Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2015. április 25. szombat

Tervkritika 130 | rossz adottságok ellenére is lehet jót tervezni

tervkritikára egy engedélyeztetés előtt álló terv került, mondhatni az utolsó pillanatban:

Kedves Miklós!
Küldöm Önnek a családi házunk alaprajzát, mely engedélyeztetés előtt áll. Telkünk 1121 nm, az utcafront déli fekvésű, 21 méter széles. Helyi építési szabályzat a terven feltüntetett előkertet engedi. Mindkét telekhatárunkon épület van, mert pont itt fordul az utcában az építési oldal ezért egyik oldalon 6 méter, a másikoldalon 2 métert kell elhagyni a szomszédos épületektől. Tervezést nehezítette egy utcai villanyoszlop is.
Elképzelésünk az volt, hogy a garázs elől legyen, a nappalihoz és étkezőhöz terasz kapcsolódjon. Számításaink szerint a nappalihoz kapcsolódó terasz nyáron csak a délutáni órákban kap közvetlen napfényt, így a déli meleg órákban árnyékos. Konyhához is kapcsolódik “belső udvari” terasz, ami a reggeli órákban kellemes. Féltünk, hogy az északi fekvésű nappalink kevés fényt kap, bevilágító tetővel próbáltuk korrigálni. Emeleten található fürdőszobánál szempont volt, hogy világos legyen. Kupola tisztán tartását az emeleti teraszról szeretnénk megoldani.

Ahogy korábban már sokszor írtam, a legtöbbször elég egy pillantást vetni egy rajzra és egyből látszik, hogy aki készítette alapos munkát végzett. Itt is ez a helyzet és emiatt megérdemli, hogy komolyan foglalkozzunk vele. Azonban hiába is kértem hozzá metszeteket, homlokzatokat, azzal az indokkal, hogy épp most van rajzolás alatt, sajnos nem tudtam megkapni. Kár, mert ennél az épületnél ezek nélkül képtelenség korrekt véleményt mondani. A tervben használt megoldások pusztán alaprajz alapján nehezen elbírálhatóak, jó lenne hozzá a tömeg ismerete is. No de abból kell főznünk, amink van.

A telek rossz tájolása miatt mindenféle trükköt be kellett vetni, hogy a leginkább használható oldal, a kert felé pont az északi. Egy oldalhatáros beépítés esetén, ahol az utca irányában van a dél és ide akarják a garázst is elhelyezni, jobb ha csak olyan építész kezd bele, akinek alaposan fel van kötve a gatyája.

A látott alaprajzok alapján ezzel nincs is baj. A nyugati bejárat + lépcsőház jól szeparálja a földszint két fő funkcióját, a garázs+kiszolgáló blokkot a ház többi részétől. A kiszolgáló blokk szinte minden helyiségének van ablaka, ami nem kis bravúr.

tervkritika-130-földszint

A lakás része a tájolás miatt már közel sem ideális, de ez olyan adottság, amit nem lehet átugrani. A telek nem túl széles, tehát az oldalhatáros beépítésnél adódó oldalra nyitás itt nem működik. Marad az ilyenkor egyetlen megoldás, egy kis pációt kialakítani az oldalkertben és oda nyitni a helyiségek egy részét. Így közvetlen bevilágítást kapott a konyha és a dolgozó is, a nappalinak és az étkezőnek pedig be kellett érnie a Ny-i és az É-i tájolással. Ha a baloldali szomszédban nincs komolyabb árnyékvető objektum, akkor annyira nem is tragikus a dolog.

A nappali előtti fedett terasz elég komoly mélysége ugyan nem segíti a nappali jobb megvilágítását, de ne feledkezzünk meg, hogy az északi oldalról van szó.

Léteznek persze különböző indirekt megoldások sötét helyiségek megvilágítására, de ezek egy családi ház esetében eléggé korlátozottak. Magasházak esetében szoktak olyan fényvisszaverő felületeket – tükröket – alkalmazni, amik a sötét alsó szinti helyiségeket is képesek megvilágítani.

A nappali közepén található egy bevilágító ablak, tetőablak, prizma, valami, ami a problémát megoldani hivatott, de a már említett metszetek hiányában erről nem lehet érdemben mit mondani. Ha tetőblak kerül ide, akkor a bevilágítást igen jól tudja hasznosítani, viszont a nyári időszakban biztosítani kell tudni a megfelelő árnyékolást (pl. egy távirányítóval), hogy a tűző napsütésben ne legyen katlan a nappaliból.

A fenti tájolási gondokat leszámítva az alaprajzon jók a helysiségkapcsolatok, tágas, kényelmes elrendezés készült. Egyedül talán az étkező tűnik kicsit túlméretezettnek.

Az emeleti alaprajz jól követi a fszt-i elrendezést, a 4 hálószobának már nincsenek tájolási gondjai, egyedül talán a gardróbból nyíló kis fedett erkély lehet furcsa. Feltételezhetően ennek a tömegformálás miatt van szerepe.

tervkritika-130-emelet

 

UPDATE

az írás élesítése után 1 órával később kaptam meg az alábbi metszeteket és homlokzatokat. A korábbi véleményem nem változott, viszont a hosszmetszet alapján érdemes volna meggondolni, hogy a nappali fölé ne egy szilárd födém + egy magastető kerüljön egy cső szerű bevilágítóval, ami sokat ront a hatékonyságon, hanem talán egyszerűbb és vélhetően szebb lenne egy látszó fedélszékes megoldás, ahol a fedélszékbe kerül bele a tetőablak, tetőablakok.

Megspórolnának egy födémet, cserében lenne egy izgalmasabb belső terük. Pl. a Bachl és a Bauder is gyárt olyan hőszigetelést, amit a szarufa tetejére lehet tenni és a hőszigetelésre közvetlenül kerülhet a lécezés+tetőfedés.

A másik észrevétel a terasz fölé nyúló magastető. Részben az előbbivel függ össze, hiszen a nappali feletti tető folytatódik a terasz felett is, így viszont tömegében eléggé kettéválik az épület a kétszintes, magastetős része és a kvázi lapostetős hátsó részre. Nem igazán arányos így az épület. Meggondolandó, hogy a nappali feletti tető csak a nappali széléig érjen, esetleg kicsivel nagyobb hajlásszöggel, a terasz fölé pedig valami mást kitalálni: pl. lapostetőt, üvegezett pergolát…stb.

tervkritika-130-homlokzat-ny

Összefoglalás | a kedvezőtlen tájolási körülmények ellenére az elrendezést remekül oldották meg, ami észrevétel, hogy részben a fentiek miatt, mindkét szint alaprajza és ebből következően a tömege is meglehetősen töredezett, szabdalt, tagolt. Nem ezen a házon kellene a jó felület/alapterület arányt számonkérni. Egy ilyen háznál – a bonyolultsága miatt – jó ha 8-10 metszettel meg lehet úszni a kiviteli tervet. Egy biztos, jó tervezőt választottak.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy ha Ön éppen családi házat terveztet, de bizonytalan abban, hogy amit kapott, az valóban megfelelő-e, ha valamiért bizalmatlan vagy nincs megelégedve, amit terv címén kapott, nos , akkor küldje meg nekünk. Mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. A Tervkritika teljesen anonim, így nem jelenik meg sem a telek címe, sem az építtető, sem a tervező neve, elérhetősége. A Tervkritika nem jelent tervezést vagy áttervezést, nem készülnek tervváltozatok, csak véleményezés és kizárólag írásbeli javaslattétel.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (10): megnézem

 • Avatar

  bobo

  2015. április 25. szombat - 13:41

  #107095

  Szép.
  Az étkező tényleg kissé túl nagynak tűnik, pontosabban túl hosszúnak. Mert a szélessége megfelelő, igaz, a konyhába kényelmesen bejutni csak betolt székeknél lehet. Érdekelne, hogy miért kell dupla mosdó a földszintre, hisz lakószoba nincs itt, csak fent. Ahol viszont nem látni semmilyen mosdót jelenleg.

  • Avatar

   bobo

   2015. április 25. szombat - 13:45

   #107096

   *lakószoba helyett hálót akartam írni

   • Avatar

    családi házunk

    2015. április 26. vasárnap - 22:18

    #107105

    Köszönjük észrevételeit. Az étkező hosszúságát a ház adottságai adták. Nem akartunk szűk bejárót a nappaliba, a ház többi részének mérete számunkra adott. Családi összejöveteleken viszont szükséges ez a méret.
    A terv nem tükrözi pontosan a fürdők megfelelő kihasználását, természetesen fentre dupla mosdót tervezünk, ami eddig lemaradt a rajzról.

 • Avatar

  Tamás

  2015. április 26. vasárnap - 21:14

  #107104

  Egy ilyen méretű házban megérdemelné a szülői háló a közvetlen fürdő és gardrób kapcsolatot.
  A nappali megközelítése kicsit bonyolultnak tűnik az étkezőn keresztül.

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2015. április 27. hétfő - 13:00

  #107111

  Javaslom a sok kettős ablak helyett egy nagyobb alkalmazását. Egy nagyobb fix üveg, mellette egy nyitható szárny. Azon túl hogy ezen keskeny és duplázó gesztus úgy 15 éve volt divatban, feleslegesen drága és energiapazarló. (a tok, szárny sokkal rosszabb az üvegnél U szempontból, nemszólva fény szempontból)
  Kicsit érthetetlen hogy a dolgozó miért keskenyedik le a nappali után? Feleslegesen bonyolítja a szerkezetet.
  Szerkezet: vékonyabb teherhordó fal vastagabb hőszigeteléssel sokkal jobb eredményt mutat. Egész egyszerűen kidobott pénz a 38-as tégla, amikor a 30-as is többszörösen túlteljesíti a teherhordó funkciót. Érdemes kiszámolni a -8cm tégla csak mennyivel rosszabb hőszigetelésű, míg ha helyette +8cm grafitos hőszigetelés kerül, mennyivel javít az egészen?
  Érdekes a nappali szinten az a hatalmas fürdőszoba. Mivel a közelben sincs háló, mi célt szolgál a dupla mosdóval mikor vele szemben rendes vendégvécé található? (ráadásul négy!!! külső nyílászáróval)
  Viszont az étkező méretét értem, egyben az egy tágas közlekedő is át a nappalihoz. Érdemes lenne még most “berendezni” a nappalit. Igen kevésnek tűnik a berendezhetősége.
  Nem elegáns tervezési megoldás egy ilyen drágává bonyolított házon hogy az étkező fölötti tetőteraszra úgy kell ki-föllépni, mert lényegesen magasabban van a belső szinthez képest a járófelülete.
  Kicsit úgy tűnik az egész hogy mindegy, csak kerüljön minnél többe. Remélhetőleg kerül bele központi hővisszanyerős szellőzőrendszer ami nélkül már nem létezik korszerű, energiatakarékos, egészséges ház. (penészes igen 🙂 ) Bonyolultat könnyű tervezni, burjánzik magától, az egyszerűt, logikusat nehezebb.

 • Avatar

  ger82

  2015. április 29. szerda - 07:12

  #107126

  nekem úgy tűnik, hogy túl van bonyolítva, túl sok a szög, a kiugrás. A dolgozót nem a ház végébe tenném, ha ügyfél jön vagy ajtót kell nyitni, nagyon macera végig kell menni a házon, hogy megközelítsék. Természetesen tőlem megszokott módon a stílusa se tetszik, borzasztó maradi, ha megépül már akkor se fog újszerűnek hatni 10 év múlva meg már röhejes lesz, ahogy ma a 90-es években készült egyen tömbházak.

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2015. április 29. szerda - 13:36

  #107127

  Csatlakozom újfent az előttem szólóhoz. Ez az 1990-es évek stílusa mára erősen túlhaladott. Egy vadiúj házat ilyen régimódinak tervezni, építeni? Ha már a számítógépen sem a Win98 megy, kocsiban GolfIII, érdemes ennyire drága dolog esetében is haladni a korral. A válság után a 2010-es években -talán amiatt is- rendkívül erősen és jó irányba terelődött a családiház építészet.

 • Avatar

  mattlegrand

  2015. május 2. szombat - 22:51

  #107146

  A nappali megközelíthetősége panellakás szintű, valaki aki először jár itt meg sem találná egyedül. 3,5 méteren nem fér el egy normális közlekedő meg ez az asztal. Konyha válna közlekedővé, ami nem szerencsés. Az étkező nyugati fala meg beljebb van kb 40 centivel, mint a wc a porta másik oldalán, az a 40 centi jól jönne az étkezőnek nyugatra, északra meg le lehetne rövidíteni kicsit.
  A földszinti nagy fürdőt a wellness-fitnesz részleg indokolja, ami gondolom kiterjed a bevilágító kertbe.
  50 centis falban én kicsit növelném a hőszigetelés arányát a teherhordókkal szemben; egy ilyen cikkcakkos ház balzafából is megállna 🙂

 • Avatar

  CIA

  2019. január 26. szombat - 17:31

  #119417

  “Megspórolnának egy födémet, cserében lenne egy izgalmasabb belső terük. Pl. a Bachl és a Bauder is gyárt olyan hőszigetelést, amit a szarufa tetejére lehet tenni és a hőszigetelésre közvetlenül kerülhet a lécezés+tetőfedés.”

  Ezt tudná esetleg pontosítani termék megnevezéssel vagy elérési linkel?
  Pont ilyen megoldásban gondolkozom.

  Megközelítőleg milyen árkülönbözetre lehet számítani egy hagyományos fafödémes, illetve egy födém nélküli látszó gerendás tetőszerkezetnél? (a födém csak az amerikai konyhás nappaliból hiányozna)

  Köszönöm

 • Avatar

  Imreee

  2019. január 26. szombat - 22:37

  #119419

  “Megspórolnának egy födémet, cserében lenne egy izgalmasabb belső terük. Pl. a Bachl és a Bauder is gyárt olyan hőszigetelést, amit a szarufa tetejére lehet tenni és a hőszigetelésre közvetlenül kerülhet a lécezés+tetőfedés.”

  Tudna mondani pontos típus az említett hőszigetelési verzióra vagy esetleg tudna linket küldeni?
  Hasonló elképzeléseim vannak.

  A födém elhagyása költségben hogyan viszonyul a bonyolultabb tetőszerkezethez?

  Köszönöm!

SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy “A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre

Van úgy, hogy minden jószándék mellett is rossz a tervezési program. Nem feltétlenül csak azért, mert mondjuk nem helyesen adták meg a szükséges paramétereket vagy mert olyat kértek, ami nagyon drága lenne, hanem mert a kiindulás helytelen volt. Mindez leggyakrabban átalakítás-bővítés kapcsán szokott előfordulni. Ilyen esetben az építész tervezőnek különösen nagy a felelőssége, mert a […]

Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre
2018. november 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább