Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2016. szeptember 5. hétfő

Minek tetőfedés, ha felette napelem van?

380-latvanyterv-07

Elég komoly ütemben terjednek a napelemek, egyre több házon lehet már látni, kezd a megfizethető kategóriába kerülni, lassan megtérülést is lehet rá számolni. A napelem a beruházási döntések szerves részévé vált.

Ha nálunk nincs is jelen olyan mértékben, mint pl. Németországban, sok esetben a tető nagy részét elfoglalják és csak azért nem az egész tetőt, mert a szabott méretük nem igazodik a (pl. kontyolt) tetők formájához.

Viszont számos olyan tető lenne tervezhető, ami igenis igazodna a napelemek méretéhez, aminek viszont fontos következményei lehetnének. Ha egy tetőt teljes mértékben befednének a napelemek, akkor

 1. megkérdőjeleződik a drága tetőfedő anyagok használata, lévén nem is látszanak
 2. ha a napelemek kapcsolódását úgy oldanák meg, akkor a tetőfedő anyagok jelenlegi vízzárására sem lenne szükség
 3. a tető és a napelem között kialakuló – megfelelő méretűre méretezett – rés alkalmas lehetne az átszellőztetésre, így azt nem kellene a tetőben megoldani.

Ez utóbbihoz egy adalék. A klasszikus tetőben az ellenléc vastagsága adja ama bizonyos átszellőztetett légréteg vastagságát, ami még 5 cm-es léc esetén is elégtelen, jobb ha az 7-10 cm, mert akkor tud valóban igazi áramlás létrejönni és kiszellőztetni a tetőfedést ért napsugárzás által felmelegített tetőcserepek általi belső oldali hőleadást. Természetesen ehhez megfelelő légbevezetés és kiszellőző felület is kell. No meg egy 7-10 cm magasságú léc már komolyabb kiadás.

Talán majd a technológia eljut odáig, hogy nem csak 999*1666 mm-es méretből lehet majd tervezni, hanem a gyártók ennél rugalmasabb méretválasztékkal is megjelennek.

Gondoljunk bele, egyből milyen megtérülést lehetne számolni a napelemekre, ha elmaradhatna egy komplett drága tetőfedés és csak valami hőálló fólia kerülne a helyére (a biztonság miatt)?

Hozzászólások (9): megnézem

 • Avatar

  Rezsnyák Péter kivitelező építész

  2016. szeptember 5. hétfő - 08:55

  #111886

  A méretprobléma szerintem nem akkora, mert a széleken lehet méretreszabható fémlemez mezőkkel operálni. Esetleg gyártanak félméretű táblákat, de azok lehet, sokszorosába kerülnek a standard, dömpingben gyártott táblákkal. Lásd félméretű cserép és tégla. Amit a szakemberek megértenek, de az építtető nem érti, miért drágább mint a normál, egész.
  A nagyobb kérdés, hogy Mo.-on odaér-e a napelemes, amikor fedni kell? A fólia nem lehet hónapokig fedetlen…Aztán amire senki nem gondol, hogy a napelemtáblákhoz hozzá kellene férni, cserélhetőnek kellene lenni. A szorosan összepakolt táblákat hogyan szervizelik 5-8 év múlva? Egyetlen csatalakozó hiba matt be kell állni a díszkertbe egy kosaras autóval? Szóval sok kérdés van, amiket biztosan meg lehet oldani. Nemrég olvastam egy tanulmányt, hogy világszinten hogy felverték a németek a solarcellák árát a nagy támogatásokkal. Szóval a gyártókat nem sürgeti egyelőre semmi. Pedig pl egy modern homlokzatburkolatot is el tudnék képzelni tisztán solarcellákkal!

 • Avatar

  Nagy Károly építész

  2016. szeptember 5. hétfő - 11:34

  #111889

  Miklós, ez már ma is megoldható, megvan hozzá a bejáratott technológia.
  Nincs szükség a napelemek által biztosított vízzárásra. Amikor a nagytáblás homlokzatburkolatokat tetőre is felteszik – monocover – akkor lényegében ugyanez a szituáció, ott is vannak rések a táblák között.
  A tökéletes vízzárást az alátétszerkezetre fektetett EPDM biztosítja. Az átszellőzést és a napelemek rögzítését a fólia alá elhelyezett távtartók magas pontján oldják meg, az esővíz a távtartók közötti vályúkban folyik le.
  Egyszerűen annyi a feladat, hogy a mezőben a nagytáblás burkolat helyett a napelem kerül fel, míg a széleken, éleknél, vápáknál, gerincnél, eresznél a nagytáblás burkolat méretre szabva, de a Péter által javasolt fémlemez is jó megoldás, ennek az alátétlemeze ugyanúgy rögzíthető a távtartókra.

  Péter, az már egy másik műfaj (tragédia), hogy Magyarországon odaér-e egy adott szakember az előre egyeztetett időpontra a kivitelezéshez…

 • Avatar

  Nagy Károly építész

  2016. szeptember 5. hétfő - 21:25

  #111894

  Miklós, a melegvizet nem, de hozzá az áramot igen! 🙂
  Az egész rendszer azért nem olyan régi, és tekintve hogy a nagytáblás burkolatok se az olcsó kategória, ezért nem is elterjedt. Tetőre pedig tényleg elvétve kerül, legalábbis itthon, azok közül is néhányat a tervezési és kivitelezési hibák címszó alatt hozhatná Rezsnyák kolléga a blogján. Talán az egyetlen, amit majdnem hibátlannak lehet nevezni, a Cembrit legelső ilyen munkája volt, ahol odafigyeltek a részletekre is. Igaz, ott a tető is egyszerű nyereg.
  Nagyon oda kell figyelni az átszellőztetésre, a tetőablakok beépítésére (torlasz), a magasponti rögzítés tömítettségére, magának a fóliának a kivitelezésére, toldásokra, rögzítésre ÉS a távtartók kiosztására, vezetésére. Különösen vápáknál, éleknél szoktak problémák lenni, amikor a lefolyó víz egyszer csak nem tud továbbfolyni, vagy több “csatorna” folyik össze.
  Ha a felépítést nézzük, akkor egy teljes felületű alátétszerkezet kell, majd erre rászegezni/csavarozni a távtartókat. Ezek valóban jó magasak kell legyenek, 15 fok alatt 12×5 cm, a fölött 8×5 cm ajánlott. A kiosztásnak a burkolat teherbírásához kell igazodni, de 120 cm-nél több nem lehet a távolság két borda között. Erre jön az EPDM fólia, amit szélszívás ellen MINDENKÉPPEN biztosítani kell. A távtartókra keresztirányban jönnek a keresztbordák, jellemzően Z profilból, gumigyűrű tömítéssel csavarozva az EPDM_en keresztül a távtartó bordához.
  Erre meg már azt szegecselhetsz, csavarozhatsz, amit csak akarsz, szálcementet, HPL lapot, napelemet. Ha a széleken a távtartókra OSB-t csavarozol, rá szellőző szőnyeget, akkor mehet rá a korcolt fedés. Mindezeket kombinálni is lehet.
  Péternek: a szélszívás ellen rögzített EPDM a ferde tetőn akár hónapokig is kibírja takarás nélkül.
  Szóval nem olcsó, de annyira nem is lehetetlenül drága, viszont nagyon sok a hibalehetőség.

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2016. szeptember 6. kedd - 09:32

  #111953

  Meg van a jó drága cserépelemekbe épített napelemcella.

 • Avatar

  ArtS

  2016. szeptember 12. hétfő - 13:06

  #112048

  Azt hiszem ez egy esztétikus és praktikus megoldása a felvetett problémának: https://www.solarcentury.com/uk/c21e-tiles-and-slates/

 • Avatar

  Gellert

  2016. szeptember 17. szombat - 20:59

  #112135

  Van napelem rendszer amihez elvileg nem kell alátét héjazat, a speciális rögzítéstechnika miatt.
  https://www.megasol.ch/netzeinspeisung/indach/nicer.html
  A videó beszédes.
  Ára, magyarországi beszerezhetősége kérdés persze. Ha előbb-utóbb “normális” lesz, hogy a tetőn jelentős felület napelem és nem egyéb fedés, akkor a gyártóknak is nyújtani kell erre kész megoldást, egyedi rétegrendek helyett. Kész csomópontokkal, útmutatóval, garanciával.

 • Nagy Kornél

  Nagy Kornél

  2017. július 4. kedd - 11:17

  #115989

  Próba hozzászólás

ÉPÍTÉSI JOG
TAK és TVR | megfeledkeztek a 2021-ben életbe lépő energetikai előírásokról

Számos TAK és TVR áttanulmányozása után arra jutottam, hogy amennyire üdvözlendő, hogy az épülethomlokzatokra és tetőkre kerülő épületgépészeti berendezéseket szabályozni próbálják, annyira elszomorító, hogy közben elfeledkeztek arról, hogy 2021. január 1-től átalakítás és új épület már csak úgy kaphat használatbavételi engedélyt, ha a energia minimum 25%-át megújuló energiával tudja biztosítani (pl. napelem, vagy más…) Az […]

TAK és TVR | megfeledkeztek a 2021-ben életbe lépő energetikai előírásokról
2018. február 27. kedd
ZÖLD
Napelem nélkül nincs jó energiatatanúsítvány

Pár hónapja felindultan keresett meg egy építtetőm, aki az elkészült házára most készíttetett energia tanúsítvány és az eredmény C besorolású lett. Mindez azért érdekes, mert egy kvázi passzívházat terveztünk neki megfelelő vastagságú hőszigetelésekkel, nyílászárókkal, hőhídmentes csomópontokkal, megfelelő gépészettel. Anno be is mutattam itt a házat a koos.hu-n is Családi ház Gödöllőre Kézhez véve a tanúsítványt, […]

Napelem nélkül nincs jó energiatatanúsítvány
2018. február 1. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább