Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2016. november 28. hétfő

Tervkritika 166 | családi ház óriási telken, mesterséges tóval

tervkritika-166-3d-3

Tisztelt Koós úr! Régóta követem az oldalát, és sok-sok ötletet merítettem belöle laikusként. Úgy gondolom sokat segithetne még az Ön vélemenye, a kiviteli tervek elött. Jövöre tervezem az építkezést, és most küldjük tervtanácshoz a tervet… Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges lennee egy kritikát megfogalmazni róla? Egy 3478m²es majdnem déli tájolású telekre szeretnénk álomházunkat felépíteni. A táj arculati könyvben leírtak sajnos vonatkoznak ránk. Azért sajnos, mert eléggé megkötni látszik a kezünket. Legalább is a tervezö erre hivatkozva sok modern dologról lebeszélt minket. Egyszer visszadobott a tervtanács egy elözö tervet, ami teljesen más volt, mint a mostani, és jómagam sem éreztem azt a “hüha” érzést. Ez viszont már modern kinézetü, játékosabb tetöformával, ez nagyon tetszik. Remélem a tervtanácsnak is… 🙂

A telekválasztásnál az volt a szempont, hogy nagy, és ideális tájolású telek legyen, amire sok növényzetet és egy nagyobb úszótavat is el tudunk helyezni. A telek csodás módon a falu közepén van, egy újonnan megnyitásra kerülö út elsö telke. Gyerekeink már 12 és 16 évesek. Ezért inkább már az unokákra és idös korunkra gondolva akarjuk kialakítani az életterünket (kerti munkák, kutya, baromfi), de azért nem túl sok munkával (hátulra gyümölcsössel). A telek közepén egy U alakú úszótó lenne, különbözö vízmélységü zónákkal, körülötte vizinövényekkel. Az egyik szár úszásra, másik pedig pancsolásra lenne kaialkítva, az összekötönek pedig játéktér szerepe lenne.

Eredetileg lapos házat képzeltünk, de óriási betonfelület jött volna ki, ezért inkább kettéválasztottuk a ház funkcióit: Keletre a fogadó rész, közösségi rész lenne (ez egyszintes), nyugatra a privát rész lenne (felül gyerekszobák, lent szülöi háló és fürdö) ami tetötérbeépítéses. A nappalibol a terasz elötti tóra lehet rálátni. Télen a tó pedig extra fényt adna a nappalinak. A konyhától északra levö étkezöben és a szélfogóban egyegy napfénycsatornát terveztem (ez nem látszik a rajzokon), természetes világítást biztosítandó. A tervezett dolgozó és a vendég WC egyfajta irodaként szolgál vállalkozásaink számára. A nappalit nem akartuk túlméretezni, de azért 10-12 ember leültetésére is gondoltunk (az étkezöasztal kinyitása esetén). A közlekedési útvonal átmegy a nappalin, ezért azt dél felé vittük, hogy a teraszról induló útvonal ebbe beleessen.

A kétszárnyú teraszajtón a legszélesebb ágy és legnagyobb puffertartály is befér, ahogy a ´lépcsö felé a közlekedöi falnyíláson is. Továbbmenve a puffertartályhoz is elég széles kétszárnyú ajtón lehet a déli mosókonyhagépészeti helységbe jutni. És így a teregetéshez sem kell messze vinni a ruhát a teraszig. A hálót mindenképp a földszinten akartuk elhelyezni idös korunkra is gondolva. Az emeleten csak két gyerekszoba és hozzájuk fürdö és WC tartozna. A padlást kettébontottuk. Az egyik járható rakodási tér lenne, a másik rácsos tartós lenne. A rácsos tartós fölé napelem kerülne, míg az inverter a járható padlástérben lenne. A terasz alá pedig esövízgyüjtö tartályt terveztünk, ami táplálná a természetes kialakítású tavat (ugyanis számítás szerint nagyobb a párolgás, mint az esömennyiség) Talán ennyit röviden a mögöttes gondolatokról. AA

Kezdem azzal, hogy ekkora telek nincs is 🙂 főleg nem egy településközpontban! Elég ha annyit írok, hogy a telek beépítettsége 6%. Ezek után nem csodálom, hogy megindult a fantázia, hogy mihez is kezdjenek egy ekkora telken és megértem, ha pont egy kis mesterséges tó-ra esett a választásuk. Persze az is igaz, hogy a nagy telekkel nagy kötelezettségek is járnak. Így építhetnek sok száz méter kerítést és komoly árengedményt kaphatnak majd a mennyiség okán, ha majd a bevezető út térburkolatát fogják megrendelni.

tervkritika-166-helyszinrajz

De most nem erről kellene írnom, hanem az épületről.

Kezdem azzal, hogy ezzel a pergolás összekötéssel jól elválasztották a garázs-tároló épületet a lakóépület termikus burkától. Egy ekkora telekhez talán még átgondolandó lenne egy kétállásos garázs, bár bőségesen elég lenne egy fedett, de oldalt nyitott beálló is.

Jó megoldás a bejárat mellől nyitott dolgozó szoba, ami akár még ügyfélfogadásra is alkalmas lehet. Viszont ami helyiségek ezután következnek, azok a véleményem szerint enyhén túlméretezettek. Ez persze még önmagában nem volna gond, ha a pénztárca is bírja, de olyan holt területeket építeni, amit bútorozni sem lehet, az azért meggondolandó. Vegyük sorra őket.

konyha | a konyha és a kamra közötti terület gyakorlatilag akkora, mint maga a konyha, miközben az átjáráson túl nincs semmilyen funkciója, bútorozni nem lehet, de mi is kerülhetne ide? Elég volna csak keskenyebbé tenni a konyhablokkot, hosszúkásabb lenne a konyha és nyernének 6-8 m2-t.

nappali-étkező | az jó, hogy az étkezőasztal akár a duplájára is növelhető, de elég esetleges az elhelyezése, látható, hogy még ráadásul bele is takar a teraszajtóba. A nappali társalgó blokkja tömör és elégséges méretű, de  mellette talán nem lenne indokolt egy ekkora kihasználatlan tér.

 

tervkritika-166-alaprajz-fszt

gépészeti tér | a legjobb, legbenapozottabb helyre tenni egy gépészeti helyiséget elég nagy luxusnak tartok, különösen ekkora méretben. Ez tipikusan az a funkció, amit szinte bárhová el lehetne helyezni. 3-4 m2-rel biztosan nagyobb, mint kellene, ráadásul a termikus burkon belül van, tehát ez is drága lesz.

szülői háló | érdemes volna átgondolni, hogy nem kellene-e helyét cserélnie a gépészeti térrel és inkább a nyári meleg ellen védekezni. A mérete indokolatlanul nagy, különösen, hogy külön gardob is található. Itt is megnyerhető volna 6-8 m2

fürdőszoba | a fürdő is nagy és hiába 10 m2, csak nehézkesen lehet JÓL berendezni, hála a 3 db ajtónak. A lépcső alá beszorított WC egy ilyen házhoz meglehetősen méltatlan.

Végül a lépcső, ami pont hogy nem nagy, hanem alulméretezett részben a karok szélessége, részben a húzott jellege miatt. Ráadásul így (egy pontból) nem húzunk lépcsőt. Van hely, ne ezen akarjanak helyet spórolni.

A tetőtér láthatón nem lett megtervezve, olyan lett, mint amit a földszint kiadott. Ami nem kell a lakásfunkciónak, abból padlás lesz. Csakhogy akkor ide a falakat is majd úgy kell kialakítani, hogy a padlástér az már külső felületnek szémít, vagyis rendesen hőszigetelni kell a padlástérrel határos falakat. Az egyik szoba itt is északi, ami nem igazán szerencsés.

tervkritika-166-alaprajz-tetoter

tervkritika-166-3d-2

tervkritika-166-3d-1

az alábbi megrendelői reflexió érkezett a tervkritikára:

1+2) konyha+nappali:

A terven szereplö berendezési tárgyak azért sikerültek ilyenre, mert a tervezöprogram objektumai elég kötöttek. Ezért inkább csak jelzik a térrészek funkcióit, mint takarnak valós méreteket.

A nappali déli része nem úgy lesz berendezve ahogy a terven. Az étkezöasztalunk összezárva 122cm x 82cm-es, noha kihúzva 10 fös, de 4 fös-ként van most is a konyhai pulthoz rakva. A terven szereplö konyhabútor is nagyon belóg északra, ami természetesen nem így lesz, mivel kisebb lesz a fordított G betü nyugati és északi szára, (ez is egy objektum, aminek a preciz beállítása szintén nem az építész tervezö dolga), inkább egy belsöépítészé. Ehhez a kis pulthoz fut neki a meglévö (és ide átviendö) étkezöasztalunk. (5 betolt székkel)

A többi székek a dolgozóban és a gyerekszobákban, hálóban vannak használatban. Kinyitás esetén innét hozzuk át a teljesen azonos székeket. A nappali berendezési fotelei is nagyobbak, így azok sokkal jobban délre lenyúlnak. A konyha és terasz sarkánál lévö nem nyitódó teraszajtónál szoba növenyek lesznek.

A közlekedési útvonal az étkezö asztaltól délnyugatra halad a teraszajtóig, majd onnan végig a privát rész ajtónyilásáig. Így a legrövidebb az útvonal, ami a teraszt is befoglalja, azaz így vesz el a legkevesebb értékes teret a közlekedési út.

3+4) gépészeti tér+szülöi háló:

Tervezöm is pont ezt mondta, amit Ön! 🙂 Két ok vezetett ahhoz, hogy mégis így legyen az elrendezésük:

 1. a) A hálóba tényleg csak aludni megyünk. Talán lehetne kicsit kisebb (megfontolom), de most is 25m²-es amiben alszunk.

Szeretjük, ha nem “fulladunk” meg éjszaka, azaz van elég légterünk. Északon a meleg és az utcai fények ellen nem igazán kell védekezünk. Egy klima zaja meg zavarna minket, nem beszélve a megfázásról, amit hotel szobákban tapasztaltunk már. Az északi ablak viszont egy “erdös” részre néz, várhatóan szuper lesz a levegö ott… 🙂

 1. b) A gépészet és a mosókonyha délen egy térben van: a keletii részen lesz a mosógép, csepegtetö, szárogató-teregetö. Nyugatra pedig sok tartály, kazán, höszivattyú és szivattyúk

(több mint ami a terven jelölve van: uszoda keringtetök, buborékoltatók, szivattyúk szürkevízhez és esövízhez, öntözéshez, stb.), amely gépeknek a zaja így kerül a legtávolabb a hálóktól, miközben mégis közel vannak a tóhoz.A szürkevizek is dél felé jönnek a fürdökböl a szürkevíztartályhoz, ami a mosókonyhában süllyesztett tartályban gyülik, és kerül szürés után a WC-khez.

5) fürdöszoba+WC:

Ezen nagyon sokat gondolkoztunk. A háló és a fürdöszoba közti “intim ajtót” igy tudtuk a legjobban megoldani. A belsö elrendezés ennél jobb lesz, mint ami a terven szerepelt. A WC meg böven nagy is, könnyen el lehet férni benne, még magas férfiaknak is. Terven 3D-ben is megvizsgáltuk. Nekem különösen tetszett a tervezö ezen ötlete, hogy ilyen jol ki lehet használni ezt az egyébként halott térrészt.

6) Lépcsökialakítás: jogos a meglátás, de remélem a valóságban nem balesetveszélyes megoldású lesz. Majd figyelek rá. 🙂

7) Padlás, északi padlásszoba:

Természetesen a járható padlástér és a rácsos tartós padlástér között szigetelt falfelület dukál. Ez gondolom csak az új programra vitel sietségében maradt le… 🙂

Nappali tagozatos gyerekeink számára a nyugati ablakok biztosítják a délutáni benapozást. A tervezövel közösen gondolkoztunk a nappali feletti padlástér szobává alakításával is, de az modellezés alapján sokkal sötétebbre adódott volna a számunkra lényeges délutáni órákban, mint az az “északi” padlásszoba. (A nyugati tömb déli kinyúlása következtében). A délelötti és napközbeni megvilágítás meg szerintünk nem lényeges szempont, ha csak délutáni esti tanulásra és alvásra használják a gyerekeink a szobáikat.

Összefoglalás | Úgy vélem, hogy egy kevésbé helypazarló kialakítás nem menne a funkció rovására, vagyis érdemes volna még ezt a tervet újra átgondolni.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (8): megnézem

 • Avatar

  kritizator

  2016. november 28. hétfő - 13:57

  #113463

  azok a fránya ékezetek…

  • Avatar

   Csaba

   2016. december 11. vasárnap - 21:27

   #113543

   Hát sajnos csak német a billentyűzet, így hosszú ü, ö nem elővarázsolható, csak itt a működő helyesírásellenőrzőn keresztül (Outlook-om nem tudja)…

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2016. november 30. szerda - 13:57

  #113485

  Ilyen komoly háznál kihagyhatalan a központi hővisszanyerős szellőzőhálózat.
  Ebben az esetben még egy félszobában sem “fulladnának meg” a folyamatos és áramlatmentes légcsere miatt.
  A hőszigetelése gyenge.
  Az egész elrendezése esetlen. Érdemes volna megnézni egy-két jobb külföldi szaklapot ahol szép példák vannak eltúlzott méretű épületek igényes elrendezésére, kialakítására.
  Egy így csak egy kis suta ház, rettentően felnagyítva.

  • Avatar

   Csaba

   2016. december 11. vasárnap - 21:43

   #113544

   A hőszigeteléssel kapcsolatos véleményét csodálkozva olvasom. A rétegrend alapján 0.135 W/m²K a számított hőátbocsátási tényező, ami jobb mint a passzív házakra előírt 0.15 W/m²K határérték. Most 15cm hőszigetelés van tervezve a 20cm-es gerendafalra. Mi az, ami Ön szerint megfelelő lenne?

   Jól látja, hogy a lakberendezési résszel még annyira nem foglalkoztunk, de nyitott vagyok építő ötletekre, linkekre… 🙂

 • Avatar

  Németh Csaba

  2018. július 12. csütörtök - 10:17

  #118204

  Közben változott egy-s-más, és egy teljesen áttervezett, hagyományos téglafalú egyszintes 140m²-es lakóházat terveztünk egy harmadik (!) tervezővel. Az itteni első terv iránti lelkesedésem sok-sok utánaolvasás során átalakult. Köszönöm, még egyszer a tervkritikát, mert fontos volt számomra, hogy elinduljak ezen az úton. A két szint 240m2-röl a 140m²-re csökkenés ellenére egy jól élhető épületet sikerült kihoznunk. A kerti tavat is konkretizáltuk, és jobban megterveztük. Már a kiviételező keresés fázisban vagyunk. További sok sikert a honlaphoz!

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika “intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább