Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2016. december 20. kedd

Tervkritika 169 | lapostetős, modernista ház a Balatonra

tervkritika-169-hom

A Balaton déli oldalán szeretnék építkezni, amelyre vonatkozólag rendelkezem egy építész Által készített alaprajzzal. Az elrendezéssel elégedett vagyok (vagyunk), de most értünk a véglegesítés időszakába főként, hogy már a kivitelező kiválasztása is nagyjából eldöntött (a tervező Által ajánlott, nekem is szimpatikus vállalkozó). Néhány ismerőssel, beszélve némiképpen elbizonytalanodtam, habár hangsúlyozom, hogy tetszik az elkészített terv.

A telek elhelyezkedése, magában hordoz több korlátot is:

1. Észak fele a második szintről némi Balatoni panoráma lehetőség adódik. Ez egy fő szempont! A tervezésnél az is kérés volt, hogy legyen lehetőség egy későbbi esetleges (garázs és plusz szoba, illetve) felső (kilátó) teraszt kialakítására.

2. A telek:

a. mérete 800 m2, a terület némiképp lejtős dél nyugat felől lejt észak keleti irányba

b. formája egy téglalap, aminek a délkeleti sarka le van kerekítve. A lekerekítés valójában egy út, amely nem nagy forgalmú, de használatos (egyirányú út, amin a domb tetején lévő ingatlanok tulajdonosai tartanak haza). Az út a telek határa, keleti, az említett délkeleti, illetve déli oldalon.

3. Környezet:

a. keleti oldalon az út túloldalán kezdődik az erdő, mögötte egy szép völgy

b. déli, délkeleti irányba egy nagy füves tér, ami nem túl látogatott

c. déli oldalon egy játszótér, ami szintén nem túl látogatott, de mivel magasabban fekszik el, így közvetlen rálátást enged a telekre, illetve a majdani épületre

d. északi irányba egy szomszédos ház található, amely ugyan magasabb (egy légterű)nappali kialakítás miatt nem alacsony, de szerencsére a domborzat miatt, némiképp szintben lejjebb helyezkedik el. A földszintről panoráma lehetőségünk nincs, ráadásul az északi szomszéd nappalija déli irányba néz

e. a délnyugati (sajnos közelebb a nyugatihoz) oldalon lévő szomszéd háza „magasabban” van, ráadásul háromszintes az épület, amely mindenképp árnyékol délután. (Ez a helyszínrajzon valamiért nincs rajta, igyekeztem magam feltüntetni)

Fentiek miatt, arra szavaztunk, hogy a nappali habár nem optimális tájolás, de észak fele nézzen. Fontos számunkra, hogy a ház fényes világos legyen, amit több ablakkal oldanánk meg.

A tájoláson kívül sajnos szempont volt a költségtakarékos kialakítás is, némi „rögzített feltételekkel” : földszinten a nappalikonyhaétkező + kiszolgáló helységen kívül egy hálószoba (gyerekek nappali altatása, vendégszoba), az emeleten három hálószoba és egy fürdőszoba, ami később egy szobával bövíthető. Az emeleti szobák esetén annyit mindenképp javítanánk az elrendezésen, hogy a három szoba területe hasonlóbb méretű legyen (~11-12 m2). Nagy kérdés még az emeleti szobák esetében, hogy mekkora korlát az egységesen ~2 méteres átmérő…

Kíváncsian várnám az észrevételeit a megosztott terv alapján.

tervkritika-169-helyszinrajz

Be kell vallanom az elején, hogy elfogult vagyok a házzal. Tudom, ez nem szép és jó, de akkor is. Ez van. Bevallom. Amikor megláttam a homlokzatokat, akkor megörültem, ez tetszik nekem, igazi modernista, lapostetős ház a Balaton mellé! Jó tömegarányok, egyszerű és mégis mozgalmas homlokzat. Telitalálat!

Elfogultságra már csak azért is szükség van, mert van pár lényeges dolog, ami mellett igencsak nem lehet elmenni. Az első és egyben a legfontosabb, hogy az emeleti tartófalak fele nem esik tartófalra. A hosszabbik még csak csak alá van támasztva legalább két ponton, de a rövidebb csak az egyik végén, a többi a födémen nyugszik..

A rajzolásból ítélve a készítője nem ma kezdte a szakmát, a rajz rutinos kézre vall, láthatóan a lényegre koncentrált, nem vacakolt részletekkel (ha jól saccolom, maga a tervek megrajzolása – no nem a tervezés! – megvolt egy rövid délutánon). Ha öreg rókáról van szó, kizártnak tartom, hogy egy ennyire nyilvánvaló dolgot véletlenül kövessen el, ergo bizonyára van rá magyarázata és főképpen megoldása.

Világos, hogy el lehet térni “ami a nagy könyvben meg van írva” klisétől, de kérdés, hogy milyen áron. Ha mindez azért történt, mert a tömeg így a legjobb, akkor némiképp érthető, de semmiképpen sem megnyugtató.

Jó lenne tudni a javasolt megoldást, mert ha csak elrajzolás, az bizony elég kemény napokat fog jelenteni egy statikusnak…
tervkritika-169-alaprajz-fszt

Ha ezen a cseppent sem mellékes tartószerkezeti problémán túllépünk, maga a földszinti alaprajz már sima ügy, igazából teljesen rendben van, semmi extra észrevétel. Nyilván lehetne kötözködni, de felesleges. Minden a helyén van.

Az emeletre már volna megjegyzésem. vélhetően a tömegalakítás (vagy sokkal inkább az építménymagasság számítás miatt??) a tetőtéri szobák szélessége 2,1 m-re adódik, ami még egyágyas kialakítás mellett is irtó keskeny. Én biztos, hogy hanyagolnám azokat nagy középre helyezett gardrob szekrényeket, hogy legalább ott lehessen 270 cm széles szobákat kialakítani. A nagy tetőterasz – amire minden szobából ki lehet menni – a Balaton közelsége miatt kihagyhatatlan opció.

tervkritika-169-alaprajz-emelet

 

 


tervkritika-169-homlokzatok

 

 

 

Összefoglalás |  a tartószerkezeti észrevételemet leszámítva egy igencsak figyelemreméltó házat sikerült megtervezni. Nagyon jó lenne, ha meg tudna épülni, mert az effajta házakból nagy a hiány!

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (8): megnézem

 • Avatar

  Bornemisza Béla

  2016. december 20. kedd - 08:19

  #113655

  nézzük: Anyuka megérkezik a cekkerekkel és suhan a távoli konyhába….

 • Avatar

  Ramkin

  2016. december 20. kedd - 19:39

  #113667

  Azért ahhoz a “távoli” konyhához kb. tizenötöt kell lépni a bejárattól. Nem nagy házról van szó. Háziasszonyként dupla annyit is megyek inkább, minthogy az előszobából rögtön a konyhába essen mindenki, de legalábbis odalássanak, ha nyitva marad az ajtaja.

 • Avatar

  Niczki Péter

  2016. december 21. szerda - 17:53

  #113684

  Már elnézést, hogy a laikus beleszól, de szerintem ehhez a házhoz nagyon nagy elfogultság kell. Tudom ízlésen nem vitatkozunk, de nekem ez a ház nagyon nem tetszik. Azt sem tudom mit takar a “modernista” megjelölés. Nekem megjelenésében a Bauhaus jegyében a múlt század derekán született lapostetős házakra hajaz. A Bauhaus nagyon leegyszerűsítve, a funkció megjelenítése a formában, és nem fordítva. Szerintem ha a formába beleszuszakolunk valami funkciót az nem csak használhatatlan, hanem csúf is.
  Nem tudom megoldható e, és ha igen milyen áron a 20 cm-es födémvastagságban az egész emeletet tartó szerkezet. Ha ez megoldható akkor ott a kihagyhatatlan opcióként megjelölt tetőterasz. Ami megépül ugyan, de szinte használhatatlan, megközelíthetetlen. A minden emeleti szobába berajzolt, teraszajtók előtti lépcsők elcsúfítják az amúgy is szűkös szobákat, ráadásul (legalábbis szerintem) nagyon balesetveszélyesek. Ha ragaszkodunk ehhez a szerkezetében szokatlan alaprajzi megoldáshoz, nem lehetne megoldani, hogy ne a padlószintben legyen 27 cm-es váltás az emeleten. inkább a földszinti mennyezetben kellene egy ilyen színtváltás. Így kialakítható lenne egy akár 45 cm magas tartógerenda az emeleti főfalak alatt, és már csak a hőhíd kialakulása ellen kellene kitalálni valamit.

  • Avatar

   Tóth Ákos

   2016. december 22. csütörtök - 09:33

   #113695

   Teljesen egyetértek, a lépcsők nekem is szúrják a szemem… 2016-ban ilyet nem igazán kéne erőltetni egy új építésnél, ahol könnyedén meg lehetne oldani a szintbeni kijárást…

 • Avatar

  ger82

  2016. december 23. péntek - 13:00

  #113727

  Kedves Miklós,már több esetben kritizáltad, hogy aki a mai világban kézzel rajzol az mehet a kukába, itt ezt nem olvastam, pedig pont ebben az esetben ezt a tervezőt nem szabadna engedni, hogy újabb kádárkockákat tervezzen lapos tetővel.

  Miklós ez mitől MODERNISTA??? miért? te aki a magyiterránt leszólod (jogosan), de aki a modern házaktól borzasztóan távol álló stílusú? házakat tervez azt meg te modernistának hívod.

  Ezzel a modernista megjelöléssel becsapod a megrendelőt aki egy 80-as évekbeli házra hiszi azt, hogy az modern lesz.

  NEM kedves megrendelő ez egy halál gagyi ház lesz és aki egy kicsit belemélyül a modernebb építészetbe az a hátad mögött ki fog nevetni, hogy a trabantról azt állítod, hogy mercedes és még a Miklós is ezt a nézetet erősíti benned.

  Ez kikívánkozott, sorry 🙂

 • Avatar

  Ger82

  2016. december 23. péntek - 23:41

  #113732

  Persze. Igazad van es koszonom a lehetoseget, hogy megjelenhet a velemenyem.

  Par perc alatt telefonrol ezt talaltam, de azt hiszem valahol fent van a 2016 is sokkal tobb hazkeppel. Ezeket te is lattad gondolom, tehat azert van ra boven pelda.

  https://12all.interart.hu/lt.php?c=2861&m=2150&nl=739&s=2d09aa5decba5414c8048090e7956b7e&lid=31132&l=-https–drive.google.com/folderview–Q-id–E-0B5xgaCSvEnIyX1o1LTNkM25UX2c–A-usp–E-sharing

  “Van hogy tévedek, esetleg hülyeséget is írok, de akkor majd kijavít valaki.”

  Orulok, hogy van a blogot. Csak ide kommentelek. Beke!

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika “intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább