Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2015. október 20. kedd

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az energetikai tanusításról

energetiai-besorolas

Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet soron következő változásait ide gyűjtjük össze, hogy egységesen, egy helyen lehessen nyomon követni

 

***

 

2015.10.22-i állapot

Kiemelendő pl. hogy a majdani ingatlan adásvételi szerződésben fel kell tüntetni az energiatanúsítvány e-tanúsítás oldalra való feltöltésekor automatikusan generált un. HET számot. Továbbra is 10 évig érvényes a tanúsítvány, így ezen idő alatt ha többször cserélne gazdát az ingatlan, nem kell újat készíteni. Egy komolyabb felújítás után viszont célszerű lesz újat készíttetni, mert lehet, hogy magasabba kategóriába lehet majd besorolni.

Az új besorolás szerint dupla betűk (AA, BB…stb) jelzik a kategóriákat, ezt azért alakították így, hogy meg lehessen különböztetni az új rendszerben készült tanúsításokat a régiektől. A régiek viszont át lesznek sorolva egy automatizmus által az új rendszer jelőlésének megfelelően. Mivel azonban az új rendszerben a BB és ennél jobb besorolásnak olyan feltételei vannak, amik a régi rendszerben nem voltak (pl. a 25%-os megújuló energia részarány), ezért a régiek maximum CC besorolást kaphatnak. Részletekért érdemes a hivatkozott tájékoztatót elolvasni.

Szintén a tanúsításhoz tartozik, hogy folyamatosan ellenőrzik a feltöltött energia-tanúsítmányokat (a teljes állomány 2,5%-át) és ha olyat találnak, ahol a tanúsító 2 besorolással jobb értéket adott volna meg, mint ami megillette volna az épületet, akkor a tanúsítót 3 évre eltilthatják az efféle munkavégzéstől.

Vagyis nem érdemes kamu tanúsításokat készíteni, mert van rá esély, hogy a készítő lebukik. Ráadásul erre 10 évig is számíthat.

Fontos változás még hogy a legjobb kategóriába való bekerüléshez nem elég a vastag hőszigetelés és két napkollektor a tetőn, ennél azért többet kell felmutatni:

 • ahol a hőtermelő időjárásfüggő szabályozása megoldott
 • ahol a hűtési és fűtési rendszer helyiségenkénti szabályozhatósága megoldott
 • ahol az önálló tulajdonú vagy külön bérbeadható épületrészek energiafogyasztásának mérése külön, legalább költségosztók felszerelésével vagy egyedi mérőkkel megoldott.

Látható, hogy ezek elég szigorú előírások, amiket utólag (a kivitelezés végén) elég nehéz megváltoztatni. Mindez azért fontos megjegyezni, mivel 2021. január 1-től csak olyan épületek kapnak használatbevételi engedélyt, amelyek az elkészültekor érvényes energetikai előírásoknak megfelelnek, vagyis nem az fog számítani, ami a tervezéskor és az építési engedély kiadásakor érvényes, hanem ami az elkészültekor. Ez pedig elég komoly előretervezést fog igényelni.

Vagyis akinek elhúzódik az építkezése, annak erre feltétlenül gondolnia kell. Ez igencsak egybevág azzal, amikor azt mondom az építtetőimnek, hogy 2020 utáni időszakra terveztessenek. Erre mostantól úgy kell gondolni, hogy nem csak ajánlás, hanem kötelezettség lesz.

 

az energiatanúsítással kapcsolatos írásaink

ismertetők a legfontosabb építőipari jogszabályokról

 

Svájci bicska az építési joghoz | a legfontosabb jogszabályok egy helyen

 

 

Hozzászólások (5): megnézem

 • Avatar

  Rezsnyák Péter

  2015. október 23. péntek - 11:36

  #108109

  Az anyag nagy előrelépés lesz a jelenlegi szabályozáshoz képest, ami indokolt is. De ezen a mondaton elakadtam nagyon:
  https://www.e-epites.hu/3702
  9. oldal közepe:
  “Az ablakok esetében háromrétegű üvegezés alkalmazása nem feltétlenül szükséges. Sőt a déli oldalon a napenergia hasznosulását a 3 üvegréteg kedvezőtlenül befolyásolva, rontja az épület megújuló-energiahasznosításának mértékét.”

 • Avatar

  Andras

  2015. október 26. hétfő - 21:26

  #108118

  Az Urak valószínűleg nem követték a hőskort, amikor még a három rétegű üvegek drágák voltak, és a solar üvegezés se jelent meg.
  Még a Solanova projetknél (aminek kapcsán volt itt egy kis vitám…) előjött ez az állítás,keressenek rá nyugodtan: “Ami a lakószinti ablakokat illeti, a téli hőmérlegre vonatkozó számítások azt igazolták, hogy a déli oldalon a háromrétegű üveg csak 1%-kal jobb, mint a kétrétegű, mert nem csak a transzmissziós veszteségeket csökkenti, hanem a szoláris nyereségeket is. Az északi oldalon a háromrétegű üveg egyértelműen jobbnak bizonyult. ”
  (ide egyébként 2+1 réteg került integrált árnyékolóval, ma ez 3+1 üveggel kerülne beépítésre)
  Azóta persze már olcsón elérhetőek a 3 rétegű soalr üvegek, de ezeknek ma is rosszabb az U értékük, cserébe a jobb g értékért.

 • Avatar

  András

  2015. október 26. hétfő - 21:45

  #108119

  És a másik fontos dolog, ami régi időkről megőrzött szájhagyományon alapul, és sajnos erről nem emlékeztek itt meg:
  AA kategóriához időjáráskövető és helyiségenkénti szabályozás kéne. Ezt szerencsére már igyekeznek elkaszálni, mert egy passzív vagy AE házben nincs sok értelme. Az épület kialakítása alapján lehet és érdemes is külön szabályozható zónákat meghatározni, de helyiségenként drága és felesleges is.
  Az időjárás követés pedig a kondenzációs kazánok és a radiátorok találkozása indokolta.
  Egyébként ha valaminek, az időjárás-előrejelzésen alapuló fűtésszabályozásnak lehet jövője. A szoláris nyereség, és a lomha felületfűtések kombinációja ugyanis sokszor okoz túlfűtést.

 • Avatar

  Kovács István

  2015. december 1. kedd - 10:54

  #108435

  Próbáltam átrágni magam ezen az egész szófosáson, meg összevissza hivatkozott mellékleteken. Még mindig nem egyértelmű nekem, hogy lehetne ezt illeszteni egy passzív ház PHPP tanusítványához ? Az ottani prímenergia számot kell viszonyítani az ő általuk megadott kategóriákhoz ?

ZÖLD
Napelem nélkül nincs jó energiatatanúsítvány

Pár hónapja felindultan keresett meg egy építtetőm, aki az elkészült házára most készíttetett energia tanúsítvány és az eredmény C besorolású lett. Mindez azért érdekes, mert egy kvázi passzívházat terveztünk neki megfelelő vastagságú hőszigetelésekkel, nyílászárókkal, hőhídmentes csomópontokkal, megfelelő gépészettel. Anno be is mutattam itt a házat a koos.hu-n is Családi ház Gödöllőre Kézhez véve a tanúsítványt, […]

Napelem nélkül nincs jó energiatatanúsítvány
2018. február 1. csütörtök
ÉPÍTÉSI JOG
Best of 2017 | építési jogszabályok a koos.hu-n

A koos.hu-n a kezdetektől kiemelt jelentősége volt az építési jognak, ezért aztán 2017-ben rendszereztük a különféle jogszabályokkal kapcsolatos változásokat és egy helyről tettük elérhetővé az összes fontos jogszabályt Svájci bicska az építési joghoz | a legfontosabb jogszabályok egy helyen   Mivel ez csak egy ajánló, az esetleges hozzászólásokat az eredeti cikkekhez tudják írni!

Best of 2017 | építési jogszabályok a koos.hu-n
2018. január 5. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább