Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2015. május 25. hétfő

Tervkritika 131 | már épül, de mégis …

tervkritika-131-homlokzat-dny

tervkritikára egy már építés alatt álló épület terveit küldték be az alábbi kisérőszöveggel:

Tisztelt: Koós Miklós Úr!
Véleményét szeretném kérni a megtervezett családi házunkra. A ház kivitelezése már folyamatban van, alapozás falak koszorúszintig megvan. Az alaprajzra kérnék egy átfogó vélemény az ön szakmai rálátásával. Az épületnél fontosnak tartottuk az energiatakarékosságot, mert az épület egy levegő-víz hőszivattyú segítségével lesz fűtve. A nappaliban elhelyezett kandalló csak kiegészítő fűtés.
    Sajnos csak most a kivitelezésnél vettem észre, hogy a koszorúba a tervező nem tervezett plusz hőszigetelést, így  a beton koszorún és a Profi K téglán is csak ugyan az a 20cm- es hőszigetelés kerül fel. Emiatt is szeretném kéri a tervkritikát, hátha van még olyan dolog a tervben ami még orvosolható.
    Ami a tervhez képest már változott hogy a nappali és a közlekedő közzé beépítésre került egy falfülke amibe majd egy tolóajtó kerül elhelyezésre.
Szakmai véleményét és tanácsát előre is köszönöm.

 

Egy megkezdett építkezésnél már nyilván nem lehetne szó tartószerkezeti módosításról, hiszen már állnak a falak, de szerencsére itt nem is lett volna rá szükség. Pár helyen bizonyára lehetne még oprimalizálni, de mivel nagyon szűkös a kapott infó, így kár is lenne említeni.

Ami a lényeg, hogy elrendezését tekintve teljesen rendben van, jók a helyiságkapcsolatok és az egyes funkciócsoportok elrendezése. Jól különül el a hálóblokk, egy blokkban sikerült elhelyezni az összes vizes helyiséget. Ez majd a gépészeti szereléskor fog jól jönni.

tervkritika-131-alaprajz

 

Jók a tájolások is és valószínüleg építtetői kérés volt a két terasz kialakítása is. Érdemes mégegyszer átgondolni a padlástér későbbi beépíthetőségét, mert a terven szereplő dőltszékes fedélszék akadály lesz.

A másik átgondolandó megoldás, a fafödém gerendáinek esetleges láthatóvá tétele. Ez ugyan némi többletköltséggel jár (gyalulás…stb) viszont olyan belső jön létre által, ami nagyon fel tud dobni egy lakásbelsőt.

Nem tudom, mi indokolta ezt a 60 cm-es kiemelést, de a terasz és a hozzá kapcsolódó terasz kialakításánál érdemes figyelembe venni, hogy ha egy mód van rá kerüljük a lépcsőt. Sokkal szebb és jobb lépcső nélkül kisétálni a teraszra és onnan kertbe, még akkor is, ha ez egy elnyújtott rézsű.   tervkritika-131-metszet2

 

Ha csak ez a terv létezik, akkor némi szomorúsággal tölt el, hogy nem készült kiviteli terv, mert abban számos olyan részlet előjönne, mint ami a levélben is olvasható. Mivel 20 cm homlokzati hőszigetelés készül, ezért nem akkora dráma a koszorú előtti plusz hőszigetelés elmaradása, de kétségkívül ott érdemes volna egy számítást végezni. Ha nagy az eltérés, akkor még mindig vannak kiugróan jól hőszigetelő anyagok, amikkel akár kis felületen is jelentős eredményt érhetünk el (aerogél). A másik megoldás az, hogy a koszorú síkjában egyszerűen feltesznek egy 5 cm-rel vastagabb hőszigetelést, így ott kialakul egy kissé előreálló kvázi tagozat cca 30-35 cm magasságban.

Ami viszont még nem készült el és még módosítható, az a padlásfödém feletti hőszigetelés, annak is a talpgerenda körüli része. Itt a tömörfa gerenda alatt vb. koszorú található, ami viszont már igencsak jelentős hőhíd. Itt fontos volna ugyanolyan vastagságú hőszigeteléssel körbevenni a talpszelemnt, mint a padlásfödém többi részén. Ez a hőszigetelés össze is tudna érni a homlokzati hőszigeteléssel. Zárna a hőburok.

Örömmel látom, hogy itt is átvették az először a passzívházaknál használt megoldást és az alapozás alsó síkjáig levezetik a homlokzati hőszigetelést.

Összefoglalás | a terv alapján jó házuk lesz, ha precíz és szakszerű lesz a befejező munka rész is, akkor energetikailag is megfelelő lesz a végeredmény.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy ha Ön éppen családi házat terveztet, de bizonytalan abban, hogy amit kapott, az valóban megfelelő-e, ha valamiért bizalmatlan vagy nincs megelégedve, amit terv címén kapott, nos , akkor küldje meg nekünk. Mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. A Tervkritika teljesen anonim, így nem jelenik meg sem a telek címe, sem az építtető, sem a tervező neve, elérhetősége. A Tervkritika nem jelent tervezést vagy áttervezést, nem készülnek tervváltozatok, csak véleményezés és kizárólag írásbeli javaslattétel.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (9): megnézem

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2015. május 25. hétfő - 00:41

  #107425

  Ha valahol kevésnek érezné a hőszigetelést, alkalmazzon PIR táblát. Az másfélszer olyan jó. Gondolom a többi is grafitos EPS lesz, tripla üvegezésű/záródású nyílászárókkal. Egy ilyen jól szigetelt házban nélkülözhetetlen a központi hőcserélős szellőztetés, ez nem opció. A hőszivattyú jó helyen van, csak nem értem, ott miért nincs hőszigetelés? Van annyi hely hátul hogy hozzá lehessen kényelmesen férni? Nem fogja zavarni a szomszéd telek tulajdonosát?

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2015. május 25. hétfő - 00:44

  #107426

  Ja, ha már sarokablak. (drága, de legalább rossz) Szép megoldás amikor csak az üvegek találkoznak deréxögben, nincs semmiféle tok, toldás, sarokoszlop.

 • Avatar

  Daidalos

  2015. május 25. hétfő - 08:41

  #107428

  Ugye csak elrajzolás az ÉNY gyerekszoba terasz felé nyíló 100*210-es ablaka, ami igazából ajtó lesz? Aztán talán hiányozni fog a háztartási helyiség, de ezt a jelen stádiumban már nem lehet pótolni… A garázsból nyíló 75-ös ajtó, ami ráadásul rányílik a rövid és keskeny kis pihenőre megfontolandó lenne, nagybevásárlásnál, cuccolásnál, gyerekek terelgetésénél lesz ott átkozódás. Alapjában azonban feszes, de ügyes alaprajz, jó kéz formálta.

 • Avatar

  Pálffy Dénes Viktor

  2015. május 26. kedd - 00:04

  #107435

  Tisztelt építtető!
  Szerintem érdemes lenne egy összehasonlító számítást végezni a levegős és a szondás hőszívattyúval kapcsolatban. Figyelembe kéne venni hogy mekkora lesz a nyári hűtési igény. Kérdezze meg a gépész tervezőtől mekkora értékeket számított ki. Valószínűleg az épület fűtési hőigénye kisebb lesz mint a használati melegvíz igény. A garázsban elhelyezett tároló(k) és a hőszivattyú beltéri egysége által leadott hő a garázst fogja temperálni – valószínűleg feleslegesen – és lesz némi kockázata a beálló gk. ill. a bejutó por sem fog az érzékeny gépészeti elemek javára szolgálni.
  A szellőztetés – amit Szabó Bácsi említett – feltétlen szükséges lesz. Az ember nem érzi magát jól egy olyan közegben ahol nincs elegendő oxigén, sok a széndioxid – mi termeljük – és a felesleges víz pára.
  A sarok ablakoknál az acél zárt szelvény biztos hőhidat okoz és a lecsapódó pára ill. a penész megjelenése tönkre teheti az örömét az új házzzal kapcsolatban.

  sok boldogságot az új házhoz.

 • Avatar

  Huszti István

  2015. május 26. kedd - 22:09

  #107441

  Megkérdezném, hogy a födém mitől lesz tárcsamerev és hogyan adja át a vízszintes eltolóerőket a gerendákkal párhuzamos falra ?

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2015. május 26. kedd - 23:51

  #107442

  Mégannyit hozzátennék hogy az ablakok beépítése során ki ne felejtsék a külső-belső fóliákat tok és fal közt. (Ral szalag)

 • Avatar

  mrsgrob

  2015. június 12. péntek - 09:47

  #107572

  Laikusként aki majd saját építésű házat szeretne azt látom, hogy a legtöbb terven nincs – itt sincs – háztartási helység. Hol fognak teregetni – nem csak ruhát de ágyneműt, a szép új nappaliban, valamelyik hálóban vagy a kád felett ahogy a panelekben szokás? Hol fognak vasalni?
  De amelyik terven van is háztartási helység, olyan pici hogy ott teregetni tuti nem lehet, de vasalni sem vagy csak kínszenvedve a szűk hely miatt – márpedig ha nincs hely teregetni télen, gondolom szárítógép van, akkor viszont mindent vasalni kell ami rengeteg idő, nem kellemes feladat – különösen ágyneműnél pláne szűk helyen (minden héten vagy kéhetente 2-4 személyre).

  • Avatar

   haru

   2015. október 19. hétfő - 13:45

   #108100

   Ez a háztartási helyiség kérdés elgondolkoztatott. Kicsit hasonlónak érzem a garázs témakörhöz. A hálószobák, életterek szűkülnek le, de 8 nm háztartási helyiség az legyen. Családi háznál a benti teregetés mondjuk az év felében merül fel, szárítógép esetén ennyiben sem. A vasalásra való hivatkozás meg… Én inkább vasalok a család mellett a nappaliban, mint egy tárolóhelyiségben elszigetelve. Azt látom, hogy ezzel hasonlóan vannak a soha-nem-elég-nagy háztartási helyiséget építtető ismerőseim is. Röviden: jó sok pénzért, az élettér rovására egy valójában ki nem használt lomtároló lesz belőle. Biztosan van jó ellenpélda is, de én tényleg nem láttam olyat. Nagyon kíváncsi lennék tényleges tapasztalatokra!

   • Avatar

    mrsgrob

    2015. november 9. hétfő - 10:24

    #108140

    Sok helyen volt szerencsém lakni de egyik lakásban/házban sem volt háztartási helység. A rokonoknál sincs háztartási helység – igaz, egy sem új építésű ház.
    Panelben az ablaktalan fürdőszobában a kád felett volt a “gyári” teregető, remekül száradt a ruha mit mondjak. Minden más háznál a nappaliban láttam teregetni egész ősszel, télen, tavasszal hidegben és nyáron esőben. Egy ilyen nappali mindig rendezetlen, nem nyugodt (váratlan vendégek sem jöhetnek) azaz nincs rendeltetés szerűen használva.
    Ez érthető egy régi építésű háznál, de ha 40+ milliót költök telekre és (passzív)házra, akkor nyugodt, rendezett, jól kitalált térben szeretnék élni ami nem túl nagy de nem is szűkös és az alsóneműmet nem a nappaliban vagy a fürdőben szárítom kénytelenségből.
    A szárítógépet nem mindenki szereti mert sok ruhát nem lehet belerakni, amit pedig igen, mindenképpen vasalni kell ami rendes teregetéssel elkerülhető lett volna (pl ágynemű). De aki szereti, annak biztosan kell háztartási helység mert a mosógéppel együtt a szárítógép túl sok helyet foglalna a konyhában vagy a fürdőben.
    Két ismerősnél láttam háztartási helységet, mindkettő logikusan rendezett volt, jól használható, világos, ott teregettek, vasaltak, ott tartották a takaritószereket és volt csaptelep mosogató medencével, amiben mindent meg tudtak tisztítani ami nem való a konyhai mosogatóba.
    Szerintem az a háztartási helység végzi lomtárolóként, amelyik a házon belül nincs jó helyen és nincs jól megtervezve (pl túl szűk és/vagy sötét).

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika “intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább