Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2016. április 14. csütörtök

Tervkritika 148 | egy épülő társasházi lakás

Tervkritika szempontjából sűrű a hét.  Három nap alatt 4 terv is befutott, ez azt hiszem abszolút rekord. Kivételesen egy társasházi lakás kerül a vizsgálóasztalra:

Kedves Miklós,

Pár hónapja találtam rá a Tervkritika oldalára, eddig „kívülállóként” nagy érdeklődéssel olvastam az észrevételeit, és nagyon tetszettek a tervekkel kapcsolatos meglátásai. Most úgy tűnik, mi is váltanánk, a csatolt tervrajzú lakás megvásárlásával kacérkodunk.

Háttérinfó: jelenleg egy 72 m2-es, 13 éve épült társasházi lakásban lakunk, ahol két kisebb erkélyünk van. A lakás mérete/minősége/elhelyezkedése nekünk tökéletesen megfelel, nem is költöznénk el, de nagyon szeretnénk egy nagy teraszos, lehetőleg tetőtéren kialakított, de nem sátortetős, hanem lapos tetős, és nagy teraszajtókkal rendelkező lakásban élni. És az ilyen lakás sajnos ritka, mint a fehér holló. Most viszont „belefutottunk” egybe.

Az alaprajzon látható tetőteraszos lakás a jelenlegi lakásunktól egy kilométerre, egy májustól épülő társasház 3. (legfelső) emeletén lesz található, jó tájolású, lapostetős, minden szoba a teraszra nyílik, a lakás 69,5m2, a terasz össz-területe 81m2.

Mondhatni minden ideális lenne, azonban az alaprajzzal volt egy kis gondunk.
Nekünk már az első percben nagyon bántotta a szemünket a bejárat mellett kialakított (gyakorlatilag a nappali-konyha-étkező-részbe benyúló) mellékhelyiség, ahonnan egy lépés a konyha/étkező/nappali, és mivel nagyon nem tudjuk elképzelni, hogy ezzel a szituációval megbarátkozzunk, kértük, hogy kicsit módosítsunk a tervrajzon.

Az eredmény: a Fürdő helyére került a WC, kicsit nagyobbak lettek a szobák, kialakításra került egy kis tároló is, a fürdő viszont a nappali-konyha-étkező részből lett leválasztva – ami így értelemszerűen kisebb lett.

Nem mondom, hogy ez álmaim elrendezése, de talán még mindig jobb, mint az eredeti megoldás. Sajnos kompromisszumokat kell kötni, most emésztgetjük, megéri-e. Mindenesetre nagyon kíváncsi lennék az Ön véleményére, köszönöm előre is az észrevételeit, javaslatait. Köszönettel és Üdvözlettel:

Az eredeti alaprajz.

Kétségkívül a WC helyiség itt a legproblematikusabb, bár én ezt nem érzem ennyire elutasítandónak. Ugyan nincs szélfogó vagy előszoba, mégis ezzel a megoldással a bajárat mégis kap egy kis lezárást, elválasztást a lakástól, nem egy beszélgetés közepébe lép be majd a szomszéd, ha épp átjön, mert elfogyott a tojása a vasárnapi süteményhez.

Jók a szobák méretei, jó helyen van a fürdő, a gardrob és még a konyha is. A jobb bútorozhatóság miatt az étkezőt tenném a konyha közelébe – ott ugyis van egy üres falfelület, némiképp takarná a konyhát is és a nappali is nagyobb lehetne és könnyebben bútorozható.

tervkritika-148-alaprajz-1

A módosított változatban rossz helyre kerülne a fürdő, ráadásul a bejárati ajtóval szemben, így aki épp a fürdőből lép ki hiányos öltözetben, az éppen szembetalálkozna a tojásért átcsengető szomszéddal. Nem az igazi.

tervkritika-148-alaprajz-2

A nappali-konyha-étkező sokkal inkább keveredik, a WC feleslegesen nagy, a gardrobnak jelölt helyiség csak kényszerből került be, gyakorlatilag használhatatlan. Nőtt ugyan a hálók alapterülete, de a szülői háló eddig is elégséges méretű volt.

Mi lenne a jó megoldás? Én megtartanám az eredeti elrendezést, elsősorban a fürdő helye miatt. Ha viszont nagyon nem tudnak megbarátkozni a WC helyével, még mindig jobb megoldás lenne betenni a fürdőbe, a helyére pedig paravánfalat, gardróbot vagy valamilyen térelválasztó bútor tennék. Mivel azonban az OTÉk a 2 hálószobásnál nagyobb lakásban külön WC ír elő, így (akár a fürdőből nyíló) külön WC lehetne az egyik megoldás. Ebben az esetben tovább csökkenne a fürdő és a hálók területe is.

Összefoglalás | akkor tudjuk jól megoldani az efféle feladatot, ha a teljes lakás berendezésével próbáljuk megoldani azt. 69 m2 nem sok, fontos, hogy ne legyenek felesleges zúgok. Jól jönne ilyenkor egy lakberendező segítsége. 

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy ha Ön éppen családi házat terveztet, de bizonytalan abban, hogy amit kapott, az valóban megfelelő-e, ha valamiért bizalmatlan vagy nincs megelégedve, amit terv címén kapott, nos , akkor küldje meg nekünk. Mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. A Tervkritika teljesen anonim, így nem jelenik meg sem a telek címe, sem az építtető, sem a tervező neve, elérhetősége. A Tervkritika nem jelent tervezést vagy áttervezést, nem készülnek tervváltozatok, csak véleményezés és kizárólag írásbeli javaslattétel.

… és Önnek mi a véleménye? Kérjük írja meg itt alul, a hozzászólásokhoz!

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (14): megnézem

 • Avatar

  csuliga

  2016. április 14. csütörtök - 13:12

  #109762

  Én felcserélném a Wc-t és a beépített szekrényt, mert szerintem is jobb az eredeti alaprajz és Miklós meglátásait is támogatom. Talán akkor nem lenne annyira zavaró a Wc – előtér kapcsolat. Ennek megfelelően változtatnék a konyha arányain, hozzácsatolva az ebédlőt is.

 • Avatar

  András

  2016. április 14. csütörtök - 13:52

  #109763

  Hehe, itt nem gáz, hogy a konyhára nyílik a WC? Nekem az emeleti közlekedőre nyíló WC-t utasították el, hogy a lépcsőn és a lenti közlekedőn keresztül ajtó nélkül kapcsolódik a konyhához…
  Szorgalmas építési előadó, ilyenkor tudom értékelni a bejelentési eljárást…

 • Avatar

  Tóth Szilveszter

  2016. április 14. csütörtök - 14:15

  #109764

  Én megvenném még a lépcsőházból a lépcső melletti teret, így ugyan pont a lifttel szemben lenne a bejáratom, de legalább oda, ahol most a kémény van betehetem a WC-t, a WC helyére egy gardróbszekrényt tennék (így mögötte több hely lenne a nappalinak) és lenne egy normális méretű előszobám is egy amúgy pöpec kis lakáshoz.
  Vállalkozó is örülhetne, vétek nem eladni abból a 12m2 közlekedőből még négyet… ha bekerülési költségen számolná a növekményt, akkor is megérné neki is. (ahogy a szemben lévő rajzról lelógó lakást is bővíteni kéne a lépcsőházzal, mert megérné neki ott is inkább eladni is a területet, mint csak megépíteni – amúgy az emailcímem a hozzászólásban :p ha legközelebb társasházat akar terveztetni :D)

  amúgy a konyhát is lehetne az étkezőhöz tenni és akkor a mostani wc helyén lehetne egy kis átmenős kamra akár. amúgy ha ott lesz a konyha, ahol most, a nappali-étkező nyilván felcserélődik. ezt szerintem az építész is így gondolta, csakhogy a lift mellett nem lehet közvetlen huzamos tartózkodású helyiség, gondolom ezért került oda az étkező – tipikus esete annak, hogy az előírások hogy szabódnak át építészetté.

  • Avatar

   Ruppert Andrea

   2016. április 14. csütörtök - 19:56

   #109768

   Köszönöm sz észrevételeidet, szívemből szóltál: mi is felajánlottuk az építtetőnek, hogy megvennénk a bejáraton kívüli, csak általunk használt folyosói részt, ami lehetne egy kellemes előszoba, és oda praktikus lenne kivinni a WC-t is, de elutasították a kérésünket, mondván, hogy a m2-ek nagyon ki lettek centizve, és nem vehetjük meg… nem tudom, mi a pontos szabályozás, de nagyon nem akarták ezt a megoldást. Pedig szerintünk is ez lett volna az IGAZI megoldás.

   • Avatar

    Tóth Szilveszter

    2016. április 15. péntek - 19:15

    #109780

    Én futnék még egy kört, mert – építészként – én nem látom, hogy milyen mutatót lépne túl bármi, hiszen az a folyosórész pont ugyanazon rangú terület. Semmilyen mutatószám nem változik ettől – pont ezért nem értem hogy az építész miért nem ezzel kezdte. Nem egy társasházat terveztem, egyik megrendelőm sem engedne meg egy ilyen luxust, 5 m2 megépített nem eladható területet… 🙂
    Ti vagytok a vevők, javaslom, hogy használjátok az “amennyiben meg tudjuk venni, úgy szívesen…” kezdetű mondatot :p ha ezen múlik, meg fogja vizsgálni nektek, hidd el.

    • Avatar

     Ruppert Andrea

     2016. április 19. kedd - 22:47

     #109855

     Köszönöm Szilveszter,
     megfogadom a tanácsodat, teszünk ismét egy próbát, végül is mit veszíthetünk.
     köszönöm még1x,
     Andrea

 • Avatar

  Tóth Szilveszter

  2016. április 14. csütörtök - 14:21

  #109765

  amúgy ha most épül még csak a ház, akkor – mivel ez a legfelső szint – simán lecserélném a 30as falakat 20as falra+20cm hőszigetelésre. hiába társasházi lakás, ebben a geometriában jelentős a lehűlő felület, itt ugyanúgy érvényesek a családi házaknál elmondott energetikai szükségszerűségek.

 • Avatar

  Rezsnyák Péter kivitelező építész

  2016. április 14. csütörtök - 15:57

  #109767

  Sztem a sarokkáddal csak a baj van, ekkora lakásba nem való. Egy normál kád, és pár cm lecsipése a szobákból, és a fürdőszoba mellett elfér egy külön WC is. Akár a zuhanyzó is elég lehet, még több a hely.

 • Avatar

  Tóth Ákos

  2016. április 15. péntek - 15:25

  #109776

  3 nap alatt 4 terv….
  És mindegyik elég gyenge…ajaj

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2016. április 17. vasárnap - 14:55

  #109833

  Nem rossz ez. Talán a WC berendezését tükrözném és az ajtaját egész a bejárati ajtóhoz tolnám ezzel. És mögötte az étkező helyett a konyha lehetne. Ezzel egy szebb nappali lehetne a bejárással szemközt. A módosított rajzban amennyi előny van (nagyobb hálók) annyi hátrány is, sőt.

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2016. április 18. hétfő - 10:57

  #109846

  Mégegy észrevétel:
  A terven nem látni semmi ellene mondót, de nem merült föl hogy a lépcsőházból a lépcsőkar melletti mintegy 10! m2-t hozzávásárolják a lakáshoz???
  Az úgyis megépül és oda senki semmi célból nem fog menni.

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika “intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább