Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2015. augusztus 26. szerda

Napelemes tetőteraszt fejlesztettek ki Bécsben

Neuer Photovoltaik-Dachgarten

Szemet gyönyörködtet, hűsít és áramot termel a bécsi BOKU (Agrártudományi Egyetem) tetején felépített napelemes tetőterasz, ahol nemcsak a hallgatók, de a rovarok is szívesen időznek. Ráadásul az egyetem hűtői tele vannak házi készítésű bazsalikomos pestoval.

Egymással vetélkedő hasznosítási módokat kombinál a bécsi BOKU tetején kialakított napelemes tetőterasz, amely egy gazdagon beültetett tetőkertből és egy átlátszó napelemekkel fedett, fából ácsolt pergolából áll. A projekten három éven át dolgozott a tíz projektpartner.

Neuer Photovoltaik-Dachgarten;

A tetszőleges számban multiplikálható napelemes tetőkert egy egysége 56 négyzetméter és
évente körülbelül 5.500 kilowattórányi zöldáramot termel, ami egy-két háztartás ellátására
elegendő mennyiség. A tetőkert – napelemestől, tartóvázastól és növényestől – mintegy 79.500 euróba kerül, ami 1.400 eurós négyzetméterárával nagyjából a télikertek létesítési költségének felel meg.

A napelemes terasz további előnye, hogy évente öt tonna széndioxidtól kíméli meg a környezetet, a növények pedig kiszűrik a levegőben szálló finom port. A konstrukció védi a tetőszerkezetet, és klímaként hűti az épület legfelső szintjét. A kertben tartózkodók pedig 3-5 fokkal hűvösebbnek érzik a levegőt a környezethez képest.

Nem csoda hát, hogy a BOKU korábban mellőzött tetőterasza az újításnak köszönhetően nagyon népszerű lett nemcsak az oktatók és a hallgatók, de a rovarok körében is. A gazdagon burjánzó növényzet ugyanis egy újabb darabka életteret jelent a számukra. A rengeteg bazsalikom pedig kiváló alapanyag a házi készítésű pestohóz, amellyel tele vannak az egyetem hűtői.

További sajtóinformáció:

Bauer Krisztina
COMPRESS – Bécs Város Képviseleti Irodája
1053 Budapest, Szép u. 3.
Tel.: 266-4051 v. 266-4053
E-mail: krisztina.bauer@compresspr.hu
facebook: https://www.facebook.com/CompressBudapest

Hozzászólások (1): megnézem

  • Avatar

    Kelemen Zsolt

    2015. augusztus 27. csütörtök - 14:34

    #107948

    Azért a több mint 425eFt-os négyzetméterár, és az egységenkénti 24,5mFt-os bekerülési költség nem hiszem hogy magyar pénztárcákhoz van szabva. Bár én is támogatom a zöld energiák elterjedését, de a megtérülési idő itt sem 1-2 évre jön ki. Ha igaz az energianyereség, akkor (5500kWh/a/56m2=) 1kWh energiáért induláskor 4330Ft-ot kell fizetnünk. Ez mai villamosárakon számolva is (4330Ft/50Ft/kwh=)~86év. Addig viszont a napelemeket 3x cserélni kell, és a hatásfokuk is az idő előrehaladtával csökken. Hát…én maradnék a hagyományos kerti lugasnál.

ÉPÍTÉSI JOG
TAK és TVR | megfeledkeztek a 2021-ben életbe lépő energetikai előírásokról

Számos TAK és TVR áttanulmányozása után arra jutottam, hogy amennyire üdvözlendő, hogy az épülethomlokzatokra és tetőkre kerülő épületgépészeti berendezéseket szabályozni próbálják, annyira elszomorító, hogy közben elfeledkeztek arról, hogy 2021. január 1-től átalakítás és új épület már csak úgy kaphat használatbavételi engedélyt, ha a energia minimum 25%-át megújuló energiával tudja biztosítani (pl. napelem, vagy más…) Az […]

TAK és TVR | megfeledkeztek a 2021-ben életbe lépő energetikai előírásokról
2018. február 27. kedd
ZÖLD
Napelem nélkül nincs jó energiatatanúsítvány

Pár hónapja felindultan keresett meg egy építtetőm, aki az elkészült házára most készíttetett energia tanúsítvány és az eredmény C besorolású lett. Mindez azért érdekes, mert egy kvázi passzívházat terveztünk neki megfelelő vastagságú hőszigetelésekkel, nyílászárókkal, hőhídmentes csomópontokkal, megfelelő gépészettel. Anno be is mutattam itt a házat a koos.hu-n is Családi ház Gödöllőre Kézhez véve a tanúsítványt, […]

Napelem nélkül nincs jó energiatatanúsítvány
2018. február 1. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább