Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2016. április 12. kedd

Tervkritika 146 | garázs a házban

A küldött tervhez igencsak szűkszavú levél érkezett:

Üdvözlöm! A véleményére lennék kváncsi,mégpedig a garázs és a terasz.a félelmem a garázs miatt a 10-es falak..a másik a terasz ill. a benapozottsag..a ház tervről is kikérném az észrevételét..  Üdvözlettel:

A garázsról már sokszor esett szó itt a tervkritikán. Leginkább olyan összefüggésben, hogy felesleges hőszigetelni és legfőképpen nem való a termikus burkon belülre. A garázskapu nem alkalmas arra, hogy miatta a garázst belső terű, fűtött helyiségként lehessen figyelembe venni.

Ha így nézzük, akkor amennyire felesleges a külső, homlokzati hőszigetelése, ugyanannyira hiányzik a belső falainak a hőszigetelése a lakás többi helyisége irányába.

tervkritika-146-alaprajz

Legalább ekkora problémának látom a rossz helyre került nappalit. Azért van rossz helyen,  mert helyiségekkel körbezártan csak egy irányból kap(na) megvilágítást, de oda meg egy fedett teraszt terveztek, ezzel garantálva, hogy a nappaliba, soha egyetlen percig sem fog besütni a nap.

A hálóblokk még akár jó is lehetne ezzel az elrendezéssel, de az egyetlen különálló WC pont idekerült, ahelyett, hogy valahová a bejárat mellé tervezték volna.

Mivel számos bútor nincs berajzolva, így csak feltételezni lehet, hogy a konyha azért ilyen nagy és ilyen kialakítású, mert a bal felső sarkába fog kerülni az étkezőasztal. Ha mégsem, akkor viszont feleslegesen nagy.

A szülői hálóba berajzolt 80 cm széles helyiség gardrobnak alkalmatlan, mert vagy ruhát tárolnak benne, vagy nem mennek be. A kettő együtt nem működik. Mivel a szülői háló elég nagy, így nem értem, hogy miért nem az ággyal szembeni falra kerül egy 390 cm hosszú gardrób szekrény?

Összefoglalás | érdemes volna még érlelgetni ezt az alaprajzot, számos dolog még nincs a helyén 

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy ha Ön éppen családi házat terveztet, de bizonytalan abban, hogy amit kapott, az valóban megfelelő-e, ha valamiért bizalmatlan vagy nincs megelégedve, amit terv címén kapott, nos , akkor küldje meg nekünk. Mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. A Tervkritika teljesen anonim, így nem jelenik meg sem a telek címe, sem az építtető, sem a tervező neve, elérhetősége. A Tervkritika nem jelent tervezést vagy áttervezést, nem készülnek tervváltozatok, csak véleményezés és kizárólag írásbeli javaslattétel.

… és Önnek mi a véleménye? Kérjük írja meg itt alul, a hozzászólásokhoz!

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (7): megnézem

 • Avatar

  Fogta Gábor

  2016. április 12. kedd - 04:38

  #109746

  Épületgépészeti – megjegyzés, tanács :
  “kondenzációs kombi gázkazán” – olvasható a terven.
  Alapadatok;
  – az épület hőszükséglete, a viszonylag nagy alapterület, és a szabadon-álló épületjellegből adódóan sem lépi túl a ~12-15 kW-ot, 15 cm hőszigetelés mellett (feltételezve hogy a födém és a padló is megkapja ezt a hőszigeteltségi mértéket – így első ránézésre, még a filtrációt is figyelembe véve…),
  – az épületet életszerűen lakók száma min. 4 fő; Apa, Anya, két Gyermek (1 szobát dolgozószobának v. vendégszobának feltételezve) …
  – az egyidejűleg ellátandó Használati Meleg-Víz (HMV) csapolók száma akár 3-(4) db is lehet egy reggeli sietős v. esti színházba készülős időszakban !
  Vegyünk egy un. ‘két-normás’ kondenzációs kazánt ami pl. 16/24 kW teljesítményű, azaz fűtési max. hőleadása 16 kW, melegvíz-készítési max. hőleadása 24 kW.
  A 24 kW – un. “átfolyó”-kombi meleg-víz készítés esetén a következőre elegendő (gyakorlati számokkal jellemezve);
  – percenként ~13 liter vizet tud megmelegíteni ~25 °C-al, a gázkazán teljes égő-terhelésén.
  Alapadat;
  – a bejövő Használati Hideg-Víz (HHV) hőmérséklete 10-12 °C.
  Nézzük a fogyasztókat;
  – egy zuhanyzó v. kádtöltő csaptelepen 10-12 liter víz kifolyik percenként, nagyobb kinyitás esetén, ebből van kettő,
  – egy konyhai mosogató csaptelep 4-8 liter/perc, normál használat esetén,
  – egy mosdó csaptelep 2-6 liter/perc, normál használat esetén, ebből is kettő van,
  – esetleg a különálló WC-ben még + egy kézmosó, ill. + még egy melegvizet is használó mosó v. mosogatógép, v. a Garázsban még + egy hideg-melegvizes falikút – jól jöhet ‘bütyköléskor’ …
  – ráadásul jelentősebb távolságok vannak a melegvíz, ‘készítési’-helye és a felhasználási-helyek között (‘csőnyomvonalon’ még több is, mint a legrövidebb egyenes ‘átló’) …
  Ezek a paraméterek un. közvetett fűtésű meleg-víz tároló beépítését igénylik, elkerülendő, hogy kiugrok a zuhany alól, mert hirtelen valami miatt, egyszerre csak hideg lett a beállított kellemes meleg-víz.
  ‘Magyarul’ egy 24 kW teljesítményű, ‘átfolyó rendszerű’ melegvíz-készítéssel rendelkező kazán, nem képes egyidejűleg ellátni ennyi melegvíz vételi helyet, tároló kapacitás nélkül.
  A HMV tároló közbeiktatásával, az időszaki csúcs-vételezések esetén is, tartósan rendelkezésre áll a kellő mennyiségű melegvíz, minden csapoló egységnél. További előnye a beépítésének, hogy a cirkuláció is megoldható, és a távolabbi fürdőben és a konyhában is, egyből melegvíz folyik a csapból, nem kell perceket várni míg a kihűlt víz a csőből kifolyik, és az érkező melegvíz a kihűlt odavezető cső falát is átmelegíti.
  (Létezik olyan cirkulációs HMV szivattyú, ami a rajta átfolyó víz hőmérsékletét is méri, és az előre beállított hőmérséklet elérésekor kikapcsol, és még időprogrammal is rendelkezik, ami a család napirendjének megfelelően beállítható. Ez az időprogram bármikor módosítható, kikapcsolva folyamatosra is állítható az üzem pl. hétvégén, ünnepeken… Ugyan így a beállított cirkulációs ‘hőmérséklet-korlát’ is szabadon, egyszerűen egy ‘tekerő-gombbal’ módosítható… Így az üzemideje a tizede alá csökken, ahhoz képest mintha folyamatosan menne a 365 nap 24 órájában , a komfort viszont állandó, az nem csökken. Üzemelés közben a villamos fogyasztása max. 20 W. És elérhető az ára.)
  … …
  Azt már csak remélem, hogy a betervezett ‘Schiedel Uni Plus’ kémény, a Nappaliban majdan elhelyezésre kerülő (a terven még nem szereplő) látvány- v. vízteres kandalló, v. pellet-kályha v. egy szép cserépkályha (ami szintén lehet vízteres, és így akár a mondjuk radiátoros fűtésre is rá tud dolgozni) … számára készül, vagy tartalékként (tartalék-tüzelés) céljára van elhelyezve.
  A kondenzációs kazánok zárt égésterűek! és a legjobb, ha a saját, lehetőleg koncentrikus-koaxiális LAS cső-rendszerükkel (légbevezető és égéstermék-elvezető csőrendszer, idomokkal együtt) kerülnek összeépítésre, és a tetőhéjazat fölött torkollanak ki …
  … …
  Remélhetőleg lesz épületgépész szakembere is az építkezésnek …
  … …
  Tisztelettel: Fogta Gábor

 • Avatar

  Enyedimre

  2016. április 12. kedd - 07:50

  #109749

  Tetszetős 🙂

  A tervezőt nem okítjuk ingyenes PHD tanfolyamon, de egy érdekes felvetést tennék.

  Ha ránéztek az alaprajzra, nem az az érzésetek van (tartószerkezeti és funkcionális kérdésektől független) hogy az autók JOBB helyen és nagyobb helyen lesznek, mint a család a konyha-nappali blokkban ??
  Ez családi házaknál gyakori, hogy ez JÁR. Tévesen. Nem jár. Sokba kerül.
  Valójában az autó karosszériák 10 év garanciákkal bírnak, és 5 év múlva bármelyik értéke a 1/5 -1/4re esik le, azaz olyan tárgyat tárolunk ott , ami nem ér egy fabatkát sem,.
  Dobjátok ki a Garázst.
  Rakjátok rendbe a tartószerkezeteket. (is).
  Ha új ház akkor NE egyetek sötét étkezőnél 🙂 reggel
  Ha új ház a nappali NE legyen átjáróház 🙂
  De ha már építkezés……akkor legyen legalább érdekes 🙂

  • Avatar

   Tóth Szilveszter

   2016. április 12. kedd - 23:40

   #109753

   tévedésben élsz, ez egy lakható gépkocsitároló, a családi ház a telek túlsó végében lesz 😉

   bocsánat, hogy így, de “igénytelen” – mindkét részről. ritkán fogalmazok ilyen sarkosan, de ma rossz napom van :p

   • Avatar

    enyedimre

    2016. április 13. szerda - 21:40

    #109760

    🙂 igazad van. 🙂 Iszom szavaid . Garázs egy álcázott élettér.

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2016. április 12. kedd - 14:34

  #109751

  Ha a külön hálóblokk helyet cserélne a konyhával, ott lehetne kamra, háztartási helyiség… már egy fokkal jobb lenne.
  Szerkezeti rendszere a hosszfőfal, kéttraktus helyett a háromtraktusos harántfalasért kiált. Ami jobban szeparálna is. Pl. hangilag. Az előszoba rendkívül keskeny.
  A garázst úgy kell lehőszigetelni a lakótértől mintha külső fal lenne.
  A 80cm széles, vagyis keskeny helyiségek a valóságban annyik sem lesznek a csempeburkolat miatt. Azért 85cm-t illene adni nekik.

 • Avatar

  Ramkin

  2016. április 13. szerda - 14:46

  #109756

  Mondjuk, ha a többi jó is lenne, én a hetes számmal jelölt gardórbot akkor is hülyeségnek tartanám. Nem kell oda fal meg ajtó. Ha lenne egy normális beugrója, akkor ott elférne valami, ahova nem csak a kabátokat teheti, hanem le is lehet ülni cipőt húzni, vagy ha többen jönnek-mennek egyszerre, akkor nem úgy néz ki, hogy az emberek fele vagy kint reked, vagy visszaszorul a nappaliba, mert nem lehet elférni a keskeny kis előszobában, ahol még egy plusz ajtót is ki kell ahhoz nyitni, hogy lerakják/visszakapják a kabátokat. Emiatt a bejárati ajtó is a másik irányba nyílna nálam. Nekem mindig olyan fura, mikor az emberek erre nem gondolnak. Mégse egy panel lakást terveztetnek, amiben kettőnél több ember nem fér el az “előszobában”.Az ilyen kis lyuk gardróboknak különben sincs értelme, azon kívül, hogy nem látszik de legalább pár dolog behajigálása után be se lehet menni.

 • Avatar

  OSman

  2016. április 13. szerda - 20:34

  #109758

  És a padlásfeljárónak is jobb helye lenne a garázsban… bármennyire is hőszigetelt…

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika “intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább