Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2016. február 2. kedd

Strassbourg: nem a honlapok felelősek a sértő kommentekért

10952107_97be17444b275fd187a02e1ec97e19c2_wm

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága kedden közzétett döntésében kimondta, hogy a magyar bíróságok megsértették a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogot, amikor az Index kiadóját és a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületét tették felelőssé a cikkeik alatt megjelent kommentekért.

 • 2010-ben egy cégnek nem tetszett, hogy a szolgáltatásáról szóló cikkekhez fűzött kommentekben az olvasók elég durván beszóltak neki.
 • Az emiatt indult perekben a magyar bíróságok úgy ítélték, hogy az online lapok felelősek a moderálatlan olvasói hozzászólásokért.
 • Strasbourgban ma azt mondták ki, hogy ezek a döntések alapjog-sértők voltak.
 • Más lett volna a helyzet, ha a sérelmesnek ítélt kommenteket nem távolítják el azonnal, amint azokról tudomást szereznek, ez azonban megtörtént.

Ez a döntés komoly változást hozhat az online sajtóban megjelenő olvasói hozzászólások kezelésében. Sok lap évekkel ezelőtt jelentős részben épp emiatt az ügy miatt állította le a kommentelés lehetőségét. forrás: Index.hu

***

A koos.hu ugyan nem zárta be 2010-be, se, utána sohasem a kommentelési lehetőséget, igaz ez nem is a szabad politikai traccspartik színhelye. Ennek ellenére számos megkeresés érkezett, hogy szedjünk le hozzászólásokat, amiket rendre meg is tettünk, mert semmi kedvünk nem volt mások mondataiért helyt állni.

Talán az egy kezem is sok ahhoz, hogy megszámoljam, hogy én, magamtól hány hozzászólást töröltem vagy kellett figyelmeztetnem az íróját.

Ezt én kimagaslóan jó aránynak tartok, amiért viszont a koos.hu olvasóit illeti köszönet!

Hozzászólások (1): megnézem

 • Avatar

  Eszter

  2016. február 3. szerda - 13:02

  #109243

  Valóban a honlapok a hozzászólásokért nem felelősek. De a trágár beszéd és a személyeskedés szabadon eresztéséért a moderátorok a felelősek. Különben minek is vannak? Minden politikai oldalon állóktól olvasok vaskos, ocsmány nyelvezetű reagálást. Ez alól az index sem kivétel és mások sem. Megy, folyik az anyázás, a gusztustalan sex-nyáladzás, a brutalitás verbálisan (is). Ahogy a III/III iratokban szereplő neveket lemaszkolják, úgy az adminoknak a trágárságot, az obszcén szövegek durva szavait itt-ott ki kéne takarni. Ez nem vesz el a szöveg értelméből, ez nem a vélemény nyilvánítás szabadságának a korlátozása……szerintem.

ÉPÍTÉSI JOG
Hamarosan létrejön a Magyar Építészeti Tanács (MÉTA)

Az Építési jog legfrissebb hírleveléből: A Kormány a fentieknek megfelelően a 1221/2015. (IV. 20.) Korm. határozattal döntött a Magyar Építészeti Tanács (MÉTA) létrehozásáról. 2. A Magyar Építészeti Tanács (MÉTA) feladatai A MÉTA a Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslattevő, véleményező és tanácsadó testülete az építészethez kapcsolódó építésügyet érintő stratégiai kérdésekben. A MÉTA feladatkörében javaslatokat és ajánlásokat fogalmaz […]

Hamarosan létrejön a Magyar Építészeti Tanács (MÉTA)
2015. április 30. csütörtök
ÉPÍTÉSI JOG
Az új tűzvédelmi szabályozással kapcsolatos kérdések

Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzattal kapcsolatos értelmezések, részletek jelentek meg az Építési jog oldalán. A tűzvédelmi szabályozás rövid története. Az OTSZ 5.0 A tűz elleni védekezés nem újkeletű, a tűzvédelem pilléreit tartalmazó előírás 1788-ban került kiadásra. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról szóló 4/1980. (XI. 25.) BM rendelet volt az első OTSZ rövidítésű jogszabály, és több […]

Az új tűzvédelmi szabályozással kapcsolatos kérdések
2015. március 6. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább