy bizonyos esetekben milyen sebességgel távoznak bizonyos illat anyagokat is hordozó aeroszolok akkor biztos a lehető legnagyobb távolságra tenné ezt a két tárgyat egymástól.
  Nem tudom, hogy ki és milyen rendszerességgel használja a zongorát, de azt is meg kéne gondolni, hogy a lépcső egybe nyitja a fenti közlekedőt a nappalival. Persze egy eszement tv sorozat is okozhat bosszúságot egy ilyen esetben ha túl hangosan szól.

 • Avatar

  bobo

  2015. március 5. csütörtök - 21:23

  #105126

  Impozáns, mégis letisztult alaprajz. A nappali tere tényleg nagy, akár egy nagyobb családi összejövetelre is kiválóan alkalmas lesz. Egyedül a különálló konyhapultot nem értem. Az étkezőasztal mellett nincs túl sok szerepe most a tároláson kívül. A mosógépet viszont nem találom, merre lehet majd.

  A szülői háló fürdője tényleg pici, de ami rosszabb, hogy az ajtaja is rossz oldalra nyílik, pedig a fal felé kellene.

  Amilyen nagy a nappali, olyan szűkös viszont a garázs. Egy méterrel szélesebben sokkal-sokkal használhatóbb lenne, még ha ez a tároló feláldozásával is járna (a szekrények persze megmaradhatnának).

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2015. március 6. péntek - 00:14

  #105157

  Ez a fűtőkábel nagyon gagyi. Ráadásul relatíve nagy a fogyasztása is. Bizonyos helyeken a koncepció nagyon nagyvonalú, másutt szánalmasan kicsinyes. Egy levegős hőszivattyúval egy télen átlagosan 3-as COP-el harmadannyi árammal lehet fűteni, vagyis harmadannyi fogyasztásból jön ki ugyanaz a fűtémennyiség. Nemszólva az ugyanúgy harmadolt költségű melegvízellátásról. Ha a fűtés a lakásban nem padló lenne, fal, mennyezet estén még nyári hűtésre is befogható. A radiátort javaslom végképp elfelejteni.
  Falak. Felesleges és drága egy drága téglára utólag aprólékos munkával, plusz költséggel, millió hibalehetőséggel és sok anyagköltséggel felhordani az EPS-t. Feleslegesen vastag is lesz. Polisztirol zsaluzóelemmel jóval precízebb illesztésű falszerkeszet érhető el. A LEGo szerűen egymásba kapcsolódó EPS zsaluzóelemek sokkal homogénebb, zárt hőszigetelést eredményeznek. Ja, a téglafalat vakolni is kell, vakolás nélkül csak a dryvit nem sokat ér.

 • Avatar

  Szakértő

  2015. március 6. péntek - 09:26

  #105201

  Viktor: az említett fűtéseknél mennyibe kerül egy MJ?
  amugy meg frászt kapok az ilyen elírásoktol :D, Kwh nincs, kWh van.

 • Avatar

  meregzsakk

  2015. március 6. péntek - 10:42

  #105205

  Kedves Miklós!

  Köszönöm a kritikát. Küldök egy frissített verziót, 3d képekkel. A szerkezethez nem nagyon tudok hozzászólni, de a lépcső mellett úgy beszéltük az építésszel, hogy monolit vb födém szükséges. Viszont van ott 2 rejtett gerenda is, amire talán a konyha fölötti gerendás födém terhel. Lehet, hogy az egész födém monolit lesz, ezt most még nem tudom, holnap találkozunk az építészünkkel, akkor ezt megkérdezem tőle.
  Alaprajzban a szerkezeti változások miatt az előszoba két oldalán a funkciók felcserélődtek. Átgondoltuk a garázsba, illetve tárolóba jutást, kell egy bejárat a házból is, mindenhez garázskaput kellene nyitogatni különben..
  A garázst is átalakítjuk, külön szerkezetté, monolit födémmel, pár pillér kell majd a tároló falaiba hozzá.
  A földszinti fürdő mérete nekünk elég lesz, viszont az emeletit megemeljük 7 m2-re a szobák rovására.

  Egy pont biztosan nem fog neked tetszeni, az emelet konzolosan kinyúlik 1 m-t, egyrészt design miatt, másrészt a földszinti szerkezeti változtatások miatt. Az emelet előteteje párhuzamos lesz a fallal, nem lesz ilyen ferde, mint a mellékelt képeken.

  https://drive.google.com/file/d/0B3gpOCfnk3DZRWJpc2lwVjdtYndTTFRLb3JnVEt5aHJiWGxB/view?usp=sharing

 • Avatar

  meregzsakk

  2015. március 6. péntek - 10:45

  #105206

  Pálffy Dénes Viktor:
  Köszönöm az összehasonlítás eredményét.
  Az emeletet egy ajtóval akár le is lehet zárni, 20-25 év múlva, ha a gyerekek kirepülnek, úgyis szükség lesz rá 🙂

 • Avatar

  meregzsakk

  2015. március 6. péntek - 10:49

  #105207

  bobo:
  Az ott egy konyhasziget akart lenni, hogy az ebéd előkészítésére nagyobb hely legyen akár, illetve a konyhát elszeparálná az étkezőtől. Gyakran van sok vendégünk, ezért szeretnénk nagy teret, illetve a zongorát a feleségem használja, már 16 éve, legalább heti 2-3 alkalommal.

 • Avatar

  meregzsakk

  2015. március 6. péntek - 10:53

  #105209

  Szabóbácsi:
  Viszont a fűtőkábel olcsó, sok egyéb költséget megtakaríthatunk, és ha lesz pályázati lehetőség napelemre, akkor beruházunk rá. Úgy már nem “vészes”. Hőszivattyú ha elromlik, elég drága cserélni. De akár meggyőzhető is lennék, csak nekem még egy kicsit új a technológia, tele hibaforrással.

 • Avatar

  ger82

  2015. március 6. péntek - 13:49

  #105220

  meregzsakk: tetszik a ház.

  Magyar viszonylatba még ritka a hasonló stílusú de egyre több lesz a nagyon hasonló épület. Nálunk mióta mi felépítettük elsőként a lapos tetős házunkat azóta vagy 5 épült a szomszédos utcákba. Persze egyik se pont olyan mint a miénk, de ha ma kezdeném sokkal extrább és különlegesebb házat terveztetnék.

  Nem értem, hogy ezek a monolitos megoldások meg túlnyúlások, teraszok stb milliókkal dobja meg az építkezést, első ránézésre kb. telek nélkül is 60 milliós beruházás minimum, most akkor mit spórolsz a fűtőkábelen? 2-4-600.000-et?

 • Avatar

  Szakértő

  2015. március 6. péntek - 14:17

  #105223

  napelemes rendszerre semmiképpen nem számolnék, az áram átvétele csupán tollvonás, már igy is vannak tán országok, ahol nem veszik át a villanyt. tán a spanyoloknál. ezek a fránya ökozöld szerkezetek mindig akkor adnak sokat mikor jellemzően nem kell.

 • Avatar

  meregzsakk

  2015. március 6. péntek - 14:21

  #105224

  ger82, azért a 60 misi egy kicsit talán túlzás, nem?

  Szakértő, igen, pont ezért ruházunk bele csak akkor, ha lesz rá rendesen támogatás. A tollvonás az benne van a pakliban 🙁

  Miklós, az építész azt mondta, hogy a teljes fsz-re monolitot gondolt.

 • Avatar

  ger82

  2015. március 6. péntek - 19:51

  #105250

  meregzsakk: 60 Milla sok? Rajtam kívül is itt sokan ezzel foglalkoznak, de egy átlag ház kivitelezése 200-230e között van. A tied 200 nm felszorozva 46 Millió, de a mivel a háznak sok sarka van, nagyon sok a beton kiugrás túllógatás, amit Miklós is mond, hogy nagyon erős monolit födém kell hozzá ezért kb 60 Millió körül lesz.

  Mostanában nagyon sok ügyfelem van, akik megterveztetik a modern házakat majd szépen lemondanak az építkezésről, mert mikor bekérnek árakat a kivitelezésre teljesen padlót fognak és nem bírják kifizetni, csak idén volt már 5 ilyen ügyfelem!

  Ha akarod készítünk rá egy árajánlatod, de ehhez kellene hozzá egy metszet pont a monolit miatt.

 • Avatar

  Huszti István

  2015. március 6. péntek - 20:37

  #105254

  Koós Miklós: Teljesen igaza van Miklósnak, ennek a háznak baj van a tartószerkezeti rendszerével. Pont a héten kaptam vissza árazott költségvetéseket egy hasonló méretű házra. Több alternatíva volt, PT 44 fal fafödémmel, vb. gerendással és monolittal, és ugyan ez vasbeton pillérekkel, monolit födémmel és SILKA 20 kitöltőfalakkal, azon 20 cm grafit EPS. Magasan az utóbbi volt a legolcsóbb (ennek volt a legjobb a hőtechnikai paraméterei is)
  Ennek a háznak Miklós észrevételein túl ránézésre is elégtelen a merevítési rendszere.

 • Avatar

  Pálffy Dénes Viktor

  2015. március 8. vasárnap - 22:58

  #105410

  Szakértő: 1MJ = 3,577 Ft a kondenzációs kazánnál (Bp.), 1 KWh = ~38 Ft a fűtőkábelnél, 1KWh = 26,6 Ft a hőszivattyúknál (GEO).
  Mi tagagás Mr James Watt megérdeml, hogy a róla elnevezett mértékegységnél nagy “W” betű szerepeljen, még akkor is, ha vannak olyan régi függvény táblázatok ahol ez nem így van.
  Ennek ellenére megértem, ha felebarátom frászt kap.
  Képzelem mekkora frászt kap akkor ha azt olvassa: “amugy meg frászt kapok az ilyen elírásoktol ” mondat elején kis betűvel és rövid u-val hosszú és nagy Ú helyett.

 • Avatar

  Pálffy Dénes Viktor

  2015. március 8. vasárnap - 23:33

  #105411

  meregzsakk: A hőszivattyú mint technológia már nem egy új lehetőség. Nálunk eléggé újnak számít, mert ki kell mondanunk – még ha nem is tetszik – elmaradott egy ország vagyunk. Ráadásul ahogy haladunk az ország ÉNy-i végéből DK felé, minden megtett 100 km után 10 évet megyünk vissza az időben és főleg a gondolkodásban. Szomorú azt hallani, hogy “jó lesz ez ide…” Ez nem pénz kérdése, hanem szemlélet kérdése.
  Európa boldogabb felében 50 – 60 éve működő hőszivattyús rendszereket is lehet találni. Persze nálunk is van olyan öreg “Szaratov” hűtőszekrény amely még mindig üzemképes, pedig akár nyugdíjat is kérhetne több mint 40 év szolgálat után.
  Természetesen nem célszerű olyan noném hőszivattyúval próbálkozni amire a gyártó nem vállal legalább 3 év garanciát vagy több ezer km-re van a legközelebbi “márkaszervíz”.

 • Avatar

  Szakértő

  2015. március 9. hétfő - 09:35

  #105420

  Pálffy Dénes Viktor: KWh = kelvinwattóra. ezt irtad le. ilyen mértékegység sincs. de ne legyünk már bolcsészlárvák, hogy bár kitunoen tudunk helyesen irni, ő meg ű betűvel, ámbár általános iskolás szintu SI mértékegységeket meg nem tudunk leirni. mi reál beállításu emberek inkább arra legyünk buszkek, hogy legalább ismerjük eme mértékegysegeket.

 • Avatar

  meregzsakk

  2015. március 11. szerda - 14:50

  #105786

  Sziasztok!
  Ma van a tervtanácshoz a leadási határidő. Kicsit át lett gondolva a tartószerkezet, többen ezt sérelmeztétek. Monolit szerkezetről szabvány betongerendás méretekre lett tervezve. Az emeleti rész alá bekerül egy sor tégla, hogy az étkező fölötti áthidaló (amire a fenti terasz födémje terhel), elbírja a fenti falat és a konyha fölötti gerendákat. A nappali fölött így kényelmesen el lehet vezetni a szellőztető csövezését.
  Monolit szerkezet így csak a földszinti háló fölé kell, hogy az emelet konzolos kinyúlását elbírja.
  Az új terv az alábbi linken érhető el:

  https://drive.google.com/file/d/0B3gpOCfnk3DZLWlOYXlKNGFaQ0tSdmp1X3JET2RnbUJSNnRF/view?usp=sharing

  Továbbra is várok minden hasznos észrevételt. Próbáltuk a kritizált részeket javítani. A zöldtetős részeken 25+25 cm lesz a szigetelés-föld mennyisége, ellentétben a tervekkel (így dúrva számítással U=0,13 lesz a terasz alatt, emelet fölött, U=0,14 lesz a földes rész alatt.)

  ger82, ha engedélyezik, megkereslek!

  A fszi-i fürdő ajtaja fordítva lesz 🙂

  Köszönök minden eddigi kritikát!
  Üdv,
  Dávid

 • Avatar

  bobo

  2015. március 11. szerda - 20:35

  #105858

  meregzsakk: ha már ajtó, a wc ajtaja is nyílhatna kifelé. Szerintem a garázs még mindig kicsi, ekkora helyen egyszerűen nem lehet mindkét kocsiba kényelmesen beszállni. Ha a tároló nincs leválasztva és a lépcső az ajtó után jönne (a wc mellé), sokkal használhatóbb lenne. A szekrények pedig beférnének a kocsik orra elé. A közlekedő középső ajtaja is felesleges.

  Röviden összefoglalva: jó dolog a garázs belső megközelítése, de most feleslegesen és helypazarlóan túl van bonyolítva.

 • Avatar

  ger82

  2015. március 16. hétfő - 14:38

  #106293

  meregzsakk: oké, várjuk
  e-mailem: katonagergely82@gmail.com

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika “intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább