Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2016. február 6. szombat

Tervkritika 140 | családi ház sajátosan elhelyezett garázzsal

tervkritika-140-3D-1

Az alábbi levelet kaptam:

Kedves Koós Úr!

Küldöm a telefonon kért anyagot tervkritikára. A lényeg: alacsony energiafogyasztású házat szeretnénk, ahol öten laknánk (két felnőtt és 3 leány gyermek: 10, 8, 6 évesek). Nem szerettünk volna nagy és emeletes házat, az is elvárás volt.

Ezen kívül, hogy feleljen meg a közel nulla 2021-es elvárásainak (kivéve  a hővisszanyerő és a megújuló részarány, ezeket addig – 2021-ig – szeretnénk beépíteni, de a helyükkel már most terveztünk) Megvan a jogerős építési engedély, jelenleg a kiviteli terveket készítjük illetve kivitelezőket keresünk. Ha esetleg van olyan, akit szívesen ajánlaná, köszönettel venném.  Örömmel vesszük az észrevételeit, ha valami még szükséges, kérem írjon és küldeni fogom.

Aki megnézi a terveket, különösen a látványterveket, egyből a garázst fogja kiszúrni és azon kezd el gondolkozni, hogy miért pont így és miért pont ide?

Oldalhatáros beépítésnél, ahol sok a szoba, de még egy kétállásos garázst is el kell helyezni + az utca felől lejt a telek, ott nem könnyű kompromisszummentes tervet készíteni.

Nehéz a nyilvános és az intim zóna elválasztása. Az oldalhatár miatt a határra csak mellékhelyiség nyílhat, emiatt érthetően megnyúlik a közlekedő. Ekkora hossz mellett pedig nem lehet elég mellékhelyiséget elhelyezni ezen az oldalon, mert egyszerűen nincs rá szükség. Jó lenne a két végét úgy lezárni, hogy oda szoba kerüljön, így is rövidülhet a közlekedő. Itt is ezt a megoldást választották, csakhogy a garázsnak is helyet kell biztosítani. És itt következett a kompromisszum, hogy szabad-e egy szobát (dolgozót…stb) úgy tájolni, hogy 3 méterre ott van a garázs tömör fala, mindez még egy kis tetővel is lezárva?

Nos a végeredmény egy olyan helyiség, ami garantáltan sötét lesz és a látvány miatt vélhetően elég barátságtalan is. Vélhetően ez lehetett a kompromisszum, hogy ezt a szobát erre beáldozzák.

tervkritika-140-alaprajz

Mivel a garázs nem épült össze a lakóépülettel, így érthetően betakar az utca felől és talán éppen ez lenne, amin érdemes volna még gondolkozni. Ha nem akkora épület kerülne oda, hanem egy sokkal filigránabb, jóval kisebb belmagassággal és főleg kisebb tetőszerkezettel, akkor talán ez a kompromisszum is kevésbé volna fájdalmas.

tervkritika-140-metszetek

A lakórész belső elrendezése, mind a funkciók szétválasztása, mint az elrendezés szempontjából teljesen rendben van. Jó méretűek a hálószobák, kellően el vannak szeparálva. A nappali-étkező végén található kvázi folyosó teljesen megfelelő a hálóblokk megközelítésére. Jó a konyha-kamra-étkező-nappali elrendezés, jók a méretek is.

Egyedüli észrevételem a fedett terasz helye és mérete, mert ezzel az elrendezéssel a konyha és a mellette lévő háló garantáltan egész évben sötét lesz.

tervkritika-140-3D-4

Összefoglalás | bizonyára a garázs elhelyezése és kialakítása okozhatta az egyik legnagyobb fejtörést, én mégis azt tanácsolnám, hogy gondolkodjanak még a garázs tömegének radikális csökkentésén. Még nem késő. Az egyébként jó elrendezésű és takarékosan kialakított lakóépület megérdemelne egy méltóbb melléképületet.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy ha Ön éppen családi házat terveztet, de bizonytalan abban, hogy amit kapott, az valóban megfelelő-e, ha valamiért bizalmatlan vagy nincs megelégedve, amit terv címén kapott, nos , akkor küldje meg nekünk. Mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. A Tervkritika teljesen anonim, így nem jelenik meg sem a telek címe, sem az építtető, sem a tervező neve, elérhetősége. A Tervkritika nem jelent tervezést vagy áttervezést, nem készülnek tervváltozatok, csak véleményezés és kizárólag írásbeli javaslattétel.

… és Önnek mi a véleménye? Kérjük írja meg itt alul, a hozzászólásokhoz!

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (7): megnézem

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2016. február 8. hétfő - 10:40

  #109274

  Használható, de rosszul. Nem fogják szeretni. Körben sötét lesz. Bűvészkednek, de 15m!!! folyosó van csúnyán, akadályokkal beleszőve. Szerintem még a dolgozó a leglényegtelenebb. A hálószoba már kellemetlenebb. A sarokablak modoros gesztus. Drága, de legalább rossz. Ha a kert felé lenne egy széles ablak, fele áron kétszeres fényt engedne be. Suta a megtört fala is teljesen feleslegesen, meg kellemetlen hogy a közelében nincs fürdőszoba! Gyakorlatilag nincs nappalija. A kanapés rész elmegy étkezőnek. Már a tévé sután ferde berajzolása is magyarázza a kínosan sikerült lehetetlenséget. A középső, étkezőnek csúfolt sötét üreg semmire sem jó. Kivéve ha mindig sötétben használnák a házat. A sok kinyúló tető is keményen besötétít. Némi előny, sok hátrány. Az amőbaforma is csak ront a hőegyenlegen. Értelmetlenül. A lehűlő külső felület feleslegesen sok az alapterülethez képest. (V/A) A konyha egy kis lyuk. Továbbá hogy a nappalin is át kell menni oda hogy a bejárattól minél messzebb legyen. A garázs valóban túlméretes. Érdemes ennyire fetisizálni az autókat vagy drágábbak mint lesz a ház? Meggondolandó egy carport, ráadásul oldalhatárra merőleges beállással. Így egyesülne a személy és autós bejárat.
  Gondolom felmerült a földszint plusz tetőtérbeépítés lehetősége is. Nem kényelmesebb ez a kanyargó ház ahol sokat kell a lépcsőzés helyett gyalogolni, ajtóról ajtóra küzdeni a sötétben. Viszont jóval drágább.
  Egy levegő-víz hőszivattyú padló vagy falfűtéssel szinte azonos árban van egy jobb gázkazános megoldással. Tavaly rúgtam ki a gázműveket, saját tapasztalat. Nem kell gázbevezetés, gázterv, gázmeó, havi rendelkezésreállás díja, drága kéményépítés, kéményseprő engedély, használatbavételi macera, rendszeres ellenőrzés. Ezek kimaradása kompenzálja a drágább készülékárat. Továbbá egy leendő napelem a villanyórára rá tud segíteni. A H vagy Geotarifa mérőjét ingyen szerelik föl. -7fok fölött már olcsóbb általában levegős hőszivattyúval fűteni mint gázzal. Nemszólva arról hogy egyből hűteni is tudna igény esetén, szélfúvás, sustorgás nélkül.
  Ha akár több száz évre visszatekintve megfigyeljük egy jól sikerült alkotás kialakulását, mindvégig rendre a zavaros, bonyolult első vázlatoktól jut el a megrendelő és tervező a később olyan egyszerű, magától értetődő megoldásig. Úgy vélem ez a házterv is még egy gondolatmenet hirtelen félbevágott, elkapkodott, idő előtti lezárása.

  • Avatar

   ger82

   2016. február 8. hétfő - 12:16

   #109275

   Köszönöm!

 • Avatar

  lali

  2016. február 8. hétfő - 18:46

  #109277

  nem témába vágó, de tegnap történt vele, megállított egy ismerős a boltban
  – szeretném megkérdezni, hogy egy háromdés látványterv sokba kerül?
  – …???
  – hát hogy egy háznak a látványterve mibe kerül?
  – …milyen háznak?
  – azt még nem tudjuk, de van egy keskeny telkünk és szeretnénk tudni, hogy azon hogy nézne ki egy ház…
  – …mármint hogy építkezni akartok erre a telekre?
  – még nem biztos, mert nem tudjuk mibe kerül.
  – … mármint a ház mibe kerül?
  – igen, de ha nem néz ki jól, akkor nem szeretnénk, ehhez kellene a látványterv.
  – … (itt vesztettem el a türelmem) az bizony nagyon sokba kerül.
  – jó, akkor nem építkezünk, csak a feleségem szerette volna látni, hogy néz ki.
  – …hát sajnálom…

SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy “A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre

Van úgy, hogy minden jószándék mellett is rossz a tervezési program. Nem feltétlenül csak azért, mert mondjuk nem helyesen adták meg a szükséges paramétereket vagy mert olyat kértek, ami nagyon drága lenne, hanem mert a kiindulás helytelen volt. Mindez leggyakrabban átalakítás-bővítés kapcsán szokott előfordulni. Ilyen esetben az építész tervezőnek különösen nagy a felelőssége, mert a […]

Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre
2018. november 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább