Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2015. március 6. péntek

1032/2015. | Nemzeti Építészetpolitika

Még február elején írt egy cikket Hartmann György Sándor Nemzeti Építészetpolitika kidolgozása címmel. Azt várta, hogy az építésztársadalom tagjai kifejtik a véleményüket a témában. Azt írta:

 A Magyar Közlöny 8. számában, amelyben megjelent a Kormány 1032/2015. (I. 30.) Korm. határozata az építésüggyel kapcsolatos társadalompolitikai elképzelések megvalósítását célzó intézkedésekről. Itt a ragyogó alkalom hogy az Építészfórumon az építészek nyílt vitát kezdeményezzenek, hogy még kellő idő álljon rendelkezésre a civil kurázsi megjelenítésére.Ezért indítottam el ezt a blogot.

Majd saját magát kiegészítve egy kommentben további érdekes adalékot is megosztott az olvasókkal, mégpedig hogy ennek kidolgozásáért számos építész és építésziroda még igen komoly díjazásban is részesült. 2011-ben.

epiteszpolitika

Ugyanennek a 1032/2015. (I. 30.) Korm. határozat-nak az apropóján készült egy javaslatcsomag, amit dr. Jámbor Attila ügyvéd fogalmazott össze jogászok és építészek közreműködésével (persze ellenszolgálttás nélkül).

Bár nagyon rövid idő állt rendelkezésre, magam a tervtanácsi rendszer tarthatatlanságával, a szerzői jog bizonyos részével, az előzetes ügyféltájékoztatással és egy olyan testülettel kapcsolatosan fejtettem ki a véleményemet, mely alkalmas lehetne jogszabályok értelmezésére.

Az anyag az alábbi képre kattintva az epitesijog.hu-n olvasható.

epiteszetpolitika-2

Hozzászólások (1): megnézem

SZAKMA
Mi valósult meg a építészetpolitikából? | 1.1. Járásonként legalább egy építésügyi hatóság

2015. szeptemberében jelent meg az építésügy átalakítását célzó 1567/2015. (IX. 4.) Korm. határozat, amely jelentős részben előrevetítette azokat a jogszabály változásokat, amikre 2016 során annyira rácsodálkoztunk. E sorozat keretében a 2015-ös építészetpolitikai elképzeléseket vetjük össze a ténylegesen megjelent jogszabályokkal illetve az ezek nyomán kialakult gyakorlattal.  Előtte azonban egy kis emlékeztető.Az építésügy teljes átalakítása várható című 2015. […]

Mi valósult meg a építészetpolitikából? | 1.1. Járásonként legalább egy építésügyi hatóság
2017. február 15. szerda
SZAKMA
Mi valósult meg a építészetpolitikából? | 12. Főépítészek és tervtanácsok

A Mi valósult meg az építészetpolitikából című sorozatunkban igyekszünk az adott területet jól ismerú szakembereket is bevonni és a véleményüket kérni. Az itt következő írás szerzője Horváth András építész, a Dél-Dunántúli Építész Kamara (DDÉK) elnöke, Paks főépítésze. 2010-ben az év főépítészének választották   12. Főépítész és tervtanács 12.1. Az épített környezet minőségének országos biztosítása érdekében […]

Mi valósult meg a építészetpolitikából? | 12. Főépítészek és tervtanácsok
2017. február 12. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább